Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > KTM

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 10:31   #1
teddy-boy

teddy-boy's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 14 godz 42 min 56 s
Domyślnie [P] Problem z regulacją zawieszenia w lewej ladze KTM 890 prośba o poradę

KTM 890 Adv R 2021 rok.
Wczoraj grzebiąc w garażu przy motku przy różnych prostych pracach serwisowych zauważyłem że jest problem z lewą lagą. Pokrętło do regulacji obraca się bez końca w obie strony. Chodzi o to białe. Po prostu chciałem przestawić sobie zawias na inne ustawienie i przypadkiem to odkryłem. Regulacja w prawej ladze działa normalnie.
Mój poziom warsztatowego skilla określiłbym na Intermediate amateur
Wykonuję większość zwykłych czynności serwisowych i wymian, ale nigdy nie robiłem sam serwisu lag bo nie bardzo mam do tego narzędzi, miejsca i umiejętności. Nie byłoby problemu gdyby nie czas. Chciałem wyjechać w czwartek a nie mam pewności czy jazda z czymś takim jest możliwa.
Z informacji jakie wygrzebałem w sieci, najprawdopodobniej odkręciła się kontra pod korkiem lagi, dlatego pokrętło kręci się bez końca. Laga została w takim ustawieniu w jakim była w momencie odkręcenia. Dalej wygrzebałem takie info, że należy unieść lekko przód motka tak by koło wisiało, popuścić śruby górnej półki, odkręcić korek lagi (potrzebny specjalny klucz, przesyłka może być na wtorek). Popuścić śruby dolnej półki i opuścić lekko lagę. Wtedy dokręcić regulację, zakontrować i wszystko złożyć.
Moje pytania brzmią:
1. czy ktoś robił coś podobnego i czy ma to sens?
2. czy bezwzględnie nie dotykać i oddać komuś do serwisu bo spierdolę szukając miodu w dupie.
3. ważne pytanie: czy mogę tak chwilę pojeździć? Tutaj zdania są podzielone, internety twierdzą raz że nie ma mowy, a gdzie indziej że na luzie, nic więcej się nie spierdoli już. Dodam że być może jeździłem tak od jakiegoś czasu, odkryłem temat dopiero wczoraj chcąc przestawić zawias. Ostatnio dwa dni tyrałem go w terenie. Chociaż jak kiedyś to ustawiałem to działało.

Będę jutro od rana atakować znane mi serwisy w Warszawie (stajnia w pon nieczynna więc do nich dopiero we wtorek) ale szanse że ktoś mi to od ręki ogarnie wynosi dokładnie ZERO, wiem to i bez dzwonienia.

Podsumowując:
A. zostaw to kurwa, nie dotykaj, oddaj do serwisu a w czwartek jedź pekaesem.
B. Rób samemu, nie jest to trudne, dasz radę.
C. Jedź w czwartek a po powrocie oddaj na serwis na spokojnie, żeby zrobili porządnie od A do Z obie lagi.

Słucham szanowne grono.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg PXL_20260613_181437341.jpg (495.7 KB, 1 wyświetleń)
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:46   #2
rrolek

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 45 min 2 s
Domyślnie

Jeśli to są Xplor to bym olal. Tam regulacja dobicia jest IMO jeno iluzoryczna.
Niemniej, jak kręcisz czuł klikanie? Jak nie to mogło po prostu pęknąć to białe pokrętło i tak na prawdę nie kręcisz śruba regulacji - śruba trox kręci się z pokrętłem czy stoi?
Stary Dzisiaj, 12:54   #3
teddy-boy

teddy-boy's Avatar

Miasto: Warszawa
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 14 godz 42 min 56 s
Domyślnie

Tak jest to XPLOR USD wedle instrukcji.
Oczywiście sprawdziłem samo pokrętełko. To była pierwsza rzecz. Wykręciłem małą śrubkę z torxem, pod spodem jest śruba do regulacji, założyłem nasadkę 6 i działa, klika. Tylko że bez końca.
Czy dobrze mam rozumieć że rrolek optujesz za opcją C?
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 18:55   #4
rrolek

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 45 min 2 s
Domyślnie

Ja bym jednak spróbował to naprawić. To w sumie może godzina roboty. Tyle, że dociągnięcie nakrętki kontry niż nie załatwi. Musisz odkręcić korek od tłoczyska amortyzatora a to wymaga pewnego skompresowania sprężyny.
Podejrzewam, że nazwijmy to trzpień naciskowy na pręt otwierający kompresję w tłoku, wykręcił się na maxa (co może być skutkiem wykręcenia tłoczyska z korka) albo ścięło gwint. Tak czy siak lepiej sprawdź.
Stary Dzisiaj, 19:03   #5
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 22 godz 57 min 14 s
Domyślnie

Dokładnie, ja bym tam zajrzał może Ramirez by pomógł albo filmik

https://www.youtube.com/watch?v=EvdnbqN7auE
Melon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 19:20   #6
Dubel
Moderator

Dubel's Avatar

Miasto: Ålesund, N
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 16 godz 11 min 9 s
Domyślnie

Wykręcił ci się zaworek , należy wykręcić korek z lagi a następnie wkręcić zaworek na miejsce , robota lekka łatwa i przyjemna

https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania