Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 23:44   #1
kdf

kdf's Avatar

Miasto: Jarocin
Motocykl: RD07
kdf jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 15 godz 25 min 32 s
Domyślnie Mafia geriatryczna wybiera się na Sri Lankę

W zeszłym roku zaliczyliśmy na drylotkach (z wiadomych względów nie będę pojazdów o poj. 110cm nazywał motocyklami) Wietnam i Kambodżę, a w tę zimę lecimy na Sri Lankę. Ekipa ta sama: ja osiemnastolatek oczywiście, Krzysiek cztery lata starszy ode mnie za moment skończy 64 wiosny, no i małolat Darek przez którego impreza będzie skrócona do ok 16 dni bo chce wrócić na narodziny wnuka. Bilety na przelot z przesiadką w Dubaju już ogarnięte, podobnie wizy i międzynarodowe prawo jazdy. I tu mamy małą zagrychę. Wg niektórych źródeł to nam wystarczy, a inne są zdania że musimy jeszcze wyrobić dodatkowe "zezwolenie" czy jak to inaczej nazwać na poruszanie się po ich drogach. W wypożyczalni skąd będziemy mieli drylotka twierdzą że na jednoślady nie potrzebujemy takiego zezwolenia. Ponoć tylko na tuk tuki i samochody. Jeżeli ktoś z Was przerabiał już ten temat będę wdzięczny za informację.
kdf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:23   #2
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 14 godz 16 min 56 s
Domyślnie

Niech jest na górze.
Stary Dzisiaj, 15:14   #3
Władek

Władek's Avatar

Miasto: Kraków/Zielonki
Motocykl: KTM1290R
Przebieg: rośnie
Władek jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 15 godz 57 min 7 s
Domyślnie

To mój strasznie zajarany kierunek,
lubie azjatyckie drogi a tam się dzieje sporo, zajebiście poruszaja sie lokalne autobusy i cięzarówki.
Mają swój kod drogowy sygnałami dzwiękowymi tak, że ten trąbka musi działać.
Rok temu przejechałem Sri Lanke tuk tukiem( zdarłem dwie sztuki i Royal enfieldem kilka dni złom totalny, łącznie ok. 1500km , Wszystkie sprzęty są tam mocno zjechane.
Lankijskie prawo jazdy wyrobisz na lotnisku otwarli tam punkt, wypozyczalnia powinna Ci to ogranac , robisz fote telefonem przesyłasz WhatsAppem, to jedyny sprawnie działający komunikator Lankijczyków z którego korzystaja wszyscy łącznie z firmami, emaile można sobie odpuscić odpowiedza po czasie. Z jakiej wypożyczalni bierzecie.
Raz tylko złapała mnie policja za przekroczenie szybkości i wyprzedzanie tuk tukiem ?, na dwupasmówce, których bardzo mało a i tak nie możesz moto i tuk tukiem po nich jechać poza miastem, zakaz wyprzedzania tuk tukami i moto o czym sie dowiedziałem podczas kontroli, uratował mnie mój imiennik Lewandowski
Daj zarys trasy.
Lwia skała, safari, pociąg , pola herbaty, Kaddy, drugie safari, udało mi się zobaczyc Lamparta podczas polowania, słoni multum w tym również dzikie na drodze jak u nas kury na wsi, nie wolno się zatrzymywać, chodzą szczególnie nad ranem, moge polecić kilka zajebistych miejscówek w tym na wybrzeżu miejsce jak z raju, możesz pomóc lokalnym rybakom w autentycznym lankijskim połowie jak sto lat temu?, nie takim dla turystów, jak sie dobrze spiszesz to dostaniesz rybkę
Coś za coś , kupisz mi herbate powiem gdzie, kase zwrócę jest na zajebistej trasie, którą koniecznie trzeba zaliczyć do lipton seat, sa dwie drogi jedną nie udało mi sie dojechać widokowo najlepsze miejsce z polami herbaty. Wieczorem coś więcej.
Aaa kasa paliwo gotówka.
Władek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 17:26   #4
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 14 godz 16 min 56 s
Domyślnie

Kiedy jest najlepsza pora na Sri Lankę?
I w jakiej cenie da się wyhaczyć bilety?

Zasady Postowania