Mały update po 2tyg...zrobiony jakiś 1kkm w różnych warunkach, dużo wiatru, trochę słońca, trochę ciemnych chmur, powroty o zmroku, szutry, lasy i asfalt. Kask jest całkiem spoko, dogadujemy się, po wstępnym wygnieceniu jest naprawdę przyjaźnie. Wczoraj spędziłem w nim bite 7h bez ściągania i nadal nie czułem potrzeby.

Największy plus to pole widzenia i na boki i góra-dół, no jest pełna panorama. Przełamanie szyby na dole nie przeszkadza tak bardzo, bo jest niżej niż się spodziewałem. Szybę po zamknięciu da się rozszczelnić na kilka mm - przyjemnie dodaje powietrza i się sama nie zamyka od wiatru. Dymiona szyba jest super i rzadko używam jeszcze blendy (musi być mocno słonecznie i jasno), najczęściej sama blenda lub tylko szyba. Przez wielkość szyby da się pić z butelki z dzióbkiem bez ściąganie kasku ani innej gimnastyki.

Kolejnym plusem jest jego neutralność przy wietrze, nie szarpie łbem nawet przy większych prędkościach (NAT z seryjną szybą i małym deflektorem, struga idzie gdzieś na daszek/szczyt kasku). Przy 120 można kręcić głową na boki, bez obawy, że złamie kark. Boczne podmuchy wiatru są mało wyczuwalne (ale oczywiście czuć, że wieje).
Interkom zamontowany, dało się dość łatwo, choć nie idealnie. Miejsce na głośniki jest szerokie, ale dość płytkie (było trochę masażu), jednostka na klipsie dobrze siadła z boku, nie ma rowków na przewody ani wgłębienia na mikrofon, więc przykleiłem to przy guziku od spuszczania powietrza. Niestety przy paszczy jest dość ciasno - suwak wentylacji i system air. Wnętrze się wypina łatwo, przy wpinaniu trzeba się przyłożyć żeby trafić pinami na miejsce. Pomaga kropelka spreju silikonowego. EPSu nie da się wyjąć, bo jest system air.
Wentylacja jest ok, nie czuję żeby w środku był turbo przewiew, ale też się nie gotuję. O dziwo przeważnie jeżdżę z rozszczelniona szybą i rzadko mam potrzebę by ją otwierać. Ale obecnie to jest 20-23st, pewnie przy okolicach 30 zmienię zdanie...

Ogólnie jestem zadowolony.
Co do właściciela marki to nie wiem, na pudełku jest scorpion sports europe, France. Nawet jak się za tym kryją skośni, to bardziej jak za Volvo niż jakimś budżetowym leapmotors.