Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Wczoraj, 12:30   #28
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 4 tygodni 18 godz 55 min 30 s
Domyślnie

ja nie jestem optymista co do profesjonalizacji obslugi chinskich marek. za duzo tego na raz. co chwila pojawia sie nowa marka i modele, ktore po jakims czasie znikaja. wciaz nie ma obiecywanych glownych przedstawicielstw ani na europe ani na kraj. oczywiscie wszyscy opowiadaja bajke o 'wlasnie budowanym magazynie centralnym'.
trzeba sobie rowniez zdac sprawe z tego, ze europa to maly rynek i trudno sie na nim bilansuje i zarabia. wielka japonska czworka sprzedaje tu ~4-8% swojej produkcji w zaleznosci od marki. sa tu troche dla prestizu, troche z przyzwyczajenia. chinczycy mogli mocno wejsc z 2-3 markami i zapleczem. a tak mamy fafnaście firm i pospolite ruszenie bez zarysu jakiegos dlugofalowego planu dzialania. nawet sprawdzenie ile kto sprzedal w danym roku jest problemem bo marka potrafi miec roznych niezaleznych importerow, albo jeden pojazd wystepuje na rynku pod roznymi markami i nazwami. na FB powstaja grupy wsparcia gdzie uzytkownicy dziela sie wiedza co z czego pasuje do czego i jak to zdobyc. krajowy rynek czesci after market nie ma nic do zaproponowania w kwesti najprostszych nawet czesci eksploatacyjnych.