IMG_20251125_114703.jpg
Zatrzymuje się, patrzę na mapę i na prognozy pogody. Nie ma co pchać się na północ w stronę deszczu. Mogę przyjechać trochę na zachód do wewnętrznej części wyspy, tam mam oznaczone jakieś ciekawe miejsca. Wąwóz parku narodowego Taroko który jest na północy i tak jest w deszczu po drugie tylko początek wąwozu jest otwarty dla ruchu. Dalsza najciekawsza część i dostęp do szlaków turystycznych jest dalej zamknięty. Na bieżąco to obserwowałem. Tam były jakieś osunięcia ziemi i drogi są poblokowane od kilku miesięcy. Tak samo zablokowana jest numer droga nr 20 którą mógłbym skrócić powrót na zachód. Tam też były osunięcia ziemi i od dwóch miesięcy droga jest zamknięta. Na dziś mam w planie jeszcze drogę numer 30. Dociera ona do jednego z parków narodowych.
IMG_20251125_133358.jpg
Tutaj zostawiam skuter na końcu drogi i idę na szlak w góry. Dlaczego wybieram akurat ten szlak? Japońskie stare mosty wiszące, bo co mogłoby być tam innego? Turystów na szlaku abrdzo duzo. To jest moze godzinny spacer od parkingu na koncu drogi. Wszyscy idą tylko do tych wiszących mostów.
IMG_20251125_140511.jpg
IMG_20251125_144139.jpg
IMG_20251125_150310.jpg
Z ciekawostek to małpy tam żyją lasach. Dla mnie turysty z PL to atrakcja. Zobaczyć małpy na drzewach nie będąc w zoo . Nocleg jak zwykle z Booking, jakiś pensjonat na wiosce. Dostałem opiernicz od babki bo nie zdjąłem butów przed drzwiami wejsciowymi

Nie myslalem ze jestem w Japonii ;-)
IMG_20251126_070647.jpg