Cytat:
Napisał El Czariusz
Jednym zdaniem - Ty musiałeś tam być.
|
No cóż, nie da się ukryć, musiałem. Poniekąd.
Los tak rzuca człowiekiem, że nie wiesz gdzie cię poślą do roboty.
Cytat:
Napisał El Czariusz
Paszimgar to uroczysko położone kilka dobrych kilometrów za Azring, gdzie zrobiłem to zdjęcie. Azring to kiszłak na końcu świata..
|
Zgadza się, pomyliłem osady.
Cytat:
Napisał El Czariusz
Ostatni ślad eksploracji tej doliny w eterze netu datowany jest na ukraińską wyprawę z 1970.
|
W Badachszanie jest wiele miejsc, które wydają się być nieeksplorowane. To że nie ma śladów eksploracji w internecie, nie znaczy, że nie było takowej. Widzę to licznych, wydawałoby się odludnych, dolinach. Znam jednego rosyjskiego geologa, który rok w rok odwiedza pewną dolinę w centralnej części Pamiru, a ekspedycje alpinistyczne, które tę dolinę odwiedzają raz na kilka (bardziej 8-9 niż 2-3) lat i chwalą się tym w sieci, twierdzą, że nikogo tam przed nimi nie było. Sami Rosjanie (właściwie "obywatele" byłego ZSRR) wyeksplorowali właściwie cały Pamir, o czym można sie przekonać przeglądając rosyjskojęzyczne archiwa, np. klubów górskich typu Wiestra czy TKMAI. Raportów co niemiara, większość tak dokładnych, że współczesne "relacje" mogą się schować ze wstydu.
Cytat:
Napisał El Czariusz

Nad Szary Kul noclegowaliśmy się, w takim otoczeniu.
|
Rozumiem, że piszesz o jez. Charykuł (nie wiem czemu wywala mi cyrylicę - fonetycznie: Harykuł). Szarykuł to błędnie używane przez ludzi Zachodu zangielszczenie.
Patrząc po zdjęciu, nie masz zbyt dużo do golenia, przynajmniej na głowie.