Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 27.09.2017, 22:41   #11
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 25 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał kristoch Zobacz post
W kontekście wycierania powłoki takie pytanie mam do szanownego grona:
Czy wytarta powłoka w lagach może objawiać się zwiększonym tarciem statycznym - tzn. trzeba większej siły by wprawić amortyzator w ruch niż siły potrzebnej do utrzymania tego ruchu (nie chcę tu się doktoryzować ale chodzi mi o siłę tarcia statycznego vs dynamicznego).
Od jakiegoś czasu mam wrażenie jakbym coraz bardziej odczuwał na kierownicy łagodne pofalowanie asfaltu przy szybszej jeździe. Mam na myśli drogi o bardzo dobrej nawierzchni, które wcześniej uznawałem za równe jak stół, a teraz coraz bardziej czuję i widzę jak cały przód moto się porusza minimalnie góra/dół. Na nierównej drodze amortyzator działa ok i tego zjawiska nie widać. Opony zmienione i jest minimalnie lepiej.
Przebieg 28 kkm ale może za dużo czytam na forach i się czepiam zamiast jeździć. Przegląd lag dopiero po sezonie zrobię.
Ktoś, coś? Czy to tylko moja wyobraźnia?
Takie zjawisko zaobserwowałem gdy coś było krzywe w zawieszeniu i rury pracowały nie liniowo, przy zużyciu goleni efekt może być podobny jeżeli powstanie nierównomierność powierzchni. Tarcie statyczne teoretycznie powinno być minimalne a wręcz niezauważalne. Odnośnie pracy Twojego zawieszenia to może na początek sprawdź jakie masz nastawy.

A wracając do tematu to moim zdaniem skoro następuje wytarcie goleni to należy jak najszybciej coś z tym zrobić bo po większym przebiegu tylko wymiana goleni .
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem