Cytat:
	
	
		
			
				
					Napisał  sowizdrzal
					 
				 
				Uzasadnij. 
			
		 | 
	
	
 
jw.
 
 
	Cytat:
	
	
		
			
				 Dla odżywiającego się normalnie - nie ma. Gorzej, kiedy przez np. kilka-kilkanascie dni jest się skazanym wyłącznie na taką wodę i na przygotowywane z jej użyciem pokarmy i płyny. Kwestia odporności organizmu, każdy reaguje inaczej, warto więc pamiętać o tym uzdatnianiu. Z osmozą ciężko jest wygrać  
			
		 | 
	
	
 
jaka jest różnica czy wrzucę sól do wody na której gotuje zupę  od posolenia zupy ? Ile gram soli zawiera sztuka mięsa a o ile gram soli różni się woda mineralna, kranówka od destylowanej?
 
Z osmoza ciężko wygrać, rzyczywiście. Ale jak wiesz, wypicie wody morskiej (zasolenie 32 ) powoduje wzmożenie odwodnienia, bo jest zasolone znacznie ponad przeciętne akcpetowalne stężenie soli w organizmie:
Na 1 litr wody morskiej przypada: 27 g NaCl, 3g MgCl .....
Na 1 litr wody słodkiej przypada minej niż 1g soli
W 1kg miesa masz 10-20g soli (1,5 g/100g mięsa)
 
uważasz nadal, że róznica 1g między destylowana a tzw zwykła słodką jest kluczowa przy spożywaniu posiłków? gdy w 100g pokarmu masz conajmniej równowartość soli w 1 litrze wody? 
 
A w warunkach które podałeś, 
należy uzupełniać minerały również majac zwykła wodę - bo organizm zużywa duże ilości soli. Stąd sportowcy tak lubią izotoniki czy wody wysokomineralizowane.