![]() |
trzeszczący hamulec tył
Hej.
Sprawa dziwna. kiedyś zmieniałem oponę i jak poskładałem wsio do kupy to mi zaczęły się pojawiać dziwne dźwięki z okolic tylnego hebla. Dokładnie cztery na jeden obrót koła. Prosta sprawa. Pogiąłem tarczę. Wczoraj wymieniłem tarczę na nówkę i dźwięk nie ustał. Widoczne są na tarczy ( w miejscu pracy klocków) niewytarte ślady w okolicach śrub. Czyli tam gdzie jest tarcza przykręcona do piasty, zacisk nie ma siły jej wygiąć przez co klocki z jednej strony minimalnie odstają od tarczy a z drugiej... trzeszczą. Czy spotkaliście się z taką usterką? Hebel działa wzorowo i po delikatnym wciśnięciu pedału hamulca, dźwięk ustaje. Trzeszczy tylko na "luźnym" hamulcu i tylko w miejscu mocowania śrubami. Przeszkadzać w hamowaniu nie przeszkadza ale strasznie wkurwia. Ludzie się za mną oglądają:haha2: |
chyba mam to samo. czasem jak dojezdzam powoli do swiatel to mi zgrzyta az czuje wibracje na podnozkach tyle ze jak sprawdzam na centralce to nic nie chce obcierac...ku..tylko przy obciazeniu...a tak ciezko wysledzic w ktorym to miejscu sie drze ( jadac i sluchajac ) :p
|
Ja nie mam jednej blaszki i zastanawiam się czy to może być przyczyną. Bo niby co kur..na innego?
|
Czasem łancuch trze o centralkę....
|
Cytat:
Tak się zastanawiam... Tylko... ja... nie mam... centralki:haha2: |
Łożysko nie kończy żywota? Miałem podobnie odrobine przed rozsypaniem się tylnego łożyska po stronie hamulca. Nie skojarzyłem w pore i zostałem o 18 godzinie w szczerym polu bez zapasu 80 km od domu.
|
Ale też przestawało trzeszczeć po naciśnięciu tylnego hebla ? No cóż chyba trzeba będzie rozebrać..
Cytat:
|
przestawało. Później wymyśliłem sobie, nie wiem czy słusznie, że hamowanie stabilizowało koło razem z tarczą.
|
Łożyska koła wymieniałem na majówkę
|
Cytat:
zamontuj centralkę, będziesz miał przyczynę :D :at:;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Pęka piasta.
|
Cytat:
|
Mi się na szczęście rozsypało przy 30, ale w łuku. Nic ciekawego, duże oczy zrobiłem....
|
Cytat:
Arek, a u Ciebie jak trzeszczy tylko przy śrubach, to może coś jest nie tak z przykręceniem tarczy? Tarcza nie jest zwichrowana? Na nowej są dokładnie takie same odgłosy jak na starej? Ty to jednak troll jesteś. :D |
Dokładnie te same odgłosy. Podjedź dziś na Mińską to posłychasz. Chociaż jak to bywa, pewnie ucichnie przed szlabanem i do wyjazdu będzie milczało.
|
Będę :)
Cytat:
|
Cytat:
|
Artuditu wczoraj jak patrzyłem na tą twoja tarczę, to moim zdaniem masz jakby przesunięte coś osiowo.
Z jednej strony tarcza praktycznie dotyka jarzma do którego przykręca się zacisk, a z drugiej od wewnątrz jest 5mm luzu. Jeżeli stało się to przy zmianie opony, to czy czasem nie zamieniłeś ze sobą tulejek dystansowych na ośce, prawa z lewą, może są minimalnie różnych długości i wtedy masz całe koło przesunięte po osi na prawą stronę. Ewentualnie kontakt piasta-tarcza, tu coś nie dolega i tarcza nie jest odpowiednio ułożona, ale jak na starej było to samo, to raczej nie to. Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy, wymieniałeś łożyska - to były orginały? Szerokość starych i nowych była taka sama? Może to z lewej nie zostało wprasowane do końca kanału i też to może być powód przesunięcia koła w osi. Ja bym w tych rzeczach szukał przyczyny, nic więcej do głowy mi nie przychodzi. |
Cytat:
Nie do końca wprasowane łożysko luzuje koło na ośce. Zobacz czy klocki nie drą piasty, czy nie opadają na nią. I koniecznie sprawdź śruby mocujące klocki czy nie mają wżer , jak się przestawiają dają czasmi śmieszne dźwięki, czyli z rowka chops na płaskie i odwrotnie. No i KML twoja owiewka sprawia wrażenie ładniejszej od mojej, co mnie nie nastraja pozytywnie:D:D:haha2: A tak serio ładnie pomalowana podoba się |
J.w
Tuleje mają inną średnicę. Łożyska wprasowane do końca na bank.Mi się wydaje że to problem piasty ale nie wiem jaki:) |
kurde za tydzien tez bedzie ten grill ? :) moze ktos na moje trzeszczadlo zerknie fachowym okiem:bow:
|
Znacie jakiś sposób na "piszczące" hamulce? Nóweczki mam z tyłu (no z 1500 na nich dopiero zrobiłem) a przy hamowaniu piszczą jak cholera.. Może smarem posmarować? (dżołk)
|
Smarem ino że od drugiej strony. Ode tłoczków. A smar miedziany. Tak samo trzpienie zabezpieczające.
|
Dziś rozebrałem, zdjąłem koło, mocowanie zacisku (jarzmo) i wygląda na to że trze... klocek hamulcowy. Jak kręcę kołem to zacisk pływa. Jest to jakiś sposób ten smar. Jutro przetestuję. Dzięki za pomysł.
|
bywa ze tłoczki w zacisku sa zasyfione - maja wzery na gładzi i nie cofają sie dostatecznie podczas zwalniania klamki hamowania , objawia sie to tarciem klocka o tarcze . Łozysko mi padło teraz w wekend na mazurach te od tarczy ale to troche inny objaw
|
Gdyby tłoczki się nie cofały to by tarło na całym obwodzie.
Mój problem jest o tyle dziwny że tarcza od wewnętrznej strony, przy wszystkich czterech mocowaniach śrub wyciera się coraz bardziej i coraz głośniej skrzeczy. tarcza prosta BYŁA na 100%. Teraz faluje na piaście. Tak jakby zacisk ją skrzywił do zewnątrz. miejsca w których są śruby są nie do wygięcia i dlatego od wewnętrznej ociera. Pytanie tylko: czemu hamulec wypycha tarczę do zew.???????????? |
Bo w zacisku skończyła się funkcja pływania. Wymontuj zacisk i przeczyść. Nie chodzi o tłoczki.
|
Nie skończyła. Czyste,nasmarowane, pływa jak należy.
|
A kolor tarczy? Nie była przegrzana?
|
Nie była. Teraz już może być. Zrobiłem na tym w weekend 1100km i w zeszłym tyg jakieś 700. Grzeje się jak zła.
|
Więc można zadać pytanie, czy grzeje się bo się "wygła" czy wygła bo się grzeje :)
|
Można chociaż nie trzeba. Wcześniej się nie grzała. Zacisk luźny, nie tarł o tarcze. więc chyba grzeje bo wygła
|
Może gumki ma stare i nie cofa..
Mogę ci pompkę hamulcową dać bo zmieniłem na pompe od XXa :D |
Problem chyba rozwiązany. Syf i utlenione alu na piaście. zeskrobalim, wyczyścilim i gra. Yyyy to znaczy juz nie gra, cisza w końcu:) Za pomoc Majkiemu stawiam PIWO:)
|
2 Załącznik(ów)
No było trochę szlifowania, czyszczenia i skrobania i wygląda na to, że teraz powinno być ok. :Thumbs_Up: Dobrze, że tarcza nie ucierpiała. Człowiek się całe życie uczy. ;)
|
Od razu mówiłem.
|
Tak, wiem, powinienem się wstydzić tak brudnych i skorodowanych felg:)
|
-Czyszczona powierzchnia?
-Czyszczooona! :D Powierzchnię należy wyprowadzić! |
Tak. Pogrążaj mnie dalej w tej bezkresnej beznadziei.
|
Ojtam. Cieszymy się :).
|
Proponuję przetoczyć, wypiaskować i wypolerować elektrochemicznie.
Frędzle będą zazdrościć :D |
Cytat:
:dizzy::dizzy::dizzy::dizzy::dizzy: UUUUUAaaaaaaaaaa to trąci NASA |
ave,
u mnie tez zaczal bzyczec tylni hamulec zaraz po zalozeniu klockow brembo. Przedtem jezdzilem na blachach i mialem inna muzyke, i iskry nawet szly :D Niechce mi sie przy tym dlubac, ot taka uroda. Mialem przedtem najtansze klocki z Louisa i dzialaly dobrze, ale wytrzymaly jakies 18tys km. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:30. |