Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   trzeszczący hamulec tył (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9515)

Artuditu 23.05.2011 21:46

trzeszczący hamulec tył

Hej.
Sprawa dziwna. kiedyś zmieniałem oponę i jak poskładałem wsio do kupy to mi zaczęły się pojawiać dziwne dźwięki z okolic tylnego hebla. Dokładnie cztery na jeden obrót koła. Prosta sprawa. Pogiąłem tarczę. Wczoraj wymieniłem tarczę na nówkę i dźwięk nie ustał. Widoczne są na tarczy ( w miejscu pracy klocków) niewytarte ślady w okolicach śrub. Czyli tam gdzie jest tarcza przykręcona do piasty, zacisk nie ma siły jej wygiąć przez co klocki z jednej strony minimalnie odstają od tarczy a z drugiej... trzeszczą. Czy spotkaliście się z taką usterką? Hebel działa wzorowo i po delikatnym wciśnięciu pedału hamulca, dźwięk ustaje. Trzeszczy tylko na "luźnym" hamulcu i tylko w miejscu mocowania śrubami. Przeszkadzać w hamowaniu nie przeszkadza ale strasznie wkurwia. Ludzie się za mną oglądają:haha2:

TOFAKT 24.05.2011 23:21

chyba mam to samo. czasem jak dojezdzam powoli do swiatel to mi zgrzyta az czuje wibracje na podnozkach tyle ze jak sprawdzam na centralce to nic nie chce obcierac...ku..tylko przy obciazeniu...a tak ciezko wysledzic w ktorym to miejscu sie drze ( jadac i sluchajac ) :p

Artuditu 25.05.2011 00:39

Ja nie mam jednej blaszki i zastanawiam się czy to może być przyczyną. Bo niby co kur..na innego?

puszek 25.05.2011 07:59

Czasem łancuch trze o centralkę....

Artuditu 25.05.2011 08:21

Cytat:

Napisał puszek (Post 179351)
Czasem łancuch trze o centralkę....

Kurcze. Może to faktycznie łańcuch trze o centralkę. Jest już w słabej kondycji. Zębatka zdawcza też do wymiany. tak więc ma prawo trzeć. Hmm, kurcze. Nie wiem sam...

Tak się zastanawiam...

Tylko... ja... nie mam... centralki:haha2:

Jaro-Ino 25.05.2011 11:29

Łożysko nie kończy żywota? Miałem podobnie odrobine przed rozsypaniem się tylnego łożyska po stronie hamulca. Nie skojarzyłem w pore i zostałem o 18 godzinie w szczerym polu bez zapasu 80 km od domu.

TOFAKT 25.05.2011 18:41

Ale też przestawało trzeszczeć po naciśnięciu tylnego hebla ? No cóż chyba trzeba będzie rozebrać..

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 179418)
Łożysko nie kończy żywota? Miałem podobnie odrobine przed rozsypaniem się tylnego łożyska po stronie hamulca. Nie skojarzyłem w pore i zostałem o 18 godzinie w szczerym polu bez zapasu 80 km od domu.

Jaro-Ino 25.05.2011 19:15

przestawało. Później wymyśliłem sobie, nie wiem czy słusznie, że hamowanie stabilizowało koło razem z tarczą.

Artuditu 25.05.2011 19:29

Łożyska koła wymieniałem na majówkę

Ronin 25.05.2011 20:06

Cytat:

Napisał Artuditu (Post 179355)
Kurcze. Może to faktycznie łańcuch trze o centralkę. Jest już w słabej kondycji. Zębatka zdawcza też do wymiany. tak więc ma prawo trzeć. Hmm, kurcze. Nie wiem sam...

Tak się zastanawiam...

Tylko... ja... nie mam... centralki:haha2:

zamontuj centralkę, będziesz miał przyczynę :D
:at:;)

Jaro-Ino 25.05.2011 21:36

Cytat:

Napisał Artuditu (Post 179505)
Łożyska koła wymieniałem na majówkę

Może spróbuj obrócić tarczę i zobaczyć czy to coś da. Skoro tylko w miejscach gdzie są śruby jest coś nie tak to może poproś kogoś o koło z tarczą, podmień na chwile i zobacz tym samym czy tarcza nie ma jakiejś wady fabrycznej. Możesz też położyć tarcze na szybe i sprawdzić czy jest prosta czy nie.

TOFAKT 25.05.2011 22:06

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 179501)
przestawało. Później wymyśliłem sobie, nie wiem czy słusznie, że hamowanie stabilizowało koło razem z tarczą.

no to chyba to..bo dzisiaj obczailem ze jak jade powoli i skrecam w prawo to bardziej treszczy niz w lewym skrecie...aa ze tak sie zapytam jak sie juz komletnie spier....to bede mial wypadek ? :) co sie dzieje z kolem jak lozysko pada w czasie jazdy? pozdroooo

Lepi 25.05.2011 22:14

Pęka piasta.

TOFAKT 25.05.2011 23:01

Cytat:

Napisał Lepi (Post 179557)
Pęka piasta.

ups...

Jaro-Ino 26.05.2011 08:13

Mi się na szczęście rozsypało przy 30, ale w łuku. Nic ciekawego, duże oczy zrobiłem....

majki 26.05.2011 09:09

Cytat:

Napisał TOFAKT (Post 179551)
co sie dzieje z kolem jak lozysko pada w czasie jazdy?

Mi wyszły kulki z łożyska tylnego koła przez simering, na prostej drodze. Koło się przekosiło, zblokowało i tyle. W winklu bym się pewnie nieźle zgrzał. Dawało znać wcześniej, ale myślałem, że to brak klocków z tyłu. Łatwy test na łożyska: złapać za koło i poszarpać na boki. Jak łożyska padają to będzie wyczuwalny luz.

Arek, a u Ciebie jak trzeszczy tylko przy śrubach, to może coś jest nie tak z przykręceniem tarczy? Tarcza nie jest zwichrowana? Na nowej są dokładnie takie same odgłosy jak na starej? Ty to jednak troll jesteś. :D

Artuditu 26.05.2011 09:25

Dokładnie te same odgłosy. Podjedź dziś na Mińską to posłychasz. Chociaż jak to bywa, pewnie ucichnie przed szlabanem i do wyjazdu będzie milczało.

majki 26.05.2011 09:34

Będę :)
Cytat:

Napisał Artuditu (Post 179637)
Chociaż jak to bywa, pewnie ucichnie przed szlabanem i do wyjazdu będzie milczało.

:hehehe:

TOFAKT 26.05.2011 21:11

Cytat:

Napisał majki (Post 179630)
Mi wyszły kulki z łożyska tylnego koła przez simering, na prostej drodze. Koło się przekosiło, zblokowało i tyle. W winklu bym się pewnie nieźle zgrzał. Dawało znać wcześniej, ale myślałem, że to brak klocków z tyłu. Łatwy test na łożyska: złapać za koło i poszarpać na boki. Jak łożyska padają to będzie wyczuwalny luz.

Arek, a u Ciebie jak trzeszczy tylko przy śrubach, to może coś jest nie tak z przykręceniem tarczy? Tarcza nie jest zwichrowana? Na nowej są dokładnie takie same odgłosy jak na starej? Ty to jednak troll jesteś. :D

poszarpalem za kolo i luzow brak..hem hem moze zbyt wczesne stadium rozkladu :)

KML 27.05.2011 06:57

Artuditu wczoraj jak patrzyłem na tą twoja tarczę, to moim zdaniem masz jakby przesunięte coś osiowo.
Z jednej strony tarcza praktycznie dotyka jarzma do którego przykręca się zacisk, a z drugiej od wewnątrz jest 5mm luzu.
Jeżeli stało się to przy zmianie opony, to czy czasem nie zamieniłeś ze sobą tulejek dystansowych na ośce, prawa z lewą, może są minimalnie różnych długości i wtedy masz całe koło przesunięte po osi na prawą stronę.

Ewentualnie kontakt piasta-tarcza, tu coś nie dolega i tarcza nie jest odpowiednio ułożona, ale jak na starej było to samo, to raczej nie to.

Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy, wymieniałeś łożyska - to były orginały?
Szerokość starych i nowych była taka sama?
Może to z lewej nie zostało wprasowane do końca kanału i też to może być powód przesunięcia koła w osi.

Ja bym w tych rzeczach szukał przyczyny, nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

BLOB 27.05.2011 08:07

Cytat:

Napisał KML (Post 179854)
Artuditu wczoraj jak patrzyłem na tą twoja tarczę, to moim zdaniem masz jakby przesunięte coś osiowo.
Z jednej strony tarcza praktycznie dotyka jarzma do którego przykręca się zacisk, a z drugiej od wewnątrz jest 5mm luzu.
Jeżeli stało się to przy zmianie opony, to czy czasem nie zamieniłeś ze sobą tulejek dystansowych na ośce, prawa z lewą, może są minimalnie różnych długości i wtedy masz całe koło przesunięte po osi na prawą stronę.

Ewentualnie kontakt piasta-tarcza, tu coś nie dolega i tarcza nie jest odpowiednio ułożona, ale jak na starej było to samo, to raczej nie to.

Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy, wymieniałeś łożyska - to były orginały?
Szerokość starych i nowych była taka sama?
Może to z lewej nie zostało wprasowane do końca kanału i też to może być powód przesunięcia koła w osi.

Ja bym w tych rzeczach szukał przyczyny, nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

Tulei nie da się inaczej zamontować nie tylko długość jest inna ale i średnica.(to znaczy ja wiem jak by się uparł:D
Nie do końca wprasowane łożysko luzuje koło na ośce.
Zobacz czy klocki nie drą piasty, czy nie opadają na nią. I koniecznie sprawdź śruby mocujące klocki czy nie mają wżer , jak się przestawiają dają czasmi śmieszne dźwięki, czyli z rowka chops na płaskie i odwrotnie.

No i KML twoja owiewka sprawia wrażenie ładniejszej od mojej, co mnie nie nastraja pozytywnie:D:D:haha2:
A tak serio ładnie pomalowana podoba się

Artuditu 27.05.2011 09:23

J.w
Tuleje mają inną średnicę. Łożyska wprasowane do końca na bank.Mi się wydaje że to problem piasty ale nie wiem jaki:)

TOFAKT 27.05.2011 10:31

kurde za tydzien tez bedzie ten grill ? :) moze ktos na moje trzeszczadlo zerknie fachowym okiem:bow:

krzeszu 27.05.2011 13:00

Znacie jakiś sposób na "piszczące" hamulce? Nóweczki mam z tyłu (no z 1500 na nich dopiero zrobiłem) a przy hamowaniu piszczą jak cholera.. Może smarem posmarować? (dżołk)

rob 27.05.2011 15:30

Smarem ino że od drugiej strony. Ode tłoczków. A smar miedziany. Tak samo trzpienie zabezpieczające.

Artuditu 27.05.2011 16:44

Dziś rozebrałem, zdjąłem koło, mocowanie zacisku (jarzmo) i wygląda na to że trze... klocek hamulcowy. Jak kręcę kołem to zacisk pływa. Jest to jakiś sposób ten smar. Jutro przetestuję. Dzięki za pomysł.

Henryk-Knox 28.05.2011 10:16

bywa ze tłoczki w zacisku sa zasyfione - maja wzery na gładzi i nie cofają sie dostatecznie podczas zwalniania klamki hamowania , objawia sie to tarciem klocka o tarcze . Łozysko mi padło teraz w wekend na mazurach te od tarczy ale to troche inny objaw

Artuditu 30.05.2011 08:24

Gdyby tłoczki się nie cofały to by tarło na całym obwodzie.

Mój problem jest o tyle dziwny że tarcza od wewnętrznej strony, przy wszystkich czterech mocowaniach śrub wyciera się coraz bardziej i coraz głośniej skrzeczy. tarcza prosta BYŁA na 100%. Teraz faluje na piaście. Tak jakby zacisk ją skrzywił do zewnątrz. miejsca w których są śruby są nie do wygięcia i dlatego od wewnętrznej ociera. Pytanie tylko: czemu hamulec wypycha tarczę do zew.????????????

Lepi 30.05.2011 08:31

Bo w zacisku skończyła się funkcja pływania. Wymontuj zacisk i przeczyść. Nie chodzi o tłoczki.

Artuditu 30.05.2011 09:05

Nie skończyła. Czyste,nasmarowane, pływa jak należy.

Lepi 30.05.2011 09:27

A kolor tarczy? Nie była przegrzana?

Artuditu 30.05.2011 09:30

Nie była. Teraz już może być. Zrobiłem na tym w weekend 1100km i w zeszłym tyg jakieś 700. Grzeje się jak zła.

Lepi 30.05.2011 09:35

Więc można zadać pytanie, czy grzeje się bo się "wygła" czy wygła bo się grzeje :)

Artuditu 30.05.2011 09:48

Można chociaż nie trzeba. Wcześniej się nie grzała. Zacisk luźny, nie tarł o tarcze. więc chyba grzeje bo wygła

rambo 30.05.2011 12:30

Może gumki ma stare i nie cofa..
Mogę ci pompkę hamulcową dać bo zmieniłem na pompe od XXa :D

Artuditu 30.05.2011 21:25

Problem chyba rozwiązany. Syf i utlenione alu na piaście. zeskrobalim, wyczyścilim i gra. Yyyy to znaczy juz nie gra, cisza w końcu:) Za pomoc Majkiemu stawiam PIWO:)

majki 30.05.2011 21:55

2 Załącznik(ów)
No było trochę szlifowania, czyszczenia i skrobania i wygląda na to, że teraz powinno być ok. :Thumbs_Up: Dobrze, że tarcza nie ucierpiała. Człowiek się całe życie uczy. ;)

wieczny 30.05.2011 22:09

Od razu mówiłem.

Artuditu 30.05.2011 22:18

Tak, wiem, powinienem się wstydzić tak brudnych i skorodowanych felg:)

wieczny 30.05.2011 23:58

-Czyszczona powierzchnia?
-Czyszczooona!

:D

Powierzchnię należy wyprowadzić!

Artuditu 31.05.2011 00:19

Tak. Pogrążaj mnie dalej w tej bezkresnej beznadziei.

wieczny 31.05.2011 01:15

Ojtam. Cieszymy się :).

Lepi 31.05.2011 08:57

Proponuję przetoczyć, wypiaskować i wypolerować elektrochemicznie.
Frędzle będą zazdrościć :D

BLOB 31.05.2011 10:56

Cytat:

Napisał Lepi (Post 180563)
Proponuję przetoczyć, wypiaskować i wypolerować elektrochemicznie.
Frędzle będą zazdrościć :D

:dizzy::dizzy::dizzy::dizzy::dizzy:
UUUUUAaaaaaaaaaa to trąci NASA

fassi 01.06.2011 23:47

ave,

u mnie tez zaczal bzyczec tylni hamulec zaraz po zalozeniu klockow brembo. Przedtem jezdzilem na blachach i mialem inna muzyke, i iskry nawet szly :D

Niechce mi sie przy tym dlubac, ot taka uroda. Mialem przedtem najtansze klocki z Louisa i dzialaly dobrze, ale wytrzymaly jakies 18tys km.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:30.