![]()  | 

Chińskie motocykle czy rzeczywiście nas stać na ich zakup 

Hej! 
	https://www.facebook.com/permalink.p...ref=embed_post trafiło na nie byle kogo i słabo to wygląda, ale fakt, że się zepsuło to trudno zdarza się nawet najlepszym ale 6 miesięcy braku części to porażka.  | 

no i elegancko.  
	znam od kuchni co się dzieje jak się patrzy tylko na SALES a AFTERSALES ma się w dupie. jeszcze parę takich akcji i będą musieli mocno odgruzowywać to co przypadkiem udało się stworzyć. podsumowując - nie dziwi nic.  | 

wystarczy wejsc na polska grupe CF450MT na FB. ofert sprzedazy mlodych motocykli z malymi przebiegami ma wiecej tylko CRF1100. jest tego MASA. dziwnym trafem sie nagle wielu osobom 'odwidzialo'. 
	p.s. kilka tygodni temu przekopalem katalogi CF pod katem tej 450 wlasnie. jest slabo - na czerwono albo 'pod zamowienie'  | 

Cytat: 

widać pierwsze zauroczenie jak zawsze mija szybko i wychodzą mniejsze czy większe fiołki, natomiast jedno łączy te wszystkie chińczyki - szarpanie przy delikatnej jeździe gdy jedziesz na małym otwarciu przepustnicy. Dla mnie byłoby to nie do przyjęcia. Wąs z Jednoślad.pl testował nowego voge 800 Rally i też zwrócił na to uwagę, model 900DS to już masakra ale coś tam w sofcie lekko poprawili i podobno da się żyć co nie oznacza, że jest idealnie. CF 450MT też ma z tym problem od początku i że niby 2025 jest dużo lepiej. Na dzień dzisiejszy te motocykle mają znikome przebiegi i następne fiołki będą wychodzić w przyszłości bo może się okazać, że łatwiej kupić części do Junaka z 1960r. niż chińczyka 2024. Nawet teraz jak coś urwiesz czy połamiesz to szukaj wiatru w polu.  | 

mnie trochę zastanawia ilość ogłoszeń o sprzedaży CF 450 często kilku miesięcznych ze znikomymi przebiegami, 
	 | 

Bardzo podobna sytuacja jest z rynkiem wtórnym Suzuki Vstrom 800, pełno używek z przebiegiem kilku tysięcy kilometrów, a przecież ten motocykl wygrał Alpenmasters. 
	 | 

jak zwykle bede sie wymadrzal. z tego co przekutalem na podnosniku do wypozyczalni zebralbym zestaw XT660R. proste, trwale, sympatyczne - chociaz robione przez Algierczykow pod Paryzem. jest szpryca i swiety spokoj. ale wiadomo: przedsiebiorca potrzebuje FV, kosztow, amortyzacji - kumam. dzis pojecia nie mam po co bym poszedl do salonu, zeby bylo 'do tanca i do rozanca' :( spsialo wszystko. wtopa z KLE500 to jest objaw skrajnego olewania klienta i robienia motocykli przez pawiany 
	 | 

Ja bym chyba wybrał transalpy i t7 do wypożyczalni. Proste, sprawdzone już konstrukcje, części i akcesoria dostępne, fv też. Na myśl mi jeszcze przychodzi Himalayan mocno ostatnio promowany na naszym rynku. Z tego co widać potrafi znieść dużo. 
	 | 

Nie mam FB na kompie ale na telefonie coś się podpowiedziało o wypożyczalni której CF Moto po pól roku w serwisie stoi ?? - o to chodzi w linku z pierwszego posta ?? 
	 | 

podobno CF od 2025 daje gwarancje tylko na 20.000km i 5 czy 7 lat ! 
	https://www.facebook.com/permalink.p...00063667685972  | 

Ludzie się rzucili a okazuje się że przesiadka z większego moto na 450, to nie dla każdego...  
	Akcja z awaria to szarpanie się przez pół roku z serwisem to słyszałem takie historie i z hądą(u nas na forum) i ktm (nawet ostatnio słynny filmik o 1290) i trijumfami etc. Ogólnie od autoryzowanych serwisów to najlepiej trzymać się z daleka i najlepiej, żeby się moto nie psuły= takie moje przemyślenia. PS. każdy kto się ludzi że nowe chińczyki będą tak trwałe i bezawaryjne jak stare jamachy czy hądy jest po prostu naiwny. Jak będę się wybierał na naprawdę daleki wyjazd poza Europę to na pewno wezmę afre a nie kove  | 

Zadziwiające, że na tak zjedzoną biurokracją UE dopuszcza się dowolność w warunkach gwarancji - coś nie do pomyślenia w innych branżach a tutaj aż się prosi aby UOKIK zabrał się za absurdalne zapisy ale jak ma się zabrać jak prawo w tym przypadku to wolna amerykanka.  Na rynku telekomunikacyjnym klient to jest święta krowa i to dosłownie bez ściemy a jego miesięczne uszczuplenie to kilkadziesiąt złotych. W motoryzacji mamy zakup za 30.000zł i gwarant ma klienta w dupie. 
	Z tą przesiadką to nawet z GS1250 gość był zachwycony CF jaki to wszechstronny aż do czasu, gdy zjeździł wszystkie okoliczne krzaki i trzeba było pojechać na dalsze... a na koniec wyszło, że te krzaki to nie był jakiś tam hardoff i gs też by spokojnie przejechał a w błocie po kolana to nie bardzo go kręci taka jazda....  | 

a o co chodzi z warunkami gwarancji bo nie napisał a nie wiem? 
	 | 

Ale jak dwa po 30 kupisz znaczy jeden do jeżdżenia ,drugi na części to drogo jest ? 
	 | 

Cytat: 

Tutaj gość miał podobny problem, serwis zadziałał w porę a gość pilnował warunków gwarancji... , motocykl mu zrobili ale też h.. czekał na części, tyle, że miał inny motocykl to sezon uratował https://youtu.be/SZCV1sQ2QOk?si=pSxDUpUF3rqp7OQv  | 

tak - malym druczkiem na dole chinskie firmy deklaruja ochrone na znikome przebiegi. na grupach jest o tym mowa i lekkie niedowierzanie.  
	t7 wysokie i zaweza pule klientow. w USA i Kanadzie chyba jeszcze sa DR650SE, KLR650 i Hondy RFVC. jak wyzej: mam kapital i pomysl i za boga nie wiem czym ma byc moja 'flota' by jej ufac i by zarabiala. jesli tylko szosa to Versys 650 albo Honda NC ale to ciasnawe. gdyby moi klienci mieli zjechac w off nie mam pojecia co im zaproponowac by spokojnie spac :( pokroicie mnie na kawalki ale moze KTM390 ADV?  | 

Cytat: 

| 

przy projektowaniu euro5 madrych nie bylo. czy to europa, czy azja. to jest p... pomysl ludzi co myla Volt z Bolt. mam firme semi europa semi afryka semi azja: Kawasaki Versys 300. laik ogarnie. byl motocykl ale czuby musza miec 'litra'. wszyscy na pelnej pizdzie ida na stojaka bokiem.  
	reasumujac: 19'/17' 300-400ccm, curb weight 165kg, skok ~190mm, tarcza 319mm, wtrysk, baniak ~19L. i dla turysty co lize teamat baja. cena w UE 7 tys euro brutto  | 

Cytat: 

W 750 nie za żadnego szarpania a tylko to zostało na rynku. Gwarancja na papierze marketingowa to może być i 7 lat. Żeby tylko ładnie wygladalo. Ilość wyłączeń które są zawarte w umowie będzie duża i z każdym rokiem eksploatacji coraz większa. Czasami pięknie się różnimy z Szynszylem :) ale tu się z nim zgadzam: żadnej chińszczyzny i żółtego chujograjstwa. Świat dokona swoich wyborów jak powyżej widać ale ja nie muszę przykładać do tego ręki. PO raz kolejny dziękuję Bogu za to że mam taką możliwość.  | 

Cytat: 

Chińczycy uczciwie - NIE DAJĄ ŻADNEJ GWARANCJI :D Przysługuje mi tylko (jako konsumentowi) rękojmia od sprzedawcy, czyli handlującej na Allegro spółki z o.o. z kapitałem zakładowym 5 tysięcy złotych... Choć to moja świadoma decyzja, to podejście do klienta świadczy o firmie. P.S. Polecam arcyciekawą książkę o Chinach, którą kiedyś przeczytałem: Peter Hessler "Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach". Z niej dowiedziałem się wielu ciekawostek o myśleniu Chińczyków, m.in. w każdej książce dot. "samorozwoju" jest rada: aby się dorobić, należy... oszukiwać innych :lol8:  | 

Te gwarancje musza zostać w jakiś sposób uregulowane sprzedawca czy producent nie może sam sobie tylko jak mu się widzi ustawiać warunków gwarancji. Wyobraźcie sobie, że sprzedaję Internet i w warunkach umowy zawieram drobnym drukiem informację, że w ciągu dnia może nie działać a awaria do 7 dni to nie jest problem, że o 1 w nocy działa ok ale ok 20:00 to ledwo ledwo no i robię super marketing z umową na 5 lat oraz 2000zł kary umownej. Łapie frajerów i sobie żyję - tak to mniej więcej wygląda teraz w motoryzacji tylko kary umowne to nie jest 2000zł a 20.000-30.000 a czasem i więcej bo to co dostajemy może okazać się kupą wartą tyle co 200kg złomu. 
	Motocykl jako pojazd służy do jazdy i ma jeździć .... to jest jego podstawowy cel podobnie jak dostęp do sieci w przypadku Internetu koniec kropka! co nas obchodzi, że jest jakiś problem z częściami ? to tak jakby był problem z zasilaczami do rutera wifi i przez miesiąc nie możesz korzystać z tego co zakupiłeś... Jeżeli  | 

w nocy jak ruszy transfer wrzuce Wam ostatnie ksiazki o Chinach jaki sluchalem + cos waznego PDF + niespodzianke 
	 | 

Cytat: 

targi w mediolanie, chinczyk ma twoje wzory i rozwiazania nad ktorymi pracowales 30 lat. co mu mozesz zrobic? NIC! ma Cie w dupie i bedzie zyl z kradzieży i handlowania TWOIM czasem i praca. a jakis kosmita plecie tu o latawcach i sztucznych ogniach. wyprzedzili USA! tylko USA robi leki na zaburzenia psychotyczne. sorry. noze dobre robi zeby sobie wbic w brzuch i skonczyc p... lider technologii z bosymi wieśniakami w stanie Syczuan. grube odklejenie: pkb per capita według psn 72 miejsce na 190. bialorus-armenia. azerowie juz sa wyzej. ale j... logike jest w kiosku Życie na gorąco a Elvis zyje w Kolumbii.  | 

Cytat: 

Tu przykład takiego robocika sprzątającego. Tak, Uważaj ;)  | 

Cytat: 

| 

przeanalizujcie ostatnie rozmwy Trump vs Xj. wnioski: kopcie to i trujcie sie, pies was j... inaczej polatacie na drzwiach od stodoly. kilka dni pozniej boeing poinformowal o duzych zamowieniach dla China Cargo i lini cywilnych. 
	- architektura procesorow - mozliwosc ich produkcji - wlasny OS z zapleczem aplikacji - wlasny silnik turbowentylatorowy i wiele innych - ryżojadki nie maja z tej listy NIC. pierdyliardy wiekow przed nasza era wymyslili dżonki i kompas. szał! 400 ostatnich lat cesarstwa byli okupowani przez Mandżurów. szkoda paluchow, jak ktos w biblioteke kamieniami rzuca.  | 
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:12. |