Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   NAT - finansowanie (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29048)

darius 18.04.2017 23:14

NAT - finansowanie

Cześć,

Do tych co znają się na finansowaniu lub mieli doświadczenia.

Wpłata własna 45%, 23 raty leasingowe (2 lata), wykup 19%.

Dostałem dwie oferty leasingu:
1. EFL - suma rat leasingowych=104,28%, pakiet ubezpieczeń (PZU) OC/AC/NW=2711,00zł

2. Honda Finance (Get In Leasing) - suma rat leasingowych=104,70%, pakiet ubezpieczeń (PZU) OC/AC/NW=2060,00zł

Możecie cos doradzić z doświadczenia, która instytucja jest lepsza i na co zwrócić uwagę w umowie?

No i zasadnicze pytanie, czy to są dobre oferty? Czy może gdzieś można taniej? :-)

Pozdrowienia,
D

luk2asz 19.04.2017 00:17

Przy 2 latach powinieneś mieć 24 raty + wykup ale to już interpretacja urzędów skarbowych. Leasing powinien (operacyjny oczywiście) trwać 40% normatywnego czasu amortyzacji czyli 24 miesiące. A niektóre urzędy uważają, że wykup to nie rata i się czepiają. Dlatego tez niektóre leasingi nie robią 23 miesięcy + wykup, tylko 24 +wykup. Taki zabieg 23+ wykup powoduje obniżenie leciutko sumę opłat i tu się staje atrakcyjniejszy od konkurencji.
Sprawdź czy przypadkiem nie masz do raty dodanych innych usług: np GAP czyli ubezpieczenie straty finansowej. Nie jest ona doliczana do sumy opłat, a płacić trzeba ( oczywiście zabezpiecza stratę ale kosztuje).
Czy można gdzieś taniej ? Zakładam, że za Afrykę płacisz około 55000 zł brutto - to pomiędzy EFL, a Getinem masz różnicy 231 zł brutto na 2 latach. Oczywiście odliczysz vat (50 lub 100%) i dochodowy. Sprawdź Tabelę opłat w OWL - Getin powinien mieć ryczałt, EFL tradycyjną tabelę. Koszt rejestracji itp. Składki ubezpieczeń mega tanie - pytanie czy są prawdziwe - mogą być liczone na potrzeby symulacji na samochodzie nie na motocyklu.
Oferty, tak z pamięci to norma na rynku - nie sprawdzę teraz bo w nocy kalkulator mi nie działa. Rano mogę zobaczyć

darius 19.04.2017 00:56

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 527979)
Oferty, tak z pamięci to norma na rynku - nie sprawdzę teraz bo w nocy kalkulator mi nie działa. Rano mogę zobaczyć

Poproszę :-)

Pozdrowienia
D

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

darius 19.04.2017 01:09

Cytat:

Składki ubezpieczeń mega tanie - pytanie czy są prawdziwe - mogą być liczone na potrzeby symulacji na samochodzie nie na motocyklu.

Akurat tego jestem pewien bo o finansowaniu moto z obiema instytucjami rozmawiam dobre dwa miesiące, więc wszyscy wiedzą że chodzi o motocykl nie samochód. A teraz po prostu muszę już temat sfinalizować.

Pozdrowienia
D

darius 19.04.2017 07:20

Cytat:

Sprawdź Tabelę opłat w OWL - Getin powinien mieć ryczałt, EFL tradycyjną tabelę. Koszt rejestracji itp.

Do czego efektywnie sprowadza się ta różnica?

Pozdrowienia
D

cheniek 19.04.2017 07:58

Po prostu porównaj obie umowy (OWUL). Przerabiałem temat końcem zeszłego roku - co prawda w kwestii samochodu ale to nie powinno mieć znaczenia. Ja wybrałem Getin z dwóch powodów:
- przejrzysta umowa i zryczałtowane opłaty (ryczałt pokrywa np. koszt rejestracji który w przypadku pozostałych firm jest nie mały)
- wszystko załatwione w jednym okienku - u dielera - przez co udało mi się wynegocjować dobre warunki za zakup pojazdu.

Jak na razie żadnych problemów z GetinLeasing. Dostęp do faktur i całej obsługi leasingu przez ich portal www.

Żeby nie było - nie jestem związany zawodowo z żadnymi instytucjami finansowymi i to co napisałem powyżej nie powinno być traktowane jako reklama.
Porównaj po prostu obydwie umowy i wybierz tą która Ci lepiej pasuje bo przeglądając opinie w internecie znajdziesz negatywne informacje o każdym z leasingodawców.

Powodzenia !

cygan 19.04.2017 08:14

ja mam kilka leasingów w EFL i jeśli chodzi o opłaty dodatkowe to dojdzie ci koszt rejestracji - jakieś 300pln. do tego za każdy mandat masz opłatę dodatkową 50pln od leasingodawcy. Ja też brałem w opcji 45%+23raty+19% - pamiętaj tylko że przy takim leasingu motocykl potem wejdzie ci na środki trwałe z wartością ostatniej raty (19%) więc tą wartość będziesz musiał amortyzować przez 2 lata żeby Ci poszła w koszty.

Emek 19.04.2017 08:38

Zdecydowanie lepsze warunki od EFL dają obecnie banki. W EFL zrobiłem kilkadziesiąt umów ale odkąd przejęła ich grupa Credit Agricole nie są już tak konkurencyjni jak kiedyś. Ostatnie 4 umowy robiłem w ING Leasing. Polecam sprawdzić ofertę finansowania przez 36 miesięcy zamiast 24. Warunki są często korzystniejsze i w ostatnich kilku przypadkach wyszło to taniej niż w przypadku 24 miechów a do tego wykup jest za 1% a nie 19. Tak jak pisze @cygan dodatkowe opłaty za rejestrację, za wskazanie użytkownika przy mandatach, za ubezpieczenie w przypadku gdy ubezpieczamy pojazd sami poza funduszem.
Warto również docisnąć dealera bo zależy im bardzo na tym aby finansowanie zostało u nich. Dla przykładu w BMW dostałem informację że przebiją każdą ofertę finansowania, którą się im przedstawi i faktycznie mocno się starają.

radiolog 19.04.2017 09:21

Na upartego można wziąc kredyt firmowy, odliczać odsetki i prowizje i raty amortyzacyjne przez 5 lat. W ten sposób coś odliczasz, faktury wliczasz w dzialalność, a motocykl jest Twćj i nie ponososz żadnych dodatkowych opłat.

Onufry22 19.04.2017 09:23

Cena ubezpieczenia może taka być ponieważ leasingi mają podpisane umowy generalne i nie patrzą na historię w UFG tylko maja ustalony %% od wartości.

Ja wielokrotnie korzystałem z EFL i jestem zadowolny, jednak faktycznie było to przed przejęciem przez Credit Agricole.

Co do Getinu to poprostu ja mam uczulenie na grupę Czarnieckiego...

calgon 19.04.2017 09:27

EFL też Lesia przecież był😎

jorge 19.04.2017 09:29

Sprawdźcie jeszcze dwa parametry. Niby oczywiste. Cenę - np. kolega z Białegostoku oferował sprzęt poniżej 50 tys. Ubezpieczenie - czasami umowa zezwala na samozawarcie polisy, która "na zewnątrz" dla niektórych miewa szerszy zakres i niżą cenę (miałem tak z autem).

Emek 19.04.2017 09:34

Cytat:

Napisał jorge (Post 528010)
Ubezpieczenie - czasami umowa zezwala na samozawarcie polisy, która "na zewnątrz" dla niektórych miewa szerszy zakres i niżą cenę (miałem tak z autem).

Z reguły umowa na to pozwala. Płaci się odstępne za zawarcie umowy poza funduszem i muszą ją zaakceptować. W EFL kosztuje to 200 złociszy.

jorge 19.04.2017 10:49

Cytat:

Napisał Emek (Post 528013)
Z reguły umowa na to pozwala. Płaci się odstępne za zawarcie umowy poza funduszem i muszą ją zaakceptować. W EFL kosztuje to 200 złociszy.

Nie miałem odstępnego. Była jednorazowa opłata chyba 150 zł.

Emek 19.04.2017 11:02

Odstępne to może złe słowo. Opłata "manipulacyjna" za wybranie własnego ubezpieczyciela.

radiolog 19.04.2017 11:42

Cytat:

Napisał Emek (Post 528041)
Odstępne to może złe słowo. Opłata "manipulacyjna" za wybranie własnego ubezpieczyciela.

I co roku taka opłata,ale dzieki temu i tak parę stówek zostaje w kieszeni,bo oferowane w efl ubezpieczenia są mocno zawyżone nawet dla aut

darius 19.04.2017 13:49

Benksterzy, ubezpieczyciele i znawcy tematu... takie zagadnienie...

Ubezpieczenie liczone od wartości motocykla NETTO, a nie BRUTTO... jakie tego mogą być lub są konsekwencje?

Pozdrowienia,
D

Emek 19.04.2017 13:52

Przy naprawie zwrócą ci netto a Vat odliczysz ale "naprawiaczowi" Vat będziesz musiał zapłacić.

darius 19.04.2017 14:13

Cytat:

Napisał Emek (Post 528071)
Przy naprawie zwrócą ci netto a Vat odliczysz ale "naprawiaczowi" Vat będziesz musiał zapłacić.

Czyli to powszechny proceder i nie ma czego się obawiać?

Pozdrowienia,
D

Emek 19.04.2017 14:15

Jak odliczasz VAT to nie jest to żaden problem wszak wówczas realną wartością motocykla jest wartość netto.

jorge 19.04.2017 14:49

Jest nawet zalecenie KNF aby vatowcy nie robili w brutto, bo potem rozliczyć muszą vat z odszkodowania. Jak prywatnie robisz brutto:umowa:

cheniek 19.04.2017 14:59

U mnie pani od obezpieczeń powiedziała, że powinno się robić od takiej wartości jaką rozliczamy. Jeżeli pojazd jest 100% firmowy to kwota netto, jeżeli użycie mieszane to netto +50% VAT. W ten sposób w razie wypłaty ubezpieczenia nie powinno być konfliktu z VATem ze strony US. Mam nadzieję, że to prawda :)

radiolog 19.04.2017 15:23

Można ubezpieczyć od netto lub brutto, ja nie jestem vatowcem, bez problemu policzyli brutto

honda_honda 19.04.2017 15:58

Przy ubezpieczeniu netto wypłata w przypadku kradzieży też będzie chyba netto

luk2asz 19.04.2017 16:14

Ubezpieczamy się od wartości jaka odliczamy. Jak 100% VAT to netto. Jak 50% to netto + 50% VAT. Nie vatowcy brutto. Nie vatowcy i tak są jebani przy szkodach częściowych z OC sprawcy z vatem.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

radiolog 19.04.2017 16:28

To najlepiej rozliczać bezgotówkowo

Gawień 19.04.2017 20:06

EFL wykonczy Cię finansowo jak Ci się chociaż lekko obsunie termin spłaty . Mnie prawie kiedyś zniszczyli przez bezpodstawne wypowiedzenie umowy - przyznali się po 2 miesiącach do oczywistego błędu z ich strony i dopiero wtedy cofnęli kary które były ogromne . Warto przemyśleć to przy podpisywaniu umowy , bo różnie bywa w życiu a gnojenie za lekkie opóźnienie w spłacie ( poniżej miesiąca ) to przegięcie . Pozdrawiam

Punkt 19.04.2017 20:55

Jest jeszcze jedna sprawa. W przypadku leasingu motocykli obowiązkowe jest wykupienie ubezpieczenia na życie. Jest to dodatkowy produkt, który trzeba kupić. Wysokość tych składek bywa różna. Osobiście spotkałem się z przedziałem od 27 do 60 zł brutto za miesiąc.

colles 19.04.2017 22:09

Pierwsze słyszę :) kto Ci tak powiedział ?

luk2asz 19.04.2017 22:15

Cytat:

Napisał radiolog (Post 528097)
To najlepiej rozliczać bezgotówkowo

I tak jesteś dymany a dokładnie to warsztat jest. Przy bezgotówkowej, wypłata odszkodowania trafia do warsztatu, a przy szkodzie z oc sprawcy, ubezpieczyciele coraz częściej powołują się na zapis, iż właścicielem pojazdu jest leasing i on odpisuje vat, a więc wypłacają netto niezależnie od tego czy jesteś vatowcem czy nie. Efekt jeden- warsztat ma netto więc vat każe dopłacić użytkownikowi, który nie ma jak go odliczyć.

luk2asz 19.04.2017 22:16

Cytat:

Napisał Punkt (Post 528158)
Jest jeszcze jedna sprawa. W przypadku leasingu motocykli obowiązkowe jest wykupienie ubezpieczenia na życie. Jest to dodatkowy produkt, który trzeba kupić. Wysokość tych składek bywa różna. Osobiście spotkałem się z przedziałem od 27 do 60 zł brutto za miesiąc.

No to jak tak miałeś to dałeś się nabrać. Może to GAP był ?

Punkt 19.04.2017 22:17

Santander leasing, getin leasing i m leasing.
Zapewniają, że w pozostałych firmach jest tak samo, bo "motocykliści są grupą podwyższonego ryzyka".
GAP to właśnie chciałem wykupić, a to na pewno było ubezpieczenie na życie.
Może ktoś się orientuje u jakiego leasingodawcy można wykupić GAP na motocykl. Jak do tej pory znalazłem tylko santander.

colles 19.04.2017 22:20

2 razy brałem leasing na motocykle i nigdy nie byłem poinformowany o konieczności wykupienia takiego ubezpieczenia :) zmień firmy leasingowe

Punkt 19.04.2017 22:25

Jaką firmę możesz polecić?
W tych trzech, o których napisałem niestety wymagają.

luk2asz 19.04.2017 22:25

Cytat:

Napisał Punkt (Post 528183)
Santander leasing, getin leasing i m leasing.
Zapewniają, że w pozostałych firmach jest tak samo, bo "motocykliści są grupą podwyższonego ryzyka".
GAP to właśnie chciałem wykupić, a to na pewno było ubezpieczenie na życie.
Może ktoś się orientuje u jakiego leasingodawcy można wykupić GAP na motocykl. Jak do tej pory znalazłem tylko santander.

No to dałeś się nabrać. Przelicz czy potrzebny Ci GAP. Jeżeli robisz dużą wpłatę, krotki okres to na cholerę Ci GAP. Jeżeli masz dobra ofertę (tanią), leasingujesz sprzęt, który nie traci na wartości szybko, to zbędny wydatek.

colles 19.04.2017 22:27

Punkt pisz to luk2asz , robi to zawodowo i ma bardzo dobra ofertę :)

Punkt 19.04.2017 22:47

Colles, dzięki za podpowiedź.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:13.