![]() |
Skandynawia lipiec
Na początku lipca tj 3 lub 4-go planuję wyjazd do Skandynawii.
W planie rejs promem do Szwecji. Przejazd przez Szwecję. Dalej pd/zach wybrzeże Norwegii. Dalej w kierunku norweskiej Laponii. Narvik. Nordkapp jesli wystarczy czasu. Dalej Rovaniemi i dalej przez Finlandię do Helsinek. Promem do Tallinna. Estonia. Lotwa. Litwa. Łódź. Ograniczenie czasowe na powrót to 17 lipca. Na razie 2 moto. Szczegóły będą się kształtować w zależności od tempa i warunków. Gdyby ktoś chciał się dołączyć zapraszam Dyziom |
mało czasu moim zdaniem.. :)
|
Może się gdzieś na trasie złapiemy. Ja wstępnie planuję wyjazd 11-12, ale możliwe że pojadę tydzień wcześniej. Z tym że ja w odwrotnym kierunku bo na Helsinki i nastawiam się głównie na Finlandię. I albo objazd Finlandii i powrót tą samą drogą, albo przez Szwecję, to się jeszcze zobaczy.
I też z okolic Łodzi startuję. |
Ex. Dlatego nie upieramy się przy Nordkappie. Jak się nie da to go odłożymy na inny termin. :) Najważniejsze objechać ile się da. Jeśli po tygodniu będziemy na wysokości Narvik to będzie ok.
Kriss będziemy wypatrywać tablic z EL. |
EPA wypatrujcie. Zresztą, tak oczojebnego GS-a nie da się przegapić! :D
|
Kris, a Ty tak w pojedynkę ciśniesz?
|
Tak jest! Tak smakuje najlepiej ;)
|
Kris. To powodzenia na trasie.
Juz zaklepany prom 3 lipca rano do Karlskrony. |
Wyjazd budżetowy z namiotami i własnym prowiantem dopóki nie braknie ;)
|
Dzięki! Wam również!
Ja nic nie zaklepywałem, ale myślę że z Tallina do Helsinek problemu być nie powinno. To regularna i krótka trasa obsługiwana przez trzy linie. Też jadę budżetowo, namiot i żarcie z PL. Oby tylko pogoda dopisała. |
Pogoda jest najważniejszym czynnikiem determinującym powodzenie realizacji planu.
Kris. W jakiej cenie jest prom Tallin -Helsinki? |
Ja bede we wschodniej finlandi od 3 lipca puszka z dzieciakami . Plyne z Tallina 3 rano ... w razie W sluze pomoca
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka |
Sprawdzałem to Talin Helsinki 160 złotych. Patrzyłem na sierpień
|
Tłok w tej Skandynawii w tym roku będzie... same AT, wypatrujcie Greckiej ekipy na Africa Twin Nordkapp Edition!
Więcej na http://hondaroadtrips.gr/ Pozdrowienia, D |
Grupa z Grecji ma ciekawy plan ale to na 3 tygodnie i wygląda na to ze to wyjazd mieszany nowych i starych AT.
Fajnie by było ich spotkać na trasie |
Ja patrzyłem na lipiec i w zależności od przewoźnika cena za 1 pasażera+motocykl pomiędzy 180 a 230zł. Promy kursują praktycznie co godzinę, obsługuje z tego co znalazłem trzech przewoźników.
Dziś mi się trochę rozjaśniło z urlopem i będę chyba startował pomiędzy 6 a 8 lipca. Fajnie że będzie tam trochę naszych, zawsze raźniej, szczególnie jak się samemu leci. |
mam nadzieję ze uda mi się teraz spakować i jutro pierwszy skok w okolice Gdyni
|
Jak w okolicach Flekkefjord będziecie to dajcie znać. Jest gdzie namiot rozstawic a prysznic tez się znajdzie.
|
Juz siedzimy na promie. Caly dzień lenistwa.
Maras dzięki. Nie obiecuję ale może wpadniemy. |
A ja jednak Finlandie odpuscilem na rzecz Rumunii. Mialem jechać do Rumunii we wrześniu ale pewnie urlopu nie dostane. A Rumunii odpuścić sobie nie miglem. I jest fajnie a Finlandia musi poczekać.
|
Wczoraj cało zdrowo i szczęśliwie wróciliśmy do Łodzi.
Główne cele zostały zrealizowane choc dojechaliśmy tylko do Lofotow. Obyło się bez poważnych awarii. Pogoda dopisała choć bywało chłodno. Warto było ;) |
Dyzio może kilka zdjęć z Zorki 5?
|
1 Załącznik(ów)
Pierwsze zdjęcie ze śniegiem - w oddali
|
1 Załącznik(ów)
Malownicza górska rzeka przy trasie
|
4 Załącznik(ów)
Kolejne "pocztówki" z trasy
|
4 Załącznik(ów)
Resztki zimy na wodzie z dość bliska.
Kolejne promowanie. Początek wjazdu Trollstigen tuż przed godz. 22. Zjazd serpentyną - nie można już było zawrócić ... |
4 Załącznik(ów)
Biwak nad Gejrangerfjord - tuz przed północą.
Pożegnanie z Gejrangerfjord nad ranem. Lokalny Troll pod sklepem. Trollstigen drugi odcinek w pełni dnia. |
4 Załącznik(ów)
Malowniczy most nad wodą.
Spotkany po trasie włóczykół z Niemiec. Jeden z mostów drogi atlantyckiej. Miejsce przecięcia drogi z linią koła podbiegunowego. |
4 Załącznik(ów)
Pustkowia Laponii.
Flora płaskowyżu. Poranek na Lofotach. Piaszczysta plaża Lofotów. |
4 Załącznik(ów)
Pocztówkowy lazur fiordu na Lofotach.
Przy skórze z łosia w przygodnym domku myśliwskim na jeziorem w którym przeczekaliśmy przelotny deszcz w porze obiadowej. Skocznia narciarska w Kuopio. Twierdza Helsinki przy wyjściu z portu. |
Super fotki, piękne krajobrazy. Gratuluję udanego wyjazdu. W tym roku już się nie uda, ale na przyszły urlop to będzie mój kierunek:Thumbs_Up:
|
Szczerze polecam. Wystarczy zabrać ze sobą wszystko co niezbędne i w zasadzie na miejscu kupujesz tylko paliwo i ewentualnie noclegi przy zlej pogodzie.
|
Norwegia jak zawsze super! Dzięki za foty!
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:58. |