Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Linka sprzęgła (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1114)

Gregor 11.07.2008 21:49

Linka sprzęgła

Mam pytanie , gdzie kupić gotową linkę do Rd03 oczywiście po za orginałem.
W Larsonie brak, czy może bawić się w jakąś uniwersalną.
Za sugestie wielkie dzięki.:bow:

Baster 11.07.2008 22:37

Kup uniwersalną z metra i skówkę...u mnie tak chodzi drugi sezon i wszystko OK

suchy 11.07.2008 23:04

Ja mam założoną od jawy 350,sam wkład+skrętka,koszt ok.10 pln,zrobiłem na tym 10tys i dziala:)

newrom 12.07.2008 05:43

Jak już dorabiać to polecam linki rowerowe, powleczone czymś w rodzaju teflonu (nie wymaga smarowania, mniejsze opory) i końcówki do skręcania. Koszt całości 3zł linka, 2x1zł 'baryłki'. Baryłki kupisz w sklepie z częściami do demoludów (mz/jawa/wsk).
Jeśli mnie pamięć nie myli to Autolinka zrobi też powlekane, tylko _chyba_ trzeba im dostarczyć materiał (linke rowerową) :)

Pozdr
newrom

randal 76 12.07.2008 08:27

ostatnio taką zakupiłem http://www.allegro.pl/item396547135_...sprzegla_.html

Gregor 12.07.2008 09:36

Dzięki za pomoc:zdrufko:

Uriel 19.03.2010 10:08

Pozwolę sobie zreanimować ten watek - moja linka raczyła się zerwać dziś rano przy ruszaniu (doceniam to, strach się bać co by było jakby się zerwała w trasie).

Zaznaczam że jestem świeży jeśli chodzi o mechanikę, ale wydaje mi się, że wymiana powinna być banalna. Z tego co już wyniuchałem linka siedzi w prowadnicy i chyba nawet nie będę musiał tej prowadnicy zdejmować.

Pytanie brzmi - jaka jest długość tej linki? Nie mam narzędzi (ani dostepu do garażu tam gdzie Afri utknęła) więc w idealnej sytuacji chciałbym móc po prostu włożyć nową linkę, zaczepić gdzie trzeba i odjechać ku zachodzącemu słońcu.

Pytanie dodatkowe - czy można gdzieś kupić solidną linkę odpowiedniej długości? Czy dobrym pomysłem będzie potraktowanie linki teflonem do łańcucha żeby miała 'poślizg' w prowadnicy?

Newrom piszesz o linkach rowerowych - nie są mniej wytrzymałe? Afrykę wyrzuciło na brzeg 100 metrów od sklepu rowerowego więc ten wariant byłby najwygodniejszy :-)

rambo 19.03.2010 10:28

larsson

newrom 19.03.2010 10:32

Nie są za słabe. Natomiast mogę Ci polecić zakup gotowych linek w pancerzu i założenie ich w miejsce zerwanych. Zwróć tylko uwagę żeby nie dotykały wydechu.
Nową linkę będziesz musiał nasmarować. Może być smar teflonowy, ja używam oleju silnikowego. Wymianę linki w pancerzu zrobisz bez rozbierania motocykla.
U chłopaków podpatrzyłem patent z 2 linkami sprzęgła. Jedna wpięta a druga obok jako zapas. Gdyby się urwała główna to podłączenie nowej nie powinno zająć więcej niż 10min :)
BTW bez sprzęgła da rade jechać, chociaż jak jest dużo świateł i skrzyżowań to mało wygodne ;)

Uriel 19.03.2010 11:02

Cytat:

Napisał rambo (Post 108072)
larsson

Nie doszukałem się w larssonie :/ Choć możliwe że nie wiem czego szukać - żeby zadać właściwe pytanie trzeba znać część odpowiedzi. Na przykład wiedzieć jak taka linka się nazywa.

Cytat:

Napisał newrom (Post 108076)
Nie są za słabe. Natomiast mogę Ci polecić zakup gotowych linek w pancerzu i założenie ich w miejsce zerwanych. Zwróć tylko uwagę żeby nie dotykały wydechu.
Nową linkę będziesz musiał nasmarować. Może być smar teflonowy, ja używam oleju silnikowego. Wymianę linki w pancerzu zrobisz bez rozbierania motocykla.
U chłopaków podpatrzyłem patent z 2 linkami sprzęgła. Jedna wpięta a druga obok jako zapas. Gdyby się urwała główna to podłączenie nowej nie powinno zająć więcej niż 10min :)
BTW bez sprzęgła da rade jechać, chociaż jak jest dużo świateł i skrzyżowań to mało wygodne ;)

Przez pancerz rozumiesz te prowadnicę? Z tego co widziałem jest przykręcona pod wydechem i nie widzę jak mógłbym tam sięgnąć. Chyba, że chodzi o linki w jakiejś powłoce - byłbym wdzięczny za jakiś link lub inną wskazówkę gdzie takie coś kupić (jakaś szansa, że facet w rowerowym będzie taką miał?).

Patent z dwoma linkami brzmi nieźle, chyba tak zrobię bo pomyslałem sobie co by było jakby mi się zerwała gdzieś w trasie. A jechać bez sprzęgła nie miałbym sumienia :-)

newrom 19.03.2010 11:11

http://www.larsson.pl/?c=r&no=NTQyMDEyOQ==&bid=104504
Towar: 5420129 - cięgno sprzęgła Honda XRV750

Pancerz to jest to w czym się przesuwa linka sprzęgła (ta która Ci się urwała).

Uriel 19.03.2010 11:33

Cytat:

Napisał newrom (Post 108087)
http://www.larsson.pl/?c=r&no=NTQyMDEyOQ==&bid=104504
Towar: 5420129 - cięgno sprzęgła Honda XRV750

Pancerz to jest to w czym się przesuwa linka sprzęgła (ta która Ci się urwała).

Czyli trzeba będzie pokręcić, ot przygoda. Wielkie dzięki za pomoc, nie czesto trafi się człowiek, który głupiemu cierpliwie wytłumaczy.

Skontaktowałem się z Larssonem i są tylko linki do 750. Ktoś się orientuje czy to ma tę samą długośc co linka do RD03?

Kazmir 19.03.2010 23:31

2 Załącznik(ów)
Na fiszkach widać różnicę w dodatkowej regulacji Jak z długością nie mierzyłem, ale dlaczego miałby być innej długości??? Jutro sprawdzę co u mnie siedzi.

MaRP 19.03.2010 23:44

Chłopaki, niech ktoś porówna hondowski nr części z trampka, jak są takie same, to sprawa rozwiązana. Do tego potrzebny jest VIN jakiegoś Transalpa. Oczywiście na stronie ZSF.

Zdrufka, M.

Babel 29.03.2010 13:03

Cytat:

Napisał MaRP (Post 108208)
Chłopaki, niech ktoś porówna hondowski nr części z trampka, jak są takie same, to sprawa rozwiązana. Do tego potrzebny jest VIN jakiegoś Transalpa. Oczywiście na stronie ZSF.

Zdrufka, M.

http://zsf-motorrad.de/de/Ersatzteile/XL600VK-F-YB
http://zsf-motorrad.de/en/Spares/XL600VR-G-27P
Nie wiem który model chcesz Trampka - ja w wygooglałem sobie win

motormaniak 29.03.2010 13:29

linka z afryczki 650 pasowała jak ulał do mojej rd07a. Różnica to dodatkowa regulacja - nie niezbędna , ale nie szkodzi. Trampkowa linka jest krótsza i nie podejdzie.

Babel 29.03.2010 14:08

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 108231)
linka z afryczki 650 pasowała jak ulał do mojej rd07a. Różnica to dodatkowa regulacja - nie niezbędna , ale nie szkodzi. Trampkowa linka jest krótsza i nie podejdzie.

Tu link do 03:
http://zsf-motorrad.de/product/168805

Uriel 02.04.2010 19:40

Znowu wcięło posty :-) Więc do trzech razy sztuka:

linka pasuje bez problemów, dzięki wszystkim za pomoc i informacje!

Kuler 15.09.2011 08:18

Uriel , czyli to co jest w Larssonie można spokojnie brać do RD03? Czy sama wymiana linki razem z pancerzem była mocno problematyczna? Na co zwrócić uwagę?

tomkow 15.12.2011 20:14

W końcu i na mnie popadło - tak ze 3 km przyszło mi podróżować po Wrocławiu bez sprzęgła. Dość niefajne doświadczenie, pedałowanie przy ruszaniu spod świateł, strzały w skrzynię i łańcuch...:vis: Na dodatek po ciemku, więc obdukcja i naprawa w terminie późniejszym, może i na wiosnę.

Dzieju 15.12.2011 22:51

Cytat:

Napisał tomkow (Post 211215)
pedałowanie przy ruszaniu spod świateł, strzały w skrzynię i łańcuch...:vis:

Trzeba było najpierw jedynkę ,następnie zacząć pedałować i dopiero odpalić rozrusznik.
Miałbyś bez strzałów po skrzyni i napędzie.

tomkow 16.12.2011 08:38

Z uwagi na chwilowy stan umysłu i pewien rodzaj "dyskomfortu psychicznego" nie wpadłem na to, że mogę sobie pojeździć trochę na rozruszniku. Poza tym nie wiem, czy na zapiętym biegu, nawet 2, można w ogóle ruszyć kobyłkę nogami? - muszę to przećwiczyć na spokojnie. A jak dławić przed zatrzymaniem - na w miarę wysokim biegu, np ~3?

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 211238)
Trzeba było najpierw jedynkę , następnie zacząć pedałować i dopiero odpalić rozrusznik.
Miałbyś bez strzałów po skrzyni i napędzie.

Lepi 16.12.2011 09:43

Ruszasz na rozruszniku, potem sprzęgło i tak nie jest już potrzebne. Przed skrzyżowanie wrzucasz luz i gasisz motocykl guzikiem. W mieście upierdliwe, w trasie bez problemu.

majki 16.12.2011 11:31

Tylko trzeba umić zmieniać biegi bez sprzęgła. :Thumbs_Up: Daje się tak całkiem płynnie jechać, tylko ruszanie jest trudniejsze. ;)

tomkow 16.12.2011 12:03

Ze zmianą biegów, szczególnie od 2 w górę - bez problemu. Ale pozostałe kombinacje (guzik+rozrusznik) z puszkami napierającymi na plecy to trochę jak nauka jazdy od nowa :dizzy:

Dzieju 17.12.2011 01:12

Cytat:

Napisał tomkow (Post 211305)
pozostałe kombinacje (guzik+rozrusznik) z puszkami napierającymi na plecy to trochę jak nauka jazdy od nowa :dizzy:

No cóż trzeba sobie radzić w różnych sytuacjach.
Samochodem też zdażyło mi się wracać bez sprzegła z centrum W-wy , Afryką póki co raz.
Brak sprzegła to pikuś w porównaniu z konkretnymi awariami.

Kuler 29.04.2012 00:34

Jakby cuś, dorabiałem właśnie linkę sprzęgła do RD03 w Autolince w Jankach - 70zł, wygląda jak oryginał, zrobiona nówka od podstaw, nie regenerowana. Oryginał w Hądzie - 115zł i tydzień czekania.

Pajdor 07.05.2012 14:27

115 zł a Hądzie oryginał ? Chyba kogoś poj***ło
I czym się taka linka różni od tej z allegro za 65 zł lub od tego co sami ludzie dorabiają i mówią że działa już drugi rok a kosztowała 15 zeta

Kobra 07.05.2012 15:05

Kupiłem linkę sprzęgła w sklepie Olekmotocykle w Katowicach za 48zł ( to nie jest reklama tylko życiowy przykład) , na foliowym opakowaniu pisało Made in Japan. W takim razie skąd takie ceny w hądzie? Rozumie,że większe koszty utrzymania service ale bez przesady.

martinhead 03.06.2012 22:50

Wymieniałem jakiś miesiąc temu linkę w RD03. Nabyłem drogą kupna za ok 70 zł. od czwórki od ręki. Długość ta sama, różni się tylko dodatkową regulacją.

tomkow 17.06.2012 22:05

klamka mi opadła...

Wracając dziś z Jury miałem taki dziwny - dla mnie przynajmniej - przypadek. Coś jakby stuknęło/chrupnęło przy wysprzęglaniu i klamka mi oklapła jakby linka strzeliła. Linka nowa, obdukcja wykazała, że końcówki całe i na swoim miejscu. Wystarczyło skasować luz na regulacji i pojechałem dalej. Sprzęgło działa niby ok. nie ślizga się. Może trochę bardziej metalicznie słychać od jakiegoś czasu. Co się stało? - jedna z tarcz się rozsypała?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:49.