![]() |
Honda BF20 SRTU - outboard - odbudowa
4 Załącznik(ów)
Może nie do końca motocyklowo, ale robię własnie silnik zaburtowy.
Przyjechał do mnie z zablokowanym wałem. Wszystko dębowo stało.. Pierwsza myśl, że zatarł go klient. Odczekał sobie w kolejce i zacząłem go rozbierać. Głowicy nie zrzucałem, świece wykręciłem i inspekcją patrzę a tam dobrze. Rozrząd i zawory - ok. Ściągam pokrywę paska aby dostać się do śruby wału z kołem magnesowym. Chwila szarpania i puściło, odskoczyła tak samo dźwignia zmiany biegów. Przekręcam po tym odblokowaniu wałem - idzie, miękko, co pełny obrót wału mam stukot dziwny... czarny scenariusz w głowie, że może jednak korba padła - w hondach jest tak to zrobione, również przemysłowych, że stopa korbowodu jest dosyć lekko kręcona, aby w razie W pierwsza puściła i nie robiła dalej bigosu. Im dalej w las tym więcej drzew.. Sprawdzam, gdzie stukanie jest, idzie od przekładni kątowej - z jednej strony fajnie, z drugiej już excel w głowie ułożony, co ile kosztuje i... papieros w gębę i jazda ze spodziną. Chwila walki i mam spodzinę ściągniętą. Po drodze seria epitetów skierowanych zarośnięte śruby... udało się. Śruba widać, że lepsze czasy ma już za sobą. Obsada wałka napędowego wytarta - piach Zauważam również, że wałek zachowuje się jakby miał bicie. Bicie wałka potem sprawdzę, nie mam jak za bardzo teraz tego zrobić, czujniki mam, ale brak mi uchwytu. Rozbieram dalej, obsada wałka... mielonka, wszystko dębowo stoi, uszczelniacze wytarte. Spuszam olej ze spodziny i mam gotowy zestaw na gorączkę sobotniej nocy - znaczy brokat amelinowy. Otwieram od razu sekcję wodną, piaskownica, ale całość jest ok, wirnik widać, że świeży - serio. Obudowa pompy bez śladów piachu - dobrze. Wyciągam powoli bebechy. Przez to, że prawie wszystko stoi ciężko idzie. Rozebrane. Zębatka atakująca zmielona, odbiorcze o dziwo dobre. Główna i wsteczna jest ok, wyczyścić, są delikatne zadziory, ale to naprawdę nie jest zniszczone. Tak czy siak, robię pełny serwis wszystkiego, części zamówione. Wrzucę wieczorem zdjęcia i filmy :) Załącznik 151314 Załącznik 151315 Załącznik 151316 Załącznik 151317 |
3 Załącznik(ów)
Układ wodny sprawny, szczelny, dostanie preparat do kamienia i jazda.
Co prawda wysokich lotów kamery inspekcyjnej nie mam, ale było widać wciąż ślady honu fabrycznego, co sprawia, że jest dobrze. W weekend powinienem zrobić sobie cały serwis góry silnika. Świeczki, gaźnik, filtry, cierpliwość... Potrenuję kolejne preparaty przy okazji do czyszczenia. Może pokuszę się o próbę kompresji dla świętego spokoju. Silnik powiedzmy sobie szczerze - zaszczurzony, dawno nie widział serwisu. Załącznik 151319 Mam nadzieję, że termostat będzie sprawny, nie widzi mi się zakładać OEM (są dobre zamienniki) bowiem koszt to 237 netto detal... :mur: Bądźmy szczerzy, w sporej większości ceny sa odklejone od rzeczywistości... Głupia anoda wewnętrzna to 77 netto... :mur: Załącznik 151320 9-tka - 1100 netto :mur: - mam tylko nadzieję, że jego bicie to efekt łożyska 10-tka - 546 netto :mur: Załącznik 151321 16-tka 315 netto :mur: Typowe rzeczy jak oringi/uszczelniacze/uszczelki to tego nawet nie liczę. Ale silnik jest zdecydowanie warty tego. |
Wygląda ,że to też drogi sport w naprawach , a może Honda wszędzie się ceni
|
Ceny są podobne u reszty dużych graczy.
Najbardziej bolą naprawy skuterów wodnych/śnieżnych. |
Ogólnie zrobię ten silnik tak jak trzeba i sprzedam.
Nie mam patentu, łodzi... więc na grzyba mi. Natomiast muszę się z kimś dogadać aby go wsadzić na motorówkę i przetestować. |
Panie przecie silnik to najważniejsze serce każdego ustrojstwa, kupisz lub zrobisz z desek krypę, a patent od Dzieja pożyczysz i ...skserujesz :D
|
Cytat:
Ty, ale mam starą lodówkę, dorobić jakieś sterownie... :haha2: |
Jak załatwisz narty to mam i na holowanie narciarza tylko KM może braknąć ;)
|
20 za mało, narciarz od 50-ciu dopiero
|
Cytat:
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:31. |