Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Automat a Manual (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29633)

tomajkAT 03.07.2017 23:59

No jak moto się toczy to przy DCT nie zrzucisz na N, przygazówka kończy się albo na kole albo na klapie bagażnika :D
Często dzieciary potrafią podbiec do moto i szarpnąć za rollgaz, przy włączonym biegu może to też skończyć się nieciekawie.

colles 04.07.2017 00:24

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 537955)
Aaaa, jeszcze jedno - mam "automata" w Afryce, a klocki po 22 tys jak nowe - jak widać da się hamować skrzynią. :-)

nie tylko w Afryce miałeś klocki jak nowe :P już myślałem że jak kupiłeś Afrę to będzie Ci się zapalało światło stop a tu dupa , stop zapala się tylko przy zakręcie 180 stopni :D:lc8:

HarryLey4x4 04.07.2017 07:07

Aleś luk2asz dorzucił do pieca :haha2:

A tak merytoryczniej, to czy w tym punkcie 4 . chodziło o hamulec nożny (czyt. tylny) , czy przedni ? I zaznaczam,że to nie jest złośliwe pytanie :umowa:

Cytat:

...
4. Ktoś się pytał o blokowanie koła na luźnym ( luźnej nawierzchni) - proszę bardzo, odpinasz ABS z tyłu, wciskasz hamulec nożny i robisz slajda jakiego chcesz, w tym czasie napęd wysprzęglony jest, puszczasz hamulec jest napęd.
...

myku 04.07.2017 07:29

Chyba bardziej odpowiedziec i wyjasnic wszystkie watpliwosci sie nie daBrawo za checi i cierpliwosc :D

voxan69 04.07.2017 07:50

Miałem przyjemność jeździć NAT w manualu i DCT - osobiście na asfalt i lekkie szutry kupiłbym automat - manual dla bardziej nastawionych na off.
A mojemu ojcu odbiło i na stare lata zamówił X-ADV - skuter w teren i do tego z dct - wariactwo

myku 04.07.2017 08:11

Lubie twojego ojca :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Jac 04.07.2017 08:11

Cytat:

Jego mać ..... - przebrnąłem przez wszystkie posty. Masakra jakaś. Było pytanie jaka jest różnica, a wyszło jak zwykle... :-)

No i przyszedł Gajowy i wszystkich z lasu wygonił. 😂
J.

Novy 04.07.2017 08:20

Cytat:

Napisał voxan69 (Post 537971)
Miałem przyjemność jeździć NAT w manualu i DCT - osobiście na asfalt i lekkie szutry kupiłbym automat - manual dla bardziej nastawionych na off.
A mojemu ojcu odbiło i na stare lata zamówił X-ADV - skuter w teren i do tego z dct - wariactwo

Ten skuter występuje wyłącznie ze skrzynią DCT.
Mi też się on podoba :drif:

Mhv 04.07.2017 08:30

W kwestii porządkowej.
1. DCT to skrzynia automatyczna, bo sama zmienia biegi - w odróżnieniu od manualnej
2. Są różne rodzaje skrzyń auto. Klasyczne hydro bez sterowania, ze sterowaniem, bezstopniowe, DCT itd....
3. W klasycznej jest sprzęgło hydro-nie ma mechanicznego przekazania momentu, tylko przez płyn, stąd poślizg i lagodne przekazanie momentu.
W dwusprzęgłowej (DCT) sprzęgła są zwykłe cierne, ale są sterowane automatycznie przez komputer dla szybszej zmiany.
Jeśli więc da się zablokować bieg w DCT (jak w każdym automacie) to efekt hamowania silnikiem powinien być taki sam jak w manualu, bo sprzęgło jest "zwykłe"..
4. Każde rozwiązanie techniczne ma swoje wady i zalety, kto co lubi sobie wybierze. Pax.

luk2asz 04.07.2017 12:31

Cytat:

Napisał Mhv (Post 537979)
W kwestii porządkowej.
1. DCT to skrzynia automatyczna, bo sama zmienia biegi - w odróżnieniu od manualnej
3. W klasycznej jest sprzęgło hydro-nie ma mechanicznego przekazania momentu, tylko przez płyn, stąd poślizg i lagodne przekazanie momentu.
W dwusprzęgłowej (DCT) sprzęgła są zwykłe cierne, ale są sterowane automatycznie przez komputer dla szybszej zmiany.
Jeśli więc da się zablokować bieg w DCT (jak w każdym automacie) to efekt hamowania silnikiem powinien być taki sam jak w manualu, bo sprzęgło jest "zwykłe"...

DCT to skrzynia mechaniczna (nawet dwie) z automatycznym sterowaniem. I o to sterowanie chodzi. Sterowanie automatyczne nie jest dla szybkości zmiany biegów tylko z czysto technicznej niemożliwosci. No chyba, że wyobrażasz sobie motocykl, który ma dwie klamki sprzęgła i dwie dźwignie biegów, a kierownik dwie pary rąk i nóg. Szybkość zmiany biegów jest zamierzonym skutkiem ubocznym połączenia dwóch skrzyń biegów za pomocą dwóch sprzegiel.
Co do blokowania biegów. Jak masz klasyczną skrzynie hydrokinetyczna bez sekwencyjnej zmiany biegów to jak zablokujesz? To jest ta różnica. W DCT wchodzi się e tryb manualny i to ty decydujesz na jakim biegu jedziesz, ponieważ wysyłasz impuls za pomocą przycisku do sterownika i sterownik zmienia bieg.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:07.