![]() |
No jak moto się toczy to przy DCT nie zrzucisz na N, przygazówka kończy się albo na kole albo na klapie bagażnika :D
Często dzieciary potrafią podbiec do moto i szarpnąć za rollgaz, przy włączonym biegu może to też skończyć się nieciekawie. |
Cytat:
|
Aleś luk2asz dorzucił do pieca :haha2:
A tak merytoryczniej, to czy w tym punkcie 4 . chodziło o hamulec nożny (czyt. tylny) , czy przedni ? I zaznaczam,że to nie jest złośliwe pytanie :umowa: Cytat:
|
Chyba bardziej odpowiedziec i wyjasnic wszystkie watpliwosci sie nie daBrawo za checi i cierpliwosc :D
|
Miałem przyjemność jeździć NAT w manualu i DCT - osobiście na asfalt i lekkie szutry kupiłbym automat - manual dla bardziej nastawionych na off.
A mojemu ojcu odbiło i na stare lata zamówił X-ADV - skuter w teren i do tego z dct - wariactwo |
Lubie twojego ojca :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:
|
Cytat:
No i przyszedł Gajowy i wszystkich z lasu wygonił. 😂 J. |
Cytat:
Mi też się on podoba :drif: |
W kwestii porządkowej.
1. DCT to skrzynia automatyczna, bo sama zmienia biegi - w odróżnieniu od manualnej 2. Są różne rodzaje skrzyń auto. Klasyczne hydro bez sterowania, ze sterowaniem, bezstopniowe, DCT itd.... 3. W klasycznej jest sprzęgło hydro-nie ma mechanicznego przekazania momentu, tylko przez płyn, stąd poślizg i lagodne przekazanie momentu. W dwusprzęgłowej (DCT) sprzęgła są zwykłe cierne, ale są sterowane automatycznie przez komputer dla szybszej zmiany. Jeśli więc da się zablokować bieg w DCT (jak w każdym automacie) to efekt hamowania silnikiem powinien być taki sam jak w manualu, bo sprzęgło jest "zwykłe".. 4. Każde rozwiązanie techniczne ma swoje wady i zalety, kto co lubi sobie wybierze. Pax. |
Cytat:
Co do blokowania biegów. Jak masz klasyczną skrzynie hydrokinetyczna bez sekwencyjnej zmiany biegów to jak zablokujesz? To jest ta różnica. W DCT wchodzi się e tryb manualny i to ty decydujesz na jakim biegu jedziesz, ponieważ wysyłasz impuls za pomocą przycisku do sterownika i sterownik zmienia bieg. Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:07. |