Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

MrWaski 16.10.2019 18:10

3 Załącznik(ów)
Zeby elektronika nie padła i żeby nie trza podnosić, to mam se na stare lata kupić połączenie trajki z Nikenem? :D

radiolog 16.10.2019 19:18

Cytat:

Napisał Emek (Post 655265)
Jakby po glebie sama wstawała to byłoby coś. A tak to gadżet. Ciekawe co jak elektronika padnie.

Ponoć przechodzi w tryb standardowy

consigliero 16.10.2019 21:20

Cytat:

Napisał Emek (Post 655265)
Jakby po glebie sama wstawała to byłoby coś. A tak to gadżet. Ciekawe co jak elektronika padnie.

Zasadniczo bym się tym nie martwił jak to będzie w okresie gwarancji. Nie wiem co będzie bardziej narażone na uszkodzenie sterowanie czy element sterowany. Mnie w akcesoryjnym padło sterowanie i wtedy nie ma możliwości regulacji.

Co do wsiadania to stosuję dwie metody, pierwsza to zmuszam się do podniesienia nogi z wykroku na wprost, często zarysowuję siedzenie. Druga metoda zdecydowanie łatwiejsza, motocykl jest na bocznej stopce stajemy na podnóżku lewą nogą i wsiadamy jak na konia. Rozumiem że w Hondzie nie powinniśmy tego próbować na prawym podnóżku 😎

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Dario 16.10.2019 22:32

Cytat:

Napisał consigliero (Post 655324)
..
.......
Co do wsiadania to stosuję dwie metody, pierwsza to zmuszam się do podniesienia nogi z wykroku na wprost, często zarysowuję siedzenie. Druga metoda zdecydowanie łatwiejsza, motocykl jest na bocznej stopce stajemy na podnóżku lewą nogą i wsiadamy jak na konia. Rozumiem że w Hondzie nie powinniśmy tego próbować na prawym podnóżku ��

Chłopie! dzięki za szczerość!
Myślałem, że to tylko ja tak lamersko wsiadam na konia....tzn na motocykl.:)
A tak na marginesie, to na konia wsiada się od lewej strony a jak wiadomo, lewe strzemie, znaczy podóżek, raczej się nie łamie...

darius 17.10.2019 08:53

Takie emocje w głosie, że chyba faktycznie nowa ATAS musi być dobra 😀

https://youtu.be/BKxwoJNB4MU

Swoją drogą pan też umie jeździć!

D

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Novy 17.10.2019 09:52

Cytat:

Napisał darius (Post 655372)
Takie emocje w głosie, że chyba faktycznie nowa ATAS musi być dobra 😀

Dla przykładu oglądałem wersję niemiecką relacji i ten entuzjazm redaktora nie był aż taki, gość był zadowolony, ale nie tak podekscytowany jak Simpson czy Czech (Słowak?) i zwracał uwagę na zupełnie inne aspekty.

Nawiasem mówiąc marketing robi robotę i coraz bardziej mi się podoba ten nowy Adventure Sports na pełnym wypasie :drif: :D
Mimo tego, że wciąż czekam na małą Afrykę.

Africa Tigg 17.10.2019 09:58

Też czekam na małą, nową Afrykę, ale patrząc na politykę firmy, to może być to "ubogi" brat większej, okrojony z wielu rzeczy i wtedy okaże się że nasze Afry 2016-2019 będą i tak lepszym, bardzie wszechstronnym rozwiązaniem.

Zet Johny 17.10.2019 10:11

Cytat:

Napisał Novy (Post 655378)
Dla przykładu oglądałem wersję niemiecką relacji i ten entuzjazm redaktora nie był aż taki, gość był zadowolony, ale nie tak podekscytowany jak Simpson czy Czech (Słowak?) i zwracał uwagę na zupełnie inne aspekty.

Może Panu Niemcowi podświadomie włączył się tryb patriotyzmu narodowego;)?
Z tego co wiem to Słowacy, Czesi i Polacy nie produkują dużych motocykli adventure i może podeszli do tych testów bardziej wyluzowani.;)

Novy 17.10.2019 10:18

Cytat:

Napisał Zet Johny (Post 655382)
Może Panu Niemcowi podświadomie włączył się tryb patriotyzmu narodowego;)?
Z tego co wiem to Słowacy, Czesi i Polacy nie produkują dużych motocykli adventure i może podeszli do tych testów bardziej wyluzowani.;)

Też sobie o tym pomyślałem, że kolo zaraz dostanie bana za wychwalanie marki innej niż BMW :)
No i na temat offa też się za bardzo nie wypowiadał, bo w de off nie istnieje! :vis:

MrWaski 17.10.2019 13:29

Jest szansa, że ceny i popyt na cycatego mogą spaść...

myku 17.10.2019 22:21

Cytat:

Napisał Novy (Post 655385)
Też sobie o tym pomyślałem, że kolo zaraz dostanie bana za wychwalanie marki innej niż BMW :)
No i na temat offa też się za bardzo nie wypowiadał, bo w de off nie istnieje! :vis:

Patrzac na to co było tutaj o bublu Hondy napisane ,mysle ze Niemcy wiedza ze nie ma sie czym podniecać. Nowe lampki i siedzenie a byc może to samo bublowate wykonanie. Nie jestem gieesiarzem ale Niemcy nie robią takiej szmiry. A ze kilku egzemplarzom cos sie przydarzy........ proszę!

consigliero 17.10.2019 23:36

3 Załącznik(ów)
2020 pierwszy motocykl od lat który na serio mnie zainteresował. Guzzi przez chwilę był w kręgu mojego zainteresowania, ale jazda próbna nie zachwyciła. Żaden GS po naszym nie spowodował szybszego bicia serca a 2020 tak. Pewnie to marketing, ale fajnie poczuć się znów młodszym, choć z drugiej strony staruszek też nieźle daje. Zasadniczo w kręgu moich zainteresowań są dwa pojazdy x-ADV oraz 2020 tylko w wersji Adventure Sport z DCT , chciałbym ES ale trochę się boję po swoich doświadczeniach, z drugiej strony dlaczego nie, ile jeszcze pożyję, mam sobie tego odmówić? Tak naprawdę to trzy motocykle, bo pozostaje jeszcze GS ale jak wcześniej napisałem Nasz GS jest najlepszy i najładniejszy i żądny nowszy model tego raczej nie zmieni, chyba że jakaś super promocja. Tylko co mam począć z obecnym motocyklem który jest dalej zajebisty.

MrWaski 17.10.2019 23:56

Cytat:

Napisał consigliero (Post 655482)
chciałbym ES ale trochę się boję po swoich doświadczeniach, z drugiej strony dlaczego nie

Możesz w dwóch słowach opisać te doświadczenia?

consigliero 18.10.2019 00:06

Zepsuło się

radiolog 18.10.2019 08:05

Cytat:

Napisał myku (Post 655475)
Patrzac na to co było tutaj o bublu Hondy napisane ,mysle ze Niemcy wiedza ze nie ma sie czym podniecać. Nowe lampki i siedzenie a byc może to samo bublowate wykonanie. Nie jestem gieesiarzem ale Niemcy nie robią takiej szmiry. A ze kilku egzemplarzom cos sie przydarzy........ proszę!

Oj robią
-urywajce się lagi
-rozpadajce się rozrządy
-rozpadające się skrzynie

Sorrki, ale nie tylko lampki i siedzenie,bo rama, wahacz, silnik.
Honda poprawia to co bylo niedopracowane albo słabe, niemcownia do błędów sie nie przyznaje

MrWaski 18.10.2019 08:27

- urywająca się główka ramy (było gdzieś na forum)

darius 19.10.2019 21:36

Ścigacz w końcu też się wypowiedział.

https://youtu.be/zTRL-G-7J7w

D

bukowski 19.10.2019 22:28

Kolega zachwyca się zakretami i elektronika, która pomaga, ale w ogóle się w tych zakrętach nie kładzie. Czy tylko mi się tak wydaje?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

darius 19.10.2019 23:05

Cytat:

Napisał karol1989 (Post 654533)
Cena kompletu kół bezdętkowych do CRF1100L to 11 328 zł.

Na tę chwilę nie wiemy czy będę kompatybilne z CRF1000L.

Na tym filmie widać czerwoną NAT w kołach bezdętkowych.

https://youtu.be/--jLtu_-P9g

D

MrWaski 19.10.2019 23:53

W 2:16 jest też czerwona na dętkowych.

mdxmd 20.10.2019 23:07

osobiście odnoszę wrażenie, że spaprano bardzo fajny i uniwersalny motocykl dlaczego?

1. wersja zwykła

- ma "nie ciekawe" kolory obie z czerwoną ramą.. ok to kwestia gustu ale mi się nie podoba brakuje takze kolorystyki hrc
- szyba a raczej jej brak
- nadal dętkowe opony
- brak bagażnika i uchwytów do kufrów
- siedzenie pasażera jakieś udawane

a to wszystko było w poprzedniej CRF w standardzie w zamian dostajemy iphonowy tablet, nie mam "ipona" i nie zamierzam mieć więc rozumiem iż jestem skazany na zwykłą nawigację...

2. wersja ADV

- ma wszystko co wcześniej miała zwykła CRF1000L w standardzie a teraz trzeba za to dopłacić pomijam większy zbiornik

Kupując zwykła trzeba na start do niej dokładać aby nadawała się w trasę do turystyki więc w 60.000PLN nie ma szans się zmieścić sorki ale to wałek lekki...i co z zadupkiem mam dkupić nowe plastiki oraz cały stelaż kufra centralnego ?? kogoś pogięło chyba..

ziutek2002 21.10.2019 06:14

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 655739)
osobiście odnoszę wrażenie, że spaprano bardzo fajny i uniwersalny motocykl dlaczego?

1. wersja zwykła

- ma "nie ciekawe" kolory obie z czerwoną ramą.. ok to kwestia gustu ale mi się nie podoba brakuje takze kolorystyki hrc
- szyba a raczej jej brak
- nadal dętkowe opony
- brak bagażnika i uchwytów do kufrów
- siedzenie pasażera jakieś udawane

a to wszystko było w poprzedniej CRF w standardzie w zamian dostajemy iphonowy tablet, nie mam "ipona" i nie zamierzam mieć więc rozumiem iż jestem skazany na zwykłą nawigację...

2. wersja ADV

- ma wszystko co wcześniej miała zwykła CRF1000L w standardzie a teraz trzeba za to dopłacić pomijam większy zbiornik

Kupując zwykła trzeba na start do niej dokładać aby nadawała się w trasę do turystyki więc w 60.000PLN nie ma szans się zmieścić sorki ale to wałek lekki...i co z zadupkiem mam dkupić nowe plastiki oraz cały stelaż kufra centralnego ?? kogoś pogięło chyba..

...kurczę blade, fajnie tak przeczytać i pomyśleć sobie - ,,czyli ta moja CRF 1000L z 2016 to najlepsza wersja''....alem dumny:smoking:

mdxmd 21.10.2019 10:59

Cytat:

Napisał radiolog (Post 655493)
Oj robią
-urywajce się lagi
-rozpadajce się rozrządy
-rozpadające się skrzynie

Sorrki, ale nie tylko lampki i siedzenie,bo rama, wahacz, silnik.
Honda poprawia to co bylo niedopracowane albo słabe, niemcownia do błędów sie nie przyznaje

widzisz dlatego każdy z branży poleca BMU bo to dobry interes jest;). Miałem kilka motocykli tej marki ale jakoś istotnych problemów z nimi nie było, a niektóre teraz mają już grubo ponad 100.000km. Moja CRF dobija już 90.000km i też nic się nie dzieje ale każdy kto spyta o przebieg to za głowę się łapie i jeszcze trochę i motocykl będzie nie do sprzedania.... chociaż wizualnie wygląda na praktycznie nowy. Consigliero ma ponad 200.000 i wierzcie mi na rynku jest trochę używek z jeszcze większym przebiegiem tylko ich naiwni właściciele mają na liczniku 60.000km i w Polsce ta magia licznika jest najważniejsza a nie fakyczny stan techniczny.

radiolog 21.10.2019 15:23

Znaczy zawsze może się zdarzyć źle złożony model, czy Honda, czy BMW

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mdxmd 21.10.2019 15:29

59000 Motocykl
950zł wysoka szyba
7000 plastikowymi kuframi bocznymi + centralny
1450zł stelaż do zadupka i kufrów
700zł plastiki boczne
1500zł grzane manetki
1300zł gmole
400zł śrubki, podkładki robocizna

---------------
= 72 800zł

consigliero 27.10.2019 12:43

1 Załącznik(ów)
Motocykl 80800 plus dodatki, razem 90000 gotowy na przygodę

GregoryS 27.10.2019 18:20

Dzizas...

MrWaski 27.10.2019 18:39

Nie wiem skąd kolega consigliero bierze ceny?! Może z klubu z Pragi? :D

https://www.honda.pl/motorcycles/ran...and-price.html

PS
Aaa.. już kapisko. To jest cena full wypas ES z DCT. :bow:
Ja celuję w podstawową wersję, co najwyżej ES jeśli będzie przysiadywać na postoju. A jak nie, to nie.

Lolex 27.10.2019 18:43

No i z kuframi. Kufry kosztują.

MrWaski 27.10.2019 18:45

Kufry dobiorę z trzeciej ręki. Zostanie kasy na nowe kaski i rękawice.

Lolex 27.10.2019 18:51

To miałem na myśli... Fabryczne kuferki i tankbagi windują tę cenę, a czy są jej warte, to dyskusyjna sprawa.

consigliero 27.10.2019 19:05

Raz kupiłem podstawową wersję motocykla, był to GS 1200 2005 i po sezonie zacząłem kombinować aby dać zawieszenie z ADV, szprychowe koła, większy zbiornik i gdy to wszystko podsumowałem to oddałem go w rozliczeniu za nowego ADV z kuframi. Hołduję raczej zasadzie, jak spadać to z wysokiego konia, dlatego aby głupie myśli po sezonie nie plątały się po głowie, jak brać to najwyższą możliwą opcję. Rękawiczki i ubranie mogę mieć stare.
Mam nawet pomysł na pierwszą wycieczkę, Portugalia, powolne smakowanie krajobrazu, zapachu oceanu i jedzenia. Beata może dolecieć na miejsce samolotem, tylko warunek jest jeden, minimum miesiąc czasu, wtedy mogę nawet napisać subiektywną ocenę tego motocykla

MrWaski 27.10.2019 19:19

Zapolemizował, znaczy nie jest ze mną tak źle... :D
Jeśli moje zarobki wzrosną o 1kzł i infalcja ich nie zeżre, to biere full wypas. :at:

mdxmd 27.10.2019 21:20

Mnie interesuje zwykła CRF która obecnie została "skundlona" a było tak pięknie..

myślę, że dealerzy będą musieli dodać ten bagażnik oraz wyższą szybę inaczej nie wróżę sukcesów sprzedaży w tej cenie, zwłaszcza, że konkurencja oferuje więcej. Przyjęty kierunek przez HONDĘ czyli sztuczne uterenowianie zwykłej CRF jest pomyłką zakładam, że 90% osób kupuje ten motocykl do turystyki jak bardzo uniwersalny sprzęt. Wersja Adventure sport jest już duża i nie poręczna a zwykła praktycznie nic nie oferuje w standardzie:

brak szyby
brak bagażnika
brak osłon dłoni (od warunków atm.)
brak bezdętkowych felg

czy ktoś dysponuje fiszkami nowej CRF

madafakinges 28.10.2019 08:56

Tempomat i osłony dłoni są, mi się podoba koncepcja zwykłej, jako golasa, założyć rogala i dzida.
Fajnie że owiewka jest dzielona z czaszą więc w razie gleby nie wymieniasz dużego elementu tylko sam boczek, węższa czasza też będzie mniej podatna na uszkodzenia.

consigliero 28.10.2019 13:10

Honda CRF1100 - 2020??

Osłony dłoni może i są, czasem mogą służyć jako łamacze nadgarstków, tylko te z AT bynajmniej nie chronią przed warunkami atmosferycznymi, proszę porównać zdjęcia AT i AS .
Zastanawiający jest brak cen przy zestawach dla AT, jakby z góry zakładali że dodatki będą brane raczej dla AS

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d310215baf.png

Czy rzeczywiście jest istotna różnica wymiarach między wersją AT i AS?

madafakinges 28.10.2019 13:30

Bo zwykłą jest dla zwykłych ludzi, a atas jest dla byłych gieesiarzy;) którzy, nie chcą podstawowej wersji i są przyzwyczajeni do tego, że potrzebują dodatków żeby na moto jeżdzić.

consigliero 28.10.2019 14:14

Honda CRF1100 - 2020??

Fakt że głupio bym się czuł bez szyby, co do dodatków to nawet rogala warto przypiąć do bagażnika, mogę zrezygnować z hondowskiej wersji ESY , ale z opon bezdętkowych nie. Podobnie jak nie zrezygnowałbym z gmoli i osłony pod silnikiem dla mnie jako gieesiarza to musi być. Kwestią do rozważenia jest centralka, ale jak mam smarować łańcuch to byłoby fajnie to mieć. Do dzisiaj z dodatków mam tylko ABS i słabe światła, może te z hondy są lepsze.

MrWaski 28.10.2019 14:18

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 656438)
a atas jest dla byłych gieesiarzy;)

Albo niedoszłych gieesiarzy, będących po lekturze pewnego wątku o zajebistości tej cycatej konstrukcji. :D

mdxmd 28.10.2019 16:19

Cytat:

Napisał consigliero (Post 656454)
Fakt że głupio bym się czuł bez szyby, co do dodatków to nawet rogala warto przypiąć do bagażnika, mogę zrezygnować z hondowskiej wersji ESY , ale z opon bezdętkowych nie. Podobnie jak nie zrezygnowałbym z gmoli i osłony pod silnikiem dla mnie jako gieesiarza to musi być. Kwestią do rozważenia jest centralka, ale jak mam smarować łańcuch to byłoby fajnie to mieć. Do dzisiaj z dodatków mam tylko ABS i słabe światła, może te z hondy są lepsze.

jeszcze trochę a za opony trzeba będzie dopłacić bo przecież nie wiedzą jakie kto chce... zrobili głupio i tyle! taki chamski skok na kasę klienta pod pretekstem wersji "terenowej" co się stało z "True Adventure"?

czy są dostępne dokładne dane dotyczące silnika np. stopień sprężania, odchudzili 2 kg pytanie czy też nie kosztem np. wału korbowego wtedy owszem fajniej będzie się wkręcać ale z elastycznością będzie gorzej.

Lakrua 28.10.2019 19:49

Od 20 listopada do oglądania w czterech salonach w PL. W Lublinie będą dwie sztuki, NAT i ATAS

Artek 28.10.2019 21:47

Cytat:

Napisał Lakrua (Post 656524)
Od 20 listopada do oglądania w czterech salonach w PL. W Lublinie będą dwie sztuki, NAT i ATAS

I gdzie jeszcze?

Africa Tigg 28.10.2019 22:03

w Profi w Łodzi powiedzieli, że będzie nowa Afryka do oglądania w listopadzie i ma być jeszcze w tym roku demówka do jazdy- zaznaczyli, że oczywiście jak pogoda pozwoli,
pojadę swoją NAT 2016 żeby mieć szybkie porównanie... ciekawe czy będzie efekt woow.

karol1989 28.10.2019 22:33

Wszystkie salony w PL będą jeszcze w listopadzie miały CRF1100L i powinny mieć (zgodnie z wytycznymi Honda Europe) motocykl testowy.

MrWaski 29.10.2019 17:31

No to końcem listopada se ją spróbuję obejrzeć w Krakowie. Mam nadzieję, że w końcu się dowiem czy przysiada na postoju...

Mallory 01.11.2019 18:53

1 Załącznik(ów)
Myślę, że warto popatrzeć tutaj i sobie o NAT 2020 poczytać
http://africatwin.com.pl/showthread....ripedia&page=4

mdxmd 01.11.2019 19:54

Cytat:

Napisał Mallory (Post 656873)
http://africatwin.com.pl/showthread....ripedia&page=4

od strony elektroniki to spora przepaść do modelu 2018, zastanawiam się czy ten silnik też będzie pracował równie aksamitnie jak poprzedni (brak kasowników luzu międzyzębnego wałków) niby większa dokładność ale chyba nie o dokładność tutaj chodzi a zmniejszenie masy silnika i elementów wirujących a przede wszystkim kosztów produkcji.

Zawór EXUP jest w tłumiku więc będzie problem z akcesoryjnymi tłumikami.

Wygląda na to iż mamy już 2 szerokopasmowe sondy lambda.

karol1989 01.11.2019 20:38

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 656618)
No to końcem listopada se ją spróbuję obejrzeć w Krakowie. Mam nadzieję, że w końcu się dowiem czy przysiada na postoju...

Nie przysiada na postoju.

MrWaski 01.11.2019 22:07

Cytat:

Napisał Mallory (Post 656873)

Warto. Dzięx!

Dwie sprawy.
1. Nadal nie wiem czy przysiada na postoju
2. Dla dziadków takich jak ja po pięćdziesiątce motocykl niezalecany... :D

PS
Karol, skąd to wiesz?

nabrU 01.11.2019 22:22

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 656902)

PS
Karol, skąd to wiesz?

A kto ma wiedzieć pierwszy jak nie Karol. W Hondzie pracuje przecież...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:48.