![]() |
Kupić drugi amor i jak trzeba to wymieniać. W trzy browce poinno się uwinąć. :D
Innym tematem są kości, które warto mieć z kilkoma dziurami. Jak śmigasz z dużym ładunkiem to na bliższą dziurę, a jak z małym to dalszą. Jak będziesz chciał wykorzystać cały zakres pracy amora to trzeba będzie też zmienic lub podnieść cały przód. Wtedy nie trzeba kombinować z dziurami na kościach. |
Moje zamówienie wyglądało tak:
"Sprężyna do tylnego zawieszenia (długość 250 mm, średn.wew. 57 mm, średnica drutu 13 mm) nr ref. 00580-31/90". Jeżeli chodzi o twardość to kierowałem się tym, że jeżdżę głównie sam, dlatego też wziąłem 90 a nie 95 jak Rychu. U mnie sprężyna wchodzi praktycznie bez sciągacza. Dokładnych pomiarów nie robiłem, ale Afryczka urosła jakieś 4 cm w stosunku do oryginału. Centralna podstawka ledwie wystarcza. |
A nie masz wrażenia, że dupsko jest za wysoko? Coś Dandy mówił, że przy podniesieniu nadmiernym tyłu środek ciężkości za bardzo idzie do przodu i będzie się kiepsko jeździło. Chociaż Ty masz już zmieniony przód to pewnie jest to skompensowane.
|
Dzieki za cenne wpisy, napiszcie jak możecie od jakiego KTM macie amor. SM ENDURO ADV czy DUKE. Dziwne z tą długością sprężyny, bo oryginały od WP mają 26cm
|
Ja mam taki 620SC LC4 EZ.04/99.
Kupiłem też wcześniej od DUKA - jak się okazało wtopa bo mniejszy skok ma. |
Mam od Enduro 640.
|
Cytat:
Właśnie mam oba, duke i enduro i bede najpierw próbował z tym od DUKE |
Jeśli przodu nie chcesz na razie podnosić to faktycznie może być jakieś wyjście.
Ten od DUKA w moim przypadku jest krótszy od 620SC o jakieś 1,5 cm. Tak że można zrobić krótsze kości lub spróbować zamontować na oryginalnych. Te 1,5 cm na długości amortyzatora robi bardzo dużą różnicę na wysokości całego moto. |
Mam 176cm wzrostu i przód seryjny wpuszczony 1cm w półki na lagach. Nie chciałbym tego zmieniać, z tąd decyzja o kupnie amora od duke.
Dzięki za wskazówki :Thumbs_Up: :) Pany, więc pewnie wezmę tą 90/250 ino ile płacilście za te spręzyny..? |
Dokładnie 377 zł + koszty przesyłki.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:41. |