Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Kurtka na Dakar (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5596)

willard 24.02.2010 11:35

Cytat:

Napisał petrosbike (Post 102831)
Tak - to mi się podoba. Taki krój i kolory szczególnie niebieski podpasowałoby moim gustom. Ciekaw jestem czy to jest wagowo ciężkie- czy raczej lekkie i bardziej na lato? Pytam dlatego że moja modeka to ciężka jak cholera.

Polo wazy jakies 2/3 modeki discovery. Ale nie ma wypinanej membrany. plusem sa fajnei ulokowane i szerokie wentylacje (cale rekawy, szerokosc plecow, boki brzucha).
Kurta ma 1 warstwe i pod nia podpinke siateczkowa. Kupilem ja za dobra cene bo w modece discovery przy +30 i przejezdzie w terenie jest juz skwar. Discovery ma fajne wentyle na obojczyki za to i torbe na camelbaka. Polo tour na kamelbaka miejsca nie ma i nei ma plastikowych ochraniaczy na zewntrznej warstwie kurtki.
Przy +3 w Polo tour wieje juz przez zapiecie (brak patki od strony ciala).

petrosbike 28.02.2010 00:55

Zaczynam się jednak skłaniać do zaopatrzenia w buzer i kurtkę dedykowaną na enduro.
Czy taki buzer http://allegro.pl/item936191542_buze...tke_stroj.html
wart jest tej ceny?

Rych 28.02.2010 10:15

jesli chodzi o kurtke , to polecam Utika ON ROAD , ma odpinana membrane i osobno odpinana podpinka ocieplajaca , kilka zamkow do wentylacji , ochraniacze i kosztuje w intercars 250 zl

grabsztyk 28.02.2010 10:35

Cytat:

Napisał Franz (Post 99752)
Waga praktycznie ta sama - jeśli chodzi o Drz 400 Se ( drz 400 E z rozrusznikiem lżejszy) a Ktm 625 SXC
Waga na sucho Drz 400 se to 132 kg ( bez wszystkich płynów )
Waga z płynami ale bez paliwa Ktm 625 sxc 139 kg

Japończycy podają wagę ponoć nawet bez smarów w kołach
Austriacy tylko bez paliwa.
Gdzieś , kiedyś wyczytałem w fachowym piśmie ,ale ile w tym prawdy
tego nie wiem:p

..a nie lepiej np 450 EXC? lżejszy a mocy też wystarczy..

Franz 28.02.2010 10:38

Cytat:

Napisał grabsztyk (Post 103736)
..a nie lepiej np 450 EXC? lżejszy a mocy też wystarczy..

To są wyczynowe enduro i nie nadają się do turystyki

Henryk-Knox 04.03.2010 18:03

Cytat:

Napisał Franz (Post 102837)
To Polo to turystyk

Na drz kupuje się inny ubiór. Mało krępujący, lekki , przewiewny i bez żadnych podpinek, kondonów odpinanych itp.

Buty wysokie , skórzane enduro nie typu BMW Raylly ( miękka podeszwa i zbyt słaba ochrona) ale i nie sztywny kross

Koszulka pod kurtkę

Rękawiczki

Kaski + gogle
Na chłodniejsze dni bawełniane kalesony + koszulka (bez windstoperów )
Taki komplecik kosztuje coś 20-30 euro w Hein Gericke

Komplecik mam Sinisalo i Scotta
Buciki Gaerne starszy model.Szybko schnie, nie śmierdzi, całe ze skóry i mało plastyku.Wystarczające są i za niewielkie pieniądze.
Kask jakiś tam + okular z podwójną szybką uvex
i tego się trzymaj

Inczej się ubierasz w trasę a inaczej do lasu.
Nie starcza kasę na nówki, kupujesz używki.
Nówek raczej nie kupuję , wolę kilka kompletów właściwych do potrzeb używek
Co z tego że ciuch ładny i bedzie Ci się podobał jak pot po jajach cały czas w lesie
będzie spływał :haha2:

A jaki to model bucików masz Gaerne ?

danek-dr 08.03.2010 12:34

Hej.
Jak ktoś już pisał na enduraka tylko kurtka enduro. Mam Scotta Anaheim. Latem ok wypinane rękawy ,wywietrzniki. Daje rade. Choć podczas upałów to i na golasa gorąco. Buzer pod spód. Dla początkujących też nałokietniki. Wiosna, jesień idealnie. Poniżej 10 stopni do 0 dobra bluza pod spód (windstoper), podkoszulek termo i jest ciepło, nawet na dojazdach. A w terenie to otwieram wywietrzniki i nie muszę się rozbierać (zazwyczaj) Można jakiś foliak w plecaku w razie ostrego deszczu, choć ja nie używam. Mam jeszcze HG Tuarega na zimne dni ale wogóle nie używam. Scott daje radę cały sezon.
Buty Gaerne razem z Sidi to pierwsza liga. Nawet niskie modele. Mam GX1.
SG10 wśród zawodników uważane za najbardziej trwałe trzewiki cross/enduro. SG12 są ladniutkie ale dośc świerze (i drogie) i mało opini jeszcze.

petrosbike 02.07.2010 00:22

POnieważ sam zacząłem ten wątek to czuje się w obowiązku przedstawic dalsze losy poszukiwań. Minęły juz 4 miesiące jak walcze z moją kurtką.
Najbardziej jednak podobała mi sie kurtka AXO ENDORO. Zakupiłem rozmiar XL i oczywiście za małe, tj za wąskie w barach i za krótkie rękawy. Ogólnie jakas szczupła choc ja do grubych nie należę. Udało mi sie zwrócić i zamówiłem XXL. Otrzymałem tydzień temu z importu z USA. Teraz to jest to co potrzebowałem. Kurtka lekka, duże wywietrzniki z przodu i z tyłu, 6 sporych kieszeni, odpinane rękawy, kieszen z tyłu wewnatrz i na zewnątrz, super krój no i ochraniacze na plecy, łokcie i barki. Czyli wszystko co chciałem no i super bo mój kolor niebieski z białym i czarnym. Testuje teraz w te upały i jest REWELACYJNA. Koszt 560 zł. Acha i jeszcze ma odpinana podpinkę- czyli w zasadzie wszystko w jednym.
Parę zdjęc pogladowych.
http://picasaweb.google.com/petrosbike/DropBox#

daniel_87 10.07.2010 14:02

ja na cieple dni czyli rownież na klimat dakaru zakupilem ciuszki typowo off roadowe firmy fly, są nie drogie przy tym 1 klasa wykonanie, kurteczka bez jakichkolwiek ochraniaczy, ale pod to zbroja oczywiscie

bartlomiej 10.07.2010 19:30

Petro gdzie w kupiłes AXO Enduro w Polsce,

moze ktos wie gdzie ją mozna przymierzyc

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:54.