![]() |
Typowe na klik trzeba po użyciu luzowac do zera bo siada sprężyna.
Są też na klik bez sprężyny. No i nie mów że nie dałeś w dzisiejszej dobie rady znaleźć info :p |
musisz za każdym razem regulator w rączce rozkręcać na 0Nm, bo inaczej naprężona sprężyna może nieco zmienić swoje właściwości i klucz nie będzie tak dokładny jak powinien.
|
Cytat:
Co do dania rady to nawet nie wiedziałem, że czegoś takiego powinienen poszukać :/ Człowiek się całe życie uczy... i głupi umiera :) wykciukowane |
Człowiek z wiekiem staje się rozumny.
Człowiek z wiekiem do trumny. |
Chyba nikt nie napisał o nasadkach elektronicznych ...
Sam kupiłem za 200zł adapter dynamometryczny firmy Jonnesway. Zalety: 1/2" - nie trzeba dziwnych przejściówek. Zakres od 10 do 135 Nm - czyli całkiem sensowny. Do każdego dostajemy certyfikat? Numer seryjny nasadki na wydruku i zmierzone/oczekiwane wartości/błędy pomiarowe (O ile pamiętam ~0,5%). Działa w lewo i prawo. Podgląd na żywo, widać że działa a nie jak w normalnym - coś się popsuje i ukręcimy śrubę. Bardzo mały, spokojnie można zabrać na wyprawę (jeśli pakujemy również klucz na 1/2" i nasadki). Możemy zapomnieć wyłączyć - nic się nie stanie. A jak tradycyjnego klucza nie rozkręcimy to traci dokładność. Minusy: Żre prąd :) Podgląd momentu na żywo zaczyna się od 10Nm. Liczyłem że będą one pokazywane (ale wynik będzie obarczony większym błędem), ale jest 0. Dopiero po przekroczeniu 10Nm widzimy wartość na liczniku. |
Mam ten sam kluczy elektroniczny Jonnswaya i jestem z niego zadowolony. Nasadka jest mała, prosta w obsłudze i ma zakres który wystarcza mi w 98% przypadków.
|
Jonesway nie robi narzedzi tylko je okleja swoja nazwa. Fakt ze stara sie reprezentowac niezly poziom. Narzedzia J dla amatora sa w zupelnosci wystarczajace. Twn elektroniczny klucz wystepuje pod wieloma markami. Nalezaloby go wycechowac na homologowanym sprzecie badz prosta domowa metoda z imadlem ramieniem i obciazeniem. Z doswiadczenia wiem ze im wiekszy zakres tym mniejsza dokladnosc.
Jak sie nudzicie zrobcie probe z ramieniem i dokladaniem masy - wyjdzie krzywa dokladnosci. |
A czy szynszyll musi dopłacać za polskie znaki? Swype ni mo?
Mam J. 6-35Nm działa, napis się zdziera z rączki po roku. Bez uwag. Na 50-200Nm wajha prętowa za 45zł. Kostka elektroniczna w ciasnych miejscach słabo wypada. |
Tez masz zmartwienia...
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:45. |