![]() |
Któryś z chlopaków miał podlaczoną diodę led która zapalała się w rytm pipnięć pompy. Gdzieś na forum to bylo...
|
Można również zastosować licznik rowerowy ale.......brak podświetlenia.
|
Cytat:
http://www.africanqueens.de/EN/MOTOR...nversions.html |
Odkrywacie koło na nowo :D
Na afripedii był gdzieś pdf z modyfikacjami. Było tam coś na temat podpięcia się do styków pompy i dioda LED zapalała się, gdy pompa miała cykl. Pomagało też to określić spalanie, im częściej miga to motor wiecej spala :) Oczywiście jak brakowało paliwa to dioda zaczynała migać jak wściekła. Miało to właśnie zapobiegać wypalaniu się styków, bo szybciej mogliśmy zareagować na brak paliwa w pompie, a nie dopiero jak braknie w gaźniku. Miałem plan zrobić czujnik, co by się nawijało kabel na przewód od pompy paliwa (podobnie jak są liczniki obrotów silnika nawijane na kabel od świecy, bez ingerencji w układ elektryczny) - ale jakoś brakło czasu. W sumie projekt nadal mam z tyłu głowy bo chciałem sam sobie zrobić licznik obrotów do XR. Uklad eleltryczny to praktycznie to samo w obu przypadkach. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
|
Faktycznie dioda LED jest najprostszym i najtańszym rozwiązaniem.
|
|
Piękna sprawa. Czy to mruganie jest aż tak wkurzające po zmroku że zastosowałeś wyłącznik?
|
Nie. To kozacko w nocy wygląda, bo kierowcy stojący w mieście na światłach nie bardzo wiedzą czemu to mruga tak nieregularnie:) Bardziej to było podyktowane na okoliczność długiej jazdy w nocy złej widoczności itp. Barwę Led'a i jasność świecenia można dobrać pod siebie.
Przy okazji. Ta migająca czerwona lampka to kontrolka rozłożonej "kosy" Celowo zrezygnowałem z kontrolki poziomu paliwa tej jakby pośredniej (10L) W obecnej chwili stacje benzynowe są co krok i spokojnie wystarczy ta druga zapalająca się po około 320km. |
Też na początku nie mogłem zakumać o co chodzi z tymi kontrolkami, a że z trójką nie miałem do tej pory kontaktu to nie zajarzyłem.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:16. |