Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   1190 nie chce się uruchomić. Edit: Już chce, aż rwie (zagadka rozwiązana) (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40057)

Majster 13.05.2021 22:04

Cytat:

Napisał Ducafrica (Post 734118)
Nie ukrywam że mam dość. Jestem smutny i zmęczony, bo jakby tego było mało to muszę na dniach zabrać motor z garażu, bo zmienia właściciela.

Dostrzeż plusy - wykonałeś dużo pracy i znalazłeś źródło problemu, teraz będzie z górki.

radiolog 14.05.2021 00:16

Przy okazji wyszło, że to nie wadliwy KTM, tylko wadliwy poprzedni majster/właściciel. sprzedający pewnie wiedział, ale rżnął głupa

nabrU 14.05.2021 08:20

A może moto pokradziezowe jak rozwalony immo?

Mhv 14.05.2021 09:22

Cytat:

Napisał radiolog (Post 734134)
Przy okazji wyszło, że to nie wadliwy KTM, tylko wadliwy poprzedni majster/właściciel. sprzedający pewnie wiedział, ale rżnął głupa

Na razie to nic nie wyszło, nie wiadomo co jest przyczyną. Jak zostanie naprawione to się dowiemy..

Ducafrica 14.05.2021 10:54

Dokładnie tak. Zaczynam mieć wrażenie że to moje testowanie ciągłości przewodów jest zbędne, raz działa innym nie, a może po prostu immo ma jakiś defekt, w końcu to płytka ze scalakami i anteną, a elektronika potrafi mieć humory.

Trochę z innej beczki. Wczoraj pisałem że wskaźnik biegów zniknął z wyświetlacza. Otóż okazuje się że jeśli odłączycie wtyk od czujnika położenia biegu i włączycie zapłon, to czujnik się deaktywuje i jedynym rozwiązaniem jest magiczna walizka u dilera/serwisie ktm :mur: Chyba nie muszę odpalać mapy gogle, aby wskazać ile mamy w kraju takich miejsc.
Wątek na adv https://advrider.com/f/threads/gear-...panel.1216997/

CzarnyCzarownik 14.05.2021 11:05

Ciekawe czy ten immobilizer jest mądry i wysyła do komputera jakiś komunikat, czy tylko zwiera/rozwiera jedną linię jak w starych motocyklach.

Jak jest tam jakaś komunikacja cyfrowa to trzeba wrzucić jakąś kostkę, co będzie wysyłać udawany sygnał.

Jakby było "głupie" rozwiązanie to tylko tniesz jeden kabel i zwierasz go do masy/zasilania.

Może masz jakiegoś znajomego co siedzi w elektronice i miałby analizator stanów logicznych (na alledrogo 20-40zł). Wpinasz we wszystkie kable od immo i sprawdzasz co się dzieje na wszystkich liniach po przekręceniu kluczyka. A jak będzie tam komunikacja cyfrowa to od razu wiesz o co pyta komputer i co odpowiada immobilizer.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

bender42 20.05.2021 08:39

Cytat:

Napisał furman (Post 733742)
Znaczy serwis zdiagnozował, skasował za diagnozę i naprawę i nie usunął awarii ?

Serwis zdiagnozował, zamówił część i czekałem. Jednak, że łańcuch dostaw ostatnio wygląda jak wygląda to czekanie 2-4 tygodnie.

W każdym razie czujnik położenia wału był jebniety, został wymieniony i moto jeździ. Bez komputera ni cholery nie znalazłbym przyczyny.

Brzeszczot 20.05.2021 10:35

To ile Ty tam w końcu Chciałbyś za tak popsuty egzemplarz?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Emek 20.05.2021 10:40

Cytat:

Napisał bender42 (Post 734956)
Serwis zdiagnozował, zamówił część i czekałem. Jednak, że łańcuch dostaw ostatnio wygląda jak wygląda to czekanie 2-4 tygodnie.

W każdym razie czujnik położenia wału był jebniety, został wymieniony i moto jeździ. Bez komputera ni cholery nie znalazłbym przyczyny.

To może sobie ogarnij w telu ten interfejs, o którym wspominał dubel. Przynajmniej jak znów klęknie :D , będzie wiadomo od czego.

Ducafrica 20.05.2021 13:19

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 734983)
To ile Ty tam w końcu Chciałbyś za tak popsuty egzemplarz?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Tak, to prawda chcę się go pozbyć. Jeśli jesteś zainteresowany to wbijaj na PW.

Cytat:

Napisał Emek (Post 734984)
To może sobie ogarnij w telu ten interfejs, o którym wspominał dubel. Przynajmniej jak znów klęknie :D , będzie wiadomo od czego.

Tylko czy ten tuneecu pokaże coś więcej niż to co pokazuje wyświetlacz, czyli błąd 81 immo itd.
Najlepszą opcją jest komputer u dilera, bo i tak trzeba zakodować czujnik położenia biegu. Myślałem że padnę z tego że w tak prosty sposób można go wyłączyć i teraz potrzebny serwis ktm.
Aplikacja w telu tego nie zrobi.

Chciałem oddać do kk motocykle, ale termin mają dopiero na marzec.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:31.