![]() |
Może kiedyś gubiły. Ja kończę już drugi tył 09 na moim GSie i nic nie odpada. Opona jest doskonała. Karoo czy TKC się umywają.
Na starcie Karoo ma o 1/3 mniej bieżnika niż Mitas. GS ma 90 kM i kostki nie urwałem.;) |
Ile waży załadowany GS F800 a ile załadowana Afryka?
|
zależy od ładunku :P
|
Cytat:
|
Henryk-Knox hehhe co do przodu masz rację. Nie używałem wprawdzie 09 na przodzie ale jakoś taki rzadki się wydaje:)
Stosuję z przodu TKC bo jest sprawdzona. Tak więc mój układ jest taki: przód TKC a tył MITAS 09. Koszt łączny ok 450 zł. Uważam to za doskonały układ:) |
Cytat:
|
Afri gotowa do jazdy 230, 800GS pewnie koło 220 ale ma moc większą i na pewno moment. Mi tam w dziewiątkach nigdy sie nic nie urwało, a lampy nieraz oglądały niebo i to załadowana była. Na kamieniach też nie były oszczędzane.
|
Cytat:
|
Cytat:
Przód e09 tak jak pare postów wyżej -miałem i zaraz odsprzedałem po 100km bo na asfalcie zero hamowania a jeśli juz to kostka schodzi migiem ekspresem. |
Pojawiam sie tu jako odwieczny wrog tanich opon. Poza dwoma eksperymentami (Heidenau i Mitas) od zawsze jezdze na oponach TKC, Michelin etc...
W tym roku dalem sie namowic na komplet tyl Mitas E09 i przod Trelleborg. Uzytkowalem to w Azji i musze przyznac ze nie bylo zle. Mitas byl swietny jesli chodzi o piachy i kamienie. Troche gorzej bylo przy hamowaniu na miekkim. W zakretach dupsko troche uciekalo na boki. Trelleborg sie skandalicznie wyzabkowal na dystansie 6000 km. Nie uwazam tej opony za trwala, ale musze przyznac, ze wlasciwosci trakcyjne miala niezle. Nie wiem jak to wszystko dziala na mokrym czy w blocie. Na Azje na pewno sie jednak nadaje. Na przyszly rok wzialbym pewnie TKC na przod + e09 na tyl... |
Cytat:
|
Wrócę do tematu wersji Dakar. Czy ktoś wie czym tak na prawdę się różnią ? Czy jest twardsza guma czy po prostu wzmocniona osnowa ?? W materiałach producenta nie ma w ogóle o tym info ...
|
Cytat:
|
Dobra już wiem :) Napisałem do człowieka z pierwszego posta w tym wątku i szybko mi odpowiedział:
Type DAKAR is special reinforced version of classical tyre , this tyre has one ply more than classical. You can see when you compare weight of both version : 2000024158101 140/80-17 E-09 TT ……………….5,519 kg 2000024156101 140/80-17 E-09 TT DAKAR ……………… 5,921 kg 2000024649101 90/90-21 E-09 TT ……………………………………3,148 kg 20000024647101 90/90-21 E-09 TT DAKAR…………………………..3,693 kg Version DAKAR has stronger carcass and better performance especially on hard track. This version is suitable for rallye (Paris-Dakar etc.) .Tread compound is in both type the same. Czyli wersja DAKAR ma wzmocniony karkas ale mieszanka gumy pozostaje ta sama, więc przyczepność powinna być ta sama. |
Ma to sens, chociaż pare osób kiedyś narzekało (ale nie afrykanerów), że jest bardziej śliski. Urban legend obalony :)
Ta wersja Dakar to będzie chyba odpowiednikiem Deserta w Michelin (czyli zwykły T63 -> Desert a Mitas E-09 -> E-09 Dakar). (Oczywiście pomijam fakt, że Desert już nie jest produkowany w 17" i że był w profilu 140 zamiast 130 jak w T63.) |
Hmm to ciekawe bo albo Czesi nie aktualizują strony albo jesteś w błędzie ?
http://www.mitas.cz/index.php?strank...&action=Search Sorry to ja jestem w błędzie bo mi się popierniczył Desert z Dakarem :) .... |
Hubert a ty handlujesz tez E9tkami ?
|
Jeszcze nie ale za chwilę będę ...
|
zwykla 09 jestem sam w stanie zmienic 09 dakar nie dalem rady
|
Pytanie do osób używających C-02..: Czy stosujecie do tego cacka trzymaki? Bo ja założyłem bez i zastanawiam się czy nie zainstalować choć jednego...
|
a poco trzymaki :)
jeżdżę bez |
no i o taka odpowiedz mi chodziło :) ogolnie oponka cacy na off, ale po krotkim przelocie ON schodzi w oczach, teraz tylko co na przód? desert?
a..i jakie ciśnienie dajesz na C-02? żeby tego wętyla nie urwało .. |
od 1,3 bara do 2 choć upuszczam rzadko
|
Siemka!
A ile pompujecie ciśnienia do Mitasków E-09 (przód i tył) ? |
Cytat:
2,0 / 2,5 a w terenie to już jak kto woli... 1,5 - 1 |
A mitas E-10 wszedł juz do produkcji?? gadalem z czechami i mowili ze majtka E-09 ma zastapic właśnie E-10:)
|
Masz wiesci jak bedzie wygladał? Moze jakies fotkli???
|
hmm ja nic nie wiem ale podobno ma byc podobny do Deserta...
|
Pany!! Nie chcialem zaczynac nowego watku,dlatego zapytam tutaj. Potrzebuje oponki na nowy sezon dla Królowej, waham sie miedzy E-07 a E-09. Poki co szukam "uniwersalnego" kompletu. Oba typy maja podobne wlasciwosci. Trasy to glownie asfalt i szuterki/lekki teren, naprawde okazjonalnie poligon:D Tu nawet zlota rybka nie pomoze,ale doradzi ktos cos?:)
|
|
Cytat:
|
Narazie jakoś skąpo z informacjami o E10. Jakby ktoś znalazł dojście do nich w PL to proszę o info
|
Hmm nawet na stronie mitas.cz nie znalazłem info ....
|
http://www.radar.pl/MITAS-E-10-15070...R-TL-19434086/
chiba tylko w tym rozmiarze występują bosz... się ludzie rzuca na te mitasy ... fajne som |
he he a nie mówiłem:)
|
Ale na razie ta gumka tylko w rozmiarach 110/80-19 przod i 150/70-17 tyl
Niewatpliwie pojawi sie jednak pelna gama... http://www.bmwgs.cz/forum/attachments/mitas_1.jpg |
szkoda ze cena wyższa od E09 ;)
ale ceny opon chyba poszły w gorę, dzisiaj szukałem do puszki zimówek to ceny do zeszłego roku chyba z 30-40-% większe |
w tym rozmiarze cena naprawdę spora...
http://www.handlopex.pl/pli/MITAS%20...detaliczny.pdf w zeszłym roku kupiłem komplet e07 za 323zł z przesyłką, na chwilę obecną mają przejechane 19kkm i wyglądają całkiem zdrowo:) rzucę fotkę w weekend. jak będą w przystępnej cenie, to chętnie spróbuję tych czeskich tkc;) jak na razie jestem wiernym członkiem fan klubu:) |
Obejrzałem sobie te gumy na targach we Włoszech. Wyglądają fajnie ... Niestety dystrybutor na Italię nie był w stanie powiedzieć czy będą inne rozmiary ...
http://img41.imageshack.us/img41/3338/p1010630u.jpg |
Hubert - a kiedy będą dostępne w sprzedaży wiesz może ?
|
Cytat:
Ehh to jest Polska niestety :( |
A nasz kolega Enzo bodajże, który miał kuntakty bezpośrednio w Mitasie ? Tak coś mi się kołacze...
|
No tak mamy przecież kontakt do Karela Spanhela ...
|
Cytat:
|
Ja też próbowałem szukać na własną rękę ... i oponki są ale wirtualnie (na stronach internetowych) a przy próbie zamówienia DUPA ... nikt nie wie kiedy będzie dostawa.:vis:
|
Cytat:
|
Pierwsza dostawa powinna być do końca marca , wiec trochę cierpliwości , takie dostałem informacje od importera , cena jeszcze nie znana .
|
Pany, szukam E-09 w dobrych pieniądzorach? nic pilnego, na razie się rozglądam.
|
A moze jakies zbiorowe zakupy ?? Tez sie przymierzam do tej opony. Zawsze by taniej bylo przy wiekszej ilosci. Co wy na to ??
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:29. |