![]() |
ha, ja mialem podobne przygody kilka tygoni temu i co? sprawdzenie wszelkiech stykow(sprawdzilem wszystkie dostepne)i laczek pozwolilo mi weliminowac ta ewntualnosc, po czym przeszedlem do reglera i pomiarow ktore wskazywaly ze to regler......,w miedzyczasie sprawdzilem plytke w pompie bo i ona moze byc powodem(jak sie dowiedzialem), kupilem nowe aku (oryginal YUASA) regler od Rafro i.....sie to jednak okazalo ze to cele w akumulatorze, byl od nowosci a moto ma 7(tylko) lat i bylo uzytkowane w Irlandi, dzieki wiezy kolegow(Hero przewodzil) i mojemu uporowi powoli lapie o co chodzi z elektryka w AT....powoli.....
|
Cytat:
Tak zacząłem wreszcie rozumieć i byłem zmuszony wnikliwie się wsłuchiwać :P :D cieszcie się panowie jak aku pada 10km przed domem, ja nie miałem takiej przyjemności heh |
A jest tez możliwość że klemy są zaśniedziałe i nie ma dobrego styku miedzy aku a przewodami. Też to przerabiałem:D
Pozdro |
Chłopy nie mam ładowania! przeczytałem parę wątków, posprawdzałem i mam pytanie czy da się to jakoś naprawić czy stojan czy inne ustrojstwo do wymiany?! Mianowicie
sprawdziłem prąd na fazach odpiętego regulatora do masy: 1) 0,0V 2) 0,6V 3) 20V prąd na fazach z podpiętym regulatorem 1) 0,8V 2) 1,0V 3) 10V A międzyfazowe: 1-2 21-40V 1-3 0,6-0,8V 3-2 20-40V Trochę dziwnie bo za mało jest tylko miedzy 1 i 3 fazą ale z innymi fazami dają ok? aż tak się nie znam może ktoś wie czego to jest objawem i co z tym zrobic? Naprawa? Wymiana? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wygląda mi to na walnięte uzwojenie. Napięcie na klemach akumulatora przy 5000rpm, podpiętym regulatorze i włączonych światłach mijania wynosi ile? |
Przepraszam że mało czytelnie! ;) : pierwszy słupek to napięcie między każdą fazą a masą przy odpiętym regulatorze, drugi między każdą fazą a masą z regulatorem, trzeci oczywiście między fazami na jałowych te niższe wartości a wyższe przy jakiś 4000
Napięcie miedzy klemami 12.30V - akumulator przed uruchomieniem, 12.00V po uruchomieniu na jałowych 1400 + światła mijania 11.90V na 5000 + światła mijania. |
Wygląda na to, że masz uszkodzone uzwojenie w alternatorze, lub uszkodzony przewód z niego wychodzący.
|
Mieliście rację. Spalił się przewód wychodzący z cewek jednej fazy. Wziąłem się za wymiankę, ale tyle kombinacji że założyłem wątek bo znowu coś. Dzięki. Pozdrawiam.
|
Hej podłączę się do tematu odnośnie problemów z ładowaniem.
Parę razy w dość krótkim okresie czasu miałem problemy z odpaleniem moto , np: jadąc w trasie wszystko było w porządku lecz gdy zgasiłem już nie odpalił. Kontrolki przygasły i tylko przekaźnik pykał więc jedyne co pozostało poprosić kogoś aby mnie pchnął, oczywiście moto odpaliło. Ten problem spotkał mnie już ze trzy razy a ostatnio w polu że musieli po mnie przyjechać i pomóc motor wyciągać. Ale do sedna sprawy z elektryką nie jestem na bakier i swoje umiem podłubać lecz tutaj powoli mi ręce opadają. Wczoraj wyciągnąłem aku do lądowania naładowałem do fulla, dziś na mierniku prąd pokazuje 12.50 V Trzyma więc prąd jest włożyłem do afry aby ją zapalić miernik w dłoń aby sprawdzić spadek napięcia. Spadło do 11.20 V potem 10.20 V ale odpaliła bez problemu, podpinam miernik aby sprawdzić lądowanie. Przy 1200 obr jest 12.50 V przy ok. 3500- 4000 13.79 V czyli nie tak źle Ale teraz myślę sprawdzimy ile to ustrojstwo będzie miało jak włączę światła , więc włączam postojówki . Spadło do 13.20 V przełączam mijania już spada 12.70 V myślę już ciekawie się robi włączam długie 12.15 V tutaj runąłem. Nadmienię że instalację mam przeczyszczoną, kostki pozmieniane na hermetyczne ,przekaźnik nowy. O właśnie po dodaniu obrotów minimalnie podnosi się prąd lądowania Co wy na to czyżby regler padł i pod obciążeniem nie daje rady takie moje zdanie a wasze |
Coś się dzieje złego te napięcia troszke za niskie są .
A jeszcze sprawdź napięcie zmienne międzyfazowe (żółte kabelki między sobą) A i jeszcze może podjedź gdzieś do sklepu gdzie mają miernik do sprawdzania akumulatorów , może aku pada ? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:46. |