Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Podróż marzenie (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4886)

wieczny 29.12.2009 17:51

Dla nich to przede wszystkim rzeka święta, więc jaka by nie była to się nie będą brzydzić ;).

To się nazywa szok kulturowy, jeden z kilku które chciałbym przeżyć.

puszek 29.12.2009 18:51

A ja chciałbym dorwać tego zbuja co mi w Afryce zbiornik i koła przeszpilował latem..Nie muszę wtedy już nigdzie jechać....

czosnek 30.12.2009 00:39

Cytat:

Napisał wieczny (Post 91061)
Dla nich to przede wszystkim rzeka święta, więc jaka by nie była to się nie będą brzydzić ;).

To się nazywa szok kulturowy, jeden z kilku które chciałbym przeżyć.

Ganges ma podobno ciekawą zdolność do samooczyszczania :)

Fakt. Rzeka robi wrażenie. Tzn. może nie tyle sama rzeka co to co się dzieje dookoła. Pamiętam w Varanasi gdzie wrzucano popiół ze spalonych zwłok do rzeki, trochę niżej robiono pranie, jeszcze niżej pływały krowy a to wszystko pił sobie facet podczas rytualnej kąpieli. Przez chwile też rozważałem takiego drinka ale poprzestałem na zanurzeniu dłoni ;)

sambor1965 30.12.2009 09:01

Sorki, ale dla mnie Indie to syf, z Delhi jako stolicą światowego syfu. Owszem, fajne klimaty bywają, ale nie potrafię przejść obojetnie obok tego co się tam wyprawia. Składam niniejszym deklarację: mój motocykl nigdy nie zobaczy już Delhi. Z deklaracją co do Indii bym się jeszcze wstrzymał.

Ola 30.12.2009 09:41

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 91204)
Sorki, ale dla mnie Indie to syf, z Delhi jako stolicą światowego syfu. Owszem, fajne klimaty bywają, ale nie potrafię przejść obojetnie obok tego co się tam wyprawia. Składam niniejszym deklarację: mój motocykl nigdy nie zobaczy już Delhi. Z deklaracją co do Indii bym się jeszcze wstrzymał.

Dla mnie Delhi to była tylko namiastka tego co zobaczyłam i działo się w Kalkucie: zaczynając od syfu, a kończąc na zwariowanym ruchu ulicznym. W Delhi było nawet o wiele bardziej "cywilizowanie" niż się spodziewałam po wizycie sprzed 3 lat. Choć rzeczywiście nie są to wymarzone miejsca do jazdy na motocyklu... No ale Indie to w końcu cały świat w jednym - wszystko tam można znaleźć. Dla mnie jest to fascynujący "kraj zagadka": nienawidzi się go pod pewnymi względami, ale wciąga. Duże miasta lepiej omijać z daleka, ale z drugiej strony nie da się wjechać do Indii nie trafiając po drodze na duże miasto... No może tylko od strony Nepalu (co oznacza przejazd drogą lądową przez Chiny :)).

wieczny 30.12.2009 10:45

Pojadę to się dowiem czy faktycznie warto :).

Kuba 31.12.2009 12:36

Cytat:

Napisał puszek (Post 91071)
A ja chciałbym dorwać tego zbuja co mi w Afryce zbiornik i koła przeszpilował latem..Nie muszę wtedy już nigdzie jechać....

znajdziemy ich! :Thumbs_Up:

co do marzeń i zwiedzania... jadę ma wschód :)

Izi 31.12.2009 15:28

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 91204)

Nie zobaczy to fakt, bo mi się na niego już nawet nie chce patrzeć, nie mówiąc o składaniu.
A ja chciałbym pojechać do Szczytnej.

ENDRIUZET 01.01.2010 13:04

Dołączam do plumkania :w Polszy ( Kraków, Zakopane) poza granicami RP: Słowacja, Chorwacja, Bułgaria, Turcja, Włochy, Syria, Jordania, Rosja i okolice ... do tego Alpy. Myślę, że najpierw będzie Chorwacja ... aczkolwiek przyznaję, że i w Polsce G**** widziałem ... mam nadzieję ja poznać ...

torak 01.01.2010 19:16

Ja, dla odmiany, w tym roku chcę zrobić "szlak orlich gniazd".
Pewnie dziwnie to brzmi przy waszych wielkich planach, ale co poradzę że wychowałem się w domu bez doświadczeń podróżniczych. Kto wie, co by gdyby nie powrót do motocykli:D Poza tym, mam nadzieję że nabiorę doświadczenia przed dalszymi wyprawami. Zagranica mnie nie ciągnie, skoro w Pl tyle obcych dla mnie miejsc.
Za rok, w planach " ściana wschodnia". To dopiero będzie wyprawa:p

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:46.