Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Niejasności w/s uszczelniaczy tłoczków zacisków hamulcowych. (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4809)

rambo 10.12.2010 01:27

Sklep pana Hądy :Thumbs_Up:

JarekAT 10.12.2010 17:26

duża róznica cenowa między larssonem??

rambo 10.12.2010 17:27

Chyba tyle samo płaciłem

JarekAT 10.12.2010 17:32

dzięki, sprawdzę

KajetanXR 17.12.2010 18:10

Poczytałem na forum i też zabrałem się za serwis przedniego spowalniacza bo koło kręciło się ze sporym oporem.

Zgodnie z zaleceniami zastąpiłem klocki blachą i wypchnąłem tłoczki daleko daleko
Po jednej sztuce z zacisku udało się wyciągnąć kombinerkami, reszta siedzi okrutnie
Tak mocno wojowałem, że jeden tłoczek jest lekko naruszony na krawędzi. Nawet próbowałem podgrzać palnikiem zacisk.
Uszczelniacze kwalifikują się do wymiany - w zacisku znalazłem kawałek gumy.

Jak wyjąć 2 pozostałe tłoczki??

Spowrotem montarz i blokowanie tych które już są rozruszane? (mogą być wycieki bo uszczelnienie się rozsypało)

Marcin.111 17.12.2010 18:49

Ja w tym roku miałem bardzo dziwny objaw z hamulcami. Przychodziłem rano do motocykla a hamulec przedni zablokowany na amen. Motocykla nie da się ruszyć z miejsca i niema szans żeby wcisnąć klamkę hamulca. Kluczyk w rękę odkręcenie odpowietrznika. Płyn wytrysnął pod ciśnieniem i motocykl już normalnie jeździ. Hamulec normalny bez żadnych złych objawów. Na drugi dzień to samo. Pomyślałem że płyn stary więc zmieniłem. Nie pomogło. Kupiłem inny płyn zmieniłem i dalej to samo. Pomyślałem o tłoczkach ale po odkręceniu odpowietrznika klocki wracały i motocykl toczył się bez oporów. Tylko z kąd takie dziwne ciśnienie w układzie. Rozebrałem pompę i okazało się że na gumce tej która jest najbliżej środka motocykla jest pęknięcie. Kupiłem zestaw naprawczy pompy zmieniłem i było OK. Dwa tygodnie temu chciałem motocykl przepchnąć w garażu i problem powrócił :mur:.

maher 19.12.2010 08:40

Jeżeli ciśnienie nie schodzi z układu to znaczy że w pompce nie cofa się odpowiednio daleko tłoczek który po cofnięciu łączy kanalik którym spływa płyn ze zbierniczka do pompki.Zazwyczaj zbiera się syf pomiędzy tłoczkiem a zegerem zabezpieczającym jego wysunięcie i to ogranicza cofanie się tłoczka.

KajetanXR 22.12.2010 21:13

będę dorabiał uszczelniacze na zamówienie ok 50zł za kpl - Oring Szczecin
zobaczymy jak będą działały
jak się nie sprawdzą to zamawiam u pana Hondy :)

Vooytas 23.12.2010 19:46

Cytat:

Napisał KajetanXR (Post 150362)
będę dorabiał uszczelniacze na zamówienie ok 50zł za kpl - Oring Szczecin
zobaczymy jak będą działały
jak się nie sprawdzą to zamawiam u pana Hondy :)

Nie za bardzo rozumiem jakie uszczelniacze dorabiasz?
Z pompy hamulcowej?

Jak tak to nie widzę dużej oszczędności.....

KajetanXR 23.12.2010 20:20

Cytat:

Napisał Vooytas (Post 150540)
Nie za bardzo rozumiem jakie uszczelniacze dorabiasz?
Z pompy hamulcowej?

Jak tak to nie widzę dużej oszczędności.....

Uszczelnienia zacisków 8 szt
okazało się, że zapłaciłem jednak 88zł
w Szczecinie zamienniki mam za ok 180zł
Oszczedności nie ma wielkiej ale jest eksperyment jeszcze nigdy nie dorabiałem uszczelniaczy - ciekawość

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:31.