Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   upieprzona felga (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47506)

Dlugi_TA 29.07.2025 14:31

Poprzedni napęd wymieniłem przy 65 500km, wyglądał na ori ale pewności nie mam.
Teraźniejszy ma 59 525km...

Melon 29.07.2025 15:16

Ja tam się nie znam ale hipolem myłem łańcuch jak i smarowałem. Można zrobić test , spróbuj usmarowane ręce umyć hipolem .

Artek 29.07.2025 18:58

Olej transformatorowy (nawet zużyty)też bardzo dobrze "myje" ręce.
Oczywiście nie polecam tego robić, ale stwierdzam fakt.

magneto 29.07.2025 20:14

Cytat:

Napisał Artek (Post 884610)
Olej transformatorowy (nawet zużyty)też bardzo dobrze "myje" ręce.
Oczywiście nie polecam tego robić, ale stwierdzam fakt.

Zdecydowanie NIE POLECAM - sporo z nich zawiera PCB (nie mylić z płytką drukowaną :) ) - bardzo szkodliwą substancję ( bodaj to są polichlorowane bifenyle ) - już sama nazwa powinna odstraszać :eek:
Wikipedia PCB...

radiolog 29.07.2025 21:14

Cytat:

Napisał radiolog (Post 884293)
Zamontowane w 1 minute, clean dysk ma tez opcje metalową i wtedy montowany jest między wahacz a śrube. Wersja plastikowa jest prostsza do zamontowania, wykorzystuje korek rozporowy wpychany w otwór śruby ośki.
Wyglada tak:

Jednak mocowanie ma podstawową wadę, ten kołek rozporowy bardzo szybko się luzuje i cały ring zaczyna latać

Dredd 29.07.2025 21:19

Do dyskusji nad środkami do smarowania łańcucha dodam następujący argument: producenci łańcuchów (D.I.D. i Regina) zalecają do smarowania olej przekładniowy, bodajże 80W90.

I teraz kolejna ciekawostka (tym razem z instrukcji obsługi Tenere 700):
1. Oczyścić łańcuch napędowy naftą przy pomocy małej miękkiej szczotki.

:D:D:D

Jarczoq 29.07.2025 21:22

Tomożeja,choćniewiem,tosięwypowiem - z dzienniczka ucznia : olej (przekładniowy i czym cięższy, tym lepszy) nie dość, że dyfunduje tam, gdzie trza, to utrzymuje łańcuch w czystości. Fela zawsze przy tym "oberwie", ale to nie rower na deptaku. Mało tego - komora trybu zdawczego też czysta w porównaniu do zabłoconej od smaru, a miałem już takie co trza było się namęczyć, żeby nie wymyć, tylko wyskrobać to gówno. Co do mycia : nafta nadaje się jak najbardziej(w przeciwieństwie do beny czy ropy), tyle, że ja kończę sprężonym powietrzem. W przypadku olejenia - czyszczenie niepotrzebne. W FJ (w AT jeszcze nie zrobiłem takiego przebiegu) napęd zmieniałem po ponad 50 kkm po zapierdalaniu i jazdach w deszczu - tylko na oleju - żadnych smarów.

MrWaski 31.07.2025 06:57

:
Cytat:

Napisał Dzieju (Post 884600)
Zakazują nafty bo niby wnika i rozpuszcza a rzadki psikacz co ma wniknąć to w końcu wnika czy nie;)

Gęstość, lepkość i penetracja to trzy różne właściwości cieczy.
Spray do łańcuchów oringowych (sic) ma odpowiednie parametry każdej z nich. Do mycia łańcuchów oringowych też są odpowiednie preparaty.
Pozostanę przy swoim wyborze.
:Thumbs_Up:
Nie zamierzam się doktoryzować w kolejnej dziedzinie, bo z pomocą forum dojdę do wniosku, że łańcuch można smarować smalcem, a do silnika lać olej rzepakowy... na pohybel płaskoziemcom... :D

radiolog 31.07.2025 14:36

2 Załącznik(ów)
Niemiec, ma za dużą tolerancję na matrycy, bo taki efekt. Pomogly takie gumowe odbojniki.

Dzieju 01.08.2025 05:06

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 884672)
:
Gęstość, lepkość i penetracja to trzy różne właściwości cieczy.
Spray do łańcuchów oringowych (sic) ma odpowiednie parametry każdej z nich. Do mycia łańcuchów oringowych też są odpowiednie preparaty.
Pozostanę przy swoim wyborze.
:Thumbs_Up:
Nie zamierzam się doktoryzować w kolejnej dziedzinie, bo z pomocą forum dojdę do wniosku, że łańcuch można smarować smalcem, a do silnika lać olej rzepakowy... na pohybel płaskoziemcom... :D

Widzę że marketing ma silny wpływ :)
Smaruj czym chcesz i o to chodzi że każdy dba po swojemu.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:26.