Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   RD07 dławi się przy przyśpieszaniu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=44675)

$zwagier 06.08.2023 18:52

1 Załącznik(ów)
O taki mam, o niego mi chodzi.
Stycznik masz na myśli w pompie czy przekaźnik który jest obok?

P.S. wysłuchałem się teraz jak powiedziałeś o tym przekaźniku, to on tak cyka a nie ten moduł
Ale mam też wrażenie jakby i ten moduł cykał, albo szukam dziury w całym i tyle ....

szynszyll 06.08.2023 19:08

cyka w rytm iskry tak jak pisalem powyzej. taki durny pomysl hondy. w innych modelach pompa rusza po kluczyku. tu HGW na co zrobili takie dziwadlo.

Mallory 06.08.2023 19:20

Cytat:

Napisał Reizess (Post 825647)
O taki mam, o niego mi chodzi.
Stycznik masz na myśli w pompie czy przekaźnik który jest obok?

P.S. wysłuchałem się teraz jak powiedziałeś o tym przekaźniku, to on tak cyka a nie ten moduł
Ale mam też wrażenie jakby i ten moduł cykał, albo szukam dziury w całym i tyle ....

Moduł od 4 i 7.
Potem był na pojedynczą wtyczkę w Rd07A.

Ale o dziwo, to się dowiedziałem stosunkowo niedawno, że w niektórych sztukach/modelach/rynkach (nie pamiętam dokładnie, ale mam gdzieś zanotowane) ten moduł z 4/7 podwójny był stosowany do końca produkcji AT też w rd07a (i nie chodzi o rd07D 1996 bez kocich oczu), ale rzadko bardzo (zdziwiłem się, bo niby tps już jest itd...).

Tak czy inaczej - super, że już wszystko ok z moto:)))

$zwagier 06.08.2023 19:24

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 825648)
cyka w rytm iskry tak jak pisalem powyzej. taki durny pomysl hondy. w innych modelach pompa rusza po kluczyku. tu HGW na co zrobili takie dziwadlo.

Jeździć obserwować 😎
Cały ten post może lepiej byłoby przenieść do elektryki 😅

Mallory 06.08.2023 19:26

Cytat:

Napisał Reizess (Post 825650)
Jeździć obserwować 😎
Cały ten post może lepiej byłoby przenieść do elektryki 😅

Racja - przeniosłem.

Dzieju 07.08.2023 05:41

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 825648)

Jeśli po kluczyku to nawet po przewrotce pompa będzie nadal pompować , weźmy np jakąś kolizję , paliwo płynie a zdenerwowany właściciel zapala fajkę :)
Co do Afryki , przewidzieli z racji jej charakteru że może ktoś czasem ją położyć, silnik gaśnie to i paliwo przestaje zalewać silnik.
Myślę że to dobre rozwiązanie.
Przy wtryskach gdzie potrzebne ciśnienie na listwie po kluczyku musi być ale przy gaźniku może być i z zapłonu.

szynszyll 07.08.2023 06:55

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Dzieju (Post 825685)
Jeśli po kluczyku to nawet po przewrotce pompa będzie nadal pompować , weźmy np jakąś kolizję , paliwo płynie a zdenerwowany właściciel zapala fajkę :)
Co do Afryki , przewidzieli z racji jej charakteru że może ktoś czasem ją położyć, silnik gaśnie to i paliwo przestaje zalewać silnik.
Przy wtryskach gdzie potrzebne ciśnienie na listwie po kluczyku musi być ale przy gaźniku może być i z zapłonu.

spotkalem wiele japoni z pompa po kluczyku. w mojej XLV750R np. bylo to tak rozwiazane. ratuje dupe przy slabym akumulatorze i pustych komorach, bo czasem aku ma sile tylko na ten jeden dwa obroty. w XLV przekrecales kluczyk, robilo prrrrr... dobijalo paliwa i palila od 1/2 obrotu walu :D miala tez inna ciekawa funkcje spotykana w starych japoniach: polozenie przelacznika 'krec walem ale bez iskry', zeby np w zimne dni rozprowadzic olej. pomijajac fakt, ze uklad zaplonowy byl tak zrobiony, ze do odpalenia nie potrzebne bylo aku :D jak w starych xt600z modul byl w pelni zasilany z osobnej cewki i jak aku zdechlo to zawsze na 100% paliles na pych bo modul zasilala jedna cewka nie aku a impuls dawala druga. mocno przemyslane moto bylo. no i przepiekne...

matjas 07.08.2023 07:58

Jest jak napisałeś Dziejski - to miało być bezpieczeństwo. Po dłuższym postoju wkurza trochę.

$zwagier 07.08.2023 17:37

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 825685)

A czemu nie skusili się zrobić kranika na podciśnienie? W jajku miałem, spoko rozwiązanie. Kumpel w teresie 750 też ma jakby "pompkę" na podciśnienie bo dwa kraniki. Pompka elektryczna też przemyślana czy takie widzi mi się?

szynszyll 07.08.2023 21:03

kranik podcisnieniowy a pompa podcisnieniowa to dwie zupelnie inne bajki. pompa mitsubishi, ktora jest w XRV wystepuje w bardzo wielu japonskich motocyklach - tyle ze z rozna konfiguracja wejscia/wyjscia. ksztalty i srednice. w XRV jest 10mm na wprost. szanowana sie sprawdza i legendy o jej wadach to bajki o żelaznym wilku.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:02.