Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   Varadero 1000 informacje o tłumikach wydechu (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41896)

matjas 02.02.2022 12:18

Bardzo dobry pomysł Łukasz! Dziękuję!

Z metalurgią sobie poradzę ale chciałbym mieć pewność co tam zapakować, żeby tego zaraz nie wysmarkało i jednak żeby pochłaniało wysokie częstotliwości.

m

madafakinges 02.02.2022 12:57

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał matjas (Post 767690)
Zapytam z ciekawości małpiej - a nie jest tak, że Akrapovic ma w standardzie tytan? I jeśli kolektory są od Akrapa to są z tytanu a nie ze stali?

Pamiętam jak wiele lat temu widziałem gdzieś linię do zwijania rur tytanowych z blachy /właśnie u Akrapovica/ i na tej podstawie, nie wiem czy sósznie, wysnułem hipnozę, że od nich wsio z tytanu jest. Tłumiki, kolektory itd.

Wtedy to już oczywiście zupełnie jest inna bajka.

Swoją drogą to ciekawym tematem jest wypełnienie tłumika.
Zacząłem robić cygaro do Enfielda i trochę skubię ten temat. JAKIE zastosować, żeby mi tego ten singiel nie wydmuchał przez perforację...
Stawiam na watę stalową bezpośrednio na perforacji a potem wełnę mineralną.

Tu na pewno producenci mają swoje kruczki - wielkość otworów perforacyjnych... materiał wypełnienia, dodatkowe przegrody mimo, że na oko przelot.

Akrap robi i z tytanu i nierdzewki, do afry są akurat stalowe.
Załącznik 113591
Wiem, bo sobie leżą u mnie takowe.

matjas 02.02.2022 13:08

O widzisz.
Czyli pewnie jak u nich to stal = seria economy :)

ŁukaszBIA 02.02.2022 14:40

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 767687)
Mam w LC8 GPR Tytanowego. Wykonanie i stan bdb po wielu km. Teraz będę go rozbierał na wymiane wygłuszenia bo już dźwięcznie/metalicznie chodzi.

Dzięki za info. Właśnie sobie kliknąłem z ciekawości tego GPRa, kasa przyzwoita bo taniej niż oval od dominatora.

matjas 02.02.2022 14:48

co do dyminatora to jeszcze mogę powiedzieć, że to faktycznie jest puszkozol taki - jak miałem w DR to wstyd było z tym gdziekolwiek jechać tak się darło. zamówiłem więc DB killera, tego maxi, dalej było obciachowo - musiałem to konkretnie przerobić, żeby było akceptowalnie.

przypominam starszym stażem Motady Venom, których dla forum sprowadziłem ongiś DWIE palety - te tłumiki można było założyć do XRV750 bez jakiegokolwiek dB killera i nie było to absolutnie chamskie - chodziło ładnie, basowo i wcale nie głośno.

niby tylko nierdzewna puszka...

Baza 02.02.2022 14:54

Wszystko się zgadza. Za Dominatory bym drugi raz nie zapłacił. Jakość i doznania akustyczne na poziomie fake akrapa z AliExpress. To samo tyczy się podobno Delkovic’za. Leo w moim byłym KTM 1050 bez wkładki szło pięknie aksamitnie i wcale nie za głośno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ŁukaszBIA 02.02.2022 15:15

Ehh Matjas miałem venoma od Ciebie w swojej afryce i to był najlepiej brzmiący tłumik jaki słyszałem w RD07a. Nowy właściciel nie chciał dorzucić za niego czterech stówek i takim sposobem poszedł chyba do Rafa.

matjas 02.02.2022 15:20

hehehe :D to były jaja wtedy :D
mieszkaliśmy na pierwszym piętrze na krzykach we wro, a tu przyjechało DHL i z rampy facet wyładował dwie palety i się Pan martw :D
póki tego wszystkiego nie wysłałem na forum na chacie wszędzie stały pudełka. w piwnicy bałem się to trzymać.

to była grubsza akcja pod tytułem zamówienie zbiorowe :D

madafakinges 02.02.2022 15:58

Miałem venoma w xrv gadała pięknie i płynnie oddawała moc.
Dlatego właśnie stosuje długie puszki akrapa ja u siebie w crf bez db killera latam i jest nie głośniej niż ori tłumik w crf1000l

Śwagier 02.02.2022 17:37

https://youtube.com/watch?v=GLTpXu3Pls0&feature=share

Już nie pamietam czy na obu DB kilerach ale tak to wyglądało .
Byłem zadowolony . A o gustach się nie dyskutuje 😉

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:40.