Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38742)

hak71 01.01.2021 23:32

Panowie akcja z naszymi Afrykami zacznie się dopiero od połowy kwietnia.
Więc nie ma co sprawdzać.
Rozmawiałem z kumplem który pracuje u jednego z dealerów w W-awie .
W Polsce jest tyko kilka bądź kilkanaście sztuk u których występuje ten problem.
Spowodowany zmianą dostawcy klamotów do zbiornika.
Tak jak wszędzie i w każdym biznesie optymalizacja kosztów.
Popytajcie lokalnych dealerów może uzyskacie więcej informacji.

Dario 01.01.2021 23:48

A może Karol z HP coś napisze....

Majster 01.01.2021 23:55

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 711549)
Wtryskiwacze się przytarły i nigdy nie będą już poprawnie działać, to samo mogą wydarzyć się z pompą, tylko wymiana na nowe razem z bakiem i wyczyścić układ paliwowy. Przestań się pozwalać robić w kuku tylko idź z tym do prawnika specjalizującego się w takich akcjach. Mój kolega miał podobny problem w samochodzie Hondy, po kilku miesiącach zabawy w chowanego z serwisem. Wkurwił się i oddał sprawę prawnikowi, on olał to nasze aso i uderzył bezpośrednio do Japonii. Po kilku tygodniach odebrał samochód z nowym silnikiem + zwrot kosztów i pisemne przeprosiny od tekijo chujamoto z Japan.

Także uważam, że wtryski i pompa ucierpiały. Nie chcę żadnych przeprosin, zapłaciłem za nowy, sprawny motocykl i tylko tego oczekuję. Byłem u prawnika, aktualnie czekam na zwrot pojazdu. Sprzedawca powiedział że jak się uda to mi go przywiozą 30 grudnia a jak nie to 4 stycznia. W grudniu się nie udało. Wad było kilka, opiszę w osobnym wątku usterki, podejście autoryzowanego serwisu i sposób naprawy bo delikatnie mówiąc to nieśmieszna komedia. Honda również robiła fikołki w celu pozbawienia mnie prawa do świadczenia gwarancyjnego. W zasadzie można mieć to w dup.. bo sprzedawca i tak odpowiada 2 lata z tytułu rękojmi. Ale sam fakt ... Skorzystanie z gwarancji a nie rękojmi to robienie przysługi sprzedawcy. Pewna część użytkowników uda się do serwisu na usunięcie wad o których Honda ani dealer woleliby głośno nie mówić.

W wyszukiwarce po VIN mój egzemplarz z 2019 roku także nie wyskakuje. Może nie jest jeszcze zaktualizowana dla EU albo działa tak jak procedury serwisowe Hondy z którymi miałem okazję się zaznajomić.

zygmun2 02.01.2021 01:12

W wyszukiwarce prawdopodobnie pojawia się Vin-y jak ogłoszą akcje dla PL, póki co mojej też nie ma. Ciekawa sprawa, mam ATAS 1100 z 19, w Vin mam Sd09 i dalej jeden z pierwszych vin-ów. Tak sobie dumam skoro akcja dotyczy zbiornika paliwa jako przyczyny - może zależy to od koloru malowania? Albo po prostu mogło być kilku dostawców podzespołu (zbiornika ) i cześć jest Ok a cześć nie ... swoją drogą ma ktoś sd10 w Vin? Pozdrawiam i życzę wielu bezawaryjnych i wymarzonych tras w Nowym 2021 Roku.

44FG 02.01.2021 07:41

Cytat:

Napisał Majster (Post 711657)
Wad było kilka, opiszę w osobnym wątku usterki, podejście autoryzowanego serwisu i sposób naprawy bo delikatnie mówiąc to nieśmieszna komedia. Honda również robiła fikołki w celu pozbawienia mnie prawa do świadczenia gwarancyjnego. W zasadzie można mieć to w dup.. bo sprzedawca i tak odpowiada 2 lata z tytułu rękojmi. Ale sam fakt ... Skorzystanie z gwarancji a nie rękojmi to robienie przysługi sprzedawcy. Pewna część użytkowników uda się do serwisu na usunięcie wad o których Honda ani dealer woleliby głośno nie mówić.

Opisz koniecznie. Myślę, że może się wszystkim przydać.

hak71 02.01.2021 12:45

Tutaj panowie krótki artykuł z Niemieckiego czasopisma odnośnie tego problemu. https://www.motorradonline.de/ratgeb...hmutz-im-tank/
A tu na szybko tekst wyrwany z artykułu.
"Jak donosi amerykański organ ds. Bezpieczeństwa ruchu drogowego NHTSA, wycofanie dotyczy modeli Hondy Africa Twin typu CRF 1000 L od marca 2018 r. Do marca 2019 r., A także maszyn typu CRF 1100 L od sierpnia 2019 r. Do maja 2020 r."

Jeżeli to prawda co piszą to już wiadomo kto odwiedzi serwis.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

rafal11 02.01.2021 13:34

a jak w takim razie rozszyfrowac date produkcji z VIN? Zeby była jasnosc kiedy został wyprodukowany konkretny egzemplarz?

hak71 02.01.2021 13:39

Cytat:

Napisał rafal11 (Post 711683)
a jak w takim razie rozszyfrowac date produkcji z VIN? Zeby była jasnosc kiedy został wyprodukowany konkretny egzemplarz?

Nie jestem pewny ale chyba w świadectwie zgodności jest data oraz w karcie pojazdu.

matjas 02.01.2021 14:28

Weźcie pod uwagę z szukaniem po VIN ze może być jakiś kulawy układ z honda na naszym zadupiu i nie ma takiej akcji u nas lub jeszcze nie ma i wyszukiwarka nic nie znajdzie.
IMO wszelkie rozstrzyganie akcji gwarancyjnych to jest udział i wola dealera - w tym przypadku Honda Polska.
Jeśli oni maja w dupie to żaden z lokalnych dealerów nie wychyli łba. Chyba ze ma zamiar pracować za darmo i dać czesci w prezencie.

hak71 02.01.2021 14:47

Cytat:

Napisał matjas (Post 711685)
Weźcie pod uwagę z szukaniem po VIN ze może być jakiś kulawy układ z honda na naszym zadupiu i nie ma takiej akcji u nas lub jeszcze nie ma i wyszukiwarka nic nie znajdzie.
IMO wszelkie rozstrzyganie akcji gwarancyjnych to jest udział i wola dealera - w tym przypadku Honda Polska.
Jeśli oni maja w dupie to żaden z lokalnych dealerów nie wychyli łba. Chyba ze ma zamiar pracować za darmo i dać czesci w prezencie.

Dobrze piszesz.
Pytanie tylko dlaczego w innych krajach (Germania ,USA,UK itp) można znaleźć informacje o tej akcji z CRF. Nawet lokalne gazety o tym piszą tylko u nas nikt nic nie wie. Ale jak trzeba po lansować się na nowej CRF żeby było co napisać w gazecie to ich nie brakuje.
Jest okazja żeby jedno czy drugie czasopismo coś o tym napisało.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:42.