Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Klepanie, cykanie stare jak świat (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28824)

ural2 21.04.2017 17:33

To może niech ktoś to jeszcze posłucha na żywo żebyś sobie roboty i kosztów nie narobił.

szynszyll 21.04.2017 18:02

Nie pal juz tego. Tyl zrzucic nie problem. Jeżeli jakims cudem korba nie dostala to wymiana sworznia i uszczelek to maly koszt. To jednak bardzo malo prawdopodobne bo korba jest mieksza od sworznia i niemal zawsze dostaje :(

Uszczelki tylko oryginal.

KORNIK 21.04.2017 20:16

Robiłem kiedyś silnik na którym padła korba w przednim cylindrze, tak że rozebranie tylko tyłu może nic nie dać(ale to tylko przypuszczenie).

Misza 21.04.2017 20:59

Miałem wyrabane sworznie... nie waliły jakoś specjalnie ale zużycie było widoczne gołym okiem nie mówiąc o dotyku czy wymiarach. Korby nieruszone.

szynszyll 21.04.2017 21:02

Tak Korniku ale ja mowie o uszkodzeniu glowki korbowodu nie o ukladzie korba-panewki-wal. Mnie to brzmi na uszkodzenie sworznia tloka tylnego. W konstrukcjach z lozyskiem igielkowym w glowce zmieniamy lozysko i hulaj dusza. Tu jezeli padla glowka to trzeba wyjac wal korbowy, pasowac panewki do nowej korby i cala reszta z tym zwiazana. Koszty nowych czesci jezeli tylko to nie zabijaja ale zawsze warto i to i to i tamto wymienic jak silnik na stole.

Ostatnio:

- dwa komplety pierscieni
- dwa sworznie i klipsy
- wszystkie oringi
- uszczelki
- uszczelniacze zaworow

1700pln w hondzie OEM po rabatach Rambo bo Honda Rzeszow zaspiewala wiecej.Nie ma lekko :(

Sworznie zupelnie ciche jak wyjmiesz nieraz widac i czuc pod palcem - jak stuka to juz jest gruby rów :( i glowka jajo

KORNIK 21.04.2017 21:10

No w moim przypadku padła i góra i dół, tylko że tamten silnik to można było zdiagnozować bez rozbierania, tak napierniczał. Ale fakt, tanio nie było.

szynszyll 21.04.2017 21:17

I dlatego zawsze jest stres jak sie robi duzy remont takiego silnika. Koszty duze, klient oczekuje bezawaryjnej ekploatacji a nigdy nie przewidzisz wszystkiego :(

Mechanizm jak czlowiek - pada serce, nery, watroba. Lata leca. Do lekarza nie przypyskujesz - do mechanika mozesz. Zrobie gore, zacznie wypadac bieg, silnik ma 300 tys km nalotu. I co dalej?

Ksiazka podaje 12-15 atm - ja nie spotkalem takiej afryki. Wiekszosc ma 8-11 atm. I wszystkie nizej 100 tys km na budziku...

Dla sprawdzenia wzialem moje manometry niemieckiej WIKA do nowego Burgmana. 12,5 atm... no nie ma cudow :(

Zmyler 21.04.2017 21:45

Czy to magiczne słowo 'nowego'?

szynszyll 21.04.2017 22:01

Chodzi o burgmana? Nowy z salonu. 1200 km. Kolega kupil.

Prosciej podpinasz do kompresora i widzisz co nabilo. Cudow brak.

Miny wlascicieli bezcenne jak na nowce sztuce 54 tys wybija ledwo 9 atm.

Oto wielka tajemnica wiary... ale Polaki juz tak maja. Motor 35 tys. Auto 190 tys. Kobita cnotliwa :) piwo pasteryzowane :) kielbasa bez konserwantow...

Mallory 21.04.2017 22:46

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 528511)
Ksiazka podaje 12-15 atm - ja nie spotkalem takiej afryki. Wiekszosc ma 8-11 atm. I wszystkie nizej 100 tys km na budziku...

No to na dniach sprawdzę... mam podejrzenia, że mój piec mieści się w hądowskim przedziale...
Po jednej świecy z z cylindrów wykręcam, filtr powietrza wyciągam, moduł odpinam, gaz na full i sprawdzam..., dobrze? (bo w xt 600 to z zamkniętymi oczami robię, ale tam jedna "łatwa" świeca:::)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:37.