![]() |
Yeuop nasze forum przyjmie Twoje fotki, bez żadnego imageshack i nawet samo pozmienia wielkość zdjęć. Walisz prosto z komputera i tyle :)
|
Portugalia piękny Kraj jest co robić https://goo.gl/photos/TzX73Ryrj7Nm1W5C8 po drodze Francję Czechy Niemcy..... opcji mnóstwo a Portugalię polecam
|
17 Załącznik(ów)
Ja też się podpytywałem o Porto :D
Na relację się raczej nie zdobędę, ponieważ nie specjalizuję się w miastach ;) Tak czy inaczej, poniżej wklejam kilka fotek dla potomnych. Wszystko robione komórą więc nie narzekać! Jeśli ktoś ma jakieś pytanka to śmiało. Na początek troszkę motoryzacji: Załącznik 68149 Załącznik 68150 Załącznik 68151 Załącznik 68152 Załącznik 68153 Załącznik 68154 Załącznik 68155 Załącznik 68156 Załącznik 68157 Załącznik 68158 Załącznik 68159 Załącznik 68160 Załącznik 68161 Załącznik 68162 Załącznik 68163 Załącznik 68164 Załącznik 68165 |
10 Załącznik(ów)
W ramach kontynuacji wrzucam kilka fotek.
Lecą w kolejności, tak jak zwiedzaliśmy. W zasadzie każde miejsce mogę odszukać na mapie gdyby ktoś potrzebował. Przynajmniej tak mi się wydaje ;) Tak wygląda tunel metra, którym możemy dostać się z lotniska aż do centrum za około 3E. Załącznik 68723 W Porto znajduje się kilka spektakularnych mostów. Są wysokie i rzucają się w oczy. Na jednym z nich (najbliżej oceanu) można wykupić wycieczkę i przejść się po łuku z asekuracją alpinistyczną. Raczej lipa ale można :) Załącznik 68724 Warto przejść na drugą stronę rzeki (południową) ponieważ znajdują się tam pozostawione same sobie ruinki. Na starym kościółku gnieżdżą się ptaki, jest sporo Kormoranów i zero turystów. Załącznik 68725 Załącznik 68734 Załącznik 68727 Najbardziej charakterystyczny most. Można go pokonać dołem i górą na piechotkę. Załącznik 68728 Trzeba pamiętać, żeby trzymać ręce przy sobie! Załącznik 68729 Porto jak się pewnie sporo osób domyśliło słynie z Porto. Winnice znajdują się jednak kilkadziesiąt kilometrów w górę rzeki. Można jednak zwiedzić winiarnie, których jest dosyć sporo, a koszt to około 50 zł (w tym 3 kieliszki wina) Załącznik 68730 Ciąg dalszy tunelu metra :) Załącznik 68731 Most w całej okazałości: Załącznik 68732 |
Ja tam chce wrocic poznym latem, jestem oczarowany tym krajem ;-)
Jak to powiedziała kolezanka, która tam trochę pomieszkala na wymianie studenckiej - Portugalia to fajne zderzenie tradycji i nowoczesności. |
Oba mosty kratownicowe projektu ucznia Eiffela, w rzeczywistości robią dużo większe wrażenie. Chcę tam znów być:drif:
|
Kilka słów znajdziecie też tu: http://archeopasja.pl/2017/01/20/20-...cznym-skrocie/
|
12 Załącznik(ów)
Winnice znajdują się kilkadziesiąt kilometrów w górę rzeki, a towar trzeba było jakoś transportować.
Załącznik 68903 Na okolicznych dachach tygiel kulturowy ;) Załącznik 68904 Miłośnicy kotów znajdą coś dla siebie. Ten wbrew pozorom żyje i ma się dobrze! Załącznik 68905 Trzeba pamiętać, że picie wina to rytuał, który odbywa się tylko w wybranych miejscach. Załącznik 68906 Jedną z najbardziej znanych atrakcji w Porto jest zabytkowy tramwaj. Przejazd około 3 E i można nim dojechać nad ocean. Na zdjęciu zajezdnia. Załącznik 68907 Typowa kamieniczka Załącznik 68908 Dla nas raczej egzotyka ;) Załącznik 68909 My mamy gruszki na wierzbie, oni maja róże... Załącznik 68910 Monitoring miejski Załącznik 68911 Turyści w Porto przyjmowani są z otwartymi ramionami Załącznik 68912 Owoce są zdecydowanie bardziej okazałe. Tu np. ananas: Załącznik 68913 No i na koniec suszarnia miejska Załącznik 68914 |
10 Załącznik(ów)
EDYCJA: Nie wiem czemu obraca mi zdjęcia bo w pliku na kompie wszystko jest poprawnie... :confused:
Dokonałem właśnie bardzo ciekawej obserwacji! Kolega Yeuop nie wrzucił fotek z wyjazdu. Skończyło się na pisemnym pouczeniu od kilku osób. Sytuacja zapoczątkowała dyskusję, która wygenerowała 16 postów. Następnie ja wrzuciłem kilka fotek i odzew był od dwóch osób... w tym Yeuopa :) Nie oczekiwałem poklasku jednak ta dysproporcja skłania do refleksji: Śpieszmy się czytać relacje, tak szybko odchodzą! No ale nie po to się tu spotkaliśmy, żeby gadać o głupotach ;) W poszukiwaniu winiarni kręcimy się po małych uliczkach. Zero ludzi, tajemnicze bramy, mury i takie tam. Trochę mi to przypominało klimaty z Desperado :) Załącznik 68959 Mieszkańcy obserwują okolicę z ukrycia: Załącznik 68960 Będąc w Porto oczywiście warto zwiedzić winiarnię, jednak trzeba mieć świadomość, że nie będzie to mołdawskie Milestii Mici... Załącznik 68961 Podczas każdego wyjazdu trzeba znaleźć chwilę na zadumę ;) Załącznik 68962 W drodze do oceanu naszą uwagę przykuł zameczek znajdujący się po drugiej stronie rzeki. Nie wiem co się tam znajduje, ale robi wrażenie. Taki trochę bajkowy: https://www.google.pl/maps/@41.14675...8i6656!6m1!1e1 Załącznik 68963 Mobilna szafa :) Załącznik 68964 Nad oceanem główną atrakcją (w listopadzie) jest latarnia morska. Załącznik 68965 Woda nie była może najcieplejsza, jednak w myśl zasady "potrzymaj mi piwo, coś ci pokażę"... Załącznik 68966 Zachód słońca i tankowce oczekujące na wejście do portu Załącznik 68967 No i Porto Załącznik 68968 |
Poncki, z mojej stronę mogę napisać tyle. Zaglądam do tego wątku, przeglądam zdjęcia które wrzucasz i zacząłem przeglądać połączenia lotnicze. Dzięki! :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:45. |