Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Magadan Endurance Expedition 2011 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11652)

kamilltee 26.12.2011 20:37

ofkors - można kupić moskitery np Bundeswehry (pewnie oni takie mają), ja kupiłem za 5 zł na alle, u "zielonej pantery"

jeszcze raz Łukasz powiem - wielki podziw na KOLEJNĄ samotną wyprawę... podobno prawdziwi podróżnicy jeżdżą sami :)

Pajdor 27.12.2011 16:51

No chyba najbardziej ekspresowa relacja z przejechania ponad 26 tysięcy kilometrów. Od granicy z Europą \ Azją to w sumie w dwóch danaich było.
Ale i tak za przejechanie po kościach WIELKIE GRATY !!!!!

Cumuulus 28.12.2011 17:02

Hej

Gratulacje za przejechanie takiej trasy i to praktycznie solo.

deny1237 28.12.2011 20:52

Łukasz mam prośbe czy możesz napisac cos wiecej odnosnie promu z Magadanu do Władywostoku??? ( którym rzekomo popłyneli ci Niemcy )
Gdzie , zkim i jak to załatwić ten prom????

My z Olkiem mieliśmy podobny plan ale Olek jak dojechał do Magadanu to okazało sie że nie ma takiego promu.

na stronach www polaczeń promowych w Rosji też nic takiego nie ma.

Podobno ale nie sprawdzone jest tez szansa na jakis prom z Magadanu do Wanino a z Wanino podobno jest szansa na kołach przejechać do Habarowska.... tak mowili mi Rosyjscy motocykliści spotkanini gdzieś kolo Ulan Ude.Tylko ciekawe czy to prawda???? na Rosyjskiej mapie niby jakaś droga jest.

Z góry dziekuje za te informacje to może w tym roku skorzystałbym z tego promu.

lukasz809b 29.12.2011 10:14

Według posiadanych informacji o promie, wydaje się, że promy są średnio ze dwa razy w tygodniu. Do kapitana statku należy ostateczna decyzja czy weźmie motocykl i na jakich warunkach, za ile itp. I tu wyraźnie trzeba podkreślić, że mówimy o samym moto. O przewiezieniu ludzi nie było mowy, kapitan, ten akurat kategorycznie odmówił. Była to pochodna ówczesnych wydarzeń, czyli zatonięcia bodaj dwóch promów w nieodległej przeszłości. Ze słów Kapitana portu wynikało jednak, że jak jest spokojnie, to udaje się popłynąć z ładunkiem. W tym przypadku odmowa była kategoryczna. Nie ma obecnie (na chwilę zdobywania informacji) legalnych możliwości by popłynąć z motocyklem. Rozwiązaniem stosowanym, proponowanym i legalnym jest, że nadajemy moto statkiem, albo dogadując się z kapitanem statku, albo przez firmy przewozowe (tak zrobili Szwedzi z samochodem) a sami lecimy samolotem. Z tego, co mówiono nie wymaga się specjalnego przygotowania moto do transportu, żadnych skrzyń itp. Prom może płynąć 4 dni, jak jest pogoda i nie zawija po drodze do portu (nazwę portu pośredniego udało się zapomnieć) i około 10 dni jak brak pogody i omija Sachalin od wschodu albo nawet przy dobrej pogodzie stanie we wspomnianym porcie, na załadunek rozładunek itp. „… no to może być dołgo…” i „nasz” Kapitan w chwili wypłynięcia, nie wiedział jak będzie w jego przypadku. Promy generalnie kursują i do Wanino (wtedy lecimy do Habarowska, potem „autobus”, kilka ładnych godzin i jesteśmy w porcie) i do Władywostoku, no tu luz, bo jest lotnisko. Z Wanino do Habarowska jak najbardziej potwierdzają sami Rosjanie z portu, że przejazd jest (jak zapewniali ten wspomniany autobus jeździ). Niemcy z tego co wiem i co wynika z zapisu śladu na ich blogu wracali samolotem razem z motocyklami do Moskwy.

wolly 29.12.2011 11:50

Niemcy z tego co wiem i co wynika z zapisu śladu na ich blogu wracali samolotem razem z motocyklami do Moskwy.

No niestety tam wszystko oparte jest na monecie , jak jest duży portfel to nie ma problemu . Motocykl w samolocie to chyba cena dwóch biletów (waga):dizzy:.+ bilet dla posiadacza ale może się mylę .

Powiem tylko fajna relacja , i jak to mówią Rosjanie tiszej jediosz, dalsze budiesz GRATULACJE

deny1237 29.12.2011 16:33

Lukasz dzieki za odpowiedz, wiec potwierdza sie to co nam udało sie uzyskać że rejs promem razem z motocyklem chyba niemozliwy ( bo poprostu nie ma promów cywilnych tylko statki transportowe typu kontenerowce )

Swoją droga to ciekawe jak wyglada ta droga z Wanino do Habarowska???? bo według mapy to jest to gorsza droga niz stary trakt magadański..... a jak sam wiesz najlepiej wyglada on tak jak wyglada!!!!

Tym bardziej jeszcze ciekawa jest twoja informacja o autobusie z Habarowska do Wanino.

Jeszcze raz wielkie dzieki.

Muszę przejrzeć dokładnie relacje Świetej Pamięci "Izi-ego" z wyprawy na Kamczatke bo wiem że oni płyneli jakimś promem tylko nie pamietam skąd - dokąd????

wasilczuk 29.12.2011 16:43

na pewno wracali na kołach z Wanino do Komsomolska na Amurze

majo 29.12.2011 18:14

Deny napisz do Movistara powinien pomóc. Jak sie zdecydujesz na prom to moge nawiazac kontakt z osobą z Magadanu ktora powinna uzyskać aktualne dane.

deny1237 30.12.2011 11:35

Majo dzieki za chęc pomocy, ale chyba aż tak dokladnie nie będę tego planował, rozważałem ewentualnie jakies kolejne rozwiązanie tak w razie W...

Wiadomo jak to jest w podróży nigdy nie wiadomo co przyniesie kolejny dzień, zazwyczaj sprawdza się zasada HEJ PRZYGODO a problemy sie rozwiążą.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:07.