![]() |
CRF nie jest łatwym moto do stawiania na centralce ale nie ma też tragedii, Tiger 800XC to był niezły trening na szarpanie żelazem. Dodam że KAT 1190 adv prawie sam wskakiwał na centralkę. Może to kwestia wyważenia motocyklach albo też długość nóżek podstawy .
|
Jak to czytam to mi oczy krwawią. Ważę z 70 kg, jestem nikczemnego wzrostu i nie mam centralki :D ale stawiałem okufrowaną i załadowaną Afrykę na centralce bez sraczki. Targałem też z gleby załadowaną Afrykę o masie pod 300 kg samemu nie raz. Tak, że moja rada wyebać centralkę, kupić solidną kosę od Mady i po temacie.
|
o to, to. tym bardziej, że centralka swoje waży.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
fabryczna centralka jest zbyt wysoka, można spokojnie skrócić 1cm i będzie się stawiało bez wysiłku,
obecnie wszystko zależy od ustawienia centralnego amorka, im jest on bardziej skręcony tym łatwiej stawia się na centralce powód oczywisty.... proponuję zrobić prosty test wjechać tylnym kołem na 1-1.5 deskę, sklejkę itp.. i spróbować postawić idzie jak "w masło" zero wysiłku. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2369 żółta dłuższa zielona krótsza jedyna różnica to przy dłuższej tylne koło będzie wyżej, czy to konieczne? raczej nie... chyba, że często stawiamy moto na miękkim podłożu wtedy większy dystans tylnego koła może się przydać. ps. w CRF1000 na fabrycznej stopce tylne koło jest uniesione ok 4cm nad podłożem.. no i po co aż tyle ??? żeby się męczyć .. |
Mdxmd dobrze to zobrazował i ma rację.Viadro mam 3cm obniżone(koło ok 5cm w górze) a centralka oryginalna, w pełni załadowane z 3 kuframi to dwóch człowieków potrzeba co by postawić w pionie.:)
|
Mam ATAS i centralkę ori. Użycie tego to kwestia odpowiedniego depnięcia i nic poza tym. Z bagażem czy bez bagażu. Tak jak pisze Emek, nie jest to żadne "rocket science". Poćwiczyć parę razy i po problemie.
|
Pany! 26 postów o stawianiu motocykla na centralce......
To zima już przyszła, czy sezon mieliście taki nieciekawy???? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Zdjęcie z kolorowymi liniami zamieszczone przez mdxmd doskonale obrazuje to od czego zależy czy moto stawia się ciężej czy lżej. Chodzi oczywiście o jedno moto z konkretną centralką i różnicę w stawianiu w zależności od ustawienia amora lub obciążenia kuframi. To są proste zasady fizyki.
|
Cytat:
|
Cytat:
D Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
...obecnie wszystko zależy od ustawienia centralnego amorka, im jest on bardziej skręcony tym łatwiej stawia się na centralce powód oczywisty.... totalnie nie mam pojecia co ma wspolnego ustawienie amora i stawianie na nozke, przeciesz skok amortyzatora jest staly a ustawienie jego parametrow pracy czy tez napiecia wstepnego sprezyny nie ma kompletnie nic wspolnego z skokiem. |
Cytat:
|
Cytat:
Ty to wiesz, ja to wiem a innym musisz łopatologicznie to wytłumaczyć,pokazać :D A tak po koleżeńsku szkoda zdrowia. |
serio ma to taki zauwazalny wplyw ?? Jaka jest roznica wysokosci pustego moto w skrajnych punktach ustawienia napiecia wstepnego?
|
Cytat:
|
Cytat:
Chyba wybiore sie jutro na pomiary |
Właśnie się zorientowałem, że Android Auto jest już od lata w Goldasach. Może trafi do CRF też. W końcu system ten sam chyba.
https://powersports.honda.com/goldwi...ate/index.html |
Obiecywali że Afra jest druga w kolejce.. Oby..
|
Cytat:
Czy jednak android auto będzie dotyczyło tylko nowych modeli? |
To pierwsze
|
Cytat:
|
Czy ktoś zakładał Scottoilera do CRF1100 ? Jeśli tak to miałbym prośbę o parę zdjęć gdzie umieszczony jest zbiorniczek, którędy przewód olejowy, mocowanie dyszy oraz parę słów jak przeciągnięte kabelki jeśli to wersja "e". Jeśli byłby ktoś z WAW lub okolic i chciałby okazać Afrę to chętnie podjadę...
|
In progress - pewnie niedługo się wypowie DziadekH :)
A potem i ja skopiuję jego pomysł - czekamy na przesyłkę eSystem |
Cytat:
|
Dzisiaj montowałem. Ja mam e system v 3.1 zbiornik mam zamontowany po lewej stronie pod owiewką, żeby go uzupełnić wystarczy odkręcić tą czarną osłonę pod fotelem i miejsca jest tam bardzo dużo. Kabelki są pod zbiornikiem paliwa, dyszę mam scorpiona.
|
Daj proszę jakieś zdjęcia
|
Cytat:
również dołączam się do pytania o jakąś fotorelację z montażu. Pozdrawiam |
10 Załącznik(ów)
Foto-relacja z montażu Scottoilera V 3.1
|
Ale szkłem d...py nie podcieraj. Załóż podwójną dyszę co by łańcuch oliwę z obu stron miał.:)
Ooo take https://www.louis.pl/artikel/scottoi...wania/10011460 |
Dzięki DziadekH - mam nadzieję na powtórkę jutro :)
|
Ale czemu az pod owiewka ? Do napelniania oleju trzeba bedzie rozbierac ?
Nie sadze zeby rama CRF1000 i 1100 az tak sie roznila, u mnie zamontowane jest po prostu pod rama z lewej strony. Dostep do napelniania i "wzrokowy" zeby sprawdzic czy oleju jest tyle ile pokazuje wskaznik bezproblemowo. Edycja Fotka w watku o scottoilerze: http://africatwin.com.pl/showpost.ph...5&postcount=84 |
Cytat:
|
Wielkie dzięki za zdjęcia! No to czas na zakupy :)
|
Mam zamontowany scottoiler zwykły podciśnieniowy, ale za to wolałem dokupić podwójną dyszę tzw skorpiona. Kumpel w KTM użerał się z tym elektronicznie sterowanym scottoilerem, teraz jest na etapie tego, że centralka sterująca rozszczelniła się, złapała wodę i wariuje. Wiadomo wybór należy do każdego z nas, ale za różnicę w cenie około x 2 można mieć zapas oleju na lata ; )
|
Mam podciśnieniowego scottoilera i to dziadostwo,cały czas trzeba się bawić pokrętłem.Mam zamiar dokupić centralkę/sterownik lubrixa i zawór elktr. Używał ktoś tego sterownika? http://www.mototopasja.pl/lubrixa/oferta#&gid=1&pid=1
|
A u mnie w podciśnieniowym zawsze kłopot po myciu moto...nie mam pojęcia dlaczego.
Tak to działa normalnie, zadowolony jestem. Tylko ta regulacja po myciu... |
Cytat:
Teraz mam eSystem gdzie pojedynczą dawką oleju steruje nie zawór tylko pompa. Jeden impuls jedna kropla, bez względu na temperaturę czyli aktualną lepkość oleju. Sterownik umożliwia łatwą zmianę intensywności smarowania poprzez regulację ilości impulsów pompy w czasie. Z tego co czytałem podobne możliwości daje sterownik lubrixa. W prawdzie zarządza on elektrozaworem, ma jednak wbudowany czujnik temperatury umożliwiający kompensatę dawki oleju zależnie od aktualnej lepkości. Czy działa to sprawnie ???. Wybrałem bardziej precyzyjny system z pompką, niestety za cenę x3.:Sarcastic: |
|
1 Załącznik(ów)
|
W 2020 lifepo4ale wczesniej były agmy montowane
|
Czyli normalny kwasiak?
Moja jest z 2017 |
Cytat:
Na pewno. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
https://t.iparts.pl/4451/YTZ14S_9025...ator-yuasa.jpg jesli agm to zerknij w temat o ładowaniu i tam masz info co i jak ładować i 14,9V i 1,1A plus potem możesz wysycić na 15,6V |
Dzięki :Thumbs_Up:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:48. |