![]() |
44FG miałeś już okazję przetestować oryginalne gmole? Jestem ciekaw bo mam górny i nie wiem czy go sprzedać i założyć heed bunkier, czy dokupić dolny oryginał?
|
Pacnęła mi raz podczas tej wycieczki ale to było w głębokim piachu jak wjechałem w koleinę. Oponka złapała krawędź koleiny i pociągnęło mnie w bok. Nie chciałem się podpierać nogami i stałem na podnóżkach aż w pewnym momencie motocykl się zatrzymał i już za późno było ratować pion nogą. Pacnął z zerowej prędkości i zatrzymał się na sakwach, gmolu i barkbusterze. Nie da się tego nazwać testowaniem gmoli bo otrzepalem je tylko z piachu i tyle.
|
Cytat:
Afra w naturalnych barwach, pięknie! :Thumbs_Up: |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
A kto tu mowi o padniętej dct , po prostu chwilowa usterka nie wożę zapasowej skrzyni ze sobą jak pompy paliwa.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Górne gmole oryginalne czyli Touratech , maja tylko 2 punkty mocowania , bardzo łatwo przytulają się do baku.
|
Nie wiem. Nie znam się. Chyba w sumie wolę gmola, który przytuli się do baku tym samym pochłaniając siłę uderzenia niż takiego pancernego co wytrzyma wszystko ale przeniesie siłę na ramę.
Dla mnie ostatecznym zabezpieczeniem przed czymś czego gmol by nie wychwycił jest Auto Casco. |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Wszystko ma się prawo popsuć. DCT, manual, Honda, BMW, KTM i co tam jeszcze dodacie. Każdy kupuje to co uważa za słuszne, jak popełni błąd to sprzeda i kupi inny... |
Po zadupiach daleko daleko z pewnością manual w razie awarii daje większą szansę na naprawę. Po zadupiach blisko mi pasuje DCT. W terenie dawało mi ogromny komfort to, że zawsze miałem wybrany odpowiedni bieg bez zastanawiania się nad tym jaki to powinien być i machania wajchą. Mam w ogóle taką obserwację, że dzięki tej całej elektronice w którą wyposażony jest ten motocykl po prostu mam więcej frajdy. Mogę odkręcać i cieszyć się tym, że uślizg tylnego koła jest ograniczany przez kontrolę trakcji, bieg mam wybrany przez DCT a jak chcę na maxa spóźnić hamowanie to nie muszę być Markiem Marquezem tylko ABS mi to wyłapie. Mam świadomość, że nie będę mistrzem świata we wszystkim czego chciałbym spróbować a taki motocykl daje mi szansę przeżyć fajne chwile i na końcu wrócić cało, zdrowo i bez strat w sprzęcie do domu. Tyle od niego oczekiwałem i wszystko to jak na razie mi dał.
|
Tak jak pisze Radarman.
Już widzę oczami wyobraźni jak lokalny kowal w Kirgistanie (bez obrazy) naprawia DCT albo manuala albo kompa NAT albo reguluje rozrząd. Cokolwiek ponad gumę jak padnie i nie ma części to jest problem. Jak się nie zepsuje żadna część tylko wymaga wyczyszczenia albo rozłożenia i złożenia (na informatyka) to można to zrobić w każdym moto. Nie widzę w tym gównoburzy, a wymianę doświadczeń z 😉. Też dwa razy miałem kłopoty z DCT ponad 1000 km od domu (raz lewy zestaw przełączników robił zwarcie i nie dało się ręcznie zmieniać biegów, innym razem nie chciała wrzucć na Neutral po zgaszeniu i trzeba było ją kopać w tylne koło - poważnie. Po powrocie okazało się, że poluzował się kabelek czujnika luzu - komp podał kod i sam to naprawiłem. Nigdy mnie nie unieruchomiła. Raz miałem kłopoty z manualem. Też mnie nie unieruchomił, ale moto pojechało do serwisu na lawecie (w 690 padł wysprzęglik w drodze do domu w dniu zakupu nowego moto, po 70 km 😎) i przestało działać sprzęgło. Także różnie to może być. A ludzie tym jeżdżą dookoła świata. To oczywiście nie są dowody na wyższość jednej skrzyni nad drugą - jedni wolą rybki, a inni akwarium. Mój Tiger 900 ma już prawie 5000km i jestem z niego bardzo zadowolony. Brakuje mi tylko 2 rzeczy z NAT: charakterystyki silnika w okolicy biegu jałowego (do powolnej jazdy precyzyjnej) i DCT. Wracając do Afryki 2020: Dyskusje o tym ze coś się zepsuje w NAT w czarnej d. możemy na poważnie zacząć za 10 lat, jak będą egzemplarze prawie dorosłe i z nalotem ponad 200k. Do tego czasu będziemy wymyślać tematy zastępcze z nudów - to że szprychy rdzewieją, albo anoda się wyciera... 👍 |
Cytat:
dodam od siebie, że NAT z lekko większym od fabryki przełożeniem robi wszystko, czego trzeba w terenie na drugim biegu. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Dzień dobry, mam pytanie, ktoś już i tym chyba wspominał, zniknęło z tableta sterowanie zawieszeniem elektronicznym. Może jest jakaś procedura naprawy ??
|
|
Tak, to ostatnie kółko s/s . Zniknęły wszytko nastawy zawieszenia z menu :(
|
Tak jak by nie było es
|
Settings > Service > Equipment (tu aktywować to co potrzebne). Aby Equipment był aktywny trzeba zrobić zworę w kostce diagnostycznej. Które piny to dam info jak wrócę do domu.
|
Cytat:
|
Jakby co zwieraj 1 i 3.
Pytam przy okazji, próbowałeś na chwilę odłączyć akumulator? |
Odpinalem akumulator, nic to nie zmieniło. Skonsultuje to z ASO bo nie powinno tak się stać
|
No i mam kłopot z lokalizacja gniada diagnostycznego, może ktoś coś ?? Z góry dziękuje
|
Czerwona wtyczka, jest pod tylnym siedzeniem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie mam pojęcia, nie zrobiło mi się tak. Natomiast chwilę po tym jak ci wczoraj napisałem, odpalam moto i zonk - tablet się zwiesił, dość dziwnie, nie reagował w ogóle na przyciski kiery, pokazywał bzdury jakby się wyzerował. Wieczorem wrzucę filmik. |
Dokładnie taki sam scenariusz mnie spotkał. Dwa razy go włączałem i dopiero zadziałał. A masz es?
|
Mam ES i DCT.
|
I rozumiem ze ES âprzetrwałâ ?
|
https://www.africatwinforum.com/thre...n-issue.37765/
Jak widać zdarza się. Mam nadzieje, ze to naprawialny softwareowy przypadek. |
Zastanawia mnie dlaczego nie jedziecie z tym do serwisu skoro moto jest na gwarancji tylko sami grzebiecie?
|
Cytat:
|
Pytanie czy nalepki na bak od 1000 będą pasowały do 1100?
|
Taka sytuacja z wtorku: https://youtu.be/mLk2alQ_Rfc
Tablet walnął focha. Zero reakcji na przełączniki sterujące tabletem, pokazuje bzdury (jakby się wyzerował), dotyk działa. Motocykl normalnie jedzie, kierunki, klakson i światła działają. Pomogło dopiero odpięcie akumulatora. Wróciło do normy i nie skasowało ustawień/przebiegów. |
Czyżby na Windowsie oparte?
A co to za kosmiczne urządzenie na kierownicy? |
Gdyby nie to, że współpracuje tylko z Iphonem to bardziej podejrzewałbym Androida ;-).
Zgaduję, że to pilot do bramy. |
Czyżby lepsze wrogiem dobrego 😎
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Zastanawiałem się jak szybko to nastąpi i jest: pierwsze ogłoszenie które zauwazyłem o sprzedaży używanej CRF1100L w UK:
Cytat:
|
i o czym to niby swiadczy ?
|
Cytat:
Jeśli tak, to odpowiadam: nie świadczy o niczym. Taka ciekawostka, bez żadnych podtekstów, jeśli o to biega. |
Cytat:
Ze sprzedający dopłacił do interesu |
Ja bym napisał, że jest okazja wyrwać wypasiony egzemplarz w dobrej cenie😉.
|
Ja tam odpukać swoją błocę, myję Karcherem. Nic się nie dzieje. Cała elektronika śmiga.
Cytat:
|
Ja moją tez myje pod ciśnieniem. Mi sie wydaje, ze problemy z elektronika nie od mycia.
Co do tego nowego systemu to faktycznie ciutkę mało responsywny ale tylko przez pierwsze kilkadziesiąt sekund, później w zasadzie wszytko śmiga. Na przykład car play działa bez zarzutu. Nawet znalazłem jak używać car play bez interkomu co może być kluczowe kiedy się rozładuje. I zbyt wrażliwy jest na zmianę jasności, wieczorami chce zmieniać co chwile tło tabletu. |
Er-zet to podziel się tym patentem jak bez interkomu to połączyć z Iphoneâm. Ktoś już założył olejarkę do łańcucha?
|
Podłączasz telefon i kiedy pyta o headset 3 sec trzymasz wciśnięty guzik -cofnij- na kierownicy i car play włącza się bez dźwięku.
Ważne! nie zadziała jeżeli nie miałeś wcześniej sparowanego żadnego interkomu/głośnika |
Dobra podpowiedź! :Thumbs_Up: Nie wiedziałem,że tak można. Dzięki.
|
Cytat:
https://youtu.be/VnPYdcbcAe0 |
Cytat:
A z filmiku wynika tylko tyle że najlepiej sprawuje się olej przekładniowy, czyli to co zaleca sama Honda. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:03. |