Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   plan na wycieczkę na mazury (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40146)

Kazmir 29.04.2021 12:58

Nie wiem, czy będą tłumy? Czytając fora żeglarskie wiele osób zrezygnowało (pogoda)
Zamknięte obiekty to też nie zachęcają do wyjazdu? W wielu portach jeszcze nie wodowano jachtów.

Emek 29.04.2021 13:03

Niedziela i poniedziałek ma padać a do tego zimno więc to potencjalnie możliwe jak się połączy z brakiem wjazdu do knajp.

JarekO 29.04.2021 13:03

Nigdy wcześniej w majówkę w okolicach Mikołajek, Stańczyków, Gołdapi, Biebrzy itd nie widziałem takich pustek jak rok temu. Asfaltowo byłem ale była bajka. Tylko nocleg trzeba było kminić .....

Lolex 29.04.2021 14:34

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 731930)
Nie wiem jak masz to czasowo ustawione? Każdy postój - zwiedzanie, a czas leci.....
W Rozogach w prawo na Karwicę. W Karwicy w lewo na Ruciane Nida. Masz po drodze (wspaniałej widokowo) muzeum Gałczyńskiego. Potem możesz jechać na Mikołajki (Ukta w prawo) Nie być w Mikołajkach na nowym nadbrzeżu to tak jak: "andare a Roma e non vedere il papa". Obowiązkowo fotki i jest też dobre żarcie. Trudno jest pisać o atrakcjach, kiedy to wszystko jest pozamykane. Z Mikołajek na "16" i w miejscowości Pszczółka w lewo na Ryn. Przed kanałami masz zjazd na Zielony Gaj. Bardzo urokliwe miejsce nie wiem tylko, czy będzie otwarty bar? Taras jest na zew. i ładne widoki na port. Dalej to Ryn, ale oprócz zamku i Mariny raczej słabo o atrakcję.
W zamku podobno jest dobre żarcie, ale to dla tych co mają pełne kieszenie dukatów.

Dalej to jak koledzy napisali mogą być Bunkry.

Z Mikołajek poleciałbym nie od razu na 16, tylko na Tałty (ul. Tałcka), fajny "skrót" początkowo asfaltowy, potem trochę szuterku. Natomiast wcześniej, będąc na wysokości Nowej Ukty (ciut za), odbić w prawo na Iznotę i potem Kulinowo - super szuterki przez las, legalne. Można sobie traskę tamtędy poprowadzić, żeby się nie zgubić, jeśli jedzie się pierwszy raz. Wyjeżdża się stamtąd na rogatkach Mikołajek. Polecam.

PS. Na 90% w sobotę będę jechał do Kętrzyna, gdyby ktoś z okolic stolicy chciał się przyłączyć, to zapraszam, możemy polecieć fajną trasą z widokami, przystankami nad jeziorem, gdzie na pewno będą pustki + trochę łatwych i szybkich szutrów. W razie czego pisać na priv.

Dzieju 29.04.2021 19:55

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 731957)
Nie wiem, czy będą tłumy? Czytając fora żeglarskie wiele osób zrezygnowało (pogoda)
Zamknięte obiekty to też nie zachęcają do wyjazdu? W wielu portach jeszcze nie wodowano jachtów.

Tydzień temu robiłem pod żaglami 3 dniówkę , na jeziorze byłem sam.
80% jednostek nadal na brzegu. i to jest super wiadomość bo będzie luźniej na wodzie.
Idealna pora roku na żagle to kwiecień/maj i wrzesień/październik.
Uwielbiam pustkę bez rozwrzeszczanych turystów na czarterówkach.

WojtasA 29.04.2021 20:25

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 732010)
Tydzień temu robiłem pod żaglami 3 dniówkę , na jeziorze byłem sam.
80% jednostek nadal na brzegu. i to jest super wiadomość bo będzie luźniej na wodzie.
Idealna pora roku na żagle to kwiecień/maj i wrzesień/październik.
Uwielbiam pustkę bez rozwrzeszczanych turystów na czarterówkach.

:bow:

Kazmir 29.04.2021 20:52

Cytat:

Napisał Lolex (Post 731981)
Z Mikołajek poleciałbym nie od razu na 16, tylko na Tałty (ul. Tałcka), fajny "skrót" początkowo asfaltowy, potem trochę szuterku. Natomiast wcześniej, będąc na wysokości Nowej Ukty (ciut za), odbić w prawo na Iznotę i potem Kulinowo - super szuterki przez las, legalne. Można sobie traskę tamtędy poprowadzić, żeby się nie zgubić, jeśli jedzie się pierwszy raz. Wyjeżdża się stamtąd na rogatkach Mikołajek. Polecam.

Tak tez miałem w pierwszej wersji napisać, ale nie wiedziałem jak z czasem będzie?
Jak już Tałcką to na Skorupki i Zatokę Skonał z ładnym polem biwakowym nad samą wodą?
53°53'25.9"N 21°30'43.1"E

matjas 30.04.2021 09:48

A! - jeszcze jedno mi się przypomniało jak powyżej waw napisał o GreenVelo - w ub roku testowałem jakieś 50-60km do Iławy od północy dojazd nawigując zwykłym guglem w opcji ROWER.
byłem bardzo zadowolony z tej opcji bo, de facto, prowadziła atrakcyjniejszymi rejonami niż TET. troszkę musiałem pooszukiwać w Iławie bo oczywiście chciała zrobić mi defiladę po deptaku.

niemniej - może i to jest fajna opcja na taką szwędaczkę po Mazurach.
pojechałby gdzieś...

m

miroslaw123 30.04.2021 12:16

Tak na marginesie, jak by ktoś szukał noclegu to kolega forumowy wyniósł się z Krakowa...
Grądzkie 10, 11-510 Wydminy - Pod Mazurskim dachem
https://www.facebook.com/Podmazurskimdachem

Dzieju 05.05.2021 05:39

No i się sprawdziło , 3 dniowa majówka na wodzie , było ledwie kilka jachtów.
Sobota ładna,w niedzielę rano śnieg na pokładzie a temp pod pokładem w tych dniach to 5-7* idealna do spania.
Poniedziałek mocno wietrzny.
Ale i tak było warto :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:05.