![]() |
Niech to bedzie rada dla wszystkich zeby czesciej sprawdzali olej w trasie. Nawet mnie sie to prawie stalo w drodze z rumuni do vilna w tym roku. bylem leniwy i dopiero po w sumie 2000km sprawdzilem olej i byla juz susza na bagnecie ale tylko na szczescie pare mm mniej i nic sie nie stalo. :oldman: (kontrolka sie oczywiscie nie zapalila)
|
nie wiem co jest z ta kontrolką? miałem taki przypadek w garbusie wracając z austri dawno temu straciłem olej kontrolka nic nie mrugała a panewki złapały:mad:
a co do tych stuków obstawiam coś w głowicy krzywka zawór ? a jeszcze odkręc kolektor wydechowy i tłumik sprawc czy tam nic nie tarabani |
Panowie, ale ta kontrolka nie jest od poziomu tylko od cisnienia, wiec jak spadnie ponizej podzialki bagnetu to nie zapali sie. Z tago co wiem to jedynie Yamaha ma konrolki poziomu.
|
Magnus napisał
"Panowie, ale ta kontrolka nie jest od poziomu tylko od cisnienia," ...- i z tym się całkowicie zgadzam. Taka kontrolka potrafi wprowadzic w błąd. Wszak to motocykl i potrafi być w innej pozycji niż pion. Jadąc np. w głębokim łuku , przy niskim stanie oleju poziom może zejsć poniżej punktu ssania ( teoretycznie) -nie obserwujemy przecież kontrolki tylko obserwujemy drogę. Tak samo jest przy gwałownym hamowaniu. Olej siłą bezwładności przemieszcza się i tyż może zejść poniżej poziomu krytycznego. Zdarzały mi się takie sytuacje w samochodzie . Afryczka niestety nie ma zasobnika oleju jak na prawdziwe enduro przystało.. |
Dzięki za wszystkie rady :) systematycznie wszystko sprawdzę.... Na razie wiem jak jest z ciśnieniem w zaworach... Przód 10,5 bar, tył 10 bar na zimnym silniku....
|
Tragedii nie ma, choć to raczej dolna granica podawana w sewisówce (dla 04 to 11 bar).
|
Cytat:
Pozdr. |
Zwiększa swoją objętość pod wpływem temperatury..
|
Cytat:
" Przód 10,5 bar, tył 10 bar na zimnym silniku.... " sprężanie nie mówi nic o stanie panewek. |
Podpinając się pod temat: czy spotkał się ktokolwiek z awarią silnika w Afri polegającej na urwaniu się korbowodu, rozwaleniem zaworów itp?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:57. |