Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Czy w Afri może paść silnik? (dziwne stuki) (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1959)

dj.1 19.11.2008 07:29

Niech to bedzie rada dla wszystkich zeby czesciej sprawdzali olej w trasie. Nawet mnie sie to prawie stalo w drodze z rumuni do vilna w tym roku. bylem leniwy i dopiero po w sumie 2000km sprawdzilem olej i byla juz susza na bagnecie ale tylko na szczescie pare mm mniej i nic sie nie stalo. :oldman: (kontrolka sie oczywiscie nie zapalila)

randal 76 19.11.2008 08:21

nie wiem co jest z ta kontrolką? miałem taki przypadek w garbusie wracając z austri dawno temu straciłem olej kontrolka nic nie mrugała a panewki złapały:mad:
a co do tych stuków obstawiam coś w głowicy krzywka zawór ?
a jeszcze odkręc kolektor wydechowy i tłumik sprawc czy tam nic nie tarabani

Magnus 19.11.2008 08:26

Panowie, ale ta kontrolka nie jest od poziomu tylko od cisnienia, wiec jak spadnie ponizej podzialki bagnetu to nie zapali sie. Z tago co wiem to jedynie Yamaha ma konrolki poziomu.

Franz 19.11.2008 08:44

Magnus napisał
"Panowie, ale ta kontrolka nie jest od poziomu tylko od cisnienia,"
...- i z tym się całkowicie zgadzam.

Taka kontrolka potrafi wprowadzic w błąd. Wszak to motocykl i potrafi
być w innej pozycji niż pion.
Jadąc np. w głębokim łuku , przy niskim stanie oleju poziom może zejsć poniżej punktu ssania ( teoretycznie)
-nie obserwujemy przecież kontrolki tylko obserwujemy drogę.
Tak samo jest przy gwałownym hamowaniu. Olej siłą bezwładności przemieszcza się
i tyż może zejść poniżej poziomu krytycznego.
Zdarzały mi się takie sytuacje w samochodzie .

Afryczka niestety nie ma zasobnika oleju jak na prawdziwe enduro przystało..

Długi 21.11.2008 18:35

Dzięki za wszystkie rady :) systematycznie wszystko sprawdzę.... Na razie wiem jak jest z ciśnieniem w zaworach... Przód 10,5 bar, tył 10 bar na zimnym silniku....

wieczny 21.11.2008 19:04

Tragedii nie ma, choć to raczej dolna granica podawana w sewisówce (dla 04 to 11 bar).

Zet Johny 21.11.2008 23:54

Cytat:

Napisał Długi (Post 32586)
Dzięki za wszystkie rady :) systematycznie wszystko sprawdzę.... Na razie wiem jak jest z ciśnieniem w zaworach... Przód 10,5 bar, tył 10 bar na zimnym silniku....

Czy na pewno należy mierzyć ciśnienie oleju na zimnym silniku? Obstawiałbym że na ciepłym.
Pozdr.

Olek 16.01.2011 22:45

Zwiększa swoją objętość pod wpływem temperatury..

next22 17.01.2011 00:04

Cytat:

Napisał zetjohny (Post 32648)
Czy na pewno należy mierzyć ciśnienie oleju na zimnym silniku? Obstawiałbym że na ciepłym.
Pozdr.

Co innego jest ciśnienie sprężania a co innego ciśnienie oleum w układzie smarującym .
" Przód 10,5 bar, tył 10 bar na zimnym silniku.... "
sprężanie nie mówi nic o stanie panewek.

Jaro-Ino 24.01.2011 13:23

Podpinając się pod temat: czy spotkał się ktokolwiek z awarią silnika w Afri polegającej na urwaniu się korbowodu, rozwaleniem zaworów itp?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:57.