![]() |
Cytat:
|
44FG pracuję 10 lat w branży komórkowej a nie wiedziałem, że można ją wyłączyć ;-). Masz na myśli, że podczas podłączania kabla do telefonu mam ją uaktywnić, pytam bo pomimo wielu modeli Apple które użytkowałem nie korzystam z Siri ale oczywiście jak przytrzymam prawy boczny klawisz to się natychmiast pokazuje Siri? Dodam, że używam ostatniego modelu i zawsze na bieżąco go aktualizuję, więc teorie o starym modelu lub nieaktualnym oprogramowaniu odpadają.
|
Chłopie nie wiem czy można ją wyłączyć bo ja z tego kompletnie nie korzystam (być może gdyby działało po polsku to może bym się skusił ale nie będę jak debil gadać do swojego telefonu po angielsku). Jak kupiłem ostatnio iPhone 11 to nie miał aktywowanej Siri i miałem dokładnie ten komunikat co Ty. Przeczytałem w internecie ogólne informacje o Apple CarPlay i jedna z pierwszych mówi, że musisz mieć aktywną Siri. Włączyłem i wszystko działa. Musisz ją tak włączyć aby reagowała na 'Hey Siri' a nie tylko na guzik.
|
44FG miałeś rację, właśnie udało mi się skonfigurować Siri, mam nadzieję, że po pracy już wszystko będzie ok. Podziękował.
|
Cytat:
|
Słuchajcie, potrzebuję wsparcia.
Kupiłem błoto w spraju, ale na mojej NAT 2016 w ogóle nie wygląda. Ten mój tricolor z drobinkami brokatu nie komponuje się, a przecież kupiłem markowy produkt. Zresztą sami popatrzcie, nie dość że jakieś takie jasne, to jeszcze wygląda jakbym w prawdziwe bagno wjechal. Normalnie obciach czymś takim się pokazać. Nie wiem, czy szukać innego błota, czy sprzedać moto? https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d9780da6a9.jpg Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Za mało wody dodałeś ;-p
|
No moment ! Chyba nie bedziesz motocykla myl ? Nawet jak bedzie umyty to i tak jest juz na wiecznosc skalany brudem ! Lepiej sprzedaj i kup nowy :) ale nie jestem pewien czy do nowego bloto w spraju bedzie sie wogole kleic. Moze trzeba zasugerowac hondzie wprowadzenie modelu fabrycznie ubloconego ? Najlepiej gdyby bloto bylo trudnozmywalne, na pewno beda chetni !
Honda, oddam ten pomysl za skromne 10% z zyskow :) |
Bukowski, bo Cię zbanują za off topic 😉
|
popełniłeś błąd początkującego tunera, nakładałeś błoto na nieprzygotowaną powierzchnię. Najpierw mycie, koniecznie szamponem truskawkowym, potem glinka, otłuszczanie, detailer, ceramika i polerka ściereczką z wełny merynosa ze środkowej partii tybetu. Jak się zabierasz do tego j.w. to równie dobrze możesz moto w błoto po deszczu na żwirowni pierdolnąć i efekt będzie podobny.
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Bo błoto w sprayu to tylko do BMW się nadaje. Na Afryce wyglądać nie będzie.
|
Czytając większość rozterek nowych posiadaczy NATów, sądzę, ze pasuje jak najbardziej.:D
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
Zawsze możecie się zrzucić w kilku, kupić sobie i też będziecie mogli zmierzyć się z problemami a tak zostaje tylko czytanie :drif:
|
Mam pytanie do użytkowników zwykłej crf 1100 czy jest ktoś ze świętokrzyskiego? Rozmawiałem z pracownikiem technicznym z Lostera (zamówiłem u nich wyższą i szerszą szybę) i tak pomyślałem, czy ktoś miałby bliżej niż ja do nich, żeby wzięli wymiar na otwory montażowe.
|
Półtorej godziny live'a o nowej Afryce z perspektywy syna gościa (Simon Pavey), który ma BMW off-road school w UK.
|
Chodzi mi po głowie, kusi, więc pytam. Ktoś jeździ z quickshifterem? Można wyhaczyć za 500e zamiast 700. To nadal czapka pieniędzy za gadżet. Jednak jeśli gadżet działa tak jak powinien, szybko dokładnie, może jednak warto się skusić..
|
A gdzie można za 500 euro wychaczyć?
|
Mogliby zrobić jak w KTM , QS już tam jest, tylko kodem trzeba włączyć
|
Tutaj można kupić.. Kupiłem.. A co tam, raz się żyje..
https://www.africa-twin-shop.com/en/...0-mkk-d01.html |
Cytat:
Po co Ci to? |
Też chciałem kupić QS....ale zmieniam biegi w górę bez sprzęgła...
Więc niepotrzebnie wydane 500 ojro - w/g mnie :) |
Cytat:
Widocznie to działa.. |
Myślałem, że zadawanie pytań o sens ładowania kasy w motocykl, wśród motocyklistów, mija się z sensem. Przecież to naturalna choroba wśród nasz wszystkich :dizzy:
|
...nie rozsądniej było rozejrzeć się za DCT ?.....niż teraz doposażać w QS.......
|
Manual z QS to nie to samo co automat.
|
Cytat:
Ale to moje zdanie.... |
Dct to wyższa cena niż za qs, wyższa waga niż qs, zupełnie inne założenia co do użytkowania..
Kto co lubi przecież. Zadawanie pytań po co ci to u motocyklisty, hmm, rozumiem że niektórzy mają jak z fabryki wyjechała, luz.. |
Żadna skrzynia automatyczna nie działa i nie będzie działać jak manual. Moje oczekiwania co do szybkiej i wygodnej zmiany biegów realizuje manual. Każdemu wedle potrzeb.
|
Cytat:
Proponuję jeszcze dołożenie poszerzenia pedału hamulca może to też coś pomoże. Generalnie zacząłbym od nauczenia się prawidłowej zmiany biegów a nie szukania gadżetów. |
Fajnie że umiesz zmieniać biegi. Nauczysz mnie, ej, no, naucz.. Jak się nie ma nic do powiedzenia w temacie to się siedzi cicho. Adios.
|
Cytat:
Ja wolałem się nauczyć niż bzdurnie wydawać kasę. Ale kto bogatemu zabroni. Co do szkolenia to zapraszam Radom 11 lipca. |
Młodzież uprasza się o spokój! :)
|
Cytat:
Kiedyś ABS czy cornering ABS też był gadżetem QS bardzo przydaje się w dół , qs to nie gadżet , to wygoda |
1. Żaden (prawie) człowiek z manualem (i QS) nie zmieni biegów szybciej od DCT itp. A nawet jak mu się uda zmienić 2, 3 czy razy to paru zakrętach czy mieście odpadnie. Wiedzą to Ci co pojeździli trochę tym i tym - sorry Panowie.
2. Osobom pytającym „po co” lub twierdzącym, że bez sensu, gorąco polecam zadać sobie samemu to pytanie o motocykl, np. „po co kupiłeś motocykl”. Odpowiedź można podstawić do QS czy DCT czy dowolnego innego komponentu motocykla. Proponuję na głos. 3. Czuję się wywołany poprzednią wypowiedzią bo jeździłem w życiu paroma moto z manualem, dwoma z QS i NAT DCT. Nie znalazłem jeszcze sytuacji, w której nie chciałbym DCT. Dodam, że w 690 tez miałem QS i uważam, że w lekki teren to świetne rozwiązanie. Mimo to często plułem sobie w brodę, że bez sensu jest to ciagle zmienianie biegów. 4. Współczuję tym co uważają, że zmienianie biegów jest miarą umiejętności jazdy na moto (albo miarą czegokolwiek), bo jak nadejdzie era moto elektrycznych to będzie kłopot. 5. Nie wiem czy o ten tor w Radomiu chodzi, ale byłem tam kiedyś na takim małym torze dla gokartów chyba 😀 i były jazdy testowe moto Hondy. Nieźle padało. Nikt nie był w stanie wyprzedzić VFRki z DCT. Ale to sami amatorzy jeździli. Hough. |
Ja przepraszam za moje zachowanie, nie znoszę jednak typów którzy aby pokazać swoją wyższość (kompleksy?) i nie mając nic ciekawego do powiedzenia podają teksty takie jak kolega Galar. Kajam się, obiecuję nie dać się więcej sprowokować. Pazdrawljaju..
|
Cytat:
Każdy też będzie miał większe ryzyko awarii. No i dochodzi jeszcze problem rozruchu w ciemnej dupie, gdy rozładował się akumulator. W ten sposób możemy długo...Automat ma oczywiście zalety i w autach mam wyłącznie takie przekładnie od, let's think, 25 lat. Ale w motocyklu, którym zjeżdżam z asfaltu i którym jeżdżę w ciemna dupę, wybieram manual. A idei QS w motorze paraędóro to w ogóle nie kąsam. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Czy naprawdę masa jest pierwszą i najważniejszą kwestią o jakiej myślimy wsiadając na motocykl? Czy jak już na nim jadę, to głowa jest non stop zajęta biadoleniem "dżizas jakie to ciężkie"? A jeśli ktoś jednak nie narzeka, to czy należy go na siłę i wszelkimi możliwymi argumentami przekonywać, że jest gupi, bo powinien narzekać, bo kupił bubel do sześcianu i w ogóle po ch... taki badziew wyprodukowali? No bo przecież jest za ciężki, nie robi w terenie, mocy za mało i co tam jeszcze.
Czy ktoś mógłby przytoczyć jakieś rzetelne statystyki psucia się Afryk z DCT właśnie z powodu tego, że mają DCT? Czy może tylko sobie teoretyzujemy, że _MOŻE_ się zepsuć? No niestety, "może" to się wszystko zepsuć kiedyś gdzieś, bo żaden wytwór człowieka nie jest doskonały. Czy w każdym wątku, w którym ktoś pyta o udogodnienia, nowinki i tzw. pierdolety musi się zawsze prędzej czy później rozpętać nawalanka "a po co ci to, nie umiesz jeździć, nie umiesz biegów zmieniać, nie wiesz co to prawdziwa wyprawa" itd. itp...? Jak już słusznie zauważono wcześniej w tym wątku: "KAŻDEMU WEDŁUG POTRZEB". |
Cytat:
W pełni rozumiem i nie twierdzę, że każdy ma lubić automat. Ale weź DCT lub QS w paraęduro na test na miesiąc. Po co miałbyś tego nie zrobić? Co do awaryjności DCT - jakoś więcej tu narzekań na rdzewiejace szprychy. O padniętych DCT jakoś nie widziałem postów więcej niż o padnietych manualach :-). |
Cytat:
|
Cytat:
True - 👍 |
63000 km od nowości na DCT. Raz dziwnie przy 1200 km skrzynia zgłupiała, za chwile jej przeszło. Drugi raz tak samo. 55000 km bez przeszkód. W październiku 2019 właśnie przy przebiegu 58000 podczas wyjazdu w Bieszczady, 30 km od Krakowa skrzynia się zablokowała, znaczy zgłupiała. Udało mi się wbić manualnie 2 bieg i tak 50 km/h dojechałem do serwisu. Kwestia była przeczyszczenia jakiegoś tam silniczka i dźwigni, która tym steruje.
Teraz mam 63000 km i jeździ dalej. W BMW jest taka opcja podobno w komputerze pokładowym, że można sprawdzić ile razy użyto hamulca, zmieniono biegi itp. Sprawdzę, czy w Hondzie można przez komputer takie statystyki wydobyć. Sam jestem ciekaw. Dlatego, że mam rękawiczki wytarte na palcach od zmiany biegów. Tyle razy co zmieniam biegi w DCT to założę się nikt tego nie robi. Koledzy ( o ile mam kolegów ) potwierdzą. Hamuję DCT jak retarderem, klocki wymieniłem oryginalne przy 55000 km. Tak wiem zaraz się ktoś odezwie, że skrzynie zakatuje. Może. Do tej pory nic jej nie jest. I nikt, nikt mnie nie przekona do innej skrzyni - dlatego też nie zmieniam motocykla, znaczy zmieniłbym na nową ale mi się mniej na razie podoba. A jak jeżdżę ? Może jak cipa. Nie wiem. Nie mnie oceniać. Jedno wiem - nikt z was nie zmieni tak szybko biegów jak DCT i nikt mnie nie przekona teraz ( a miałem dwa manuale i zmieniałem bez sprzęgła ), że zmiana nogą jest wygodniejsza. I jeszcze jedno, nie jeżdżę na manulanym trybie. Jeżdżę na D i macham palcami. W "terenie" na sporcie. Jakoś daję. Bogaty nie jestem, bogatemu nie bronię innym nie zaglądam do portfela. I tez nie mam zamiaru przekonywać kogoś do DCT, to tak jakbym miał kogoś przekonać do innych poglądów politycznych. Jeden mały szczegół . Na godzinnej jeździe próbnej , nawet na całym dniu, nie pozna się tej skrzyni i zobaczy się jej wszytskich atrybutów. A jak ktoś ma ochotę sprawdzić przyspieszenie manuala z DCT i to cięższą to zapraszam, tylko po co ? :-). Powiem wam , duża różnica jest w metrach od 0-180 km/h No i pisanie o umiejętnościach zmiany biegów to już trochę przesada - każdy zmienia jak umie, nie każdy jest mistrzem. Czy umiejętność zmiany kierunkowskazów też jest dysfunkcją ? :-) |
Hmm...a wydawało mi się, że to temat o nowej crf1100 a nie o wyższości manuala nad dct ;-). Mam już kolejną Hondę z dct i nie wyobrażam sobie innej skrzyni. Ma ktoś jakieś info czy już ruszyły wysyłki zamówień części z magazynu centralnego na Europę? Czekamy z kumplem na zamówione stelarze kufra centralnego już prawie miesiąc
|
Cytat:
|
Masz jakieś zdjęcia jak to wygląda? A może jakiś link bo wyszukuje mi tylko stelaże boczne i płytę pod kufer centralny? Zamówiłem oryginał bo nie było nic innego na rynku a ten chociaż solidnie wygląda, pamiętam akcesoryjne stelaże do Hondy XADV i w porównaniu do oryginału to była ręczna robota kowala, wyglądało to żałośnie, taka powyginana blaszka.
|
dostępne od ok końca maja (podobno przez koronawirusa wszyscy mieli opóźnienia),
domówiłam jeszcze boczne stelaże z kuframi, mają mi zamontować w połowie lipca.. https://iv.pl/images/c76f22a5e405731...14d23df416.jpg |
link do możliwości zakupu powyższego stelaża z kufrem,
dla mnie ściągał serwis, który montował, więc nawet nie wiem skąd? https://moto-tour.com.pl/pl/products...-l-131140.html |
No właśnie wygląda to słabo, poza tym plecaczek nie ma za co się przytrzymać, pozostaje czekać na oryginalny zestaw z plastikami. Dostałem info od znajomego, że zamówienia z początku czerwca już są w Polsce, a moje niestety ma nadal status opóźnione (brak na magazynie centralnym).
|
Info od kumpla z Hondy. Realizacja zamówień nastąpi w drugiej połowie lipca. Szkoda bo tez czekam już miesiąc.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Wróciliśmy z tygodniowego objazdu TET. Odcinek północny i wschodni z góry do Kaziemierza Dolnego. Wyposażona w Bridgestone AX41 Adventurecross Afra sprawiła się dzielnie. Jak tylko się porusza to cały ciężar gdzieś znika. Nawet obciążona całym szpejem campingowym nie chciała się poddać. Nic sie nie uszkodziło, nic się nie zepsuło. CarPlay też przeżył :D Mam takie wrażenie, że wystarczy jej nie przeszkadzać a pójdzie spokojnie prawie w każdym terenie.
https://lh3.googleusercontent.com/pw...-no?authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/pw...-no?authuser=0 https://lh3.googleusercontent.com/pw...-no?authuser=0 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:56. |