![]() |
Cytat:
|
jak zapakujesz te kufry po sufit to zapomnij całkowicie, że masz centralkę, trochę pomaga zwiększenie napięcia wstępnego sprężyny bo nawet na pusto będzie lepiej. A jak koniecznie będziesz chciał stawiać motocykl na centralce w pełnym załadunku to zmień na BMW tam myślą inaczej przy projektowaniu, nigdy nie miałem z tym problemu, w japończykach dyskopatia gwarantowna.
|
Też tak mi się wydaje. W sumie do niczego mi ona niepotrzebna poza jakimiś robótkami przy motocyklu, łańcuchu, etc. Bardziej z ciekawości chciałem zobaczyć jak się moto wrzuca na tą centralkę i trochę się zdziwiłem ile to wysiłku wymaga.
|
Cytat:
We współczesnych motocyklach chyba nikt się nad tym nie rozczula, ważne są osiągi, masa itp. Takie czasy, im nowsze tym chu...jowsze :) |
Jak wrzucenie moto na centralkę (na pusto) wymaga trochę wysiłku, to teraz do tego wysiłku dodaj wagę 3 kufrów i wsadu, bo tyle trzeba podnieść dodatkowo aby moto wskoczyło do góry.
Niestety, ale kufry alu nie są lekkie. Z tego co pamiętam to moje spakowane sakwy boczne ważyły tyle co puste kufry... Trzeba było przez zimę zapisać się na siłownię i podźwigać trochę żelaza, to by było łatwiej :D Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
|
Cytat:
Ale jak smarować łańcuch w CB500x bez centralki, oto jest pytanie |
Od Merty z Bielska, były z alu 2mm (lub 1.5mm?) - to były duże i pancerne skrzynki. Z tego co pamietam to na pusto było koło 7kg ... potem własnie tyle wagi miały moje spakowane sakwy crosso i z tego się śmiałem. Sprawdzane było jedno i drugie na tej samej wadze, tego samego dnia :)
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Ja słyszałem o świetnym patencie z centralką. Działa tak naprawdę w kazdym motocyklu Adv, tylko czasem trzeba poprosić mechanika. jest to działanie drastyczne i nie każdy może się przełamać, ale. powiadam wam, warto, po trzykroć warto.
Trzeba otóż do tego mocne klucze, chyba 12, konto na allegro albo szpadel. Najtrudniej dobrać się do śrub, którymi przymocowana jest cetralka do ramy. Kręcimy, mocno kręcimy przeciwnie do wskazówek zegara, aż śruba puści. Motocykl trzeba postawić na kosie. Wyjmujemy śrubę, nakrętkę, podkładki. Wkładamy do woreczka foliowego. Ostrożnie zdejmujemy to żelastwo z motocykla. Logujemy się do popularnego serwisu aukcyjnego i wystawiamy centralkę. Jeśli nikt nie kupi, wtedy pozostaje nam szpadel: kopiemy głęboka dziurę, wrzucamy tam centralkę, zasypujemy i zapominamy. Motocykl wam się odwdzięczy mniejszym spalaniem, zyska parę punktów do lansu, będzie też łatwiej podnosić go z gleby, bo to w końcu parę kilo. No i skończy się nap... lanie w terenie. To super patent jest. Polecam!!!! Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Spróbujcie przy stawianiu na centralkę ciągnąć prawą ręką do góry za set podnóżka pasażera, jak dla mnie sprawdza się bardzo dobrze.
|
Honda CRF1100 - 2020??
Jakiś czas temu właśnie zastosowałem sposób Bukowskiego i jestem happy do bólu .
Ciągniecie za set pasażera to może wyrwać kawał mięcha z ręki, a u mnie to jeszcze kawał mięcha z łydki |
Cytat:
Nie taka wielka "żaba" jak na filmie poniżej, ale mały podnośnik słupkowy. Choć ogólna zasada jest taka sama. Sprawdzone doświadczalnie na poprzednim moto... :Thumbs_Up: |
Mam nawet taki, został mi się po T4R i stoi to wykorzystam, ale na wycieczkę go ze sobą nie zabiorę, co w takim przypadku? Przesuwamy motocykl znacząc ślad na asfalcie?
|
Stawiasz na kosie, przechylasz na siebie i jazda.
|
Idąc tropem Bukowskiego, łańcucha się nie smaruje.
|
czemu mialoby się nie smarować?
olejarke co prawda wywaliłem jeszcze w starej RD07, ale łańcuch smaruje. chociaz tak na 100% to nie jestem przekonany, że trzeba. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Jak kogoś nie stać na centralkę to musi kupić olejarkę :D :haha2:
|
w CRF też można stawiać na centralce bez wysiłku ale trzeba ją skrócić tak aby tylne koło po postawieniu na centralce było max 2cm nad gruntem.
|
Ja w zasadzie przestałem smarować łańcuch. Robię to tylko po myciu lub mocnym deszczu, żeby nie hałasował i nie rdzewiał. Pierwszy w NAT przejechał chyba 20-30 kkm. Nie pamiętam dokładnie. Drugi nie wiem bo sprzedałem jak miał kilkanaście. Teraz w 690 psiknąłem łańcuch może ze 3 razy, a ma 8 kkm i wygląda i działa jak nowy, a lekko nie ma.
Do smarowanego więcej syfu się klei. Ergo - jeśli zakładać centralkę to z pewnością nie z powodu smarowania łańcucha. Szczególnie, że w NAT lubiła hałasować na nierównościach. Może w 1100 poprawili. A zapytam posiadaczy NNAT - większych problemów nie macie 😀? Wiem, że jeszcze trochę tryb zimowy obowiązuje, ale żeby tylko o kufrach i centralkach? To przeczy tezie o globalnym ociepleniu - zima na całego 😀. |
Nie no było o lekkim ściąganiu już ale okazało się, że to nie tylko 1100 dotyczy. Chyba za wcześnie i za mało na razie tego jeździ aby były jakieś interesujące problemy.
|
Cytat:
|
U mnie dzisiaj małe wietrzenie AT. Pogoda super, drogi te główne i te boczne praktycznie puste ...
Pomału się zaprzyjaźniam z nowym sprzętem. DCT daje radę ale trzeba się troszkę przełamać i czasami powachlować ręczną zmianą. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0472d3a0bd.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3830cfb885.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c9378457cc.jpg |
Ja wkrotce mam jazdy probne. Zastanawiam sie czy dct ktora mam czy manualem moze.masz ES?
|
Tak mam DCT i zawieszenie ES. Jeszcze za mało jeździłem żeby coś konkretnego o zawiasie powiedzieć. Dzisiaj było trochę kamienistego offa (jak to w Beskidach) ale to ciagle za mało na jakieś konkretne podsumowanie ...
|
A mnie ciekawi czy te zajawki o małej Afryce w 2021 roku, które znowu zaczęły się pojawiać potwierdzą się.
Bo nowy Tiger 900 wygląda super i ma świetne recenzje, więc Honda musiałaby się postarać. |
Cheniek ale piękne krajobrazy u Ciebie. Zazdraszczam. W stolicy też pusto na ulicach. Stwierdziłem, że samotne wietrznie się na motocyklu nie łamie chyba zbytnio zasady izolacji, która nam wszystkim obecnie towarzyszy. Co do skrzyni to chyba zależy w dużej mierze od preferencji i czy dużo jeździsz w grubym offie. Ja od czasu jak wziąłem 1100 z DCT to może ze 2 razy użyłem przycisków. Ale u mnie na razie właściwie sam asfalt i miasto. W zimie nie zapuszczałem się nigdzie dalej. Do takiej jazdy DCT jest wymarzone. Ale jak się z tym jeździ w trudniejszych warunkach nie mam jeszcze doświadczenia. Planowałem w kwietniu zapisać się na szkolenia jazdy tym w terenie. Ale co teraz będzie przez to chińskie gówno to cholera wie...
|
Co to za miejsce?
Przepraszam za OT... Cytat:
|
Za to w nowej ATAS tylna lampa się nie telepie
|
Cytat:
|
Oglądam foty co zapodał Cheniek, i zazdraszczam.. Dziś dostałem info od kuriera że wyjazd z moją ATAS w środę nie dojdzie do skutku.. Jebany chińczyk storpedował całą operację.. 3 tygodnie od zakupu a ja nadal muszę czekać nie wiadomo jak długo. 1 fotkę mam mojego niu bejbi i już piksele wzrokiem zacząłem wypalać w niej.. Życie jest qrwa jednak biczom..:mur:
|
Ptaszki znowu ćwierkają o CRF850L: https://www.motorcyclenews.com/news/...-middleweight/
|
Bardzo dobry kierunek byle nie za blisko mastodonta.
|
Niby gadają o bazie silnikowej z nc... ale render tego nie potwierdza.
Dawno mówiłem ze jakby tak był ncek z 850ccm i z 70 KM z 21â i jakimś sensownym w miarę zawiasem to byłoby fajno. Tutaj silnik wyglada na zwykły afryczny ale może to tylko taki projekt z kompa? |
Cytat:
|
Ja właśnie prędzej zamieniłbym swoją CRF 1000 na taką 850 niż na 1100, tylko żeby do mniejszej nie władowali gorszego zawieszenia, hamulców itd., bo przestaje mieć wtedy sens zamiana na nowy, mniejszy model.
Czekam na jakieś konkrety. |
CRF850 wcale sensu nie ma w mojej ocenie. Co z tego wyjdzie? 70-80 konny zdechlak o 10 kg lżejszy od litra. Niewiele to zmieni. CRF500L z niewielką masą to w mojej ocenie byłby strzał w dychę. Piec gotowy i sprawdzony już jest.
|
Moim zdaniem będzie miało sens o ile będzie zbudowane w myśl Tenery 700. Minimum elektroniki, silnik, zawias, masa i NISKA CENA!
Trenera otworzyła zupełnie nową rzeczywistość w segmencie średniaków i na razie ma monopol. Nikt nie jeste stanie dorównać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
IMHO będzie klika odmian, ale nawet tej "Adventure" będzie bliżej do dzisiejszego NC'ka X niż do Tenery 700. Z CRF1100 (moc / masa, elektronika, zawieszenie, itd.) mała Afryka będzie bardzo luźno spokrewniona.
|
Ciekaw jestem ile te fabryczne gmole wytrzymają ale mam wrażenie, że po pierwszym teście (oby do niego nie doszło szybko) przejdę na takie: https://www.fullgarage.pl/honda-crf1...ture-sports-3/
Ten producent ma bardzo dobre opinie. Ktoś z Was może testował na CRF1000? |
Cytat:
Teraz oryginalne to robione są dla Hondy przez Touratech, czyli maja wszystkie ich wady i zalety. Czyli bardzo słaba góra , ale za to bardzo prosty demontaż oparty na mocowaniu pośrednim do którego przykręca się gmole- o wiele to łatwiej to zdjąć niż wszystkie inne gmole. Jeżeli chodzi o alternatywę to można rozważyć Hepko-Becker |
Ale rozumiem, że jest szansa iż przetrwają paciaka w offie? W sensie pytam czy ochronią moto.
|
Cytat:
jest w sieci film producenta, gdzie intencjonalnie wywraca CRF. |
Rowniez mam motorteka, chwale sobie.. przetestowane 2 razy. Zamiast plyty motorteka wzialem plyte bumota plus gmole podstawowe. Plyta bumota jest na tyle duza ze chroni silnik, a przy glebie z takim zestawem -bez gmoli gornych, nie dochodzi na plaskim do kontaktu owiewki - podloze.
Od razu uwaga - te gmole tez sie gna. Dobrze czy nie, opinie sa rozne, ale nawet przy parkingowce calosc sie odksztalca. Chroni moto ale musialem prostowac, zwlaszcza ze po drugiej glebie na ta sama strone bylo juz jasne ze przy trzeciej sam gmol wyrzadzi juz szkody. |
Jasne. Dzięki panowie. Tylko bez tych górnych chyba nie zamontuję halogenów...
|
Zamontujesz halogeny, tylko z boku...
Moje heed`y po dwóch parkingówkach nie odkształcone, jedynie zarysowane, także ten... |
Cytat:
|
Ugięcie jest kilka mm, nawet nie zbliżają się do plastików.
|
zdecydowanie wiecej niz pare mm, jak pisalem po dwoch paciakach roznica byla juz na tyle duza ze przy trzecim bylyby szkody w sprzecie. Juz przy pierwszym paciaku jedna strona ugiela sie na tyle ze oparla sie na "gumce" na owiewce.
|
Cytat:
Dziwne, to widać wywracać się nie umiesz hehe |
No zdecydowanie brak doswiadczenia w wywrotkach, ale szybko podjalem cwiczenia pratyczne ! Pierwszy paciak byl juz 2 dni po odbiorze nowej afryki :P
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:39. |