Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

44FG 25.02.2020 08:01

honda ma na to rozwiązanie - jak założysz kufry to ten lewy (że względu na wydech po prawej) jest większy i wystarczy, że zapakujesz do niego więcej to przestanie ściągać :D

Emek 25.02.2020 09:29

Tia. Albo będzie bardziej ściągać 😜https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ed0cdedcca.jpg

kristoch 25.02.2020 12:28

Przyczyną ściągania w prawo może równie dobrze być spożywanie alkoholu przez kierownika. Jak wiadomo wątroba, podobnie jak DCT jest położona z prawej strony, a alkohol powoduje jej powiększenie.
😀

consigliero 25.02.2020 12:38

W naszych warunkach, lepiej że ściąga w prawo.

madafakinges 25.02.2020 13:10

1 Załącznik(ów)
Załącznik 93991

dzinks 25.02.2020 13:50

Wygląda świetnie

Mieciek 25.02.2020 14:45

Nie wiem czy to fotka tak zrobiona czy rzeczywiście reflektor ma ciemne szkło ale wygląda na złodoopca.

Galar 25.02.2020 19:52

Ja mam manuala i też ściąga w prawo. Do 40 km/h jest o.k. jak dalej prędkość spada jest gorzej. Kładłem to na karb kostek, ale jak widać nie koniecznie musi to być z nimi związane.
Próby były wykonywane na luzie.

44FG 25.02.2020 20:14

Masz tak w CRF1000 czy 1100 ?

Emek 25.02.2020 20:47

SD06 ma w opisie:D

nabrU 25.02.2020 22:03

Cytat:

Napisał consigliero (Post 669945)
W naszych warunkach, lepiej że ściąga w prawo.

A mnie ściąga w lewo i też mam DCT. Ale w moich warunkach lepiej właśnie w lewo :D

mdxmd 25.02.2020 22:15

wypadkowa nachylenia nawierzchni lub kierunku wiatru

consigliero 25.02.2020 22:48

Cytat:

Napisał Radarman (Post 669996)
A mnie ściąga w lewo i też mam DCT. Ale w moich warunkach lepiej właśnie w lewo :D

W takim razie to nie jest bug, to po prostu feature. :)

bukowski 25.02.2020 22:57

trzymajcie te kierownice oboma ręcamy, Błażusiaki same, no.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

GregoryS 25.02.2020 23:07

Czyli co, jak u mnie nie sciaga na zadna strone, pomimo ze DCT, to wybrak ? :D

mdxmd 25.02.2020 23:10

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 670006)
Czyli co, jak u mnie nie sciaga na zadna strone, pomimo ze DCT, to wybrak ? :D

Ty masz CRF1000 a ściąga CRF1100 albo wiało z ze strony w którą normalnie Ci ściąga jak nie wieje ;)

Lolex 26.02.2020 00:38

Udało mi się dzisiaj potestować ATAS 2020 DCT, więc podzielę się kilkoma wrażeniami, szczególnie w porównaniu do 2018/2019. Przede wszystkim, nie odnotowałem żadnego ściągania ani na prawo, ani na lewo :p
Jazda była dość krótka, więc spostrzeżenia dotyczą głównie "pierdół".
Z plusów:
- lepsze, wygodniejsze, lepiej wyprofilowane i nieco bardziej miękkie siodło (córka, która jechała ze mną na plecaku przez część trasy, potwierdziła)
- regulowana szyba jest zarąbistym rozwiązaniem; po podniesieniu na max, zapomniałem, że mam kask z daszkiem
- lżejsza o te ok. 10 kg i to czuć
- silnik/wydech nieco cichszy - tu to w sumie nie wiem czy to zaleta, czy wada; ładnie to brzmi, ale 2018/2019 brzmi bardziej zadziornie, co mnie akurat odpowiada
- sterowanie wszelkim badziewiem może się odbywać za pomocą przycisków na kierownicy, nie trzeba wyciągać ręki do np. włączenia halogenów jak w 2018/2019
- ekran ładnie świeci, dostosowuje jasność do otoczenia i wszystko pięknie widać, także w słońcu
- DCT pracuje odrobinę bardziej gładko, ale w obrębie 1-2 biegu nadal wyczuwalne lekkie szarpnięcie
- zawieszenie elektroniczne: ładnie to jedzie, bardziej miękko, mniej nerwowo, praca tego na asfalcie bardzo mi się podobała, w teren nie wjeżdżałem;
- bardzo ładny przód (stylistyka)
- halogeny hondowskie przesunięte na mocowaniach nieco bardziej do wewnątrz, mniejsza szansa na zgięcie/rozwalenie przy glebie
- fabryczne gmole są ładniejsze i te dolne na pewno przydatne, o trwałości się nie wypowiadam
- całkiem fajnie wyglądają stelaże pod kufry, jest to produkt Givi dla Hondy, pasują do gmoli wizualnie; trwałość - jw.

Z minusów:
- za niska jak dla mnie (przyzwyczaiłem się do tej wysokiej kobyły ATAS - mam 183 cm)
- wydała mi się trochę jakby chybotliwa przy bardzo wolnych manewrach, szczególnie z plecakiem; coś się zmieniło w ogólnej geometrii motocykla i dla mnie to zmiana in minus
- nieco inna pozycja do jazdy (głównie z powodu mniejszej wysokości), która kojarzy mi się z GS-em 850, czyli trochę beczkowato; ATAS 2018/2019 jest dla mnie bardziej zwarta na szerokość, no i wyższa, co sprawia, że siedzi się na niej idealnie; w 2020 tego ideału nie odczułem
- tych paru KM więcej niestety nie czuć
- czarna jest brzydka, za bardzo podobna do czarnego GS-a; dla siebie wybrałbym tricolor tylko i wyłącznie
- tablet uznaję za kontrowersyjny; opanowanie tego bez instrukcji jest trudne, czyli poziom intuicyjności obsługi wypada blado; "niestety" BMW w GS-ach robi to zdecydowanie lepiej; sparował mi się z telefonem, ale CarPlay nie zadziałał, nawet po kabelku (iPhone 8+); próbując ustawić sobie co tam ma być wyświetlane, poddałem się po kilku minutach; uważam, że jest to zrobione źle, na kolanie i bez większego pomyślunku; natomiast ogólna szata graficzna całkiem ok
- przycisków na kierze jest dużo, co w pierwszej chwili przeraża, ale biorąc pod uwagę tę nieintuicyjność tabletu to w sumie dobrze, że je zrobili.

Ogólnie tak sobie pomyślałem na koniec, że projektując model 2018/2019 Honda patrzyła trochę na KTM-a, a projektując 2020 - na BMW. "Stara" ATAS jest pod każdym względem bardziej surowa - zawias, wydech, elektronika, pozycja jeźdźca itp., nową bardzo mocno wygładzili, możliwe, że trochę za mocno. Tak więc miłośnicy Afryki patrzący tęsknym wzrokiem za GS-em byliby prawdopodobnie bardzo zadowoleni z tego wozidła. Ci natomiast, którzy podkochują się w dzikach, powinni pozostać przy starej. Kto wie, czy w perspektywie kilku najbliższych lat właśnie model 2018/2019 nie stanie się najbardziej poszukiwaną i pożądaną wersją NAT...

Czy kupiłbym? Mając obecnie ATAS 2018 - nie. A przynajmniej nie w tej chwili. No chyba, że miałbym jakąś wolną gotówkę do wydania i nie byłoby innych priorytetów. W sumie zazdroszczę tylko tej szyby, bezdętkowych opon, ładniejszego przodu i wygodniejszej kanapy. Gdybym planował jazdę wyłącznie, albo prawie wyłącznie po asfaltach, to plusem byłoby również to "magiczne" zawieszenie. Honda próbuje wpasować Afrykę w bieżące trendy rynkowe, nie wiem czy trochę nie na siłę... Model 2018/2019 pozostaje dla mnie ideałem wyważenia pomiędzy nadmiarem, a niedomiarem "nowoczesności".

44FG 26.02.2020 05:20

Ładnie to podsumowałeś. Odnośnie tabletu, jako użytkownik od półtora miesiąca (jak warunki na zewnątrz pozwalają) nie będę się odnosił do jego intuicyjności ale dramatu chyba nie ma, gdyż bardzo szybko opanowujesz obsługę guzikami. Właściwie nie dotykam ekranu już. Carplay mógł Ci się nie włączyć po kablu (bez kabla i tak nie działa), gdyż być może ktoś przed Tobą wybrał opcję aby po podłączeniu telefonu nie włączać automatycznie car play i wtedy musisz wybrać to w ustawieniach. Ja mam właściwie tylko jedną uwagę do tabletu - za wolno to działa. Opóźnienia w reakcji na wciskanie przycisków powinny być mniejsze (albo wcale ich nie powinno być). Mamy kurna 2020 rok, smsrtfony mają moc i pamięć większą niż komputery z przed kilku lat a tu trochę cofasz się do lat 90 pod kątem reakcji na polecenia.

radiolog 26.02.2020 07:03

Cytat:

Napisał Galar (Post 669981)
Ja mam manuala i też ściąga w prawo. Do 40 km/h jest o.k. jak dalej prędkość spada jest gorzej. Kładłem to na karb kostek, ale jak widać nie koniecznie musi to być z nimi związane.
Próby były wykonywane na luzie.

Jak jesteś praworęczny to norma, masa mięśniowa po prawej jest większa

MrWaski 26.02.2020 08:23

Czas założyć wątek pt. "Dlaczego lubię AT 2020". :D :D :D

mdxmd 26.02.2020 08:26

Cytat:

Napisał Lolex (Post 670013)
Z minusów:
- za niska jak dla mnie (przyzwyczaiłem się do tej wysokiej kobyły ATAS - mam 183 cm)
- wydała mi się trochę jakby chybotliwa przy bardzo wolnych manewrach, szczególnie z plecakiem; coś się zmieniło w ogólnej geometrii motocykla i dla mnie to zmiana in minus

zawsze im wyżej się siedzi na moto to ten jest stabilniejszy przy manewrowaniu z małymi prędkościami, podobnie jest np. z dużym GS adventure prowadzi się sam a z małym trzeba więcej wysiłku do utrzymania równowagi.

ogólnie mam identyczne spostrzeżenia do Twoich, generalnie model przygotowywany na szybko w stosunku do 2018/2019 poza regulowaną szybą i niższą wagą nie widzę niczego na + (chyba, że ktoś lubi tableto-bajery). Wagę osiągnięto częściowo przez subframe (to na plus także) ale również silnik tutaj się dowiemy z czasem jakie będą efekty.

BlackDragon 26.02.2020 10:57

Ja już jestem na kupnie w przyszłym roku ... a co tam : szarpnę się na Nówencję z wszyskim ..... będzie w domu trochę szumu ... ale kupi się kwiaty bombonierkę i będzie git :)
Na drugi dzień zapomni że z konta zniknęło 94tysie :):)

muszel72 26.02.2020 11:55

Tyle to nawet MTS 1200 enduro nie kosztuje:vis:

BlackDragon 26.02.2020 11:57

94 tysie z wszystkim. rocznik 2020

podstawa w manualu .... 2020 - 66tysi goły bez niczego ( wiem bo kupowaliśmy dla kolegi tydzień temu)

Emek 26.02.2020 12:02

Co to jest ze wszystkim? Na stronie Hondy najdroższa wersja DCT z zawiasem ES kosztuje 83300 więc 94 to spora nadwyżka chyba że zakładasz jakieś Hondowskie dodatki.

BlackDragon 26.02.2020 12:42

no mówię z wszystkim : kufry Ameliniowe , halogeny , obniżona kanapa , gmole (ale nie hondowskie) no i to by było na tyle :) czyli ....94 ... może przy moim rabacie jako stały klient dostanę zniżkę na 90 :)

a co najważniejsze ... liczę że będzie w końcu podłączenie do Googla a nie tylko zgnitego jabłka :)

MrWaski 26.02.2020 12:49

Oglądałem hondowskie kufry plastikowe (są większe od aluminiowych) i powiem, że chyba warto się na nie szarpnąć... naturalnie razem z zamkami na jeden kluczyk. No nie wiem. Do 2020, żeby przypasować obce kufry, to trza też jakiś wymyślny stelaż wsadzać, a tu wszystko jest i po zdjęciu nie ma nic, co by wystawało i szpeciło. Może czegoś nie wiem?
Niestety robi to sporą cenę...
Zawias ES i DCT są mi zbędne. ES to fajny bajer którego nie wykorzystam w turystyce, a na pewno przeżyję bez niego, serwis też będzie kiedyś bez ES tańszy. Moje pyrkanie to nie zawody. Bez DCT dam radę, choć podoba mi się. No i zostanie kasa na kufry. :D
Jeszcze to przemyślę przed zakupem i przegadam na zlotach. Mam czas.
Chcę się zamknąć z zakupem w siedemdziesięciu kilku klockach.

PS
Gmole zamierzam sam wygiąć i pospawać.

JarekO 26.02.2020 12:59

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 670049)

PS

Kiedy ten zakup w końcu? Budujesz Pan napięcie. :-)

BlackDragon 26.02.2020 13:02

wracam z urlopu w norwegii no i chyba okolice sierpnia

Majster 26.02.2020 13:03

Plastikowe kufry boczne są naprawdę fajne. Pojemniejsze od alu i nie mają stelaża. Montaż bezpośrednio do motocykla więc po zdjęciu żadne rurki nie szpecą. Słabość to tylko 3 punkty mocowania. Brak poprzeczki za tylnym kołem powoduje że się "gibają". Centralny jest wielki. Jak ktoś jest na kupnie to warto je zobaczyć na żywo.

MrWaski 26.02.2020 13:57

Cytat:

Napisał JarekO (Post 670050)
Kiedy ten zakup w końcu? Budujesz Pan napięcie. :-)

Jak będę wiedział kiedy, dam znać. :D

tommi 26.02.2020 14:03

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 670058)
Jak będę wiedział kiedy, dam znać. :D

Nic nie dawaj. Kup 7kę za dychę, a za resztę wyjedź gdzieś na 2 lata :D

BlackDragon 26.02.2020 14:28

dobre dobre :):)

Novy 26.02.2020 15:13

Cytat:

Oglądałem hondowskie kufry plastikowe (są większe od aluminiowych) i powiem, że chyba warto się na nie szarpnąć... naturalnie razem z zamkami na jeden kluczyk. No nie wiem. Do 2020, żeby przypasować obce kufry, to trza też jakiś wymyślny stelaż wsadzać, a tu wszystko jest i po zdjęciu nie ma nic, co by wystawało i szpeciło. Może czegoś nie wiem?
(...)

Wychodzę z założenia, że to dodatkowa ochrona podczas lądowania ;)

Cytat:

(...)

Nie gadaj o tym tylko się przejedź. I jeśli już chodzi Ci po głowie to na bank będziesz 'zainfekowany'. :)

MrWaski 26.02.2020 15:39

Cytat:

Napisał Novy (Post 670072)
Wychodzę z założenia, że to dodatkowa ochrona podczas lądowania ;)

Też :D

Ocet 26.02.2020 15:57

Cytat:

Napisał Majster (Post 670052)
Plastikowe kufry boczne są naprawdę fajne. Pojemniejsze od alu i nie mają stelaża. Montaż bezpośrednio do motocykla więc po zdjęciu żadne rurki nie szpecą. Słabość to tylko 3 punkty mocowania. Brak poprzeczki za tylnym kołem powoduje że się "gibają". Centralny jest wielki. Jak ktoś jest na kupnie to warto je zobaczyć na żywo.

Myślałem nad tymi plastikami ale zamówiłem alu. Jako że nie widziałem ich live, a koleś w salonie stwierdził że centralny plastikowy jest wielki jak lodówka :D ,wysłałem sprawdzoną osobę do salonu na oględziny tegoż i rzeczywiście wielgachny. 42litry wystarczą, 58 przesada moim zdaniem. Wytrzymałość plastik vs alu też robi swoje..

Galar 26.02.2020 16:01

Cytat:

Napisał radiolog (Post 670016)
Jak jesteś praworęczny to norma, masa mięśniowa po prawej jest większa

Po pierwsze na luzie i jazda bez trzymanki.
Po drugie jestem leworęczny, jak niektórzy mówią śmaja.

Majster 26.02.2020 16:20

Cytat:

Napisał Ocet (Post 670076)
Myślałem nad tymi plastikami ale zamówiłem alu. Jako że nie widziałem ich live, a koleś w salonie stwierdził że centralny plastikowy jest wielki jak lodówka :D ,wysłałem sprawdzoną osobę do salonu na oględziny tegoż i rzeczywiście wielgachny. 42litry wystarczą, 58 przesada moim zdaniem. Wytrzymałość plastik vs alu też robi swoje..

Też wziąłem aluminiaki ale zachęcam do porównania obydwu opcji przed zakupem. Określenie lodówka pasuje idealnie.

radiolog 26.02.2020 16:29

Honda CRF1100 - 2020??

Nie wiem co Was tak podnieca w bocznych aluminiowych ,raz w życiu popełniłem taki błąd , miękki jest równie pojemny, a węższy i o niebo lżejszy, nie wspomnę o miejscu w garażu

MrWaski 26.02.2020 16:29

Do centralnego plastika wchodzą dwa kaski na luzie... To jest dla mnie istotne.

44FG 26.02.2020 17:09

Cytat:

Napisał Majster (Post 670081)
Też wziąłem aluminiaki ale zachęcam do porównania obydwu opcji przed zakupem. Określenie lodówka pasuje idealnie.

Z tych samych powodów również wziąłem aluminiowe

Novy 26.02.2020 17:56

Cytat:

Napisał radiolog (Post 670082)
Nie wiem co Was tak podnieca w bocznych aluminiowych ,raz w życiu popełniłem taki błąd , miękki jest równie pojemny, a węższy i o niebo lżejszy, nie wspomnę o miejscu w garażu

Kiedyś napisałem coś takiego nt. kufrów:

Cytat:

Właśnie sprawiłem sobie taszki Kriega OS-32, jako alternatywa dla tych 'be' kufrów.
I po ostatnim weekendowym wypadzie do Francji (jeszcze odruchowo z kuframi) stwierdzam, że nie są takie złe (te kufry). Służą jako stolik, krzesło, oparcie, podparcie czy można na nich moto postawić jak centralce, jeśli zajdzie taka potrzeba. Więc tak sobie patrzę na Kriegi i się zastanawiam czy dobrze zrobiłem? :dizzy:
;)

Lakrua 26.02.2020 18:37

W tamtym roku spotkałem chłopaczka w trasie miał jakieś kufry Hondowskie oryginalne w ATAS. Pamietam jak dzisiaj , mówił ze więcej niż 130 nie pojedzie bo mu kufry odpadną, to się wlekliśmy. Dzisiaj w Hondzie na nowej ATas tez był taki kufer, na dwa kaski. Jak bym go mocniej złapał to by mi w ręce został, nie chciał bym ich za darmo. O oryginalnych kufrach NAT już jest napisane wszystko ale ktos postanowił odkopać trupa

mdxmd 26.02.2020 18:46

podobno obecnie robi je hepco becker i nie przypuszczam aby były tandetne, czy system mocowania plastikowych jest identyczny jak w CRF1000 ?

StrzeLuk 26.02.2020 19:41

Nie zaczynajcie znów dyskusji o wyższości miękkiego nad twardym i odwrotnie. Każdy ma swoje preferencje jak i każdy system ma swoje wady i zalety. Jest wiele filmów w necie gdzie ludzie walą gleby z plastikowymi kuframi Hondy i nic za bardzo się nie dzieje. Ludzi objeżdżają świat z kuframi Alu i też dają radę. Co kto lubi.

ArtBi 28.02.2020 10:39

Też miałem dylemat czy plastik czy alu, ale ten centralny plastik wygląda jak tv rubin:D szczególnie przy jezdzie solo. Zdecydowałem na alu. ale centralny wezme z givi alu 48l. i boczne alu hondy.
42 to troszkę mało do 48 jest szansa że może wejdą dwa kaski:D

Cezar3 28.02.2020 11:31

Cytat:

Napisał ArtBi (Post 670299)
ten centralny plastik wygląda jak tv rubin:D szczególnie przy jezdzie solo. Zdecydowałem na alu. ale centralny wezme z givi alu 48l. i boczne alu hondy.
42 to troszkę mało do 48 jest szansa że może wejdą dwa kaski:D

No tak, ten alu 48 L będzie wyglądał jak tv beryl :)

Do jazdy na codzień mam małego touratecha, a na wyjazdy oryginalne plastiki z hondy. Smukło i pakownie.

darius 29.02.2020 11:04

Cytat:

Napisał BlackDragon (Post 670033)
Ja już jestem na kupnie w przyszłym roku ... a co tam : szarpnę się na Nówencję z wszyskim ..... będzie w domu trochę szumu ... ale kupi się kwiaty bombonierkę i będzie git :)

Na drugi dzień zapomni że z konta zniknęło 94tysie :):)

Za te pieniądze to KTM 1290 Adventure R ze wszystkim dostaniesz.

D

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Cytat:

Niestety robi to sporą cenę...
Zawias ES i DCT są mi zbędne. ES to fajny bajer którego nie wykorzystam w turystyce, a na pewno przeżyję bez niego, serwis też będzie kiedyś bez ES tańszy. Moje pyrkanie to nie zawody. Bez DCT dam radę, choć podoba mi się. No i zostanie kasa na kufry. :D

PS

Dtc bym odpuścił i zamiast domowilbym quickshifter.

D

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Ocet 29.02.2020 13:33

3k za quicka ale pewnie za czas jakiś zamówię.. Mam nadzieję że jest plug and play jak np.w Yamasze

44FG 29.02.2020 13:47

Cytat:

Napisał darius (Post 670395)
Za te pieniądze to KTM 1290 Adventure R ze wszystkim dostaniesz.

No i? Dostaniesz też parę innych rzeczy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:53.