Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

tadzik 22.02.2020 16:15

Cytat:

Napisał Radarman (Post 669546)
@Ocet,

Staram się żyć zgodnie z prawem, niezależnie czy to prawo jest polskie, irlandzkie czy inne.

Skoro już tak umoralniasz kolegę, to nie pisz o co się starasz tylko napisz wprost czy nigdy nie zakombinowałeś ani nie złamałeś przepisów.
Bo wiesz, "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień"

Ocet 22.02.2020 17:55

Pytanie techniczne. Skoro tablet obsługuje tylko apple play czy jak to się tam nazywa, czy da się może oszukać go używając na androidzie emulatora Apple? Głównie chodzi o dostępność Google maps z mojego fona z androidem..

Wysłane z mojego LYA-L09 przy użyciu Tapatalka

Mafrika 22.02.2020 18:05

Cytat:

Napisał Ocet (Post 669560)
...Głównie chodzi o dostępność Google maps z mojego fona z androidem..

Zapewne pojawi się update software-u z uwzględnieniem Android Auto.

mdxmd 22.02.2020 18:58

Cytat:

Napisał Mafrika (Post 669565)
Zapewne pojawi się update software-u z uwzględnieniem Android Auto.

skoro w autach hondy nie ma to w moto na pewno nie będzie.

Mafrika 22.02.2020 21:23

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669569)
skoro w autach hondy nie ma to w moto na pewno nie będzie.

A dlaczego tak twierdzisz? Ja wiem co innego, oto dowód:

Wojtkuuu 22.02.2020 22:03

Nie mogę sobie przypomnieć w którym z youtube'owych video testów nowej AT1100, prowadzący wspomina o kwestii sparowania z Androidem. Podobno podczas eventu testowego nowego modelu rozmawiał z jednym z inżynierów Hondy na ten temat. Wedle tej rozmowy Honda pracuje nad rozszerzeniem współpracy komputera pokładowego Afry z telefonami na Andku. Mam nadzieje ze niczego nie pomyliłem czy przekrecilem bo to dzwoni tylko echem z tylu glowy.

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

MrWaski 22.02.2020 22:08

Cytat:

Napisał Wojtkuuu (Post 669583)
Honda pracuje nad rozszerzeniem współpracy komputera pokładowego Afry z telefonami na Andku.

Tu nie chodzi o wiedzę jak to zrobić, ino o kasę.

Wojtkuuu 22.02.2020 22:10

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 669585)

Nie śmie wątpić w umiejętności inżynierów Hondy. Zapewne jest drugie, biznesowe dno tej sytuacji.

Majster 22.02.2020 22:14

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 669585)

A po co inwestować w coś, co się sprzedaje bez tej inwestycji?

MrWaski 22.02.2020 22:38

Żeby w wersji 2021 mieli co zmieniać... ;)

Wojtkuuu 22.02.2020 23:15

Nie bez znaczenia pewnie jest też fakt, ze za iOSem stoi jeden producent smartphonów któremu może zależeć na promowaniu takich rozwiązań i współpracy z Hondą. Cala potencjalna korzyść trafia do jednej kieszeni twórcy telefonów. Z Androidem jest zupełnie inna bajka, wysiłek jednego producenta telefonów byłby z korzyścią dla pozostałych konkurentow. To może 'rozwadniac' zapał w wypracowaniu czegoś z Hondą. Natomiast Google zapewne ma to w D.

mdxmd 22.02.2020 23:21

apple długo nie pociągnie więc i tak koniec końców będzie android

consigliero 23.02.2020 06:33

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669601)

To jaki telefon z Androidem mam kupić? ;)

radiolog 23.02.2020 08:27

Cytat:

Żebyś się nie zdziwił hehe
Android jest zbyt otwartym systemem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mdxmd 23.02.2020 09:00

Cytat:

Napisał radiolog (Post 669613)
Żebyś się nie zdziwił hehe
Android jest zbyt otwartym systemem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

i w tym min. jest też jego przewaga, gdyby apple nie wmontował się w telefony to ... nie chcę zapeszać bo już parę fajnych systemów (zamkniętych) już nie ma i pozostały tylko sentymenty i wspomnienia. Ale faktem jest, że wszędzie, gdzie ma coś działać stabilnie i dobrze to pozostaje Linux (to baza dla android) oraz Mac Os wzorowany na unix z którego także wywodzi się linux.

Przyszłość to sieć, a tutaj Linux czuje się jak Africa na dziurawej drodze i próżno tam szukać systemow z mac os

JarekO 23.02.2020 09:25

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669616)
i w tym min. jest też jego przewaga, gdyby apple nie wmontował się w telefony to ... nie chcę zapeszać bo już parę fajnych systemów (zamkniętych) już nie ma i pozostały tylko sentymenty i wspomnienia. Ale faktem jest, że wszędzie, gdzie ma coś działać stabilnie i dobrze to pozostaje Linux (to baza dla android) oraz Mac Os wzorowany na unix z którego także wywodzi się linux.

Przyszłość to sieć, a tutaj Linux czuje się jak Africa na dziurawej drodze i próżno tam szukać systemow z mac os

Mac OS ma więcej wspólnego z innym systemem niż piszesz, a ten z kolei system bije wszędzie Linuxa jeżeli chodzi o warstwę sieciową. To tak żeby sprostować legendy :).

To gdzie można przetestować najprostszą wersję CRF1100?

Pozdrawiam

mdxmd 23.02.2020 09:38

a podobno każdy salon miał mieć testowy model CRF ...

44FG 23.02.2020 09:55

Może koronowirus opóźnił produkcję? Ja na przykład zamówiłem razem z motocyklem w grudniu komplet akcesoriów to na razie salon nawet nie wie kiedy orientacyjnie dojdą do Polski.

Chudy 45 23.02.2020 10:02

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669622)
a podobno każdy salon miał mieć testowy model CRF ...

Gdańsk, Honda Pomirski posiada obie wersje, Adventure na full wypasie oraz małą w manualu.

Africa Tigg 23.02.2020 10:06

W Łodzi stoi gotowa do testów CRF 1100, ale wersja ADV z zawieszeniem regulowanym. Tylko trzeba dzień wcześniej się zapowiedziec telefonicznie.

GregoryS 23.02.2020 10:53

Cytat:

O tym jak to Apple sie konczy slysze w sumie od 6 lat, kiedy to kupilem pierwszego jablkofona mocno zastanawiajac sie czy to aby na pewno dobry krok, skoro wszyscy mowia ze w sumie to juz po nich ;)

wojtekk 23.02.2020 11:09

Apple idzie w dół. Systemy między kolejnymi uodatami nie są kompatybilne. Programy Appla nie czytają plików programów Appla . Jakoś i trwałość spada.

GregoryS 23.02.2020 12:53

Tak, wiem, Apple sie konczy. I to juz ktorys raz ! ;)
Microsoft rowniez zalicza wpadki dosyc regularnie, ich update to zawsze swoista rosyjska ruletka z kryjacycm sie z tylu glowy pytaniem "a co tym razem przestanie dzialac" ? No i MS tez nie moze sie skonczyc. Ilu to juz prorokow bylo, ile przelomowych systemow ktore mialy zmiesc Windowsa z powierzchni ziemi. Zaliczaja wpadke, naprawiaja przy okazji tworzac inny problem, i jakos to sie juz od lat kreci :)
Zapewniam ze wyniki sprzedazy rok w rok takiego "konczacego sie" Apple czy Microsoftu to mokry sen kazdego managera.

Wojtkuuu 23.02.2020 13:39

Temat chyba schodzi na tor zbyt odległy od NAT. :o Miejmy nadzieję że Afra dostanie wsparcie Andka.

Emek 23.02.2020 13:47

Z tego co widzę to podpięcie telefonu do telewizora to absolutne MUST. Czyli chyba nie da się bez tego jeździć ;). Ja pier..., jak żyć?

JarekO 23.02.2020 15:31

Cytat:

Napisał Chudy 45 (Post 669628)
Gdańsk, Honda Pomirski posiada obie wersje, Adventure na full wypasie oraz małą w manualu.

To jutro dzwonię. Będę w marcu w 3city to może akurat udałoby się przekonać co to za cudo.

Interesuje mnie jedynie info o „małej” w manualu.

ZmotocyklemnaTy 23.02.2020 15:47

Cytat:

Napisał JarekO (Post 669678)
To jutro dzwonię. Będę w marcu w 3city to może akurat udałoby się przekonać co to za cudo.

Honda Karlik w Poznaniu też ma testówki CRF1100 Adventure i CRF1100L

44FG 23.02.2020 17:38

Cytat:

Napisał JarekO (Post 669678)

Jarku, w podpisie masz, że 'Warszawa'. Przecież Plaza i MCS mają testowki. Myślę, że Auto Witolin również.

JarekO 23.02.2020 22:24

Cytat:

Napisał 44FG (Post 669688)
Jarku, w podpisie masz, że 'Warszawa'. Przecież Plaza i MCS mają testowki. Myślę, że Auto Witolin również.

Zasięgałem języka u Karola. Małej brak. W sumie w MCS mogą akurat mieć choć osobiście mam pewne obiekcje. Zostały mi po wizycie serwisowej.

Cezar3 23.02.2020 23:22

Możesz coś więcej o tych obiekcjach po wizycie serwisowej ?
Korzystam z ich usług...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

44FG 24.02.2020 06:06

Cytat:

Napisał JarekO (Post 669737)
Zasięgałem języka u Karola. Małej brak. W sumie w MCS mogą akurat mieć choć osobiście mam pewne obiekcje. Zostały mi po wizycie serwisowej.

Faktycznie, przeoczyłem, że Ty myślisz o małej.

Majster 24.02.2020 14:48

Majstrowałem i pomyślałem, że ktoś skorzysta ;)

Na zielono zaznaczyłem kołki wciskane w gumę. Na czerwono delikatne zaczepy, które łatwo upier ... uszkodzić. Jest ich więcej ale reszta bezproblemowa.
http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2260

http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2261

Kostka dodatkowego oświetlenia, lewa i prawa symetrycznie umieszczone. Aktywacja dodatkowego oświetlenia w tablecie. Po aktywacji obsługa analogicznie jak manetki i dzienne.
http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2262

Jeśli potrzebne zasilanie po stacyjce to wiązka razem z wtyczką 2 pin do zapalniczki.
http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2263

Informacyjnie, miałem zbyt mocno dokręcone łożysko główki ramy (nie pierwszy to u mnie przypadek w nowej Hondzie). Ponadto przednie koło nie było wyważone.

JarekO 24.02.2020 16:10

Cytat:

Napisał Cezar3 (Post 669740)
Możesz coś więcej o tych obiekcjach po wizycie serwisowej ?
Korzystam z ich usług...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Każdy może się pomylić. Nie ma o co bić piany. Ja na serwis tam nie pojadę.

44FG 24.02.2020 16:20

Cytat:

Napisał Majster (Post 669812)

Informacyjnie, miałem zbyt mocno dokręcone łożysko główki ramy (nie pierwszy to u mnie przypadek w nowej Hondzie). Ponadto przednie koło nie było wyważone.

Miałeś jakieś objawy zbyt mocno dokręconego łożyska?

mdxmd 24.02.2020 17:36

Cytat:

Napisał Majster (Post 669812)
M

sprawdź jeszcze czy układ hamulcowy jest dobrze odpowietrzony rzadko to rzadko ale się zdarza, że nie jest.

Z Twoich zdjęć widzę że w końcu skończyli z kondonami i montują hermetyczne złącza elektryczne.

Majster 24.02.2020 17:41

Cytat:

Napisał 44FG (Post 669823)
Miałeś jakieś objawy zbyt mocno dokręconego łożyska?

Miałem (mam?) dwa niechciane objawy w motocyklu gdy nie trzymam rąk na kierownicy. Trzepanie kierownicą w zakresie prędkości 90 - 75, głównie podczas hamowania silnikiem oraz tendencja do ściągania motocykla w prawo.
Telepanie kierownicy spowodowane jest kufrem centralnym, po zdjęciu kufra nie wystąpiło. Co do łożyska główki, gdy były lagi w półkach układ miał zbyt dużą bezwładność aby wyczuć nieprawidłowość. Jak zostały tylko półki to od razu czuć że za ciasno i bieżnie już dostały po dupie - mają już wyczuwalny dołek na środku :mad: Poluzowałem nakrętkę koronkową o jakieś 25 stopni, obraca się wszystko cacy i nie czuć już dołka. Po złożeniu przodu nie wyczuwam luzu na główce, liczę że będzie ok. Wydaje mi się, że to jest przyczyną ściągania.

Brak wyważenia przedniego koła pozostawię bez komentarza.

mdxmd 24.02.2020 17:43

Cytat:

Napisał Majster (Post 669836)

ile było tego niewyważenia ? może to w normie

Majster 24.02.2020 17:47

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669834)
sprawdź jeszcze czy układ hamulcowy jest dobrze odpowietrzony rzadko to rzadko ale się zdarza, że nie jest.

Z Twoich zdjęć widzę że w końcu skończyli z kondonami i montują hermetyczne złącza elektryczne.

Aktualnie pogoda bardziej na żagle niż na moto, przy okazji posprawdzam różne rzeczy. Tak, wszystkie kostki hermetyczne.

44FG 24.02.2020 17:48

Cytat:

Napisał Majster (Post 669836)
Miałem (mam?) dwa niechciane objawy w motocyklu gdy nie trzymam rąk na kierownicy. Trzepanie kierownicą w zakresie prędkości 90 - 75, głównie podczas hamowania silnikiem oraz tendencja do ściągania motocykla w prawo.
Telepanie kierownicy spowodowane jest kufrem centralnym, po zdjęciu kufra nie wystąpiło. Co do łożyska główki, gdy były lagi w półkach układ miał zbyt dużą bezwładność aby wyczuć nieprawidłowość. Jak zostały tylko półki to od razu czuć że za ciasno i bieżnie już dostały po dupie - mają już wyczuwalny dołek na środku :mad: Poluzowałem nakrętkę koronkową o jakieś 25 stopni, obraca się wszystko cacy i nie czuć już dołka. Po złożeniu przodu nie wyczuwam luzu na główce, liczę że będzie ok. Wydaje mi się, że to jest przyczyną ściągania.

Ha. Pytam, bo zauważyłem u siebie wczoraj jak puscilem kierownicę tendencję do ściągania w prawo właśnie. Może to to samo co u Ciebie?

Majster 24.02.2020 17:54

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669837)
ile było tego niewyważenia ? może to w normie

Nie wiem ile, jak dorwę estetyczny ciężarek, zważę to co przykleiłem ... czyli prawie 2 cm cyny w takiej trójkątnej lasce do lutowania rynien, huehue. Nie mam wyważarki, oś oryginalna podparta, koło na ośkę i za każdym razem zatrzymywało się zaworem na dole. Teraz zatrzymuje się za każdym razem w innym miejscu, na mój nos to nie było w normie.

Majster 24.02.2020 18:03

Cytat:

Napisał 44FG (Post 669840)
Ha. Pytam, bo zauważyłem u siebie wczoraj jak puscilem kierownicę tendencję do ściągania w prawo właśnie. Może to to samo co u Ciebie?

Jak tylko uda mi się pojeździć to dam znać czy są efekty.

44FG 24.02.2020 18:08

A byłeś już na serwisie po 1000km? Ja chcę podjechać w przyszłym tygodniu i zgłosić to znoszenie w prawo. Od razu bym im zasugerował co mają zrobić.

Majster 24.02.2020 18:37

Byłem. Mechanik zauważył, że jedna laga nie była idealnie z górną półką, wyrównał lecz bez zmian. Lubię dłubać sam, jak nie ogarnę to mam przyjechać. Jest tam zawodowy kierowca motocyklowy ale jak wieje "halny" to co sprawdzi?

Przy okazji, czy motocykl będzie znosiło gdy w jednej ladze będzie ustawione inne tłumienie (lub napięcie wstępne) a w drugiej inne? Do tej pory wydawało mi się, że parametry pracy (nastawy) w prawej i lewej ladze powinny być identyczne (ew. maksymalnie zbliżone) aby zwieszenie pracowało prawidłowo.

44FG 24.02.2020 21:14

Nie będę udawał, że się na tym znam. Jestem tylko Handlowcem Hondy :D. Ale pojadę do ASO na pierwszy przegląd i poproszę grzecznie aby to poprawili ;)

mdxmd 24.02.2020 22:29

Cytat:

Napisał Majster (Post 669848)

Przy okazji, czy motocykl będzie znosiło gdy w jednej ladze będzie ustawione inne tłumienie (lub napięcie wstępne) a w drugiej inne? Do tej pory wydawało mi się, że parametry pracy (nastawy) w prawej i lewej ladze powinny być identyczne (ew. maksymalnie zbliżone) aby zwieszenie pracowało prawidłowo.

w ST1100 a take goldwing w jednej ladze nie ma amortyzatora wcale i jakoś nie ściąga...

może sprawdź n ustawienie tylnego koła

Majster 24.02.2020 23:56

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 669877)
w ST1100 a take goldwing w jednej ladze nie ma amortyzatora wcale i jakoś nie ściąga...

może sprawdź n ustawienie tylnego koła

Aha, nie wiem czemu coś sobie ubzdurałem, że lagi powinny mieć identyczne nastawy. Jako pierwsze sprawdziłem ciśnienia i ustawienie tylnego koła.

Novy 25.02.2020 06:57

A propos ściągania w prawo to kiedyś ktoś pisał, że być może to wina DCT.
Jeśli dobrze pamiętam to właśnie taką skrzynię masz?

Mi też ściąga i też chyba w prawo.

44FG 25.02.2020 07:10

Tak, chyba obaj z Majstrem mamy DCT. Ściąga niewiele ale jak się puści kierownicę to jednak czuć. Nieważne czy jak hamuje silnikiem czy jedzie na tempomacie. Niestety N w DCT podczas jazdy nie włączysz aby sprawdzić co się dzieje z rozłączonym napędem.

MrWaski 25.02.2020 07:35

Sie zastanawiam, co może mieć do tego DCT?

Majster 25.02.2020 07:49

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 669894)
Sie zastanawiam, co może mieć do tego DCT?

Mam DCT. Masa silnika jest przesunięta w prawo względem manuala. Do tego cały układ wydechowy z prawej. Zła pozycja kierowcy, pochylenie drogi, wszystko ma jakiś wpływ.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:08.