Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Klim - kurtka i spodnie (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40774)

44FG 01.10.2021 05:12

Jak działa to tak. Trochę się zasugerowałem tytułem wątku, że gadamy o Klimie ;)

nabrU 01.10.2021 09:55

Cytat:

Napisał 44FG (Post 750380)
Jak działa to tak. Trochę się zasugerowałem tytułem wątku, że gadamy o Klimie ;)

No niby temat o Klimie, ale już dawno popłynął na szersze wody 😉

luk2asz 01.10.2021 10:02

Szybkie pytanie, ile daliście za taki komplet Klima (kurtka i spodnie) z laminatem. Chodzi mi o wasze ceny nie katalogowe.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

żuk 01.10.2021 10:04

~5k PLN Carlsbad.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Emek 01.10.2021 10:05

Teraz masz promo na XLMoto. Kurtka Carlsbad kosztuje poniżej 2 koła. Z tym że tylko czarna. Ja dałem za komplet (Portki Badlands, kurtka Carlsbad) ok 4 koła.

Dubel 01.10.2021 10:07

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał luk2asz (Post 750401)
Szybkie pytanie, ile daliście za taki komplet Klima (kurtka i spodnie) z laminatem. Chodzi mi o wasze ceny nie katalogowe.

Nie chce nikogo wkurwic ale za Klim Badlands Pro dalem okolo 3500pln :D:D:D
Załącznik 110195

Emek 01.10.2021 10:10

Nie wkurwisz. Pewno nikt nie chciał w takim kolorze. :D

Dubel 01.10.2021 10:12

Cytat:

Napisał Emek (Post 750406)
Nie wkurwisz. Pewno nikt nie chciał w takim kolorze. :D

:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::D

żuk 01.10.2021 10:22

Nie wiem czy ta Carlsbad na xlmoto to nie poprzedni model.
Gdyby nie to, że czarna sam bym ją łykną.
I rozm. różne dostępne.
Dobry deal.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Emek 01.10.2021 10:31

Poprzedni. Ja mam taki. Obecny w mojej ocenie to krok w tył i gorsze materiały. Tak subiektywnie czysto.

44FG 01.10.2021 13:12

Cytat:

W tym roku z uwagi na ogromny problem z dostępnością towarów niestety raczej nie za dobrze z promocjami. Ja przynajmniej nie znalazłem. Ale u mnie rozmiar dość popularny (M). Może np 3XL chodzą na promocjach ;)

Rafał Rs7 01.10.2021 16:16

Zadowolony.

nabrU 01.10.2021 17:07

Cytat:

Napisał Rafał Rs7 (Post 750482)
Rukka 6tysi ��
Kupiona na początku sezonu 2021.

Ale pytanie widział, tak? Bo tu się zaraz giełda "kto da więcej" zrobi...

Cytat:

TROJAN 02.10.2021 10:33

Cytat:

Wiem że teraz Klim na tapecie ale spróbuj wskoczyć w Rukka Rimo-R
Moim zdaniem lepiej "siedzi" i jest mniej workowate a jakość zaYbesta :at:

radiolog 02.10.2021 13:39

Tylko klim zapewnia tyle wywietrzników ile potrzeba ba gorące lato

nabrU 02.10.2021 13:49

Cytat:

Napisał radiolog (Post 750544)
Tylko klim zapewnia tyle wywietrzników ile potrzeba ba gorące lato

A ile to jest "tyle wywietrzników ile potrzeba" i o którym modelu Klima mówimy, bo tak to gadasz zwykłe "urban legends"

A propos Klima i XLMoto to poza promką na Carlsbad i pewnie inne dodajcie kod TOPUP w koszyku i 10% macie taniej :Thumbs_Up:

radiolog 02.10.2021 14:47

Weź Ruke, weź Revita, a potem weź Klima, sam zrozumiesz, a najlepiej się przejedz.
Oczywiście Badlands pro ma najwiecej wywietrzników bo w sumie 10 i to na długich odcinkach, ale miałem latitude i tez dawało radę , bo tam był laminat 2 warstwowy

Emek 02.10.2021 14:52

Ilu warstwowy jest laminat to akurat nie ma związku z ilością wywietrzników.

radiolog 02.10.2021 18:48

Nie ma

luk2asz 02.10.2021 18:53

Pytam o ceny pod kątem kupna Touratecha Companiero World 2. To normalna kurtka z ochraniaczami, dodatkowo jest lapinat z gore, którego się chowa w plecaczku, którego można do sunąć na plecy. Tylko cena taka, że wolałbym za to pojechać na Islandię.

radiolog 02.10.2021 19:13

Fajny , tyle ze trzeba wozić kurtke i spodnie gore gdzieś , czyli jakby mieć stale p/deszczówki w kufrze.
Na gorące bezdeszczowy rejony ma na pewno przewagę jeżeli chodzi o przewiewnosc

Rafał Rs7 02.10.2021 20:23

Przymierzałem Klima i Rukka .
Wybrałem Rukka .
Klim spodnie były masakrycznie twarde niewygodne .
Rukka jakbym założył jedwabne gacie.
Kurtka Klim była Ok .
Spodnie nie do przyjęcia .
Trzeba mierzyć .
Ja z pomorskiego specjalnie do Krakowa pojechałem .

luk2asz 02.10.2021 21:03

Cytat:

Napisał radiolog (Post 750566)
Fajny , tyle ze trzeba wozić kurtke i spodnie gore gdzieś , czyli jakby mieć stale p/deszczówki w kufrze.
Na gorące bezdeszczowy rejony ma na pewno przewagę jeżeli chodzi o przewiewnosc

Wozisz w plecaku dosuwanym do kurtki, specjalny bag.

radiolog 03.10.2021 09:30

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 750582)
Wozisz w plecaku dosuwanym do kurtki, specjalny bag.

Zawsze była taka kieszeń na zadupku kurtki, ale to karykaturalnie wyglada jak tam upchasz kurtkę, spodnie się już chyba nie mieszczą.
Nie zmienia to faktu, że to system jak p/deszczówka i w sytuacji jaką opisał wcześniej Emek pod drzewem, jesteś kompletnie przemoczony, zanim się ubierzesz.
W laminacie, nawet jak masz rozpięte zamki to od razu do nich nie wleje się wiadro wody, no chyba,że jedziesz w koleinie koło Tira, to może.
Kiedyś przymierzałem companiero i jak dobrałem rozmiar ubranka wewnętrznego, to z tym zewnętrznym robiło się ciasno, a wracając do ilości zamków i ilości warstw laminatu, to ta 2-warstwowa jest z reguły cieńsza i masz większe wrażenie przewiewności.
Było, że spodnie Ruki jedwab , a Klima twarde - tak jest na początku, po pierwszym deszczu i praniu, rąbią się normalne i cała sztywność znika, mówię oczywiście o laminacie 2 warstwowym, bo spodnie badland pro, raczej pozostaną szywne, ale tam jest superfabric i 3 warstwowy laminat.
Piszę precyzyjnie, żeby nie wzbudzać jakiś niezdrowych nabrUekscytacji .

Emek 03.10.2021 09:40

Dla mnie koncepcja z dupy. Nie po to rezygnuję z kondomów żeby je wozić na plecach. Cena absurdalna.

luk2asz 03.10.2021 11:10

Cytat:

Napisał Emek (Post 750595)
Dla mnie koncepcja z dupy. Nie po to rezygnuję z kondomów żeby je wozić na plecach. Cena absurdalna.

Cena absurdalna, zgadzam się. Co do kondomów, to zrezygnowałem z nich też już dawno ale kondomy nie mają gore. I tu jest różnica. Co do kieszeni, to mieszczą się i spodnie i kurtka. Kieszeń można odpiąć. Co do mokniecia przy zakładaniu to kwestia ostrożności. Ja zakładam zanim się rozpada i właśnie potrzebuje gore, a nie kondoma. Dodatkowo, pogoda jest na tyle przewidywalna, że na jedno, kilku dniowe wypady można nie brać gore. Na moje wyjazdy, najczęściej południowe laminat jest nie dla mnie. Kupować dwa komplety ubrań, równa się to samo co Touratecha.

radiolog 03.10.2021 11:25

Jest jeszcze jedna sprawa w Touratechu ta zewnętrzna gore jest chyba bez superfabric, czyli jednorazowy szlif i pewnie do wyrzucenia, a zapewne jako część wymienna nie występuje.
Jedyny plus,że zewnętrzna kurtka może służyć jako zwykła kurtka gore na wyjście w góry czy do miasta.

Emek 03.10.2021 11:27

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 750600)
Cena absurdalna, zgadzam się. Co do kondomów, to zrezygnowałem z nich też już dawno ale kondomy nie mają gore. I tu jest różnica. Co do kieszeni, to mieszczą się i spodnie i kurtka. Kieszeń można odpiąć. Co do mokniecia przy zakładaniu to kwestia ostrożności. Ja zakładam zanim się rozpada i właśnie potrzebuje gore, a nie kondoma. Dodatkowo, pogoda jest na tyle przewidywalna, że na jedno, kilku dniowe wypady można nie brać gore. Na moje wyjazdy, najczęściej południowe laminat jest nie dla mnie. Kupować dwa komplety ubrań, równa się to samo co Touratecha.

Zawsze możesz kupić kondoma z gore i to za groszki. Sam tak jeździłem. Przewidywalność pogody. Z tym bywa różnie, oj różnie. Dla mnie ten zestaw to nieporozumienie. Oczywiście gusta nie podlegają dyskusji.

radiolog 03.10.2021 19:01

Klim - kurtka i spodnie

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...595860339d.jpg

Jak to jest taki plecak to tu się zmieści kurtka i spodnie, ale kiedyś to była tylko kieszeń na dole kurtki i tam tylko kurtka mogła wejść i wyglądało to bardzo nieestetycznie

rene82 12.10.2021 19:12

Coś dorzucę.
Przez ponad rok szukałem kurtkę gore pod siebie. W grę wchodziły tylko rukka i klim.
Wzrost 178, ze 113 - 115 w klacie w zimie, waga 84-89.
Mierzyłem większość klim: carlsbad stary nowy, badlands, kodiak, latitude w normalnych rozmiarach znaczy M i L. Pomijam już różnicę w odczuciu 2l kontra 3L, materiał w starym carbadzie i 2L z bodajże cordurą w nowym.
M była dużo za mała w klacie, ochraniacze natomiast były w idealnym miejscu, w L rękawy wychodziły za dłonie, ale dobra w klacie - czyli odpadła mi większość klima w zwykłych rozmiarach.
W rucce - pasowała mi 52 w ror i rimor - r. Nie pasowało mi otwieranie wywietrzników na rękawach ( szczególnie w rimo r). Nie mogłem ich zamknąć jedną ręką . Najbardziej mi nie pasowało, że suwak centralny jest jednostronny. Podwójny suwak to przecież dodatkowy wywietrznik w ekstremalnych sytuacjach.
Skończyło się na klimie europejskim, numery dla niższych, czyli numery od 25 itd (wg metki od 171 - 177). Występują tylko w latitude i kodiak. Wiem że to modele bardziej touring, ale rozmiarówka była idealna. Mierzyłem obniżone 54 i 56. 54 wyszło idealnie. Wiem ze pisaliście wcześniej że wywietrzniki w latitude z dupy, ale mi pasują, poza tym jest dwustronny centralny. Mniej mi pasowały wywietrzniki w starym kodiak, te wyglądały jak z dupy, co prawda więcej ich, ale bardzo małe. Nawet po otwarciu wyglądały na zamknięte a specjalnie kręciłem się.
Te obniżone klimy europejskie wcale nie są do 177, będą dobre i dla 182.Sprawdzałem po regulacji swojej kurtki.

Africa Tigg 22.07.2022 22:30

Wiecie gdzie teraz w szczycie sezonu można dostać dobrą cenę na Rukkę lub chociaż jakiś rabat w którymś sklepie.

aadamuss 22.07.2022 23:44

Przy brakach towaru brak rabatów. W zasadzie jak gdzieś można coś kupić to już jest bonus :-)

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:50.