Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hardware (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Garmin zūmo XT (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36822)

Novy 13.05.2020 21:02

Jarek - jak napisałem - nie miałem, nie mam i nigdy nie korzystałem z Garmina.
Zawsze był TomTom.

Chętnie bym osobiście potestował, bo chodzi mi po głowie.

Neo 18.05.2020 13:20

1 Załącznik(ów)
Zabawę będzie można zacząć ;)

luk2asz 18.05.2020 22:15

Cytat:

Napisał Neo (Post 682219)
Zabawę będzie można zacząć ;)

Możesz w miarę dokładnie ją pomierzyć, ciekawi mnie czy wejdzie w uchwyt Touratecha od 595

consigliero 20.05.2020 15:51

Widzę że większość z nas ma mało czasu na zabawę. Mnie od niedzieli udało się tylko zobaczyć że w pudełku rzeczywiście jest XT, może powienienem znaleźć chwilę aby go włączyć. Może dziś się uda.
Odpaliłem, pierwsze wrażenie urządzenie jest nadzwyczaj wrażliwe na dotyk, nawet zmienia ekrany na podstawie spojrzenia. Może to wina że pierwsze co znalazłem to sugestia aktualizacji urządzenia. Dodatkowo nie znalazłem opcji monitorowania ciśnienia, chociaż można dodawać czujniki ant+ co sugeruje że powinna się ta operacja w jakiś sposób udać. Może część menu się uaktywnia pod wpływem czujnika. Spróbuję to sprawdzić jak dojadę na wieś.

Neo 20.05.2020 19:25

1 Załącznik(ów)
Nie jest tak źle ;) Pod wieczór sklecę pierwsze wrażenia.

JarekO 20.05.2020 19:26

Cytat:

Napisał Neo (Post 682567)
Nie jest tak źle ;) Pod wieczór sklecę pierwsze wrażenia.

Bardzo miło zaskoczył mnie ekran w tym XT. Fajnie było się spotkać Neo!

Neo 20.05.2020 21:46

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 682305)
Możesz w miarę dokładnie ją pomierzyć, ciekawi mnie czy wejdzie w uchwyt Touratecha od 595

Marne szanse:
Zumo XT: 8.8 x 14.8 x 2.4 cm
595: 14.9 x 9.7 x 3.3 cm

Cytat:

Napisał JarekO (Post 682568)
Bardzo miło zaskoczył mnie ekran w tym XT. Fajnie było się spotkać Neo!

Nawzajem :) Triumph Tiger 900 na żywo wygląda świetnie!

Neo 20.05.2020 22:44

Na koniec testu zbiorę wszystkie informacje i wrażenia do kupy i jakoś tu udostępnię. Dziś tylko luźna garść informacji.

Ważna uwaga jak sądzę na początek - Garmina dostałem do testu na dwa tygodnie z firmy TRIGAR w zamian za wspomnienie o tym fakcie w tekście. I kaucję w wysokości normalnej ceny więc nie liczcie na katowanie w ciężkim terenie ;)

Miałem dziś okazję zrobić ponad 200 km z nawigacją, część samochodem (żona prowadziła więc mogłem się pobawić) większość motocyklem.

W zestawie są uchwyty do obu rodzajów pojazdów, a nawigacja wie gdzie jest podpinana i proponuje właściwy profil konfiguracji. Skąd wiem? Zainstalowałem ją w uchwycie na motocyklu na szybko korzystając z kabla samochodowego żeby zdążyć na spotkanie z Jarkiem - Garmin zapytał czy chce zmienić profil na samochód. W komplecie jest zasilanie podpinanie do akumulatora motocykla ale jeszcze tego nie dotykałem.

Ruszamy. Ekran jest świetny. Dzisiaj pogoda dopisała, słonecznie z przejściowym zachmurzeniem. Widoczność perfekcyjna przy wysokim/maksymalnym ustawieniu jasności. Gdy zmniejszyłem do 50%, po opuszczeniu blendy w kasku miałem już problem z równie szybkim zauważaniem tego co dzieje się na wyświetlaczu.

Obsługa w rękawicach bez kłopotu, chociaż gołą dłonią faktycznie przestawia się jakby ekran był nadwrażliwy. Do przyzwyczajenia po chwili klikania.

Zaskakująco dobrze oznaczono wszelkie ograniczenia prędkości. Są też prawidłowo odwoływane za skrzyżowaniami. Można włączyć sporo ostrzeżeń dźwiękowych (o fotoradarach ale także o zbliżającej się zmianie w ograniczeniu prędkości, miejscach przebiegania zwierząt czy przejściach dla pieszych).

A propos dźwięku - parowanie z interkomem bez problemu (Interphone Edge). Komunikaty są klarowne, szerszy zakres informowania o sytuacji na drodze jest całkiem fajny (np. o korku który występuje na wybranej drodze, jak mowa o skrętach to nie tylko prawo, lewo ale padają także nazwy ulic).

Układanie trasy jest dość intuicyjne ale jeszcze nie ruszyłem wszystkich opcji. Ciekawie wygląda układanie trasy pod motocykl ale muszę tą funkcję mocniej przetestować bo już widzę niedociągnięcia lub mój błąd w korzystaniu z niej. Zobaczymy.

Trasy są szybko przeliczane, ewentualna zmiana w trakcie jazdy także odbywa się dość płynnie.

Fajne jest to, że Garmin korzysta z zewnętrznych źródeł informacji o restauracjach, noclegach czy ciekawych miejscach bazując na serwisach takich jak Tripadvisor czy Foursquare. Dzięki czemu np. szukając knajpy od razu widzimy jej średnią ocenę użytkowników.

Postaram się nagrać kilka filmików z ekranu nawigacji w akcji żebyście mieli okazję ocenić na ile pewne funkcjonalności są dla was atrakcyjne. Będę się odzywał w temacie.

consigliero 21.05.2020 09:58

luk2asz 21.05.2020 13:05

Cytat:

Napisał Neo (Post 682576)
Marne szanse:
Zumo XT: 8.8 x 14.8 x 2.4 cm
595: 14.9 x 9.7 x 3.3 cm

Nawzajem :) Triumph Tiger 900 na żywo wygląda świetnie!

Nie tak do końca, wymiary są błędnie podane. Na szerokość może wejdzie jak się rozegnie boki. Wysokość może się zmieści. Nie wiem jak głębokość bo mocowania nie miałem w ręce z XT.

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

Neo 21.05.2020 13:13

Znajdę suwmiarkę i sprawdzę w takim razie organoleptycznie.

Aktualizacja: wyżej podane wymiary sprawdzone. Zgadzają się. Tył nawigacji jest nieregularny ale w najgłębszym miejscu ma 2,4 cm.

Jak ktoś w okolicach Łodzi czy centrum kraju ma uchwyt do 595 to możemy się jakoś umówić i sprawdzić na żywo.

Emek 21.05.2020 13:21

Bardziej istostne chyba czy rozstaw śrub w mocowaniu 595 i XT masz taki sam. Bo jak jest inny to jak zamontujesz do TT uchwyt z zasilaniem?

Neo 21.05.2020 13:31

Cytat:

Napisał Emek (Post 682637)
Bardziej istostne chyba czy rozstaw śrub w mocowaniu 595 i XT masz taki sam. Bo jak jest inny to jak zamontujesz do TT uchwyt z zasilaniem?

Jakieś adaptery? Musiałbym pooglądać uchwyty i pokombinować. Nie miałem okazji oglądać uchwytu do 595 o którym mówimy.

W XT można zasilić przez styki z tyłu urządzenia wkładając w uchwyt motocyklowy lub przez gniazdo USB starego typu. Nie pamiętam jak jest w 595.

Skoro już o tym piszę - dołączony uchwyt motocyklowy wygląda pewnie, nawigacja wklikuje się jednoznacznie. Co nie znaczy że nie bez obaw skręcałem na bardziej wyboiste szutry. Siedzi we mnie brak zaufania do tego typu mocowania - wolałbym zdecydowanie zamknąć tak cenne urządzenie w metalowych szczękach np. Touratecha...

Emek 21.05.2020 13:41

XT
https://www8.garmin.com/manuals/webh...A7B74-high.jpg
595
https://image.ceneostatic.pl/data/pr...0-12110-00.jpg

consigliero 21.05.2020 13:59

3 Załącznik(ów)
Dla mnie jasnym było że rozstaw śrub będzie ten sam, co nie oznacza że w tych szczękach TT , zumo xt będzie pasował. Istotniejszym dla mnie jest odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, co z czujnikami ciśnienia. Oczywiście zgodnie z zasadą, umiesz liczyć? Będę to musiał sam sprawdzić. Co do jakości uchwytu, w pierwszym momencie pomyślałem słabo to wygląda, ale po sprawdzeniu konstrukcji, przestałem mieć obawy. Oczywiście nie wytrzymałem presji i ściągnąłem przyssawkę z zegarów po kilku kilometrach, trzymała mocno, w końcu w ten sposób przyjechałem z Anglii, ale tam nie było obawy że spadnie prosto na ziemię, tym razem nie musiałem ryzykować.
Skoro 590 przejechało tyle kilometrów po wertepach to podejrzewam że XT również wytrzyma

Neo 21.05.2020 14:17

1 Załącznik(ów)
consigliero możesz sprawdzić u siebie czy zadziała pobieranie obrazów z usługi BirdsEye? U mnie marudzi że nie ma subskrybcji, a ta miała być z XT w cenie...

consigliero 21.05.2020 14:33

To już sprawdzałem, mam ten sam komunikat, tylko nie wiedziałem że ma być w cenie, jeżeli jesteś pewnie tej informacji to trzeba interweniować.

Mafrika 21.05.2020 14:50

Wg. info na stronie Garmin nie wymagana jest żadna subskrypcja.

Cytat:

BirdsEye imagery provides downloadable high-resolution map imagery, including detailed satellite imagery and topographical maps. A subscription is not required and coverage is worldwide. You can download BirdsEye imagery directly to your device when it is connected to a Wi-Fi network.
BirdsEye

Neo 21.05.2020 15:20

Cytat:

Napisał Mafrika (Post 682652)
Wg. info na stronie Garmin nie wymagana jest żadna subskrypcja?

Ano właśnie. Próbowałem to jakoś aktywować przez Garmin Express czy Base Camp ale na razie bez powodzenia. Dłubię dalej. Kontaktowałem się już z Garminem, czekam na info zwrotne.

Pewnie problemy wieku dziecięcego. Dziś znów była jakaś aktualizacja.

Mafrika 21.05.2020 15:29

Do mnie dopiero dzisiaj dotarła przesyłka, więc wieczorem zabawa :blues:

consigliero 21.05.2020 15:35

2 Załącznik(ów)
Jak zawsze coś dostaniemy a coś zabiorą , na razie tylko mam problem z ciśnieniem kół które działać nie będzie
Wpadliśmy na ten sam pomysł , wychodzi na to że są zdziwieni że nie działa.
O Czujnikach znalazłem wcześniej, Jason tylko potwierdził

JarekO 21.05.2020 16:58

Trochę wtopa z tym TPMS.

Mafrika 21.05.2020 20:55

U mnie BirdsEye zadziałał po podłączeniu z BaseCamp i rejestracji.

https://i.imgur.com/1Eufdh7.png

Neo 21.05.2020 21:39

1 Załącznik(ów)
Byłem na tym etapie, nic nie zmieniło w urządzeniu. Dalej nie pobiera, a to co niby się pobrało nie pokazuje się w Garminie.

luk2asz 21.05.2020 22:26

Cytat:

Napisał Emek (Post 682637)

Na bank ten sam rozstaw bo to pod Ram Mount jest, a to chyba standard.

consigliero 21.05.2020 22:33

Cytat:

Napisał Neo (Post 682700)
Byłem na tym etapie, nic nie zmieniło w urządzeniu. Dalej nie pobiera, a to co niby się pobrało nie pokazuje się w Garminie.

Direct to direct na co mnie odpalanie komputera

Mafrika 21.05.2020 23:44

Cytat:

Napisał Neo (Post 682700)

Niestety to co u mnie się pobrało to jest jakaś mikro-kropka z dopiskiem "Demo". Chcąc skorzystać z Direct mam to samo czyli

https://i.imgur.com/5jCnWVy.png

A który z głosów jest najbardziej miły dla waszych uszu?

https://i.imgur.com/kz7CShO.png

Neo 22.05.2020 00:06

O widzisz, na kolejną wycieczkę zabiorę Ewę ;) Faktycznie owe Real Directions czyli rozszerzone wskazówki głosowe na trasie są fajne, brzmią dobrze i tylko czasem poplączą wymowę zagranicznych nazw ulic w Polsce.

Czekam na deszcz ;) Chciałbym sprawdzić skuteczność i przydatność radaru pogodowego który jest jedną z moich ulubionych funkcji jak na razie.

Drugą na ten moment jest możliwość włączenia w czasie jazdy zapisywania śladu. rzecz jasna urządzenie może pamiętać całe ślady, jak każdy odbiornik GPS. Tu chodzi jednak o możliwość zarejestrowania jakiegoś fragmentu który potem w prosty sposób można komuś wysłać. Bez konieczności przeglądania zapisu całego dnia, wycinania.

consigliero 22.05.2020 08:58

w 590 używam tylko zabriski team i nic więcej mi nie potrzeba, jest tam też radar pogodowy ale w naszym kraju próba skorzystania kończy się komunikatem o błędzie. Teraz próbuję zumo podłączyc do imac , takiego starego i urządzenie jest widoczne w garmin expres ale nie widać go w systemie, dzięki temu nie ma go w basecamp. Za chiny nie mogę dojść jaki jest powód. Przełączyłem na Win10 i tam widać zumo ale bez karty sd, może dałem za dużą bo 64 gb , tak nawiasem mówiąc sposób jest umieszczania w slocie to jakiś żart. teraz się zastanawiam czy to aby nie wina kabla, ale nie mam takowego aby sprawdzić. Nie mam też przejściówki aby spróbować z macbookiem bo ten ma tylko thunderbolt3. Nie rozumiem tego rcuhu z zastosowaniem starszego rozwiązania usb, no chyba że im kable zalegają. Reasumując świetny ekran, brak możliwości korzystania z czujników ciśnienia, problemy z podłączeniem do komputera. Dla mnie na dzień dzisiejszy kaszana, nawet nie wiem czy mi się chce go podpiąć do GSA, chyba się zmuszę aby zobaczyć jak będzie się komunikował z cardo, ale jestem lekko rozczarowany

JarekO 22.05.2020 09:07

Cytat:

Napisał consigliero (Post 682733)
w 590 używam tylko zabriski team i nic więcej mi nie potrzeba, jest tam też radar pogodowy ale w naszym kraju próba skorzystania kończy się komunikatem o błędzie. Teraz próbuję zumo podłączyc do imac , takiego starego i urządzenie jest widoczne w garmin expres ale nie widać go w systemie, dzięki temu nie ma go w basecamp. Za chiny nie mogę dojść jaki jest powód. Przełączyłem na Win10 i tam widać zumo ale bez karty sd, może dałem za dużą bo 64 gb , tak nawiasem mówiąc sposób jest umieszczania w slocie to jakiś żart. teraz się zastanawiam czy to aby nie wina kabla, ale nie mam takowego aby sprawdzić. Nie mam też przejściówki aby spróbować z macbookiem bo ten ma tylko thunderbolt3. Nie rozumiem tego rcuhu z zastosowaniem starszego rozwiązania usb, no chyba że im kable zalegają. Reasumując świetny ekran, brak możliwości korzystania z czujników ciśnienia, problemy z podłączeniem do komputera. Dla mnie na dzień dzisiejszy kaszana, nawet nie wiem czy mi się chce go podpiąć do GSA, chyba się zmuszę aby zobaczyć jak będzie się komunikował z cardo, ale jestem lekko rozczarowany

Sprawdź dedykowany kabel. Przy Navigatorze 6 (i w moim przypadku Mac-u) to bardzo istotne.

consigliero 22.05.2020 09:17

No podłączam dedykowanym właśnie

JarekO 22.05.2020 09:24

A tej karty dodatkowej nie trzeba jakoś zainicjować/przeformatować? To pusta karta czy z mapami?

Mafrika 22.05.2020 09:35

Cytat:

Napisał consigliero (Post 682733)
...Teraz próbuję zumo podłączyc do imac , takiego starego i urządzenie jest widoczne w garmin expres ale nie widać go w systemie, dzięki temu nie ma go w basecamp. Za chiny nie mogę dojść jaki jest powód. Przełączyłem na Win10 i tam widać zumo ale bez karty sd, może dałem za dużą bo 64 gb , tak nawiasem mówiąc sposób jest umieszczania w slocie to jakiś żart. teraz się zastanawiam czy to aby nie wina kabla, ale nie mam takowego aby sprawdzić. ...

Musisz zainstalować Android File Transfer. Tutaj masz instrukcję.
Poza tym:

Cytat:

"For example, if Garmin Express is open and has detected the device, opening Garmin BaseCamp at the same time will result in BaseCamp being unable to find the device until both applications are completely closed and the desired application is re-opened."
U mnie działa.

Dzwoniłem na support Garmina w sprawie BirdsEye i jednak jest to problem globalny z ich serwerami. Deklarują rozwiązanie problemu w przyszłym tygodniu.

consigliero 22.05.2020 09:54

2 Załącznik(ów)
Nie wiem co zrobiłem coś da się ściągnąć , max 29,6 km . Karta działa 32 GB próba ściągnięcia max obrazu zatrzymała się na 22,1% . Tutaj mam 1 km

Neo 22.05.2020 10:45

U mnie zadziałało właśnie pobieranie BirdsEye bezpośrednio na nawigacji. Musieli coś włączyć/podpiąć urządzenia do serwerów.

matjas 22.05.2020 11:04

jak pomyślę, że wciąż używam 60tki to to na co tu paczam jest po prostu technologią kosmiczną z innej epoki

consigliero 22.05.2020 11:19

1 Załącznik(ów)
Podpiąłem się pod W10 na imac i nawet dodałem swój ulubiony zestaw głosów czyli zabriski, po prostu nie rozprasza mnie podaczas jazdy i czasem nawet potrafi schlebiać

Bardzo mi się nie chciało przystąpić do testów terenowych, bo oznaczało to wyciągnięcie obecnego uchwytu z motocykla i założenie nowego. W końcu się zdecydowałem aby zacząć, musiałem podjechać do Szczucina aby komputerowy zalutowali mi wtyczkę, bo może mi się nie chciało ale ma być zrobione porządnie. Ponieważ XT nie czyta czujników ciśnienia zostały one przeniesione do hondy, przynajmniej skończy się alarm o braku czujników. Interesująco wygląda zestawienie uchwytów

JarekO 23.05.2020 07:37

Dobry wątek:
https://advrider.com/f/threads/garmi...431553/page-24

consigliero 23.05.2020 15:50

1 Załącznik(ów)
Ściągnąłem maksymalny obszar ze zdjęć, garmin zapytał czy działa teraz, odpowiedziałem zgodnie z prawdą. Zamontowałem uchwyt w motocyklu i wykonałem krótką przejażdżkę, trochę żałuję że zrobiłem ten zakup. Pewnie się przekonam z czasem, te zdjęcia satelitarne w mojej okolicy kompletnie mnie nie przekonują, może zobaczymy jak wygląda w praktyce prowadzenie tzw Adventure road, podejrzewam że jest to wariacja tzw krętych dróg. Przeżyję ten zakup byleby tylko był czas na jazdę, czego wszystkim życzę.

wooocash 25.05.2020 20:07

Uchwyt z mniejszą ilością kabli jest super, Wi-Fi musi być w końcu XXI wiek, 5,5" ekran to już konkret ale żeby był powalająco lepszy niż 595 to bym polemizował, świetne przełączanie map, duży plus to szybsze przeliczanie tras ale przy mapie topo i długich trasach zdarza mu się zgłupieć tak samo jak 595. Nie rozumiem dlaczego nie poprawili wyświetlania tracka gpx, linia jest dalej strasznie cienka i słabo widoczna(można zmienić tylko kolor jak w 595)

Ciekawe za ile będą puszczać 595 jak ruszy z kopyta sprzedaż z XT

matjas 25.05.2020 20:27

pożyczę Ci woocash 60tkę. od razu stwierdzisz że ZUmo działa z prędkością WARP7

m

Neo 25.05.2020 20:28

Sprawdzę czy zadziała jedna sztuczka ale to wieczorem lub jutro, jak ktoś chce można się pobawić, nie tylko z XT:

http://www.javawa.nl/zumocolors.html

https://www.dropbox.com/s/jcm546hqno...cex5.kmtf?dl=0

I jeszcze taką ciekawostkę dorzucam - blokada której brakuje w oryginalnym uchwycie:

https://www.zumolock.com/index.php/en/purchase/zumolock

wooocash 25.05.2020 20:49

Cytat:

Napisał Neo (Post 683197)
Sprawdzę czy zadziała jedna sztuczka ale to wieczorem lub jutro, jak ktoś chce można się pobawić, nie tylko z XT:

http://www.javawa.nl/zumocolors.html

https://www.dropbox.com/s/jcm546hqno...cex5.kmtf?dl=0

Podobną sztuczką można też powiększyć(pogrubić) linię tracka gpx

consigliero 25.05.2020 20:55

Nie wiem czy to pokazywałem, wydawało mi się że tak ale nie mogę znaleźć. Tak w temacie widoczności ekranu, dla mnie subiektywnie jest lepszy, co nie oznacza że nie radziłem sobie z 590

luk2asz 25.05.2020 22:16

No i Spotyfi nie ma, w odtwarzaczu muzyki nie działa u mnie przeglądanie.
Birdeye czy jak tam zwał działa u mnie prosto z nawi, nie muszę podłaczać do kompa.
Dziwne tylko, że nie chciał ukończyć aktualizacji przez wifi , musiałem podłączyć do kompa.

Neo 25.05.2020 22:50

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 683219)
No i Spotyfi nie ma, w odtwarzaczu muzyki nie działa u mnie przeglądanie.
Birdeye czy jak tam zwał działa u mnie prosto z nawi, nie muszę podłaczać do kompa.
Dziwne tylko, że nie chciał ukończyć aktualizacji przez wifi , musiałem podłączyć do kompa.

Lepiej chyba i tak aktualizować przez komputer. Przynajmniej na razie. W swoim egzemplarzu tylko przez komputer mogłem doinstalować dodatkowy głos polski. Aktualizowanie w urządzeniu nie dawało takiej opcji. Ale wszystkie wbudowane mapy zaktualizowały się bez zająknięcia (prawie 8GB swoją drogą...).

Neo 26.05.2020 17:01

Ciekawostka - Triumph Tiger pięknie zakłóca pracę nawigacji, pewnie nie tylko Zumo XT ale film jest akurat z tą...

wooocash 26.05.2020 22:03

Jestem ciekawy czy AT 2020 z wyświetlaczem/tabletem tez tak będzie siała? ;)

matjas 26.05.2020 23:50

Opowiedziałem o tym kumplowi i mówi ze jest oburzony i ze nie kupi.
:)
M

Neo 27.05.2020 23:22

1 Załącznik(ów)
U naszych południowych sąsiadów na jednej ze stron z motocyklowym osprzętem pojawił się uchwyt Touratech dedykowany Zumo XT. Cena w przeliczeniu okolice 500 zł.

https://www.techgear.cz/zamykatelny-...55282/#gallery

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:55.