![]() |
WojtekBBI, przepraszam, poprawiłem swój wpis na Twoje wyjaśnienie.
|
Cytat:
Pozdrawiam i na przyszłość proszę nie machać językiem na prawo i lewo za takie pierdoly |
Troszku minęło od promocji więc na pewno sprzęt już lekko przetestowany więc dajcie znaka czy Automape nie zacina i czy poprawili ładowanie?
Myślę kupić za troszkę drożej bo coś około 200.. (a może komuś się nie spodobał lark i chce opchnąć?) |
U mnie działa. Automapa chodzi ok.
Wyświetlacz jak to w larku.W słońcu słabo widoczny. Ale ogólnie ja bym kupił drugi raz. Ładowanie na razie działa ok. |
U mnie był "test zderzeniowy". Po poważnym szlifie nic sie nie odczepilo ani nie urwało i nawi działa, co prawda sprawdzane na stole z zasilacza bo kierownik nadal niedysponowany
|
hmm.. no to wygląda, że całkiem spoko. ale poczekam na jeszcze kilka opinii może.. bo na ceneach i innych 'portalach' to albo minusy konkurencji albo plusy sponsorowane... ehh co za świat te internety..
|
Mi sie czasem raz na kilka dni przywiesza. Reszta spoko. Nie mam doświadczenia z nawigacjami ale przez las mnie prowadziła. Ale po szosie to kilka razy upierała się, ze jadę przez żyto.
|
Nadal uważam ją za najlepszy zakup tego roku! :Thumbs_Up:
Działa płynnie i stabilnie (nie miałem żadnej zawiechy...jeszcze), fixa łapie w moment (35at potrafiła kilka minut szukać satelit), robiłem 12h przejazdy w upale i nic złego się nie działo, po 200km w ulewie też bez problemów - doprowadziła 'za rączkę' do domu. :D Jedynie przy AM trzeba uważać żeby nie dopuścić do uśpienia nawi po wyłączeniu zasilania, AM wtedy świruje i trzeba robić reset. Wyświetlacz nie powala, ale gdy zamontowałem nad zegarami (świeci w klatę i nie ma odblasków tego co za nami) jest całkiem ok - da się spokojnie z niej korzystać o każdej porze dnia i nocy. Natomiast sam materiał przed wyświetlaczem jest dość wrażliwy i już go porysowałem (paznokciem)...może jakąś folię nakleję... Dotyk nie jest zbyt czuły, ale daję się sprawnie obsługiwać, nawet w rękawicach...podczas jazdy. ;) Ładowanie ogólnie działa, ale zastanawia mnie, że po wyjęciu jej z uchwytu potrafi pokazywać połowę baterii (jakby nie doładowywana była). Ale jeszcze mi nie padła podczas jazdy, więc jest ok. Uchwyt też jest spoko, ciasne spasowanie/zapinanie nie jest zbyt uciążliwe, a nawi siedzi stabilnie i nie boję się, że ją zgubię na dziurach. Za to bez nawi śrubka w obudowie trochę hałasuje... Ogólnie daję jej mocne 4/5. :) PS. można było zamówić 2szt, druga była by na zapas albo na dawcę części... :cool: |
okej. widzę, że spoko i dzięki wielkie wszystkim za opinie. :)
"Jedynie przy AM trzeba uważać żeby nie dopuścić do uśpienia nawi po wyłączeniu zasilania, AM wtedy świruje i trzeba robić reset." -> chodzi tutaj o uśpienie i "samowyłączenie" się navi gdy bateria jest już na wyczerpaniu? dałbyś radę to jakoś bardziej teges? |
Nie na wyczerpaniu.
W Larku domyślnie jest włączona funkcja która po wykryciu odcięcia napięcia ładowania domyślnie usypia sprzęt. Po włączeniu ładowania nawi sama się uruchamia. Można to spokojnie wyłączyć w ustawieniach urządzenia. U mnie jednak to działa i AM to nie przeszkadza jak do tej pory. |
Dobra. Kupiłem. :)
|
Jak ktoś chce to ja kupiłem i leży. Nigdy nie zakładana, używam Garmina. Ewentualnie mogę wymienić na uchwyt do 64-ki jak ktoś ma zbędny.
|
Sprawdź pw.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka |
Piszę się na tę navi jeśli jeszcze jest :-)
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka |
a jak z reklamacją bo moja po paru godzinach juz się nie załacza ,działa tylko na baterii ktorej tez nie doładowuje bo ciągle mi pier.... ,że niski stan
|
Cytat:
|
SOrry pomyliłem się sam grzebałem.
Jest fajne forum http://my-navia.pl/ tam obczaiłem jak wgrać nowe menu żeby było więcej ustawień. Wtedy śmialutko można wyłączać i włączać co się chce. Są tam gotowce do pobrania i wypisane punkt po punkcie jak co zrobić |
Dla tych co nie kupili ostatnio: Nawigacja motocyklowa LARK FreeBird 4.3AT CEU 4,3" w cenie 119,-PLN
https://www.apollo.pl/produkt/nawigacja ... 60297.html |
Poprawiam linki, są dwie oferty: 249 i 119zł, różnią się zasięgiem map:
https://www.apollo.pl/produkt/nawiga...py,160296.html https://www.apollo.pl/produkt/nawiga...py,160297.html |
Kupiłem Larka w promocji w Cerfurze i odradzam. 120 zł psu w du#$% lepiej na browar wydać.
To jest urządzenie z innej epoki, konkretnie chodzi o: - ekran dotykowy działa fatalnie, nieprezycyjny. Jakikolwiek nowy smartfon jest dużo wygodniejszy w obsłudze. - Windows CE z tego Larka jest z 2004 roku, czyli 14 lat temu wydany, wydajność jest dużo słabsza niż iOS czy Android. W praktyce dotykasz ikonki i czekasz.. - gubi sygnał GPS albo zaczyna wyliczać trasę kiedy jesteś w dużym mieście i masz za 200 metrów 4 rozjazdy z wiaduktu albo coś w tym stylu, regularnie to się dzieje - zawiesza się, tak po prostu i czeka aż włączysz / wyłączysz - w trakcie wpisywania miasta / nazwy ulicy nagle włącza się główny ekran z mapą i od początku wpisujesz - ciemny ekran w porównaniu do telefonu Smartfon z aplikacją Scenic jest o niebo wygodniejszy. W Polsce i tam gdzie korzystanie z danych przez sieć komórkową nie jest drogie, a dalej można ściągnąć mapy offline i nie płacić za przesyłanie danych. Jedyna zaleta, to że jest w uchwycie od razu zasilanie i nie trzeba się bawić z kablem do telefonu, ale to też niedługo się skończy. Nowe smartfony można bezprzewodowo ładować, w samochodach już to jest i pewnie niedługo (albo i już są) pojawią się uchwyty z bezprzewodowym ładowaniem. |
A nie lepiej np Sygic offline na smartfona? Ostatnio w jakiejś promocji kupiłem pakiet premium za 59 zico. Sprawdziłem w sierpniu w Turcji, Grecji i Albanii. Pierwsza klasa. Ja używam z shitphonem o dużym ekranie i jestem zadowolony, a nawet bardzo:D
|
Jak ktoś szuka Lark 4.3 - 119 pln:
https://www.apollo.pl/produkt/nawiga...py,160297.html |
Dobra, nie znam się to zapytam by się upewnić - czy ta nawiga działa za granicą, np. w RO (w sensie map)? Nawigę z tego zamówienia pożyczyłem (dzięki Prince) i może użyję w trasie niedługo. Jak to jest z tymi mapami? Ustawiłem na Cluj-napoca i prowadzi, podaje czas dojazdu..zbliżam na RO, jakaś mapa jest. To rozumiem że nie powinno być problemu?:)
|
3 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
1 - Czy navi działa za granicą zależy od wgranych map. Jeśli masz mapę europy to dojedziesz prawie wszędzie. 2 - wejdź na ustawienia i sprawdź jaką masz wgraną mapę. 3 - jeśli przybliżysz na ekranie np. Rumunię i w miejscu, które Cię interesuje są małe wioski ..i drogi lokalne, to na bank masz mapę np. Rumunię :Thumbs_Up: Do każdej nawigacji można dograć novy program nawigacyjny lub nowe mapy. |
Przywieźcie jakiegoś branza, najlepiej takiego zaszytego w żołądku.
|
Ok, dzięki za pomoc. Wiem co mam, PL+SK+CZ+RO+HU
Jest sens to jakoś aktualizować? W sensie ten program navi? |
Posiada ktos moze oryginalny plik navitel.exe z glownego katalogu navitel?
Podczas eksperymentow wzial sie i zmodowal. Teraz twierdzi ze jest plikiem .exe automapy. I czy ktos uzywa na larku nawigacji igo primo? Jesli tak to jakiej wersji bo znaleziona na szybkiego przeze mnie w sieci nie widzi gps . edit Jakby komus wywalilo cos z oryginalnego oprogramowania navitel wszystko jest do odzyskania tutaj. Nowe mapy i program nawigacyjny rowniez. Trzeba tylko pamietac by posiadac plik RegistrationKeys.txt znajdujacy sie w pamięci urządzenia. Wystarczy potem podpiac urzadzenie do komputera i wszystko robi sie wlasciwie samo przy pomocy programiku Navitel Navigator update center. Chodz jak ktos woli mozna zrobic wszystko recznie. Mnie jakos specjalnie navitel nie podszedl a automapa ma problem ze startem jesli urzadzenie nie startuje z calkowitego wylaczenia tylko sie je wybudza z uspienia. Bardzo fajne jest natomiast IGO Primo Nie jezdzilem z nim nigdzie dalej niz wokol komina ale wydaje mi sie ze jest zdecydowanie szybsze niz auto mapa,mozna dobrac kolor mapy lepiej widoczny w sloncu na marnym wyswietlaczu larka a przeliczanie trasy jesli zjedziemy nie tam gdzie trzeba jest bardzo szybkie. Wszystko dogrywa sie w nim osobno,mapy na kazdy kraj osobno,widoczne na mapie budynki jako punkty odniesienia,punktu uzytecznosci publicznej,radary itp. Mozna nawet wylaczyc powiadomienia a radarach w krajach w ktorych jest to zakazane. IGO ma tez wbudowany prosty odtwarzacz mp3/wma ktory potrafi katalogowac utwory po tagach z plikow wiec uzywanie plytoteki jest zdecydowanie wygodniejsze niz w oryginalnym odtwarzaczu w larku. Odtwarzacz moze chodzic w tle podczas nawigowania i w momencie komunikatu o manewrze z nawigacji muzyka jest wyciszana. W druga strone tez to dziala bo podczas uzywania samego odtwarzacza nawigacja wydziera sie np ze jedziemy za szybko w miejscu ograniczenia predkosci. |
Cytat:
ps. właśnie to gó..o już się zepsuło... nie ładuje baterii oraz nie łączy się kompem przez usb... szkoda kasy lipa całkowita. |
nic się nie zmieniło z tymi Larkami. trafisz cytrynę to będzie lipa. trafisz dobrą sztukę to będzie działać lata. niestety loteria ale za taką kasę to można ryzykować.
oddaj na gwarancji i niech wymienią. m |
Cytat:
|
Cytat:
i przekonasz sie o tym bardzo szybko Cytat:
co mozna dostac za ...120 zl....no co ? wlasnie gówno :mur: Cytat:
|
gumpinoga- nie da sie napisać w jednym poście?
Nawisem mówiąc tytułowego Lark'a mam chyba od prawie roku. Działa. Nic się nie skiepściło a kilka razy mnie z krzaczorów gdy chciałem wyprowadził. Cena dobrego kompasu wiec jak dla mnie okej. Używam dość często. Jedynie co mam do zarzucenia(ale nie wiem jak inne tego typu produkty) jak naładuję i zostawię wyłączony to bateria jest prawie pusta po tygodniu leżenia. Dodane dwa miechy póżniej. ;) Dobrze żarło i zdechło. Oddawał ktoś na gwarancję? |
Ja oddawałem zaraz po zakupie. Ładowarka nie działała. Po trzech miesiącach bezowocnych prób wyciągnięcia info co dalej kolega z pracy(z działu reklamacji) napisał mi pismo które wysłałem poleconym. Po 3 dniach nowe navi było u mnie.
|
No to oddałem swojego Larka. carrefour powiedział, ze nikt nie umi naprawić i że oddają kasę. Ucieszyłem się. Nie zgubcie pagonu ;)
Mam do oddania przewód zasilający do tytułowej nawigacji Larka. Przyda się komuś? https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...19&oe=5EA73DBB |
Chętnie bym nabył taki przewodzić bo coś mi to urzadzenie tez nie hula już nawet wymieniłem baterię i po jakimś czasie znów na wyświetlaczu pojawiła mi się taka duża bateria .
|
Ja obciąlem ten zasilacz i przylutowalem w jego miejsce zwykly wtyk USB, bo mam obok zegarów gniazdo zapalniczkowe z krótką podwójną ladowarką USB. Oruginal był za długi i się strasznie plątał
|
Cytat:
|
Lark...badziew jakich wiele,cena tego gówna już daje do myślenia ale Janusze twierdzą że to okazja
|
Majestic same optymistyczne wpisy jak na razie :)
Moje dwa Larki od lat działają bez problemu. Ten starszy pierwszej generacji jest lepszy bo nie gubi zasięgu. Nowszemu czasami się zdarzy. Za ta kasę wiele można wybaczyć. M |
Oddałem larka razem z varadero ale używałem prawie dwa sezony i nie wiem na co ludzie narzekają. Działał do końca. Wrzuciłem od razu AM i się wieszał ale okazało się że była to wina programu. Po jakimś czasie wrzuciłem nowszą z innego źródła i wszystko chodziło jak należy. Za te pieniądze kupiłbym jeszcze raz.
|
Mam larka o wielu lat , tego starszego , zrobił ze mną ok 120tyskm , bez żadnych problemów.
Tak myślę że wszystko zależy od tego na jaką sztukę się trafi. To odróżnia produkt dobry od przeciętnego. Dobry ma dobrą jakość i sporadycznie się wadliwy trafi. Kiepskich produkuje się dużo i tanio zakładając że będzie sporo reklamacji ale to zostaje wliczone w koszty a i tak zysk będzie. |
Skusiłem się na Larka i padł po 1 wyjeździe. Skasowały się mapy. Omijać o badziewie z daleka.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:00. |