![]() |
Ja też mam na bocznej w instrulcji, ale jakoeks wielkiej roznicy pomiędzy boczna, a centralna na pustym moto nie ma
Mierze w okolicy srubki dolnego ślizgu i jak jest minimalny luz miedzy łańcuchem a slizgiem to jest 9k |
Cytat:
|
Byłem w piątek w MCS - sprawdzanie napięcia łancucha na bocznej stopce na bank.
|
W NAT 2018 na naklejce na wahaczu luz 40 mm a w instrukcji 35-45 mm
|
jesli kotś to czyta jeszcze to mam pytanie , w AT naciaga sie ślimakami , i teraz czy wartości na obu stronach powinny być symetryczne czy asymetryczne ? np naciagajac po stronie zebatki 30 a po stronie tarczy 31 ? chyba ze ślimaki powinny byc zalozone powiedzmy ze prawy i lewy wtedy bedzie symetrycznie, dobrze kombinuje czy nie ?
|
Symetrycznie.
|
Cytat:
;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Tak po prostu...
|
Cytat:
|
Nic dziwnego ze ma minus , pomiar się robi na 10 ogniwkach :)
|
No to skoro yeop juz wie :P To teraz ja ja bede niedoogarnietym żoltodziobem :)
Oczywiscie posialem gdzies instrukcje z ATAS, ale luz, czytam ten watek - widze ze w oryginalnej instrukcji pisza o luzie 35-45 mm. Ok, ide do afry, mierze - ooo jest za duzo. No to naciagam na zloty srodek - jakies 40 mm. Pierwsza pajezdka i niby ok, ale jakos inaczej, zdecydowanie inaczej "brzmi". Jakbym slyszal lozyska ? Dzisiaj zabralem sie za czyszczenie, umylem w koncu oslone lancucha pokryta dokumentnie kurzem zmieszanym ze smarowidlem lancucha. Oo.. i moim oczom ukazuje sie naklejka - z obrazkiem o luzie lancucha majacym miec 50 mm :) No brawo ja... Tak ze ATAS - nie 35-45 tylko 50 mm wg naklejki na oslonie. I pytanie niedoogarnietego motocyklisty - przy luzie juz rzedu 35-40 mm lancuch podciagniety do gory paluchem opiera sie o slizgacz na wahaczu. Czyli te 50 mm mierze miedzy "przycisniety do wahacza" i "luzny zwis" ? :D |
Za ciasno nadwyręży łożyska , za luźno wytelepie łańcuch.
Nie wiem jak sobie radzicie w NAT ale w AT nie tylko trójce zawsze ustawiam tak by pod obciążeniem jednej osoby ( lub gdy jestem sam opieram się na siedzeniu ile mogę i ręką sięgam pod wahacz) można było dotknąć łańcuchem do końca ślizgu wahacza. Wtedy jest dla jednej optymalnie a jak wsiądzie druga to też nie będzie źle. I nie interesuje mnie naklejka gdyż mam swoje sprawdzone napięcie. |
Łańcuch nowy naciąga się lekko na początku, nigdy potem nie miałem potrzeby go naciągać, bo wytrzymywał do wymiany.
Różnice w naciągu pomiędzy dociążonym a odciążonym moto są niewielkie, dlatego sprawdzam zawsze na odciążonym wizualnie, żeby był powyżej śruby kiwaczki. |
Cytat:
W DLu niestety wygląda to inaczej i tam raczej miarka i ok 25-30mm. Plus taki że nie wielka różnica między łańcuchem na centralce a pod 2 osobami - taka geometria motocykla. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:01. |