![]() |
|
Cytat:
"Nie musimy się oczywiście obawiać, że np. ramy nowych motocykli zaczną nagle hurtowo pękać - wielcy producenci mają bardzo ostre normy jakości i bezpieczeństwa" kit jak każdy w takiej sytuacji.... Kawasaki w niektórych modelach już od dawna był problem z pękającymi ramami przy główce no ale w normalnym użytkowaniu gdy oba koła jaką po asfalcie problemu nie ma, problem dotyczy tych co lubią na jednym kole... |
Cytat:
https://drive.google.com/uc?id=1JtNA...S-MlPXHrIqiF87 Co prawda jestem już po wymianie części zawieszenia na nowe ale chciałbym się uchronić na przyszłość. Zastanawiam się nad tym co napisałeś - moment dokręcenie nie ma wpływu, czy oddawać do anodowania czy nie. Spostrzeżenia mam takie: wytarcie występuje tylko na wysokości dolnej półki. Jeśli anoda jest kiepskiej jakości rozumiem, że wycierałoby się równomiernie a nie w jednym miejscu, wszystkie opisane przypadki jakie znalazłem w necie mają wytarcia na wysokości półki. Dolna półka to nie jest miejsce gdzie panewka pracuje najczęściej więc wytarcie powinno powstawać w innym miejscu. Jeśli pominiemy ten fakt i założymy, że anoda jest do dupy dlaczego zjadło też panewki? Konkurencja w podobnych sprzętach zaleca znacznie mniejszy moment na dolną półkę. Idąc dalej tym tropem pomierzyłem jak zmienia się średnica wew. względem momentu dokręcenia i wygląda to tak (od lewej : 0nm, 10nm, 15nm, 25nm) https://drive.google.com/uc?id=1pad-...IgYKi8DWLernLT Przy zalecanych 25nm zmniejsza się o 0.05mm. Czy to dużo czy mało? Jeśli zrobimy nową anodę zakładam, że zmniejszy się średnica. Czytam, że anoda twarda ma grubość do 0.1mm więc znowu zmniejszamy średnicę. Zimuję u siebie CRF1000 kolegi i sprawdziłem jak sprawa wygląda u niego. Żadnych widocznych przetarć (14k km) ale sprzęt nie widział terenu. Mój natomiast trochę pojeździł w off i wydaje mi się, że to właśnie przy pełnej pracy zawieszenia jest szansa na przekroczenie przez panewkę wysokości dolnej półki. |
Moje za niedługo wrócą z twardej anody. Do tego typ co robił anode kazał dać nowe panewki mimo że moje są jak nowe.
Poczytaj sobie tamat na advrider.com. ludzie już wałkowali temat na każdą stronę. Podobno twarda anoda rozwiązuje problem. Ja to robiłem w shocktech w angli. koszt 100funtów i jeśli to rozwiąże problem myślę, że będzie można zamknąć temat. |
Cytat:
Możesz napisać dlaczego aż do UK wysyłasz? Dlaczego nie anodujesz u nas? |
Bo nikt nie chce się tego w Polsce podjąć. Były wytarcie, w każym są dziwi mnie to że znlazłeś takie bez wytarć... na pewno dobrze patrzyłeś?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
https://www.shocktech.co.uk/suspensi...ubes-pair.html
Podrożeli ja jeszcze płaciłem 100Ł W przyszłym tyg mam mieć z powrotem. |
Cytat:
P.S. Udało się z PayPalem? |
Tak, opanowałem tą diabelską technologie:)
|
Tak się przymierzałem do nowej w wersji 2018 z powiększonym skokiem, ale jak takie jaja się dzieją, to nie wiem czy sens, bo może kolejne kwiatki wyjdą.
Z tego co przerzuciłem internet to wersja 2017 posiada ten sam problem. Zresztą 25 nm to wydaje się ogromniasto dużo, w MX z reguły dokręcam na 12 nm max. Cięzar jest mniejszy, ale jednak tam się konkretnie lata i niejednokrotnie ląduje na płasko więc nie wiem czy to uzasadania zabójcze 25 nm w CRF1000. |
Kolega na priv mi pisał że u jego kumpla w crossturerze też anoda zlazła, tak że to nie tylko problem crf.
Te na rok 2018 mają inny kolor goleni może to już lepsza anoda stąd ten nowy kolor? |
Rozebrałem lagi od BMW xcountry, które zdjąłem z moto niebawem po kupnie i tam też wytarte do gołego alu, na jeszcze większej powierzchni, na podobnej wysokości. Moto miało wg licznika 16k km. Może to norma? :)
Co do anody w afryce to ja się dalej będę upierał, że to nie jej wina. Ale to się pewnie okaże jak Mada zrobi pierwsze 10k km |
Jak wszyscy mają krzywe kręgosłupy to zaczyna to być norma hehe.
Może taka przypadłość wszystkich usd |
Cytat:
ps: anodowanie goleni w PL można u sanchez'a zrobić |
2 Załącznik(ów)
|
To kolor taki sam?
Szkoda,ze nie masz fot jak ta kashima wyglada |
Miał być złoty showa
|
Cytat:
|
Warto nie warto i tak juz angol nikomu z Polski pewnie nie zrobi ;)
|
Kolega kupił xt1200z. Robił serwis zawiasu zaglądnąłem a tam wytarta anoda dokładnie tak jak w afrykowych lagach....
|
Przedłużacie gwarancję z związku z tym tematem?
|
pewnie te wszystkie japońskie zawieszenia to robi ta sama firma w chinach z surowców wtórnych;) .
102.000km R1200 : pierwsza wymiana uszczelniaczy : panewki /goleń bez zużyć olej czysty. więc można to zrobić dobrze. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A ma ktoś info czy na rok 2018 coś poprawili w kwestii jakości anody? Bo na opinie użytkowników NAT i ATAS to chyba ciut za wcześnie...
|
Napewno zmienili anodę na inną
|
Cytat:
|
Cytat:
|
W moim przypadku zawieszenie było odczuwalnie twarde - na drobnych nierównościach nie wybierało.
Zgłosiłem i powiedziałem, że według mnie to ten problem, o którym coraz więcej w internetach. Poprosiłem o zrobienie dokumentacji foto po rozłożeniu. |
Cytat:
Dodatkowo wymieniony został zespół włącznikow, zarówno lewy (przycinajacy się przycisk SET w niskich temperaturach) jak i prawy (podobno jest przyczyna tego, że NAT czasem nie zapala). Brawo Honda! |
A wymienili na nową anodę, czy starą-nową?
|
Cytat:
Ciekawe, że na liście części są dwie "rury zawieszenia" 51410-MJP-G51, ale tylko jedna "rura zawieszenia prawa" 51425-MJP-G51. Tak czy inaczej bez robocizny 4,3k brutto. |
Muszę też zgłosić. Zawieszenie ewidentnie wybiera słabo na nierównym asfalcie. Mam porównanie do drugiej afry z podobnym przebiegiem i do f800gs, który wg moich odczuć, przód wybiera o niebo lepiej niż NAT.
|
Cytat:
|
Cytat:
Sent from my G8441 using Tapatalk |
Cytat:
|
Za przeproszeniem pierdoli głupoty. W KTM takie coś się nie dzieje mimo że dużo ludzi traktuje ostro adv w terenie. Po prostu showa robię kiepska powłokę. Takie samo wytarcie widziałem w xtz1200 z małym przebiegiem wyłącznie po asfalcie.
|
Cytat:
Sent from my G8441 using Tapatalk |
Cytat:
Mam zobaczyć przy odbiorze |
Nom.... 6500 km... i lagi przestały działać... zero offu... tylko turystyka we dwie osoby z lekkim bagażem...
Myślałem, że coś z silnikiem się dzieje...coś zaczęło się dziwnie jeździć... a tu lagi potrzebuje siły żeby przełamać opór... przy 50km.h światło się trzęsie bo przód stoi w miejscu zamiast wybierać nierówności :) ... nagle rondo robi się kwadratowe... 6500km.... hahahahhaha Jutro dzwonie do aso... ciekawe co oni na to :) |
|
ten problem ma nic do zeczy gdzie jezdisz mc.
To poprostu jest total shit design (bushing is too close to the end of the fork outer. They have fixed this on the ATAS, by moving it further in to reduce flex). Coating tez jest do dupy. moje forks ida do dealer na warranty work. prezepraszam za kiepski polski pisany jezyk...jus tu jestem dosic dlugo:D gdzie pisze po angielsku uzywajcie google translate:umowa: Nawet jak coating jest naprawiony, valving still suck the proverbial ball! its easy enough to do, and it makes a big improvment: https://thetenerist.wordpress.com/20...lve-procedure/ Springs need to be set up to rider weight, and the fork has excessive flex. |
Cytat:
|
zawieszenie, które pracuje na nierównościach zużywa się w mniejszym stopniu niż na równej nawierzchni...podczas szybkiego suwu zawieszenia wytwarza się film olejowy, natomiast przy nikłej pracy zawiasu następuje suche tarcie i po to jest ten teflon oraz właściwa powłoka lub jej brak jak w tym przypadku... takie same elementy mam w BMW i obecnie ponad 100.000km zero zużyć, szwagier v-storm 650 82.000km olej czysty bez zużycia goleni, użytkowane na wszystkich rodzajach nawierzchni...no może bez błota po kolana. Także takie bajki o problemach z zawiasem to można sobie opowiadać na dobranoc...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:02. |