Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Stukanie lag przy odbiciu (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2194)

podos 31.08.2009 09:23

mam nadzieje ze admin wywali ten nieprofesionalny sposób do jakiegoś innego działu bo do Warsztatu sie nie nadaje...

Inne serwisy tez tak bedziesz robił? z czterech swiec wymienisz dwie, zeby nie rozbebeszać, a stary olej wyssasz przez wydech? Lenistwo, partactwo i druciarstwo. Brrr.

vinc18 02.09.2009 18:29

Jak jest korek spustowy w lagach to chyba nie do ozdoby.Żadnych luzów ani stuków to co będę uprawiał sztukę dla sztuki i flaki wywalał wolę zostawić energie na ew wymianę wałka)))) już nawet zainwestowałem we white rękawiczki)))

podos 02.09.2009 18:51

Cytat:

Napisał vinc18 (Post 72882)
Jak jest korek spustowy w lagach to chyba nie do ozdoby.Żadnych luzów ani stuków to co będę uprawiał sztukę dla sztuki i flaki wywalał wolę zostawić energie na ew wymianę wałka)))) już nawet zainwestowałem we white rękawiczki)))

jak masz korek spustowy toś szcześciarz ale pomiar lustra bez wyciagania lag i tak masz tez utrudniony

Artuditu 02.09.2009 19:00

Sposób jak sposób-czemu nie. Ale ile jest roboty z wyjęciem lag? Zwłaszcza jak się ma centralkę;). Do sposobu pku koło też wypada zdemontować. kilka śrub w tą czy w tamtą. Jak dla mnie średnie udogodnienie. Wolnoć Tomku w swojej Afryce.

podos 03.09.2009 08:49

Cytat:

Napisał Artuditu (Post 72887)
Wolnoć Tomku w swojej Afryce.

no tak, ale w Warsztacie AfricaTwin takiej wolnosci już nie ma. :umowa:

sambor1965 03.09.2009 11:45

Tez mi cos stukalo w lagach czy gdzies tam z przodu przy hamowaniu. Ustapilo po zmianie oleju, uszczelniaczy i lozyska glowki ramy. Wymienialem hurtowo wiec nie powiem co pomoglo. Aha, nie wymienialem dlatego, ze stukalo tylko dlatego, ze byl na to czas...

petrosbike 27.09.2009 03:23

Żeby Wam nie było smutno to dodam że jak pojechałem w Bieszczady i latałem po "szutrach" złożonych z kamieni 5-8 cm to u mnie tez napierdzielało że hej. Ogladałem wszystko : zaciski, klocki, kable, plastiki, główkę, linki i zero diagnozy. Olałem i wróciłem do domu. Pamięć tego jednak została i nadal główkuję. Olej był wymieniony, główka też, zaciski nasmarowane, klocki nowe- co pozostaje? Jak czytam ze po wymianie tulejek nadaj puka to juz nie mam pomysła. Czy w końcu jest na to jakas diagnoza czy hondy tak maja? czy co?
p.s. jednak bym stawiał na pukanie tulejek w obudowie czyli w dolnych rurach. Podejrzewam ze oprócz wyrabiania sie samych tulejek to wyrabiają sie równiez te dolne rury w których sa osadzane a na to rady oprócz wymiany na nowe to nie widzę. Stukanie to ma dźwiek głuchometaliczny, masywny więc to prawdopodobnie obijaja sie o siebie duze elementy czyli rura nośna o dolną.
Jesli źle kombinuje to poprawcie.

rambo 27.09.2009 10:50

Nie jestem expertem żadnym w tej dziedzinie, bo nigdy nie zmieniałem nawet uszczelniaczy w zawieszeniu. Ba, nawet rozebranego zawieszenia nigdy nie wiedziałem. Ale miałem okazje sprawdzić, że przy pracy przedniej zawiechy na 100% (22cm w AT) to nawet 25ml oleju za dużo może dawać takie efekty. Odciągnij sobie strzykawą np 50ml na strone z zawiechu oleju, i sprawdź czy stukanie przestało. Jak coś, to dolejesz z powrotem i po bólu.

tomkow 27.09.2009 10:50

Stukało, najczęściej gdy koło zeskakiwało z czegoś i lagi się prostowały. Nie mając lepszego pomysłu wymieniłem: olej, uszczelniacze, łożyska. Mechanik (Majny) skasował i powiedział że już nic nie stuka. Tymczasem stuka dokładnie tak samo, jak w czasach gdy byłem bogatszy o 350 pln. Chyba oleję temat.

T.

Bonjour 28.09.2009 09:24

Pewnie masz podtarta goleń od środka. Wyjmij zawiechę, spuść olej, odkręć kapsle żeby zwolnić sprężynę, złap w imadło za goleń i poruszaj delikatnie lagą na boki ( w poziomie i pionie). Z drugą zrób to samo. Jak zrobiłeś wszystko o czym pisałeś i wyczujesz tam luz to znaczy że mam rację :)
Ja tak miałem, wydałem kupę kasy na uszczelniacze, panewki i oleje. Efekt był żadem. Skończyło się na wymianie zawiechy. Z Dodatkowych objawów oprócz stuków przy odbiciu miałem jeszcze straszne pływanie moto na zdrapce i trelinkach.:at:

petrosbike 29.09.2009 01:48

@Bonjour widac z tego że wszystko ma swój czasi miejsce. Zawiecha w końcu tez ma prawo dac sobie siana. Wynika z tego że masz podobna diagnozę jaką ja postawiłem. Niestety nowa zawiecha kosztuje bardzo sporo no i masz babo placek. Trzeba sie na razie z tym pogodzić. Sczęśliwie mój moto jeszcze nie pływa po zdrapkach to jeszcze polata.
To co napisałeś to chyba właściwa i jedyna ostateczna diagnoza na pukanie lag a tego naprawić się nie da- tylko wymiana. Niestety.

tomkow 29.09.2009 13:01

Moje moto też w miarę stabilne jest, więc pozostaje jeździć.

BTW - w rejonie przedniego zawieszenia dodatkowe dzwięki stukopodobne dobywają się u mnie z linki prędkościomierza przy ladze i jej wejściu w plastik pod półką. Postukuje też luźne ucho druciane prowadzące linkę sprzęgła przy chłodnicy. Może jeszcze zacisk?...

T.

calgon 30.09.2009 10:44

tomkow robiłem ta sama operacje u majnego co ty i juz olalem to stukanie.

majki 03.10.2009 12:49

U mnie jest to samo: jak zjeżdżam z krawężnika, latam po jakiś dziurawych drogach itp, zawias stuka. Olej wymieniłem, odmierzyłem suwmiarką lustro i dalej to samo. Narazie się przyzwyczajam, bo innych objawów brak. Jak ktoś znajdzie jakąś sensowną, tania przyczynę, to się pomyśli. ;)

Łysy82 13.12.2009 18:09

Wymieniał ktoś panewki? Ja wczoraj rozebrałem lagi w jednej olej czarny a w drugiej zielono czarny, sporo opiłków. Z panewek zrobiły sie "jaja" na innych elementach nie widać ubytków. Szkoda że poprzedni właściciel nie wymieniał oleju:(. Po wymianie tylko oleju stuki ustaną ale gdy panewki wpadną w swoje wyrobione miejsca to znowu bedzie stukać.:haha2:

HRABIA z Krosna 13.12.2009 19:28

Miałem ten problem w swojej ,zalałem olejem do atomatycznych skrzyń biegów
50 ml do kazdej lagi więcej niż przewiduje instrukcja ,jest troszeczkę twardsze zawieszenie, nawet lepiej mi się jeździ a jeżdżę po wszystkim i najwazniejsze nic nie stuka ani nie dobija.

mckrzysiek 18.12.2010 10:45

Cytat:

Napisał podos (Post 55738)
Haynes, s. 168 pkt trzeci, rozdział 8.
zaleca się poluzować dolną śrubę przed demontażem sprężyn. Należy maksymalnie ścisnąć sprężynę aby jak największa siłą działała na "damper rod" przyda sie pomoc drugiej osoby.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze te śrubkę dobrze jest odkręcić gwałtownym oderzeniem dłoni w klucz. (ona jest na loctite)

Nie da sie rozebrać lag bez demontażu uszczelniaczy.

Podosie, nie jestem w stanie powiedzieć ile razy Twoje posty mi pomogły. Nawet nie staram się za każdym razem dziękować, bo zostałbym oskarżony o nabijanie postów. Ale za tę radę muszę - WIELKIE, PRZEOGROMNE DZIĘKUJĘ!!! Pier... śrubka mało mnie nie wykończyła.

podos 18.12.2010 21:37

dziekuję.

marekw 04.05.2014 15:44

CZY slizki teflonowe do przednich amorow rd 07 wedlug katalogu to 23200-MV1-000 I 22100-MY1-000

Widmo80 29.04.2018 08:54

A czy ktos przerabiał problem tego stukania w RD03 ? Głuche puknięcia ( jakby plastików ) Przy dobijaniu i jeżdzie po dużych wybojach. Drugi rok sprawdzam, dokręcam, plastiki, łożysko główki ramy nowe , mocno dokręcone, .. niby pierdoła a denerwuje mocno. Jazda bez czachy i plastików i dalej to samo .

Rojek 29.04.2018 14:57

Mi w trójce dziwne dźwięki wydawała ta przyssawka siedzenia przy zbiorniku.

klanol 30.04.2018 11:12

A tak z ciekawości. Po ilu km trzeba wymienić te ślizgi teflonowe? Zakładam jazdę asfalt szuter bez mocnego ofa.

marekw 30.04.2018 15:16

Jak będzie wytarty teflon lub będą miały luzu.

Dzieju 06.05.2018 03:45

Jakieś 30 lat w 03 lub ponad 200tyskm.

Mallory 02.10.2018 12:02

Ma ktoś może niestukające lagi na sprzedaż - do 4 lub 7? Bo mnie ten stuk wkurza.

Zmieniłem wszystkie tulejki/panewki na ASO, nowy olej itd.. stuk ciągle jest.
Po testowym przełożeniu samych lag z innej afryki stuków brak - czyli zostaje problem wyrobienia tych stukających:
- albo coś się wyrobiło od środka - ścianki rury jednej lub drugiej - chociaż nic nie widziałem - dwa razy rozbierane,
- albo wyrobiła się sprężyna ta mała dolna co nachodzi na dumping roda - dwie górne trzymają wymiar...
Pozostaje albo wymiana tej dolnej sprężyny albo jak pisał Hrabia z Krosna zalać więcej oleju - bo poza stukiem przy hamowaniu podczas najazdu np. na spowalniacz innych objawów negatywnych brak...

Albo kupić niestukające.... więc może ktoś ma?

Mallory 27.10.2021 17:36

Odgrzewam.

Ja sobie w jednaj AT z problem poradziłem, ale dzisiaj kolejny raz przeglądając serwisówkę zauważyłem następujący parametr:
Fork tube runout limit 0.2 mm

Więc w jednej z AT pomogła wymiana panewek a w innej nie pomogła - może jest tak, że jeżeli to bicie jest w limicie lub trochę poza to wymiana panewek pomaga a potem już kaplica... czyli traczej trzeba zmierzyć bicie rury gdy stuka a potem ewentualnie nowe rury...

marecki999 09.05.2023 20:48

Cytat:

Napisał Mallory (Post 753671)
Odgrzewam.

Ja sobie w jednaj AT z problem poradziłem, ale dzisiaj kolejny raz przeglądając serwisówkę zauważyłem następujący parametr:
Fork tube runout limit 0.2 mm

Więc w jednej z AT pomogła wymiana panewek a w innej nie pomogła - może jest tak, że jeżeli to bicie jest w limicie lub trochę poza to wymiana panewek pomaga a potem już kaplica... czyli traczej trzeba zmierzyć bicie rury gdy stuka a potem ewentualnie nowe rury...

powrót do tematu !!!

Nerw mnie już bierze niesamowicie - STUKI STUKI i jeszcze raz STUKI:mur: cały czas Stuka- - najbardziej przy małych szybkich dziurach/przełomach typu płyty betonowe
Oliwa w lagach nowa -raz 10W raz 15W stan zgodnie z książka i trochę mniej więcej - to samo STUKA.
Nowe panewki,uszczelniacze - STUKA
łożysko główki nowe - STUKA
Czy tylko wymiana rur jak pisze Mallory może pomoc???

Cassini 09.05.2023 21:09

Co tam się ma wytrzeć w chromie jedynie skrzywienie jest możliwe i brak prostoliniowości.
Wytrzeć się może wew. powierzchnia dolnej goleni bo to gołe aluminium i to należałoby zmierzyć - pewnie w serwisów-ce nie ma limitu wew. średnicy ?

Kazmir 09.05.2023 22:01

Może ktoś spróbuje poluzować dwie półki i obrócić lagi dokładnie o kąt 90stopni. Tak dla eksperymentu?

Dzieju 10.05.2023 06:09

Może pomóc , nie zaszkodzi spróbować.
Kiedyś widziałem takie obracanie, oj sporo przy ośce na boki chodziło a wydawały się proste i właściciel nic nie wiedział o krzywiźnie.

tommi 12.05.2023 15:29

W jednej znanej mi 4ce, i jednej 7ce, stukanie ustało po nabiciu w lagi 4 pompek rowerowych luftu. Można próbować z innymi wartościami - nie pamiętam ile tam max można nabić.

matjas 12.05.2023 15:58

ja, mimożę upłynęło już dużo wody w wiśle, również pamiętam to stukanie przy zjeżdżaniu z krawężnika.
jak wymieniłem olej = zlałem ten żur co tam był to pomogło w zasadzie. ale moja 4ka to był mniut.

IMO tam brakuje jakiegoś tłumienia przy odbiciu przy samym końcu - coś się zużyło...
to nie stukają rozjebane panewki czy coś takiego - bzdura: jaki to musiałby być luz. panowie i panewki.

niech ktoś prze anal izuje czy tam nie ma jakiegoś tłumienia hydraulicznego przy końcu skoku powrotu - to musi być takie coś. zaznaczam, że zgaduję.

waw 12.05.2023 18:36

Mi w teresce na małych nierównościach hałasował zacisk na wybitej gumce prowadnicy. Trochę czasu minęło zanim skojarzyłem, że stukanie ustaje po naciśnięciu klamki.

Zeus 29.06.2023 16:09

Nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa też dotyczy lag w RD07. Poprzedni właściciel był sporo sporszy ode mnie i chyba włożył mocniejsze sprężyny do przodu. Zawias jest dla mnie za twardy. Można go zmiękczyć np olejem czy tylko zmiana sprężyn? Może ktoś chce się zamienić- twardsze za standard?

MrWaski 29.06.2023 16:13

Olej nie służy do zmiękczania. Jak dasz za rzadki albo za gęsty, to przyczepność na nierównym terenie spadnie drastycznie.

rrolek 29.06.2023 17:31

Cytat:

Napisał Zeus (Post 821648)
Nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa też dotyczy lag w RD07. Poprzedni właściciel był sporo sporszy ode mnie i chyba włożył mocniejsze sprężyny do przodu. Zawias jest dla mnie za twardy. Można go zmiękczyć np olejem czy tylko zmiana sprężyn? Może ktoś chce się zamienić- twardsze za standard?

Stała sprężyny nie ma wpływu na twardość zawiasu. On się może mniej uginać, mieć niewłaściwy sag statyczny itd. Sprawdź go, jak za mały a nie ma regulacji napięcia wstepnego, rozbierz. Może inne spreżyny, może ktoś dołożył podkładki? Trytytka na ladze pozwoli ocenić w jakim zakresie widelec pracuje.
Na tzw twardość decydujący wpływ ma amortyzator, dokładniej jego budowa i olej. Jak nie ma regulacji spróbuj "lżejszego" oleju. Marka ma znaczenie. Przy porównywalnych parametrach skutki mogą być różne. Polecam WP, Motorex, iPone. Jak masz w środku gnój każdy świeży będzie lepszy. Jak jest regulacja zacznij od odpuszczenia dobicia, potem i wolniej odbicia. A może masz jeno za miękkie odbicie? Czasami wrażenia są podobnie mylące.
Temat rzeka, co ja, amator, będę się tu rozpisywał.

zylek 29.06.2023 18:39

Cytat:

Napisał rrolek (Post 821657)
Stała sprężyny nie ma wpływu na twardość zawiasu.

Yyyy, zamieszałeś mi w głowie. Bo jak ma założone twarde sprężyny, pod zawodnika sumo, to przecież musisz przyłożyć większa siłę żeby skompresować sprężynę, nie? iMHO twardszy zawias!?
EDIT oczywiście może być, że ma włożone spacery/podkładki jak pisałeś, a może być że sprężyna wymieniona na mega twardą. Jak nie ma masy, to nie będzie pracowała jak należy i motorek będzie podskakiwał. Oczywiście sprawdzenie SAG z kierownikiem bedzie dobrą wskazówką czy to coś ze sprężynami.

Zeus 30.06.2023 12:19

Wewnątrz olej wydaje się być OK, jest czysty nie ma żadnego gnoju w srodku. Podkładek dystansowych też nie ma wydaje się ze wszystko jest w oryginale. Wyjmowałem sprężyny do kontroli i próbujac je uginać na zewnatrz wydały mi się bardzo twarde, stąd podejrzenie że ktoś włożył twardszy zestaw sprężyn np pod kierowcę 120 kg. Będę jeszcze badał temat ale na 1 rzut oka wg mnie to sprężyny.

rrolek 30.06.2023 15:19

Wiesz ile waży twój motorek i możesz sprawdzić jaki jest nacisk na przód. Zmierz sag statyczny i z kierowcą. Stąd możesz policzyć sobie stałą sprężyny i napięcie wstępne.
Jak w normie sprawdź ile masz oliwy w lagach. To bardzo ważne. Mam ducata z zawieszeniem ohlinsa który wydawał się bardzo twardy, prawie nieregulowalny i nawet przy bardzo ostrym heblowaniu widelec pracował na 60% skoku. Okazało się, że w jednej ladze poduszka powietrzna zamiast 160 mm wynosiła 110 mm. Nowy olej we właściwej ilości rozwiązał problem.

Co do uwag Zylka: na pierwszy rzut oka masz rację, ale chyba nie do końca. Twardsza sprężyna podda się mniej ale nie wolniej czy szybciej. Tu o wszystkim decyduje tłumienie. Przy bardzo małych skokach koła twardość sprężyny ma znaczenie marginalne. Zakręć na maksa comp i reb i zobacz jak "rwardy" zrobi się zawias nawet na asfalcie. I co wali po łapach? A sprężyna ta sama.
Ta twardość ma znaczenie przy szybkim łojeniu po dziurach (po asfalcie też). Na przykład widelec może "dobić" bo na miękkiej sprężynie łatwiej "zamkniesz" zawieszenie. Ja w moim enduraczku i dualu mam sprężyny oryginalne i przy mojej wadze i moim stylu jazdy dają radę. Wiadomo, trzeba było czasu i mth żeby wszystko dograć.
Ale ale ja amator, nie znam się.

Lis 12.08.2023 01:00

Jak tam Zeus, temat opanowany? Co pomogło?

Rojek 13.04.2024 20:29

Panowie panewki tylko od pana Hondy, czy można zamienniki stosować?

Jarczoq 21.04.2024 22:49

1 Załącznik(ów)
Oczywiście - można. Żeby wydłużyć ich żywot i żeby praca amora była poprawna, olej którym też regulujemy charakterystykę w zależności od terenu i temperatur zewnętrznych, powinien być wymieniany co 10kkm.

Rojek 22.04.2024 06:32

Pytam profilaktycznie, bo mam emulatory do wrzucenia i nie wiem co zastanę po rozebraniu lag.

Melon 22.04.2024 14:46

Jak dawno oleju nie zmieniałeś to smród może zwalić z nóg. ;)

Artek 22.04.2024 15:52

Zawsze nie były drogie te panewki, więc nawet nie patrzyłem na zamienniki.
Kilka razy zmieniałem w trampku a to podobne zawiasy.

Rojek 23.04.2024 07:59

Cytat:

Napisał Melon (Post 851195)
Jak dawno oleju nie zmieniałeś to smród może zwalić z nóg. ;)

Jeśli chodzi o przebieg, to jakieś 10k, ale to było dawno, z pięć lat temu ;)

Artek o zamienniki pytałem dlatego, bo jakoś niespecjalnie widzę oryginały dostępne. W sumie zapytam Ramireza czy da radę to ogarnąć.

Artek 23.04.2024 10:34

Zawsze kupowałem mailowo w honda plaza Wawa.

Rojek 23.04.2024 10:40

Ramires już się zajmuje tematem :Thumbs_Up:

Jarczoq 27.04.2024 21:28

Jak będzie problem, pisać na PW.

Tekila89 22.06.2024 11:20

Serwis zawiasu RD04

Witajcie, czy ktoś z Krakowa podejmie się serwisu lag z emulatorami YSS?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:34.