![]() |
mam nadzieje ze admin wywali ten nieprofesionalny sposób do jakiegoś innego działu bo do Warsztatu sie nie nadaje...
Inne serwisy tez tak bedziesz robił? z czterech swiec wymienisz dwie, zeby nie rozbebeszać, a stary olej wyssasz przez wydech? Lenistwo, partactwo i druciarstwo. Brrr. |
Jak jest korek spustowy w lagach to chyba nie do ozdoby.Żadnych luzów ani stuków to co będę uprawiał sztukę dla sztuki i flaki wywalał wolę zostawić energie na ew wymianę wałka)))) już nawet zainwestowałem we white rękawiczki)))
|
Cytat:
|
Sposób jak sposób-czemu nie. Ale ile jest roboty z wyjęciem lag? Zwłaszcza jak się ma centralkę;). Do sposobu pku koło też wypada zdemontować. kilka śrub w tą czy w tamtą. Jak dla mnie średnie udogodnienie. Wolnoć Tomku w swojej Afryce.
|
Cytat:
|
Tez mi cos stukalo w lagach czy gdzies tam z przodu przy hamowaniu. Ustapilo po zmianie oleju, uszczelniaczy i lozyska glowki ramy. Wymienialem hurtowo wiec nie powiem co pomoglo. Aha, nie wymienialem dlatego, ze stukalo tylko dlatego, ze byl na to czas...
|
Żeby Wam nie było smutno to dodam że jak pojechałem w Bieszczady i latałem po "szutrach" złożonych z kamieni 5-8 cm to u mnie tez napierdzielało że hej. Ogladałem wszystko : zaciski, klocki, kable, plastiki, główkę, linki i zero diagnozy. Olałem i wróciłem do domu. Pamięć tego jednak została i nadal główkuję. Olej był wymieniony, główka też, zaciski nasmarowane, klocki nowe- co pozostaje? Jak czytam ze po wymianie tulejek nadaj puka to juz nie mam pomysła. Czy w końcu jest na to jakas diagnoza czy hondy tak maja? czy co?
p.s. jednak bym stawiał na pukanie tulejek w obudowie czyli w dolnych rurach. Podejrzewam ze oprócz wyrabiania sie samych tulejek to wyrabiają sie równiez te dolne rury w których sa osadzane a na to rady oprócz wymiany na nowe to nie widzę. Stukanie to ma dźwiek głuchometaliczny, masywny więc to prawdopodobnie obijaja sie o siebie duze elementy czyli rura nośna o dolną. Jesli źle kombinuje to poprawcie. |
Nie jestem expertem żadnym w tej dziedzinie, bo nigdy nie zmieniałem nawet uszczelniaczy w zawieszeniu. Ba, nawet rozebranego zawieszenia nigdy nie wiedziałem. Ale miałem okazje sprawdzić, że przy pracy przedniej zawiechy na 100% (22cm w AT) to nawet 25ml oleju za dużo może dawać takie efekty. Odciągnij sobie strzykawą np 50ml na strone z zawiechu oleju, i sprawdź czy stukanie przestało. Jak coś, to dolejesz z powrotem i po bólu.
|
Stukało, najczęściej gdy koło zeskakiwało z czegoś i lagi się prostowały. Nie mając lepszego pomysłu wymieniłem: olej, uszczelniacze, łożyska. Mechanik (Majny) skasował i powiedział że już nic nie stuka. Tymczasem stuka dokładnie tak samo, jak w czasach gdy byłem bogatszy o 350 pln. Chyba oleję temat.
T. |
Pewnie masz podtarta goleń od środka. Wyjmij zawiechę, spuść olej, odkręć kapsle żeby zwolnić sprężynę, złap w imadło za goleń i poruszaj delikatnie lagą na boki ( w poziomie i pionie). Z drugą zrób to samo. Jak zrobiłeś wszystko o czym pisałeś i wyczujesz tam luz to znaczy że mam rację :)
Ja tak miałem, wydałem kupę kasy na uszczelniacze, panewki i oleje. Efekt był żadem. Skończyło się na wymianie zawiechy. Z Dodatkowych objawów oprócz stuków przy odbiciu miałem jeszcze straszne pływanie moto na zdrapce i trelinkach.:at: |
@Bonjour widac z tego że wszystko ma swój czasi miejsce. Zawiecha w końcu tez ma prawo dac sobie siana. Wynika z tego że masz podobna diagnozę jaką ja postawiłem. Niestety nowa zawiecha kosztuje bardzo sporo no i masz babo placek. Trzeba sie na razie z tym pogodzić. Sczęśliwie mój moto jeszcze nie pływa po zdrapkach to jeszcze polata.
To co napisałeś to chyba właściwa i jedyna ostateczna diagnoza na pukanie lag a tego naprawić się nie da- tylko wymiana. Niestety. |
Moje moto też w miarę stabilne jest, więc pozostaje jeździć.
BTW - w rejonie przedniego zawieszenia dodatkowe dzwięki stukopodobne dobywają się u mnie z linki prędkościomierza przy ladze i jej wejściu w plastik pod półką. Postukuje też luźne ucho druciane prowadzące linkę sprzęgła przy chłodnicy. Może jeszcze zacisk?... T. |
tomkow robiłem ta sama operacje u majnego co ty i juz olalem to stukanie.
|
U mnie jest to samo: jak zjeżdżam z krawężnika, latam po jakiś dziurawych drogach itp, zawias stuka. Olej wymieniłem, odmierzyłem suwmiarką lustro i dalej to samo. Narazie się przyzwyczajam, bo innych objawów brak. Jak ktoś znajdzie jakąś sensowną, tania przyczynę, to się pomyśli. ;)
|
Wymieniał ktoś panewki? Ja wczoraj rozebrałem lagi w jednej olej czarny a w drugiej zielono czarny, sporo opiłków. Z panewek zrobiły sie "jaja" na innych elementach nie widać ubytków. Szkoda że poprzedni właściciel nie wymieniał oleju:(. Po wymianie tylko oleju stuki ustaną ale gdy panewki wpadną w swoje wyrobione miejsca to znowu bedzie stukać.:haha2:
|
Miałem ten problem w swojej ,zalałem olejem do atomatycznych skrzyń biegów
50 ml do kazdej lagi więcej niż przewiduje instrukcja ,jest troszeczkę twardsze zawieszenie, nawet lepiej mi się jeździ a jeżdżę po wszystkim i najwazniejsze nic nie stuka ani nie dobija. |
Cytat:
|
dziekuję.
|
CZY slizki teflonowe do przednich amorow rd 07 wedlug katalogu to 23200-MV1-000 I 22100-MY1-000
|
A czy ktos przerabiał problem tego stukania w RD03 ? Głuche puknięcia ( jakby plastików ) Przy dobijaniu i jeżdzie po dużych wybojach. Drugi rok sprawdzam, dokręcam, plastiki, łożysko główki ramy nowe , mocno dokręcone, .. niby pierdoła a denerwuje mocno. Jazda bez czachy i plastików i dalej to samo .
|
Mi w trójce dziwne dźwięki wydawała ta przyssawka siedzenia przy zbiorniku.
|
A tak z ciekawości. Po ilu km trzeba wymienić te ślizgi teflonowe? Zakładam jazdę asfalt szuter bez mocnego ofa.
|
Jak będzie wytarty teflon lub będą miały luzu.
|
Jakieś 30 lat w 03 lub ponad 200tyskm.
|
Ma ktoś może niestukające lagi na sprzedaż - do 4 lub 7? Bo mnie ten stuk wkurza.
Zmieniłem wszystkie tulejki/panewki na ASO, nowy olej itd.. stuk ciągle jest. Po testowym przełożeniu samych lag z innej afryki stuków brak - czyli zostaje problem wyrobienia tych stukających: - albo coś się wyrobiło od środka - ścianki rury jednej lub drugiej - chociaż nic nie widziałem - dwa razy rozbierane, - albo wyrobiła się sprężyna ta mała dolna co nachodzi na dumping roda - dwie górne trzymają wymiar... Pozostaje albo wymiana tej dolnej sprężyny albo jak pisał Hrabia z Krosna zalać więcej oleju - bo poza stukiem przy hamowaniu podczas najazdu np. na spowalniacz innych objawów negatywnych brak... Albo kupić niestukające.... więc może ktoś ma? |
Odgrzewam.
Ja sobie w jednaj AT z problem poradziłem, ale dzisiaj kolejny raz przeglądając serwisówkę zauważyłem następujący parametr: Fork tube runout limit 0.2 mm Więc w jednej z AT pomogła wymiana panewek a w innej nie pomogła - może jest tak, że jeżeli to bicie jest w limicie lub trochę poza to wymiana panewek pomaga a potem już kaplica... czyli traczej trzeba zmierzyć bicie rury gdy stuka a potem ewentualnie nowe rury... |
Cytat:
Nerw mnie już bierze niesamowicie - STUKI STUKI i jeszcze raz STUKI:mur: cały czas Stuka- - najbardziej przy małych szybkich dziurach/przełomach typu płyty betonowe Oliwa w lagach nowa -raz 10W raz 15W stan zgodnie z książka i trochę mniej więcej - to samo STUKA. Nowe panewki,uszczelniacze - STUKA łożysko główki nowe - STUKA Czy tylko wymiana rur jak pisze Mallory może pomoc??? |
Co tam się ma wytrzeć w chromie jedynie skrzywienie jest możliwe i brak prostoliniowości.
Wytrzeć się może wew. powierzchnia dolnej goleni bo to gołe aluminium i to należałoby zmierzyć - pewnie w serwisów-ce nie ma limitu wew. średnicy ? |
Może ktoś spróbuje poluzować dwie półki i obrócić lagi dokładnie o kąt 90stopni. Tak dla eksperymentu?
|
Może pomóc , nie zaszkodzi spróbować.
Kiedyś widziałem takie obracanie, oj sporo przy ośce na boki chodziło a wydawały się proste i właściciel nic nie wiedział o krzywiźnie. |
W jednej znanej mi 4ce, i jednej 7ce, stukanie ustało po nabiciu w lagi 4 pompek rowerowych luftu. Można próbować z innymi wartościami - nie pamiętam ile tam max można nabić.
|
ja, mimożę upłynęło już dużo wody w wiśle, również pamiętam to stukanie przy zjeżdżaniu z krawężnika.
jak wymieniłem olej = zlałem ten żur co tam był to pomogło w zasadzie. ale moja 4ka to był mniut. IMO tam brakuje jakiegoś tłumienia przy odbiciu przy samym końcu - coś się zużyło... to nie stukają rozjebane panewki czy coś takiego - bzdura: jaki to musiałby być luz. panowie i panewki. niech ktoś prze anal izuje czy tam nie ma jakiegoś tłumienia hydraulicznego przy końcu skoku powrotu - to musi być takie coś. zaznaczam, że zgaduję. |
Mi w teresce na małych nierównościach hałasował zacisk na wybitej gumce prowadnicy. Trochę czasu minęło zanim skojarzyłem, że stukanie ustaje po naciśnięciu klamki.
|
Nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa też dotyczy lag w RD07. Poprzedni właściciel był sporo sporszy ode mnie i chyba włożył mocniejsze sprężyny do przodu. Zawias jest dla mnie za twardy. Można go zmiękczyć np olejem czy tylko zmiana sprężyn? Może ktoś chce się zamienić- twardsze za standard?
|
Olej nie służy do zmiękczania. Jak dasz za rzadki albo za gęsty, to przyczepność na nierównym terenie spadnie drastycznie.
|
Cytat:
Na tzw twardość decydujący wpływ ma amortyzator, dokładniej jego budowa i olej. Jak nie ma regulacji spróbuj "lżejszego" oleju. Marka ma znaczenie. Przy porównywalnych parametrach skutki mogą być różne. Polecam WP, Motorex, iPone. Jak masz w środku gnój każdy świeży będzie lepszy. Jak jest regulacja zacznij od odpuszczenia dobicia, potem i wolniej odbicia. A może masz jeno za miękkie odbicie? Czasami wrażenia są podobnie mylące. Temat rzeka, co ja, amator, będę się tu rozpisywał. |
Cytat:
EDIT oczywiście może być, że ma włożone spacery/podkładki jak pisałeś, a może być że sprężyna wymieniona na mega twardą. Jak nie ma masy, to nie będzie pracowała jak należy i motorek będzie podskakiwał. Oczywiście sprawdzenie SAG z kierownikiem bedzie dobrą wskazówką czy to coś ze sprężynami. |
Wewnątrz olej wydaje się być OK, jest czysty nie ma żadnego gnoju w srodku. Podkładek dystansowych też nie ma wydaje się ze wszystko jest w oryginale. Wyjmowałem sprężyny do kontroli i próbujac je uginać na zewnatrz wydały mi się bardzo twarde, stąd podejrzenie że ktoś włożył twardszy zestaw sprężyn np pod kierowcę 120 kg. Będę jeszcze badał temat ale na 1 rzut oka wg mnie to sprężyny.
|
Wiesz ile waży twój motorek i możesz sprawdzić jaki jest nacisk na przód. Zmierz sag statyczny i z kierowcą. Stąd możesz policzyć sobie stałą sprężyny i napięcie wstępne.
Jak w normie sprawdź ile masz oliwy w lagach. To bardzo ważne. Mam ducata z zawieszeniem ohlinsa który wydawał się bardzo twardy, prawie nieregulowalny i nawet przy bardzo ostrym heblowaniu widelec pracował na 60% skoku. Okazało się, że w jednej ladze poduszka powietrzna zamiast 160 mm wynosiła 110 mm. Nowy olej we właściwej ilości rozwiązał problem. Co do uwag Zylka: na pierwszy rzut oka masz rację, ale chyba nie do końca. Twardsza sprężyna podda się mniej ale nie wolniej czy szybciej. Tu o wszystkim decyduje tłumienie. Przy bardzo małych skokach koła twardość sprężyny ma znaczenie marginalne. Zakręć na maksa comp i reb i zobacz jak "rwardy" zrobi się zawias nawet na asfalcie. I co wali po łapach? A sprężyna ta sama. Ta twardość ma znaczenie przy szybkim łojeniu po dziurach (po asfalcie też). Na przykład widelec może "dobić" bo na miękkiej sprężynie łatwiej "zamkniesz" zawieszenie. Ja w moim enduraczku i dualu mam sprężyny oryginalne i przy mojej wadze i moim stylu jazdy dają radę. Wiadomo, trzeba było czasu i mth żeby wszystko dograć. Ale ale ja amator, nie znam się. |
Jak tam Zeus, temat opanowany? Co pomogło?
|
Panowie panewki tylko od pana Hondy, czy można zamienniki stosować?
|
1 Załącznik(ów)
Oczywiście - można. Żeby wydłużyć ich żywot i żeby praca amora była poprawna, olej którym też regulujemy charakterystykę w zależności od terenu i temperatur zewnętrznych, powinien być wymieniany co 10kkm.
|
Pytam profilaktycznie, bo mam emulatory do wrzucenia i nie wiem co zastanę po rozebraniu lag.
|
Jak dawno oleju nie zmieniałeś to smród może zwalić z nóg. ;)
|
Zawsze nie były drogie te panewki, więc nawet nie patrzyłem na zamienniki.
Kilka razy zmieniałem w trampku a to podobne zawiasy. |
Cytat:
Artek o zamienniki pytałem dlatego, bo jakoś niespecjalnie widzę oryginały dostępne. W sumie zapytam Ramireza czy da radę to ogarnąć. |
Zawsze kupowałem mailowo w honda plaza Wawa.
|
Ramires już się zajmuje tematem :Thumbs_Up:
|
Jak będzie problem, pisać na PW.
|
Serwis zawiasu RD04
Witajcie, czy ktoś z Krakowa podejmie się serwisu lag z emulatorami YSS?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:34. |