![]() |
A masz możliwość uzyskania nr VIN sprzęta, z którego pochodzi sprzęgło ?
|
Cytat:
a na tym forum piszą , że to to samo co Deauville http://www.visordown.com/forum/forum...4793/v/1/cp/1/ |
Myślę że bez numeru VIN się nie obejdzie ...
Z tego wynika że Devilka ma numer części : 22100MBL610 http://www.cmsnl.com/products/outer-...h_22100mbl610/ Mnie niepokoi jedna rzecz. W tej instrukcji, którą wkleiłeś jest taki "special tool" pod nazwą "clutch center holder". Zastanawia mnie po co się to stosuje ? Czy jeśli nie użyje się tego przyrządu centrującego to można coś krzywo skręcić do kupy ? http://hawkworks.net/manual/images/7/7-13-img03.jpg |
To special tool to nic więcej jak tylko owo narzędzie służące do przytrzymania kosza podczas odkręcania lub dokręcania... No a z tym sprzęgłem od Deauville to zapytam pana z serwisu CHądy... może coś doradzi...
Otóż znalazłem człowieka w Sokołowie Podlaskim, czyli nie daleko ma NTV Deauville z 2000 r na części ... umówiliśmy się że wezmę swoje sprzęgło od Afri podjadę do niego porównamy oba sprzęgła no i będzie wiadomo o co kaman... ale to po niedzieli... |
3 Załącznik(ów)
Ot i zakupiłem sprzęgło od Deauville... jest jednak pewien haczyk... wieniec na koszu od Deauville ma o 1 ząb mniej od tego na koszu Afriki..bo sprzęgło w idealnym stanie i niczym nie różni się od tego w Africe... ale postali my podumali i wpadli na pomysła, żeby w takim razie wziąć do kompletu koło zębate z wału napędzające kosz Deauvilki ( 2 zęby więcej niż w Afri)... w sumie zmieni się przełożenie pierwotne tylko pytanie jak bardzo ... no ale to okaże się w praniu... ale tak czy siak, za kompletne sprzęgło... plus te koło napędzające i tulejka kosza... zapłaciłem.. całe 150 zł... no i jak tu nie brać... kosz nie ma luzów, spręzynki siedzą sztywno i solidnie, tarcze jak nówki... Jeśli cała operacja nie wypali to ostatecznie roznituje i przerzuce tylko sprężnki ... i zostawię tyko całą tą część z wieńcem od Afri... a całą resztę sprzęgła wezmę od Deauvilki.
Z prawej kosz od Deavilki z kołem napędzającym z lewej Afri Załącznik 2680 Toarcze, docisk (czy jak tam to zwał ) co żeśmy z Szymonem połamali :) Załącznik 2681 No i komplecik, przełożenie pierwotne od Deavilki w silniku Afri. Załącznik 2682 Czekam teraz na uszczelkę do pokrywy sprzęgła i na główną część eksperymentu... będzie to robiło czy nie ... ? |
Cytat:
|
mi tam to sprzegło nap..la chyba od kupna czyli 2005 rok. Hubcio sam świadkiem że nie ma targedi ;) ale ok. jedni nie zjeżdżają z asfaltu i nawet Wietszny ich szanuje, no to SZACUNNNN !!!!:p
ale tak BTW. czy komuś sie to sprzęgło urwało albo co..? i drugie BTW przecie jak sie jedzie to tego nie słychać ;) to cy sie katujecie tym w garaży czy co bo nie czaje bazy :p |
Cytat:
Podzieliłem się całym doświadczeniem na stronie Adventure Rider.com no i mam dość pocieszające przypuszczenia ... po zastosowaniu przełożenia głównego od Deauvilki 67x38 (ilość zębów na koszu x ilość zębów na wale korbowym) w miejsce oryginalnego 68x36 przełożenia nieznacznie się wydłużą o jakieś 6% w stosunku do oryginału... czyli przełożenie oryginalne 1,888 i nowe 1,763 ... co daje 93,7 % oryginalnego przełożenia... prawdopodobnie bedzie to porównywalne ze zmianą o jeden ząb (dodany) na przedniej zębatce w przełożeniu finalnym . |
Cibor nie gadaj tylko składaj. Opowiadaj jak już będziesz jeździł :)
|
Nadejszła wiekopomna chwila... poskładałem na szybkiego Africzkę, bestia nie chciała odpalić , ale w końcu zagadała... pojeździć nie pojeździłem.. tylko na jedyneczce po podwórku... ale efekt jest zadowalający... sprzęgło pracuje cichutko, żadnych stuków, puków , rzężenia... czy to na wciśniętej klamce , czy to na nie wciśniętej... Jeszcze nie wiem jak z tymi przełożeniami...czy będzie to odczuwalne... ale niebawem sprawdzę... Póki co z efektów przeszczepu jestem bardzo rad... :oldman:
|
A rozgrzałeś ją dobrze..? myślę, że dopóki dobrze sie nie nagrzeje to jest cicho :)
|
Cytat:
|
:oldman: Klasa !!
|
To może uda się komuś znaleźć zamiennik sprzęgła do rd07?
|
Dzisiaj pokręciłem się trochę po okolicznych uliczkach i faktycznie przełożenie jest delikatnie dłuższe, ale bardzo nie znacznie... przyspieszenia na podobnym poziomie jak na oryginalnym przełożeniu .. jeśli nawet trochę wolniej przyspiesza, to różnica ta jest nie wielka i ledwie wyczuwalna... do latania na długich dystansach po szosach idealnie... ale ja raczej nastawiam się na off road i krótkie dystanse, zatem może wymienię zębatkę na 15 zębów z przodu i będzie gitarra...ale jeszcze się zobaczy... Grunt że patent ze sprzęgłem od NT 650 Deauville działa bez zarzutu.
|
No Ciborze... gratulacje za pomysł, upór i wykonanie... Africzka Ci to na pewno odpłaci mruczeniem po szuterkach ;-)
|
Rwnież gratuluje , bo miałem wiele obaw o realizacje tego zamierzenia. Teraz mamy kolejną drogę reanimacji naszych moto...
|
lepiej choć drożej założyć na tył wiekszą zębatke:oldman:
|
własnie a jak z wpasowaniem tego sprzegielka do 07?
|
Cytat:
Dołączam się do apelu. Kto ma możliwość to proszę sprawdzić które części sprzęgła są "kompatybilne" z AT 07. |
Pomijając same wymiary to podejrzewam że sprzęgło od 650 będzie za słabe do 750... ale można by przyjrzeć się sprzęgłu np od Hondy Shadow 750 .. na początek zajrzeć do fiszek i porównać jak wyglądają no i porównać w serwisówkach wymiary...
|
Panowie od RD 03 ... zakładając pokrywę sprzęgła jest tam taka mała tulejeczka ( z jednej stony o mniejszej średniy z drugiej o większej) w serwisówce nazywa się to oil orifice .. i tu mam taki problem, bo srewisówka od Transalpa i RD 03 podaje że zakładamy tą tulejkę do karteru mniejszym otworem na zewnątrz a z kolei serwisówka od NTV 650 podaje że odwrotnie... http://hawkworks.net/manual/images/7/7-0-img01-med.jpg jak to ma w końu wyglądać ... czy olej pompowany jest od karteru poprzez pokrywę do góry czy odwrotnie ??
|
Nie przejmował bym się różnicą pojemności - te same sprzęgła (sprężyny i okładziny) chodzą w różnych pojemnościach. Siły ścinające działające w poszczególnych silnikach zależą od wielu czynników, a pojemność jest jedną z wielu. Spójrz na opakowania sprężyn i tarcz, do jak wielu silników one pasują! Najlepiej zapytać Ramireza, on jest chyba osobą bardziej kompetentną.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:17. |