Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Tanie paliwo? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11351)

ferdek 17.11.2011 10:25

Alternatywne źródła energii? Przecież są w Polsce bardzo popularne. Opał, olej z frytek hehe :) trzeba tylko zamienić Afrykę na wścieklaka i na przyczepce go wozić.

Lepi 18.11.2011 09:26

Przeczytałem kilkanaście postów i więcej nie dałem rady. Ignorancja ludzka w każdej postaci (nie we wszystkich oczywiście).

Najbardziej zapadł mi tekst "manipulacja rządu" :)

Może po prostu zastanówmy się, dlaczego wahają się (średnio idą w górę, to prawda) ceny paliw.
Na cenę paliwa składają się:
Koszty wydobycia - bardzo niskie, niezmienne - nie mają przełożenia na zmiany cen paliwa
Koszty poszukiwania i zagospodarowania złóż - bardzo wysokie, długookresowe - nie mają przełożenia na wahania cen paliw w rozpatrywanym okresie np 10 lat.
Polityka podatkowa w danym kraju - u nas akcyza jest naliczana kwotowo, pomijam pozostałe podatki (wszyscy wiedzą co to znaczy? Najczęściej czytam, że benzyna drożeje przez podatki. Ona jest droga przez podatki ale nie przez nie drożeje!) - niema wpływu na wahania cen

No ale od czegoś ta cena musi zależeć skoro tak często się zmienia.
Podaż paliwa jest ograniczona. Ograniczona celowo przez firmy wydobywcze.
Popyt na paliwo jest nieposkromiony. Jeśli tylko trochę stanieje to od razu kupimy go dużo więcej. Można sprzedać każdą ilość ;)
Skoro podaż jest mniejsza od popytu, ceny mogą być wysokie. A co najważniejsze takim towarem bardzo łatwo można spekulować, co oczywiście się dzieje.

Więcej mi się nie chce pisać, wolę założyć jakąś ankietę, np "Czy AT pali więcej niż Twoje drugie moto" ;)

wojtalski 18.11.2011 11:47

Dokładnie. Podstawowa zasada ekonomii - cena zależy od popytu i podaży. Nawet jak będziemy kupowali przez jakiś czas mniej i cena spadnie, to przy niższej cenie kupimy więcej i cena zpowrotem wzrośnie - koło się zamyka.

graphia 18.11.2011 11:51

Stan ograniczenia popytu musiałby trwać z 10 lat aby miało to wpływ na cenę....

sambor1965 18.11.2011 12:14

1997

http://szczesniak.pl/files/images/Be...niki_1997r.jpg

Listopad 2011

http://szczesniak.pl/gif/Ceny_skladniki_7-11-2011.jpg

A takie są różnice między PL a USA

http://szczesniak.pl/files/images/Ce...ska_USA2_0.JPG

Na dzisiaj, za szczesniak.pl

W skład ceny benzyny na stacjach przede wszystkim wchodzi cena ropy. Jej koszt dziś wynosi 2 złote 21 groszy na litr paliwa.

Dodatkowe koszty są związane z przeróbką ropy w rafineriach, gdzie marża oleju napędowego jest dziś bardzo wysoka - prawie 80 gr za litr paliwa. I gdy rafinerie międzynarodowe pobierają 40 groszy, polskie dodatkowo biorą również 40 groszy za litr. Inne są koszty przy produkcji benzyny, gdzie do rafinerii zagranicznych trafia 8 groszy, a do polskich ponad 20 groszy. Dlatego olej napędowy bez podatków jest znacznie obecnie droższy niż benzyna - w polskiej rafinerii kosztował on 7 listopada 3,00 zł/litr, gdy benzyna - 2,52 zł/l. Prawie o 50 groszy droższy!

Trzecim elementem są koszty dostarczenia paliwa do klienta, marża stacji paliw - dziś to około 19 groszy dla benzyny i 12 groszy dla oleju napędowego. Kolejnym elementem składu ceny paliwa są podatki: akcyzowy, opłata paliwowa i 23% podatku VAT. I choć podatki w benzynie są wyższe (Pb95 = 2,66 zł / litr, a ON = 2,30), to i tak na końcu - dla klienta na stacji - wychodzi droższy olej napędowy.

Teraz możecie dyskutować :)

aciu 18.11.2011 12:20

albo pokój na świecie, demilitaryzacja USA i mamy paliwo po 2zł.

bliźniak 18.11.2011 19:16

Cytat:

Napisał mishieck (Post 206450)
...

A tak na poważnie to co ma niby dać protest kierowców.

10 osobówek x 20l x miesiąc = 1 Tir x 200 l x tydzień
10 TIRów x 200l x tydzień = 1 skład towarowy x 2000l x dzień
1 kontenerowiec = ......................... ;]

TIRy dowożące jedzenie tez mają protestować?

Orientuje się ktoś ile paliw idzie na działania wojenne?? Tylko jeden F16 przy pełnym ciągu to 2 litry lotniczej na sekundę! Auta, czołgi, agregaty, okręty etc. Jest tego cała masa i to po to żeby nam było lepiej :mur: Nie dość, że te nieskończone ilości i popyt na paliwo, o których pisał Lepi, idzie na roszady daleko po za naszym domem, to jeszcze sami za to płacimy :Sarcastic: Szaraczek z tego wszystkiego i tak wypala jakąś krople w morzu - a płaci za wszystko :Thumbs_Down:

Lepi 18.11.2011 19:54

Trochę bałem się, że zostanę zlinczowany. Jestem mile rozczarowany.
Przemysł naftowy to jest oligopol. Żadne bojkoty nic nie wskórają. I tylko to chciałem przekazać.

graphia 18.11.2011 20:05

Można jedynie walczyć w pojedynkę a wygrana będzie raczej osobista :)
Nie jeździć, jeździć mniej, szukać alternatyw itp....

bliźniak 18.11.2011 20:32

Cytat:

Napisał graphia (Post 206825)
...
Nie jeździć, jeździć mniej, szukać alternatyw....

I właśnie to ostatnie jest najbardziej sprzyjającym czynnikiem do obniżenie cen tradycyjnych paliw - kiedyś węgiel był w cenie złota, ale jak się okazało, że istniej też gaz i ropa, ceny kruszcu spadły.
W tej chwili tona czarnego złota kosztuje ok 400zł, dokładamy do tego drugie tyle wodoru - czyli 2/3 z wody - nie wiem po ile jest woda - zatrudniamy sprytnego chemika, który składniki połączy w takie cóś: CnH2n+2 i mamy paliwko do afryki :)

graphia 18.11.2011 20:42

ale jeśli znajdę lepszą alternatywę cena benzyny w ogóle nie będzie mnie obchodziła ....

fabrizio13 18.11.2011 20:58

Ja jako alternatywa ma Piaggio Vespa 80 cc technologia z lat 60 ale pali 3 l na 100 km. A po mieście nie mam rywali :D na światła jestem zawsze pierwsze :haha2: parking ma zawsze najlepsze :p a kierowce są zdziwieni jak im uciekam z małą pierdziawką :lc8::lol19::lol19:

graphia 18.11.2011 21:11

skuter też rozważam, ale może jakieś 125 ccm albo 150 ccm :)

pałeł 19.11.2011 07:59

chyba trzeba zmienic prace na tak co daje więcej talarów :)

yonec 19.11.2011 16:49

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 206812)
Orientuje się ktoś ile paliw idzie na działania wojenne?? Tylko jeden F16 przy pełnym ciągu to 2 litry lotniczej na sekundę! Auta, czołgi, agregaty, okręty etc. Jest tego cała masa i to po to żeby nam było lepiej :mur: ...

Kiedyś znalazłem tyle o chłodzeniu w US Army.
Cytat:

Utrzymanie klimatyzacji w amerykańskich bazach w Iraku i Afganistanie kosztuje USA więcej niż finansowanie działalności agencji kosmicznej NASA.

Roczne koszty „chłodzenia pustyni” sięgają 20 mld dolarów – oświadczył na antenie National Public Radio gen. Steven Anderson. To najlepiej poinformowana osoba w armii USA w tej sprawie. W czasach generała Davida Petraeusa odpowiadał za logistykę w Iraku. Wówczas aktywność Amerykanów nad Tygrysem i Eufratem była największa.
Za niebotycznymi wydatkami kryją się głównie koszty transportu paliwa do klimatyzacji w odległe zakątki pustyni. Najpierw trafia ono do portu w pakistańskim Karaczi. Później przez ponad dwa tygodnie w wojskowej i medycznej obstawie dowożone jest do Afganistanu.
Gen. Anderson proponuje, by koszty redukować poprzez specjalne pokrycie izolacyjne. Dzięki poliuretanowej osłonie namiotów używanych w ramach eksperymentu w Iraku udało się o 92 proc. zmniejszyć nagrzewanie namiotów. Efektem są miliardy oszczędności.
Zgodnie z oficjalnymi statystykami Stany Zjednoczone wydały już na interwencję w Iraku i Afganistanie ponad 1 bln dolarów. Z kolei co najmniej 51 mld dolarów pochłonie utrzymanie amerykańskiego kontyngentu wojskowego w Iraku w 2011 roku. Zdaniem ekspertów prawdziwe koszty mogą być o wiele większe.

daro 19.11.2011 18:35

Jaki protest :dizzy: O ile pamiętam to 9 pażdziernika elektorat wybrał i teraz nie ma sie co dziwić. Na dwa dni przed wyborami ORLEN obniżył ceny paliw. Jak myślicie w jakim celu.
A dlaczego bedzie gorzej , polecam "żeby żyło się lepiej". http://www.youtube.com/watch?v=LUv8Khqgea8

Jak wspomnieliscie o Ameryce , polecam http://www.youtube.com/watch?v=KSRi3EXfj-s
Tak sie dba o swoje interesy i jedea i druga opowiesc jest ze soba związana. Czy mnie się zdaje.

RAVkopytko 19.11.2011 23:49

po oglądnięciu filmów naszła mnie taka refleksja:co takiego ma Grecja ?:confused:

bliźniak 20.11.2011 01:07

Cytat:

Napisał daro (Post 206927)
Jaki protest :dizzy: O ile pamiętam to 9 pażdziernika elektorat wybrał i teraz nie ma sie co dziwić. Na dwa dni przed wyborami ORLEN obniżył ceny paliw. Jak myślicie w jakim celu.
A dlaczego bedzie gorzej , polecam "żeby żyło się lepiej". http://www.youtube.com/watch?v=LUv8Khqgea8

Jak wspomnieliscie o Ameryce , polecam http://www.youtube.com/watch?v=KSRi3EXfj-s
Tak sie dba o swoje interesy i jedea i druga opowiesc jest ze soba związana. Czy mnie się zdaje.

Z pierwszego filmu wynika jasno, że ktoś chce sprzedać Amerykanom nasze zasoby w dodatku za nasze pieniądze... chyba coś nie tak :Sarcastic:

siwy 22.11.2011 08:14

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...on00/349142568

maryjan 22.11.2011 09:14

Jak miałem diesla (1,6 VW) lałem czysty roślinny z biedronki :). Kiedyś była to oszczędność, teraz już nie bardzo się to opłaca. Dało się jeździć na czystym roślinnym do plusowych temperatur (roślinny szybciej robi się gęsty).
Można zaradzić temu montując grzałkę w zbiorniku i ogrzewany filtr paliwa :)
Minusy? Zapach frytwagena :) i spalanie +10procent.

bliźniak 22.11.2011 09:29

Cytat:

Napisał maryjan (Post 207305)
Jak miałem diesla (1,6 VW) lałem czysty roślinny z biedronki :). Kiedyś była to oszczędność, teraz już nie bardzo się to opłaca. Dało się jeździć na czystym roślinnym do plusowych temperatur (roślinny szybciej robi się gęsty).
Można zaradzić temu montując grzałkę w zbiorniku i ogrzewany filtr paliwa :)
Minusy? Zapach frytwagena :) i spalanie +10procent.

Do roślinnego trzeba przestawić kąt wtrysku do przodu, bo się wolniej spala - i wtedy pali nawet mniej niż ropy! :D

daro 22.11.2011 10:33

Dzisaj posiedzenie rządu. Będą debatować o podwyżce akcyzy na olej napędowy. Jak mówi "nasz wódz" podwyżka jest konieczna , ponieważ Unia Europejska upomina się o zrównanie stawek akcyzy.
Czy ktoś słuszał żeby Unia rządała zrównania zarobków.
Warto oswięcić 2 godziny http://www.youtube.com/watch?v=uDYCSL49Xx0&feature= co by lepiej zrozumieć te mechanizmy.

maryjan 22.11.2011 12:19

To własnie działa na mnie jak płachta na byka :].
Ceny takie same w UE, zarobki - co kogo obchodzi, że zarabiamy 300 ojro minimalnej i 1000 ojro średniej krajowej?
Aż się człowiek gotuje w środku :]

Prosty przykład kasków motocyklowych - idzie sobie Niemiaszek do wujka Louisa i kupuje super fajny wypasiony kask szuja za 500 jurków. Przychodzi biedny Polaczek/Słowak i wywala 500x4=2000 polskich pesos za ten sam kask. Przy stosunku zarobków średnio 2000ojro/500 ojro :]

Niestety żyjemy w bardzo drogim kraju, a nasi włodarze których sami wybieramy nic nie robią dla polepszenia naszych warunków (poza strzyżeniem nas na zero).

Moja prozycja jest taka aby zalegalizować marihuanę i prostytucję (co i tak spotykamy w PLu - ostatni obrazek z DK1 na Śląsku drogówka z radarem i 50m dalej pani przyjmująca klientów)- budżet by zyskał więcej niż na podwyższaniu akcyzy :/.

bliźniak 22.11.2011 16:00

Po to została stworzona UE, żeby ludzie nie mieli wyboru - wszystko wszędzie kosztuje tyle samo, a nowe państwa są zapraszane po to, żeby była świeża(czyt.:tania) siła robocza.

Lepi 22.11.2011 16:22

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 207414)
Po to została stworzona UE, żeby ludzie nie mieli wyboru - wszystko wszędzie kosztuje tyle samo, a nowe państwa są zapraszane po to, żeby była świeża(czyt.:tania) siła robocza.

Unia została stworzona, żeby stworzyć jednakowe (nie znaczy automatycznie, że dobre) warunki konkurencji. Niestety nie zunifikowano polityki fiskalnej oraz nie doceniono różnic w w rozwoju gospodarczym i społecznym członków. Niektórzy członkowie zostali przyjęci zbyt wcześnie. I teraz są jaja.
To tyle w skrócie.

bliźniak 22.11.2011 17:11

Lepi - to jest tylko oficjalna wersja...

Mnie jednak nadal interesuje sposób na tanie paliwo, czy to będzie na zasadzie produkcji/przetwarzania z dostępnych komponentów, czy nowe źródełka, które można by zastosować w w naszych pojazdach. Interesującym źródełkiem wg mnie może być ogniwo paliwowe - czyli "prądnica" zasilana czystym wodorem, którego jest w okół nas dużo. Jak ktoś ma takie do 50kW na zbyciu - to ja bardzo chętnie ;)
Taaki kiepski bo Francusko-Beemowski, no ale zawsze przykład:
http://www.motogen.pl/aktualnosci/ci...we,art479.html
Można by też pomyśleć nad przywróceniem do pracy poczciwego dwu-suwa, w wersji zaworowej - połowa wagi przy tej samej mocy co 4T i jednakowej pojemności, więc również oszczędności na paliwku.

KML 22.11.2011 20:59

Wczoraj tankowałem furę , na dystrybutorze wyświetliło już 5,80zł
U mnie problem z paliwem wygląda tak że silnik mojego auta nie lubi syfiastego paliwa, zaniedbanie tego kończy się zazwyczaj wymianą bardzo drogich wtrysków.

Jestem zmuszony tankować tylko na markowych stacjach i na dodatek paliwo lepszej jakości.
Tankuje tylko na BP i tylko paliwo Ultimate , niestety cena zaczyna zabijać :(

Lepi 22.11.2011 21:23

I dlatego jako wozidło mam taki odpowiednik afryki co oszczędnie na wszystkim pojedzie. A moto ma zapierdalać nie oszczędzać :)

Dzieju 22.11.2011 21:29

KML , jak się ma super autko to i trzeba lać super paliwko ;)
Szansa na 6 zł za literek coraz bardziej realna.
Może warto jeszcze po 5.38 zapasy zrobić ?

aciu 22.11.2011 21:33

Cytat:

Napisał KML (Post 207470)
U mnie problem z paliwem wygląda tak że silnik mojego auta nie lubi syfiastego paliwa, zaniedbanie tego kończy się zazwyczaj wymianą bardzo drogich wtrysków.

Heh dokładnie. Pompowtryski w Passacie FL szczególnie nie lubią szajsu z dystrybutora i zaczynają się zacinać co objawia się nierówną pracą silnika, szarpaniem w automacie i spalaniem 25/100km :( Co trzy tyg (średnio 2000km) wyciągam wszystkie cztery aby rozruszać, oczyścić z syfu (coś jak nagar) i wsadzić z powrotem w głowicę. Czas "regeneracji" jak w pit stopie- 12min ,ale puki co to lepsze niż 1700zł netto za jednego :dizzy:
W mojej mieścinie nie ma BP czy Orlenu :(

Dzieju 22.11.2011 21:37

Trzeba było benzynkę kupić, taniej i bez problemów.

bliźniak 22.11.2011 21:54

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207481)
I dlatego jako wozidło mam taki odpowiednik afryki co oszczędnie na wszystkim pojedzie. A moto ma zapierdalać nie oszczędzać :)

:Thumbs_Up: Beczka nigdy mnie nie zawiodła, bez znaczenia z którego marketu parafine lałem.

Cytat:

Napisał KML (Post 207470)
Wczoraj tankowałem furę , na dystrybutorze wyświetliło już 5,80zł

Jestem zmuszony tankować tylko na markowych stacjach i na dodatek paliwo lepszej jakości.
Tankuje tylko na BP i tylko paliwo Ultimate , niestety cena zaczyna zabijać :(

Z raportu UOKiK a.d.2011:

"Olej napędowy - 535 mg/kg siarki przy normie 10 mg/kg

W przypadku oleju napędowego najczęściej kwestionowano za niską temperaturę zapłonu oraz niedotrzymanie limitu zawartości siarki - wahał się on od 13,7 mg/kg do 535 mg/kg przy normie 10 mg/kg. Norma dla temperatury zapłonu wynosi 55oC - tymczasem na niektórych stacjach wynosiła mniej niż 40oC. Zbyt niska temperatura zapłonu stwarza niebezpieczeństwo wybuchu oparów oleju podczas nalewania paliwa z dystrybutora do baku. Duża ilość siarki natomiast przyczynia się do korozji silnika i zużycia jego niektórych elementów."

Trzeba lać rzepaczek - nie ma siarki prawie w ogóle i nic się nie zaciera :D
A swoją drogą to nie dość że przepłacamy to jeszcze za jaki syf :/

siwy 22.11.2011 21:55

Moja 16 letnia mazda 1.8 na wszystkim jeździ tak samo - czy to 98 oktanów z BP czy ruska waha to nie czuję różnicy. Miałem ją sprzedawać ale jakoś brakuje mi argumentu za pozbyciem się jej poza sporym spalaniem ale przynajmniej strata wartości tego wozu już jest znikoma w porównaniu z autami kilkuletnimi.

aciu 22.11.2011 22:01

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207490)

Najlepszy silnik diesla był z mojego doświadczenia montowany w Mercedesach W123 2.4D ...przepalał wszystko :) na opale nawet większego kopa miał jak na te 1700kg masy i 74KM i 680 000 km. Frytury tylko nie lałem. Dzisiaj wrażliwsze są silniki ale też oszczędniejsze no i mniejsze emisje spalin.

szymon25 23.11.2011 15:30

1.9 tdi na russian power chodzi jak rakieta

monah 23.11.2011 17:32

У нас тоже дороже стало - 2,80 ПЛЗ за литр(

graphia 23.11.2011 18:41

no tak.... taką drożyznę to my pragnęlibyśmy.... :) oczywiście wszystko zależy od relacji zarobków do ceny paliwa.....

Transglobal 23.11.2011 19:06

:bow:http://www.youtube.com/watch?v=ZkDRjwusx2g

dery 23.11.2011 19:30

Cytat:

Napisał ATomek (Post 207647)
Tanie paliwo. Ten problem aktualny nie tylko na naszym forum. Od jednego z moich kontrahentów dostałem taki pomysł:

ATomku, popatrz na pierwszy post w tym watku.

Poza tym, to zwykly spam. Prosze, nie rozsylaj tego dalej..:mur:

Lepi 23.11.2011 19:35

Panowie, to jest oligopol! Choćbyśmy się zesrali to nic nie zdziałamy bojkotem. Załóżmy, że przez tydzień nie będziemy kupować paliwa to potem będziemy go potrzebować więcej i zapłacimy za nie podwójnie :)

Załóżmy, że mamy w mieście dwie stacje. Jedną bojkotujemy. Stacja pada. Ta co została niema już żadnej konkurencji :D

siwy 23.11.2011 19:41

Jak chcecie realnie mieć tanie paliwo z pominięciem (nielegalnym) akcyzy to trzeba starsze auto benzynowe lekko przerobić na mapach wtrysków lub większe dysze do gaziorów i zamiast benzyny spirytus. Denaturat w hurcie można mieć po 2,5 zł. Oby tylko drogówka nie wywąchała przy kontroli :)

RAVkopytko 23.11.2011 19:43

siwy a w moto też? 2T się kiedyś latało na różnych specyfikach :D

Lepi 23.11.2011 19:44

No właśnie, czy to jest legalne?

KML 23.11.2011 20:16

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207490)

Nigdy nie miałem własnego auta na benzynę.
Jakoś dizle bardziej mi podchodzą.
Trzeba zaciskać zęby i płacić :)

Antek 23.11.2011 20:17

Jak nie masz tablicy to nic Ci nie zrobią. No i nie wyjedziesz na drogę publiczną ;)

nicek27 23.11.2011 20:30

A zatankowałby ktoś z was Ethanol85? Po 4,70 jest..

Dzieju 23.11.2011 21:27

Cytat:

Napisał KML (Post 207666)
Nigdy nie miałem własnego auta na benzynę.
Jakoś dizle bardziej mi podchodzą.
Trzeba zaciskać zęby i płacić :)

Popróbuj dobrej benzynki np V6 to zobaczysz co to aksamitna praca silnika o znikomych kosztach w stosunku do obecnych diesli już nie wspomnę.
Diesel to jest dobry do koparki , ciężarówki czy innych maszyn potrzebujących siły do pracy.
Ale dobra nie rozwijajmy wątku o wyższości benzyny nad dieslem bo nie o to chodzi w tym temacie przecież.
Każdy jeździ tym co mu sprawia przyjemność nie ważne co spala :)

aciu 23.11.2011 21:45

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207687)
Popróbuj dobrej benzynki np V6 to zobaczysz co to aksamitna praca silnika o znikomych kosztach w stosunku do obecnych diesli już nie wspomnę.
Diesel to jest dobry do koparki , ciężarówki czy innych maszyn potrzebujących siły do pracy.
Ale dobra nie rozwijajmy wątku o wyższości benzyny nad dieslem bo nie o to chodzi w tym temacie przecież.
Każdy jeździ tym co mu sprawia przyjemność nie ważne co spala :)

Wtrące się tylko przyznając Tobie Dzieju rację. W zimę benzynka = zbawienie to raz :) a co do silników V6 czy więcej...racją jest że silnik większej mocy, np 200km+ potrafi mniej spalić niż taki 1.6 czy 1.8 bo najprościej w świecie się nie męczy! Pod górkę nie musisz wciskać gaz do dechy, redukować, tylko na średnich obrotach wytniesz każdego na prawym pasie. Porównując silnik z VW 1.9 130KM i średnie spalanie 6trasa 8 miasto a silnik z nowszego VW 2.0 170KM średnie spalanie 4,5 trasa 6-7 miasto (z tym że ten drugi ma DSG) Porównałem tu diesle jednak wiadomka że powyżej 3 litrów benzynka jednak lepiej chodzi od diesla/traktorka. No i na tym zakonczmy silniki ;)

bliźniak 23.11.2011 22:01

Sam jesteś traktorek ;P - sprawności diesla benzyna nie dorównuje nawet na toczkę, a im większa sprawność tym bardziej można obniżyć spalanie - a o to chodzi, czyż nie?

Lepi 23.11.2011 22:06

Nie, chodzi o obniżenie kosztów, nie o ilość spalonego paliwa.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:50.