Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   trzeszczący hamulec tył (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9515)

Jaro-Ino 25.05.2011 21:36

Cytat:

Napisał Artuditu (Post 179505)
Łożyska koła wymieniałem na majówkę

Może spróbuj obrócić tarczę i zobaczyć czy to coś da. Skoro tylko w miejscach gdzie są śruby jest coś nie tak to może poproś kogoś o koło z tarczą, podmień na chwile i zobacz tym samym czy tarcza nie ma jakiejś wady fabrycznej. Możesz też położyć tarcze na szybe i sprawdzić czy jest prosta czy nie.

TOFAKT 25.05.2011 22:06

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 179501)
przestawało. Później wymyśliłem sobie, nie wiem czy słusznie, że hamowanie stabilizowało koło razem z tarczą.

no to chyba to..bo dzisiaj obczailem ze jak jade powoli i skrecam w prawo to bardziej treszczy niz w lewym skrecie...aa ze tak sie zapytam jak sie juz komletnie spier....to bede mial wypadek ? :) co sie dzieje z kolem jak lozysko pada w czasie jazdy? pozdroooo

Lepi 25.05.2011 22:14

Pęka piasta.

TOFAKT 25.05.2011 23:01

Cytat:

Napisał Lepi (Post 179557)
Pęka piasta.

ups...

Jaro-Ino 26.05.2011 08:13

Mi się na szczęście rozsypało przy 30, ale w łuku. Nic ciekawego, duże oczy zrobiłem....

majki 26.05.2011 09:09

Cytat:

Napisał TOFAKT (Post 179551)
co sie dzieje z kolem jak lozysko pada w czasie jazdy?

Mi wyszły kulki z łożyska tylnego koła przez simering, na prostej drodze. Koło się przekosiło, zblokowało i tyle. W winklu bym się pewnie nieźle zgrzał. Dawało znać wcześniej, ale myślałem, że to brak klocków z tyłu. Łatwy test na łożyska: złapać za koło i poszarpać na boki. Jak łożyska padają to będzie wyczuwalny luz.

Arek, a u Ciebie jak trzeszczy tylko przy śrubach, to może coś jest nie tak z przykręceniem tarczy? Tarcza nie jest zwichrowana? Na nowej są dokładnie takie same odgłosy jak na starej? Ty to jednak troll jesteś. :D

Artuditu 26.05.2011 09:25

Dokładnie te same odgłosy. Podjedź dziś na Mińską to posłychasz. Chociaż jak to bywa, pewnie ucichnie przed szlabanem i do wyjazdu będzie milczało.

majki 26.05.2011 09:34

Będę :)
Cytat:

Napisał Artuditu (Post 179637)
Chociaż jak to bywa, pewnie ucichnie przed szlabanem i do wyjazdu będzie milczało.

:hehehe:

TOFAKT 26.05.2011 21:11

Cytat:

Napisał majki (Post 179630)
Mi wyszły kulki z łożyska tylnego koła przez simering, na prostej drodze. Koło się przekosiło, zblokowało i tyle. W winklu bym się pewnie nieźle zgrzał. Dawało znać wcześniej, ale myślałem, że to brak klocków z tyłu. Łatwy test na łożyska: złapać za koło i poszarpać na boki. Jak łożyska padają to będzie wyczuwalny luz.

Arek, a u Ciebie jak trzeszczy tylko przy śrubach, to może coś jest nie tak z przykręceniem tarczy? Tarcza nie jest zwichrowana? Na nowej są dokładnie takie same odgłosy jak na starej? Ty to jednak troll jesteś. :D

poszarpalem za kolo i luzow brak..hem hem moze zbyt wczesne stadium rozkladu :)

KML 27.05.2011 06:57

Artuditu wczoraj jak patrzyłem na tą twoja tarczę, to moim zdaniem masz jakby przesunięte coś osiowo.
Z jednej strony tarcza praktycznie dotyka jarzma do którego przykręca się zacisk, a z drugiej od wewnątrz jest 5mm luzu.
Jeżeli stało się to przy zmianie opony, to czy czasem nie zamieniłeś ze sobą tulejek dystansowych na ośce, prawa z lewą, może są minimalnie różnych długości i wtedy masz całe koło przesunięte po osi na prawą stronę.

Ewentualnie kontakt piasta-tarcza, tu coś nie dolega i tarcza nie jest odpowiednio ułożona, ale jak na starej było to samo, to raczej nie to.

Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy, wymieniałeś łożyska - to były orginały?
Szerokość starych i nowych była taka sama?
Może to z lewej nie zostało wprasowane do końca kanału i też to może być powód przesunięcia koła w osi.

Ja bym w tych rzeczach szukał przyczyny, nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:49.