Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   ustawianie składu mieszanki (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6742)

wieczny 10.06.2010 20:44

Sam bit. Ewentualnie bit wsadzony w nasadkę do bitów z zestawu.

nicek27 10.06.2010 21:16

Czyli, jak już ktoś tu powiedział, powodem, że moto nie schodzi od razu z obrotów są te oringi przy śrubkach? Czy też może być, że źle składy ustawione? Po ostatnim ustawianiu u mechanika(jedna śruba musiała być rozwiercona i zastąpiona nową) jestem w ciemnej dupie. Przejechałem się u niego, SUPER! Jade do domu, motorownia się zagrzała, na skrzyżowaniu 3000obrotów na wolnych:vis:. Czasem po strzale w tłumik wraca na 1200:Sarcastic:. Zamówiłem kolortjuny, wakometry z carbtuna i podejmuje się sam. Ponoć z colortunem jest łatwizna ustawić składy..? Bawił się tym ktoś?:confused:

Vooytas 11.06.2010 06:43

Witam, Ja mam identyczne objawy.
Co do tych o-ringów to tylko przypuszczenie. Wydaje mi się że może tam ciągnąć lewe powietrze i podtrzymywać obroty.
zawieszenie linek ssania - wyeliminowałem (linki wypiete i zostawione same baryłki ze sprężynkami.
zawieszanie się linek od manetki gazu - wyeliminowane (sprawdzałem że kołko od przeputnic wraca bez oporów do pozycji zamkniętej
zużycie paliwa w normie.
sprawdzałem również bez air boxu (na gołych gaźnikach - efekt ten sam.

Nie potrafie tylko sobie wytłumaczyć dlaczego obroty zawieszają sie przy około 2000 a potem spadają , jakby ciągneło lewe powietrze to moze obroty by się utrzymywały dłuzej? czy silnik wypali resztki paliwa które jest jeszcze w gazniku (mimo zamkniętej przepustnicy) a potem normalnie sobie ciągnie przez dysze wolnych ???? zagadka dla mnie:confused:

rambo 11.06.2010 08:25

Może Aircuty Ci poszły. Wkręć se te śrubki od składu do końca ile się da, nie za mocno z wyczuciem. I potem wykręć na np 3,5 obrotu oba.

Babel 11.06.2010 08:58

Cytat:

Napisał rambo (Post 119072)
Może Aircuty Ci poszły. Wkręć se te śrubki od składu do końca ile się da, nie za mocno z wyczuciem. I potem wykręć na np 3,5 obrotu oba.

Rambo wczoraj próbowałem twojego sposobu - cieżko troche wyczuc ten moment gdzie obroty przestają rosnąć - ale faktycznie u mnie jest to w okolicach 3,5 obrotu.
Nie skończyłem wczoraj bo mnie oderwał od tego mały dizaster w robocie :(.
Dziś zobaczę jeszcze raz.

Vooytas 11.06.2010 09:13

Robiłem przegląd połączony z czyszczeniem, membany całe, air caty czy cuty czy jak sie to nazywa całe, jedyna nieścisłość to brak tych o-ringów malutkich (wypadły mi jakieś szczępy)

rambo 11.06.2010 09:19

No u mnie na 3.5 jak dam to mi spadają obroty. Choć na 4 jak mam teraz jak jest ciepła to już gorzej zapala. Może dać na 3,75..? :D

nicek27 11.06.2010 13:34

No nic, ja lece sprawdze ten sposób na wykręcanie śrub, a później lukne jak to się ma z colortune, bo akurat doszedł mi dzisiaj. U Ciebie Vooytas też po zagrzaniu silnika, czy od razu po odpaleniu?

Vooytas 11.06.2010 14:24

Dokładnie po nagrzaniu jak jest jeszce chłodny to jest dobrze.

Nie mam poza tym zawieszaniem obrotów żadnych innych niepokojących objawów.
Spróbuje kupić takie oringi ale nie wiem jaki to jest rozmiar, moze uda sie kupic kilka par i cos dobrac
Powodzenia!

Dzieju 11.06.2010 18:23

Cytat:

Napisał Vooytas (Post 119015)
się podepne, to czym tym kręcisz ?
śrubokręt kątowy ? moneta? sam bit z wkrętarki? hęę?

jak Wieczny wspomniał samym bitem

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:01.